Een konijn heeft voldoende beweging nodig. En wat is nou leuker dan uw lieve schattige vriendje door het huis te zien huppelen? In deze blog geven wij u tips om uw woonkamer konijnproof te maken, zodat uw konijn los in huis kan huppelen en u uw konijn binnen kunt houden.

Konijn los in huis

Het is aan te raden om uw konijn regelmatig uit zijn hok te halen en lekker door het huis te laten rondhuppelen. Hier worden ze namelijk een stuk gelukkiger van. Een konijn is een actief dier die van nature dagelijks flinke afstanden wil afleggen. Het is dus erg belangrijk om uw konijn de mogelijkheid te bieden om lekker veel te bewegen. Een beweeglijk konijn, is een blij konijn.

Konijnen zijn dieren die erg goed kunnen springen, waardoor ze met een enkele hup al een flinke afstand kunnen overbruggen. Op die manier zie je dat iedere kooi of zelfs ren al te weinig ruimte biedt voor uw konijn.

 

Naast dat het goed is voor de gezondheid heeft het nog meer voordelen om uw konijn door de woonkamer te laten huppelen. U stimuleert namelijk een band, daarnaast helpt het om uw konijn nog tammer te maken. Konijnen die de benodigde ruimte namelijk niet krijgen kunnen gemakkelijk gefrustreerd raken. Denk maar aan vingers happen of met hun achterpoten in de kooi bonken. Eigenaars denken vaak dat hun konijn agressief wordt, maar dit is een misvatting. Konijnen die namelijk wel ruimte krijgen, gedragen zich zelden tot nooit agressief.
Om alle energie kwijt te kunnen moet een konijn minstens een uur per dag vrij rondlopen, maar liever meer.

Woonkamer veilig maken voor uw konijn

Stroomkabels, meubilair en verstopplekjes. Het is niet handig om uw konijn binnen te houden in uw woonkamer zonder voorzorgsmaatregelen te treffen. Konijnen nemen graag een hapje van stroomkabels of meubilair. Stop elektrische draden en telefoonsnoeren weg, of doe ze in een plastic buis die je bij een bouwmarkt kunt kopen. Een konijn kan zich gemakkelijk verstoppen op moeilijk-bereikbare plekken voor mensen. Vervolgens wordt het een behoorlijk karwei om hem terug te vinden. Zorg dat u deze verstop plekken goed afschermt.

Haal boeken en andere verleidelijke spullen van lage planken weg. Wijs uw konijn op zijn eigen speeltjes als hij wil rondneuzen tussen uw spullen. Vooral jonge konijnen zijn heel uitbundig en nieuwsgierig en gaan graag op ontdekkingstocht waar ze de nodige begeleiding bij nodig hebben.

 

Om uw konijn bezig te houden met zijn eigen speelgoed kunt u denken aan:

  • lege toilet en huishoudrollen
  • strooien mandjes
  • kartonnen buis
  • hard plastic balletje met belletje
  • speel en voederbal
Tip: Het is slim om uw konijn te trainen om op commando te komen. Hiervoor kunt u goed beloningssnoepjes gebruiken.

Verveelde konijnen worden vaak ‘stoute’ konijnen. Als u niet in de buurt bent om uw konijn aandacht te geven gaan ze op zoek naar ander entertainment. In het kleed graven, op verboden voorwerpen knagen of de bank opeten zijn allemaal activiteiten die ontstaan uit verveling.
Toch kan het dat u uw konijn 24/7 in huis laat rondlopen. Dit vereist natuurlijk veel werk. Zo zult u elke kamer in huis grondig moeten inspecteren naar draden en andere gevaarlijke voorwerpen en giftige planten.

 

Houd goed rekening met trappen en deuren. Konijnen huppen namelijk graag de trap op en af. Dit hoeft niet persé een probleem te zijn, maar het is logisch dat u uw konijn niet continue in de gaten kunt houden. Het beste is dan een afzetting van een houten raamwerk met gaas gespannen. Zorg ervoor dat dit hek aan twee kanten goed wordt bevestigd. Op deze manier blijft er geen ruimte over waar het konijn zich op wonderbaarlijke wijze nog tussendoor kan wurmen. Zorg ervoor dat dit hekje minstens 80 cm hoog is! Konijnen voelen zich namelijk al snel uitgedaagd om nog hoger te leren springen. Pas wel goed op met deuren dichtdoen als uw konijn losloopt. Uw konijn kan achter u aankomen en dan gemakkelijk klem raken tussen de deur.

Konijn plast ineens in huis

Als uw konijn vrolijk door het huis rondhuppelt is het natuurlijk wel fijn dat ze goed zindelijk zijn. Van een konijn die plast op de bank wordt natuurlijk niemand vrolijk. Gelukkig kunt u uw konijn zindelijk maken. Dit kunt u doen door gebruik te maken van een speciaal konijnentoilet. U kunt uw konijn namelijk trainen om alleen in het konijnentoilet zijn behoefte te doen. Zet het bakje in de hoek waar hij regelmatig zijn behoefte doet en beloon hem met snoepjes als hij netjes in het bakje zijn behoefte doet. Zo wordt uw konijn binnenhouden een feestje.

Konijn durft niet uit kooi

Heel soms komt het voor dat een konijn zijn kooi niet uit durft. Dit kan te maken hebben met het feit dat er andere huisdieren in de woonkamer lopen of omdat de kooi op een plek staat waar het konijn zich ongemakkelijk bij voelt. Teveel tocht of teveel zon op de kooi zijn redenen waarom uw konijn zich niet op zijn gemak voelt. Zorg ervoor dat de kooi op een rustige en beschutte plek staat. U zult merken dat uw konijn dan veel sneller op ontdekkingstocht gaat.

Het kan zijn dat uw konijn drempelvrees heeft. Laat in zo’n geval de kooi gewoon open staan tot uw konijn uit zichzelf besluit om naar buiten te gaan. Raak niet in paniek als dit een paar dagen duurt. Lukt het na een week nog niet? Haal hem dan voorzichtig uit de kooi en zet hem in de kamer een klein stukje van de kooi vandaan. Doe dit niet te vaak, want uw konijn kan er dan een hekel aan krijgen. Uiteindelijk zult u merken dat hij aan de kamer gaat wennen.

Komt uw konijn plotseling niet meer uit zijn kooi? Het kan zijn dat hij ergens van is geschrokken. Geef het de tijd om dit te verwerken en u zult merken dat hij na een aantal dagen weer uit zijn kooi komt.

Maak uw woonkamer konijnproof zodat ook u uw konijn binnen kan houden. U zult merken dat het zowel voor u als uw fluffy vriend een waar feest is om uw konijn los in huis te hebben rondhuppelen. Zorg ervoor dat uw konijn altijd in de gaten wordt gehouden wanneer ze vrij door het huis huppelen en het feest kan beginnen. Wilt u meer informatie over leuke interactieve speeltjes of spullen om uw woonkamer konijnproof te maken? Kom dan langs bij de Dierspecialist bij u in de buurt. Bent u benieuwd hoe u weet of uw konijn gezond is. Lees dan onze eerder geschreven blog.

Reacties