Waar wij doorgaans genieten van de warme, zomerse dagen, zijn onze huisdieren daar vaak een stuk minder blij mee. Huisdieren hebben namelijk niet zo veel zweetklieren waarmee ze hun lijf kunnen koelen, zoals wij dat wel kunnen. In sommige gevallen kan dit leiden tot oververhitting van uw huisdier, wat gevaarlijk is en zelfs dodelijk kan zijn. Liggen er warme dagen op de loer? Help uw huisdier dan afkoelen met de volgende tips!

Heeft mijn huisdier het te warm?

Tijdens een hittegolf is het belangrijk om uw huisdier goed in de gaten te houden en maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen. Er zijn een aantal symptomen waaraan u kunt zien of uw huisdier oververhit raakt. Bij oververhitting voelt uw huisdier heet aan, heeft een snelle ademhaling, krijgt rode slijmvliezen, heeft geen behoefte aan eten en is vaak lusteloos. Daarnaast kunnen verschillende diersoorten nog andere symptomen krijgen. Honden kunnen bijvoorbeeld gaan braken door oververhitting en vogels spreiden de veren en hebben hun snavel open. Merkt u dat uw huisdier het te warm heeft? Help hem dan afkoelen!

 

Voor honden, katten, knaagdieren en konijnen is de eerste stap nat maken met koel water. Let op: geen ijskoud water! Door het grote temperatuurverschil trekken de bloedvaten samen en wordt het nog lastiger om de lichaamswarmte kwijt te raken. Daarom is het beter om lauw water te gebruiken. Maak met name de poten, kop, oren en hals van uw huisdier nat. Breng uw huisdier vervolgens naar een koele omgeving of in de schaduw en zorg voor fris drinkwater. Dit water mag ook niet ijskoud zijn en geef het met mate om maagproblemen te voorkomen. Wanneer de oververhitting nog erger is kan uw huisdier zelfs in een hitteshock raken. Uw huisdier heeft dan een snelle hartslag en ademhaling, bleke slijmvliezen, reageert niet of nauwelijks op prikkels en de lichaamsuiteinden, zoals de neus, staart en oren, voelen koud aan. Herkent u deze symptomen? Neem dan direct contact op met uw dierenarts en begin met koelen! Dit is een noodgeval!

Oververhitting bij huisdieren voorkomen

Gelukkig kunt u vooraf een aantal maatregelen nemen en zo oververhitting voorkomen. Deze maatregelen verschillen per diersoort. In de tabbladen hieronder vindt u informatie over oververhitting bij honden, konijnen, katten, knaagdieren, vogels en terrarium & aquarium huisdieren.

oververhitting hond

Honden kunnen hun lichaamswarmte alleen kwijtraken door te hijgen en zweten via de voetzooltjes. Verder hebben ze nergens zweetklieren. Uw hond mag tijdens de warme dagen daarom niet belemmerd worden met hijgen door een snuitband of muilkorf. Vermijd bij hoge temperaturen situaties waarbij uw hond een snuitband of muilkorf nodig heeft. Zorg dat uw hond altijd beschikking heeft over vers drinkwater.

 

Plan de lange wandelingen in de ochtend of avond, als de zon nog niet zo fel is. Ga vooral niet met uw hond fietsen op zo’n warme dag. Let erop dat de voetzolen van uw hond erg gevoelig zijn. Net zoals u niet met blote voeten op het hete asfalt wilt lopen, is dit ook niet prettig voor uw hond. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden en gebruik eventueel voetzolen spray of balsem om de poten te beschermen. Honden met een dunne vacht kunnen verbranden en het is verstandig om de dunbehaarde of kale lichaamsdelen in te smeren met speciale zonnebrandcrème.

 

Daarnaast zijn er verkoelingsproducten verkrijgbaar, speciaal voor honden, zoals een koelmat, koelhalsband en speelgoed. Deze producten zijn gevuld met gel dat verkoelend werkt of ze kunnen koud water opnemen en voor een langere periode vasthouden. Lees bij deze producten altijd goed de bijsluiter. Pas op dat uw hond niet aan het product gaat kluiven en geef het alleen onder toezicht. Bij warm weer zoeken honden graag zelf een koel plekje op, zoals op een stenen vloer. Dwing ze dan niet om in een warme mand te liggen. Verder is zwemmen een goede optie om af te koelen, mits uw hond hiervan houdt. Gaan jullie zwemmen in een meer, rivier, plas of de zee? Kijk dan goed naar de kwaliteit van het water en pas op algensoorten, zoals blauwalg en botulisme. Let ook op dat uw hond niet te veel water binnenkrijgt tijdens de zwempartij, want veel water drinken kan leiden tot watervergiftiging. Een andere optie is een hondenzwembad in de tuin zetten. Ideaal om lekker in te spelen! Zet het badje in de schaduw en houdt rekening met andere huisdieren die in het zwembad kunnen springen, maar er niet zelf uit kunnen klimmen.

