Wist u dat er in Nederland meer dan één miljoen konijnen als huisdier worden gehouden? Grote kans dus dat u ook een konijneneigenaar bent. Konijnen zijn slimme, sociale dieren die doorgaans graag een aai over de bol krijgen. En met de juiste aanpak kunt u uw konijn eenvoudig tam maken! 

Socialiseren vanaf de geboorte

Voor het socialisatieproces van een konijn is het belangrijk dat het konijntje al van kleins af aan in de hand wordt gehouden en meerdere keren per dag wordt geaaid. Jonge konijntjes mogen pas vanaf acht weken weg bij de moeder en in die twee maanden valt al een hoop te winnen qua socialisatie. Gaat u bij een konijntje kijken? Let dan altijd op de verzorging en ruimte van de konijnen, maar ook op het gedrag. Een konijn dat mensen gewend is schrikt duidelijk minder snel van een hand in het hok dan een niet gesocialiseerd konijn. Hier moet wel direct een belangrijke kanttekening worden gemaakt: of en hoe tam een konijn wordt heeft vooral te maken met het karakter van het dier. Het ene konijn is nou eenmaal makkelijker handtam te maken dan het andere konijn en sommige konijnen zullen nooit echt tam worden.

Wist u dat er verschillende benamingen zijn voor het mannetje en vrouwtje, maar ook voor een babykonijn? De man is een rammelaar en het vrouwtje een voedster. Het jong van een konijn wordt lamprei genoemd tot het konijntje de volwassenleeftijd bereikt van één jaar.

Verschillende konijnenrassen

Er zijn ontzettend veel verschillende konijnensoorten. Groot, klein, langhaar, korthaar, met hangoren en in talloze kleuren: voor ieder wat wils. Ieder konijnenras heeft zo z’n eigen karakter en voor- en nadelen. Daarom lichten we een aantal populaire konijnenrassen kort toe. Uiteraard bestaan er ook allerlei kruisingen tussen verschillende rassen.

 

Dwergkonijn
Het dwergkonijn is zoals de naam al doet vermoeden een van de kleinste konijnensoorten. Een uitgegroeid dwergkonijn weegt ongeveer 900 gram en is herkenbaar aan de kleine, rechtopstaande oortjes. Door het handige formaat is het een geliefd huisdier en populair bij kinderen. Veel ouders kopen een dwergkonijn voor de kinderen, omdat het qua formaat een aantrekkelijk konijn is en goed vast te houden. Vergeet echter niet dat deze konijntjes een pittig karakter kunnen hebben. Verder is het een nieuwsgierig en actief ras dat gemiddeld zes jaar oud wordt.

 

Nederlandse hangoordwerg
Door zijn schattige oren en leuke formaat is de Nederlandse hangoordwerg een erg populair konijn dat daadwerkelijk afkomstig is uit Nederland. De Nederlandse hangoordwerg wordt in veel verschillende kleuren gefokt waaronder konijngrijs, blauwgrijs, zwart, madagascar en isabella. Dit ras is uitermate geschikt voor kinderen door het lieve, rustige en betrouwbare karakter. Met een gemiddeld gewicht van 1,5 kilo heeft het konijn een handelbaar formaat. Houdt u er wel rekening mee dat de Nederlandse hangoordwerg een gemiddelde leeftijd bereikt van tien jaar of ouder!

 

Franse hangoor
De Franse hangoor is een oud konijnenras dat is ontstaan in de negentiende eeuw en behoort inmiddels tot een van de meest verkochte konijnenrassen. Een logische verklaring is zijn rustige en goedaardige karakter en gelijkmatige temperament. Het gemiddelde gewicht van de Franse hangoor is 6,5 kilo, waardoor het konijn qua formaat minder geschikt is voor kleine kinderen. Deze vriendelijke reus wordt zo’n zeven jaar.

 

Vlaamse reus
De Vlaamse reus komt oorspronkelijk uit België, maar is inmiddels wereldwijd een geliefd huisdier. Vlaamse reuzen zijn grote, betrouwbare konijnen die graag op ontdekking gaan. Wanneer het konijn in huis wordt gehouden kan het zelfs een hondachtig karakter ontwikkelen. