Vanaf 24 graden Celsius krijgen konijnen het al moeilijk. In de natuur verschuilen ze zich in een koel hol onder de grond op warme zomerdagen, maar als huisdier hebben ze meer hulp nodig. Verblijven uw konijnen buiten? Zorg dan altijd voor voldoende schaduw! Alle tips om uw konijn koel te houden en hoe u zelf eenvoudige konijnen koelelementen maakt leest u in de blog van Dierspecialist!

Tijdens een hittegolf is het belangrijk om uw huisdier goed in de gaten te houden en maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen. Er zijn een aantal symptomen waaraan u kunt zien of uw huisdier oververhit raakt. Bij oververhitting voelt uw huisdier heet aan, heeft een snelle ademhaling, krijgt rode slijmvliezen, heeft geen behoefte aan eten en is vaak lusteloos. Daarnaast kunnen verschillende diersoorten nog andere symptomen krijgen. Zo kan een konijn apathisch gedrag vertonen of slap languit liggen met half gesloten ogen en extreem warme oren. Het is dus van belang dat u uw konijn koel houdt.

Konijn laten afkoelen

Voor konijnen is de eerste stap nat maken met koel water. Let op: geen ijskoud water! Door het grote temperatuurverschil trekken de bloedvaten samen en wordt het nog lastiger om de lichaamswarmte kwijt te raken. Daarom is het beter om lauw water te gebruiken. Maak met name de poten, kop, oren en hals van uw huisdier nat. Breng uw huisdier vervolgens naar een koele omgeving of in de schaduw en zorg voor fris drinkwater. Dit water mag ook niet ijskoud zijn en geef het in mate, om maagproblemen te voorkomen. Wanneer de oververhitting nog erger is kan uw huisdier zelfs in een hitteshock raken. Uw huisdier heeft dan een snelle hartslag en ademhaling, bleke slijmvliezen, reageert niet of nauwelijks op prikkels en de lichaamsuiteinden, zoals de neus, staart en oren, voelen koud aan. Herkent u deze symptomen? Neem dan direct contact op met uw dierenarts en begin met koelen! Dit is een noodgeval!

Tips & konijnen koelelementen maken

Er zijn een aantal makkelijke dingen die u kunt doen om uw konijnen verkoeling te bieden. Zo kunt u een tegel in de vriezer leggen of nat maken en die in het verblijf plaatsen in de schaduw. Uw konijnen kunnen dan op de koude tegel liggen. Wilt u de warmte uit het verblijf houden? Leg er dan een nat, wit laken overheen. Let op dat u niet alles ‘dichtmaakt’ en er nog wel wind doorheen kan.

Verkoeling met de ice pod

Wilt u dagelijks verkoeling voor uw konijn tijdens de warme dagen dan kunt u een ice pod aanschaffen, wat zorgt voor verkoeling in de zomer. De ice pod is een harde, knaagproof schijf die u in de vriezer kan leggen. Na drie tot vier uur is de ice pod goed koud en kunt u deze bij de konijnen in het verblijf leggen. Hem langer in de vriezer laten liggen is geen probleem. Leg hem wel altijd met de bolle kant boven in de vriezer. Zo blijft uw konijn ook met het warme weer koel.

Zorg ervoor dat uw konijn altijd de keus heeft om op de ice pod te gaan liggen. U zult merken dat uw konijn het koelement naar verloop van tijd vaker gaat opzoeken. Het roze schijfje is bestand tegen de grootste slopers en is knaagproof!

Wist u dat u heel makkelijk zelf koelelementen kunt maken voor uw konijnen?

Stap 1: Vul plastic flessen voor twee derde met water en leg deze in de vriezer. Gebruik nooit glazen flessen! Deze kunnen namelijk barsten door de temperatuurverschillen.

Stap 2: Haal de bevroren flessen uit de vriezer en bindt er een theedoek om. Zo kunnen uw konijnen hun neus niet ‘branden’ aan de koude flessen.

Stap 3: Leg de koelelementen in het verblijf. Nu kunnen uw konijnen er tegenaan, of in de buurt, gaan liggen ter verkoeling. Kijk altijd of ze er niet aan gaan knagen.

 

Naast verkoeling zijn er nog wat punten waar u op moet letten bij het warme weer. Laat bijvoorbeeld geen groenvoer in het verblijf liggen. Door de hoge temperaturen bederft dit snel. Ook is het belangrijk om het drinkwater twee keer per dag te vervangen, zodat dit lekker fris blijft. Daarnaast is het van belang om het verblijf goed schoon te houden en te controleren of de vacht van uw konijnen niet vies is, met name onder de staart. Met de warmte is de kans groter dat vliegen eitjes leggen in de vacht en zo neemt de kans op Myiasis, de madenziekte, toe. Houden uw konijnen zichzelf niet goed schoon? Dan is het verstandig om anti-Myiasis spray te gebruiken.

Waarschuwing: pas op met een waterfles aan het buitenverblijf! Als de waterfles bij hoge temperaturen wordt blootgesteld aan direct zonlicht, kan hierdoor een brandpunt ontstaan en het verblijf vlam vatten. Helemaal als dit op bodembedekking als stro schijnt. Om te voorkomen dat de waterfles een brandglas wordt, kunt u deze het beste afdekken of zorgen dat het verblijf volledig in de schaduw staat.

Binnenkonijnen en warmte

Ook konijnen die binnen verblijven hebben wat extra verzorging nodig. Naast de punten die hierboven beschreven zijn is het belangrijk dat het binnenverblijf niet in de zon staat. Let er ook op dat ze niet op de tocht zitten van een ventilator, airco of open raam. Dit is namelijk slecht voor de gezondheid. Houd ook rekening met stro in het verblijf: op zulke warme dagen is het niet prettig om in een dik pak stro te moeten liggen. Zorg dus ook voor een koele ligplek en laat de konijnen eventueel zelf een plekje uitzoeken in huis, zoals op de koude vloer. En voor alle konijnen geldt: gun ze rust op extreem warme dagen. Zorg dat er geen kinderen druk in de weer gaan met de konijnen of dat ze zich om een andere reden extra druk hoeven te maken. Spelen en knuffelen kan beter later op de dag, als de temperatuur wat gezakt is en de felle zon verdwenen.

 

Meer weten over oververhitting bij huisdieren? Lees er hier alles over én krijg tips per diersoort!

Reacties