Hond in de auto hitte

Waarschuwing: laat uw hond nooit achter in de auto, een warme tent, caravan of andere afgesloten locatie waar de temperatuur snel oploopt! Ook niet voor eventjes!

 

De auto in de schaduw zetten of het raam een stukje open zetten is niet voldoende. De auto kan sneller in de zon komen te staan dan verwacht en ondanks het open raam blijft de temperatuur gewoon stijgen. Als het niet nodig is, neem uw hond dan niet mee in de auto op warme dagen. Is het echt noodzakelijk? Zorg dan voor verkoeling in de auto in de vorm van airco, een honden koelmat, drinkwater enzovoort. Hebt u de plaats van bestemming bereikt? Neem de hond dan met u mee.

 

Treft u een hond in de auto aan die oververhit dreigt te raken? Bel dan direct de politie en dierenambulance! Is het een kwestie van leven of dood en bent u bang dat hulp te laat arriveert? Dan mag u een raam inslaan zonder dat u direct aansprakelijk bent voor de schade. Probeer de bevrijde hond geleidelijk te laten afkoelen tot hulp is gearriveerd.

Autoruit inslaan voor hond?

We zullen de bovenstaande situatie even verder toelichten. Uiteraard is de eerste handeling of u de eigenaar van de hond kunt vinden. Zo niet, dan belt u de politie en dierenambulance. Wanneer de hond al duidelijke symptomen vertoont van oververhitting of al buiten bewustzijn is, ga dan niet te veel tijd besteden aan het zoeken van de eigenaar maar onderneem actie! Is de hond er heel slecht aan toe en kan uw handelen het verschil maken tussen leven of dood? Dan is het toegestaan om de autoruit in te slaan én bent u in veel gevallen niet aansprakelijk voor de schade aan de auto. Deze situatie wordt dan aangemerkt als zaakwaarneming. Hierbij handelt u in het belang van de eigenaar van de hond en auto. Met uw handelen voorkomt u meer ‘schade’ aan een eigendom van de eigenaar, in dit geval de hond. Eventuele bijkomende schade, zoals de ingeslagen autoruit, komt dan voor rekening van de eigenaar.

 

En voor alle huisdieren geldt: val ze vooral niet onnodig lastig op zo’n warme dag. Laat ze overdag lekker rusten en ga alleen met ze op pad als dat echt nodig is. Het is vooral een kwestie van logisch nadenken en goed kijken naar wat uw huisdier nodig heeft. Spelen, knuffelen, lange wandelen en trainen kunt u beter ‘s ochtends doen of later op de dag als de zon niet meer zo fel is en de temperatuur gedaald. Smeer jullie goed in, zoek op het heetst van de dag een koel plekje op, regel een verkoelend drankje en plaats de voeten omhoog. Zo komen jullie de dag prima door!

oververhitting konijn

Konijnen kunnen beter tegen kou dan tegen warmte. In de natuur verschuilen ze zich in een koel hol onder de grond op warme zomerdagen. Vanaf 24 graden Celsius krijgen konijnen het al moeilijk. Heeft u uw konijnen buiten? Zorg er dan altijd voor dat het verblijf niet in de volle zon staat! Verder zijn er nog een aantal dingen die u kunt doen om uw konijnen koel te houden.

 

Wist u dat u heel makkelijk zelf koelelementen kunt maken voor uw konijnen? Vul plastic flessen voor twee derde met water en leg deze in de vriezer. Let op: gebruik nooit glazen flessen! Deze kunnen namelijk barsten door de temperatuurverschillen. U kunt een theedoek om de bevroren flessen binden, zodat uw konijnen hun neus niet kunnen ‘branden’ aan de koude flessen. Nu kunnen uw konijnen er tegenaan, of in de buurt, gaan liggen ter verkoeling. Kijk altijd of ze er niet aan gaan knagen. Naast flessen water kunt u ook een (stoep)tegel in de vriezer of koelkast leggen, zodat de konijnen op deze koude tegel kunnen liggen. Wilt u de warmte uit het buitenverblijf houden? Leg er dan een nat, wit laken overheen.

 

Naast verkoeling zijn er nog wat punten waar u op moet letten bij het warme weer. Laat bijvoorbeeld geen groenvoer in het verblijf liggen. Door de hoge temperaturen bederft dit snel. Ook is het belangrijk om het drinkwater twee keer per dag te vervangen, zodat dit lekker fris blijft. Daarnaast is het van belang om het verblijf goed schoon te houden en te controleren of de vacht van uw konijnen niet vies is. Met de warmte is de kans groter dat vliegen eitjes leggen in de vacht en zo neemt de kans op Myiasis, de madenziekte, toe. Houden uw konijnen zichzelf niet goed schoon? Dan is het verstandig om anti-Myiasis spray te gebruiken.

 

En als laatste: gun de konijnen rust op extreem warme dagen. Zorg dat er geen kinderen druk in de weer gaan met de konijnen of dat ze zich om een andere reden extra druk hoeven te maken.

 

Meer weten over konijnen laten afkoelen? Lees het hier!

oververhitting kat

Op warme dagen zoeken katten doorgaans zelf een koel plekje op. U dient er dan wel voor te zorgen dat uw kat schaduw heeft of naar binnen kan als het te warm wordt. Daarnaast is het niet verstandig om natvoeding lang buiten de koelkast te laten staan. Door de hoge temperaturen bederft dit sneller en natvoeding kan dan vliegen aantrekken die eitjes in het vlees leggen. Tijdens echt warme dagen kunt u het daarom, indien mogelijk, beter bij brokjes houden. Verder moet uw kat heel de dag over fris water beschikken.

 

Wat u misschien niet wist, is dat katten kunnen verbranden door de zon. Denk hierbij aan de minder behaarde lichaamsdelen, zoals de buik, oren, neus en neusbrug. Met name katten met een witte vacht lopen risico om sneller te verbranden. Ligt uw kat graag in de zon? Dan is het verstandig om deze lichaamsdelen in te smeren met speciale zonnebrandcrème. Zo kan uw kat ongestoord en verantwoord zonnebaden.

Oververhitting knaagdieren

Voor knaagdieren geldt grotendeels hetzelfde als voor konijnen. Ook zij kunnen het erg warm krijgen en kunnen tijdens een hittegolf wel wat hulp gebruiken om af te koelen. Heeft uw knaagdier een verblijf met een plastic bodem? Dan kunt u onder het verblijf, aan de buitenkant, diepvrieselementen leggen. Zet het verblijf sowieso nooit in de volle zon.

 

Daarnaast kunt u uw knaagdier een zelfgemaakt koelelement geven van bevroren waterflessen of koele tegels. Kijk onder het kopje ‘Konijn’ hoe u dit eenvoudig en snel kunt maken! Als laatste hebben knaagdieren minimaal twee keer per dag schoon drinkwater nodig tijdens warme dagen en is het belangrijk om restjes groenvoer niet te laten liggen, dit in verband met bederven.

Oververhitting vogels

Allereerst mag het vogelverblijf nooit in de zon staan. Houd er rekening mee dat de warmte opstijgt. Staat uw vogelkooi op een verhoging of hangt deze op? Dan kunt u het verblijf op warme dagen beter op de grond zetten. Zorg er dan wel voor dat het niet tocht en het verblijf op een veilige plek staat voor andere huisdieren en eventueel kleine kinderen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand erover valt. Heeft u een buitenvolière of houdt u kippen in een kippenhok? Zorg dan voor voldoende schaduw in het verblijf. Eventueel kunt u er een nat, wit laken over leggen, wat de warmte aan het verblijf voor een deel onttrekt.

Oververhitting aquarium terrarium

Het voordeel van huisdieren in een terrarium of aquarium, is dat de temperatuur in het verblijf doorgaans al hoger is dan de omgevingstemperatuur. Hierdoor zal het niet te snel te warm worden en hebben de huisdieren minder snel last van oververhitting. Zorg er in ieder geval voor dat de zon niet direct op het verblijf schijnt en blijf de temperatuur wel controleren. Bij sommige terrarium en aquarium huisdieren kan het wel nodig zijn om het verblijf te koelen, bijvoorbeeld bij salamanders. Hiervoor zijn speciale ventilatoren verkrijgbaar. Ook kunt u een ijsfles in het verblijf leggen.

Reacties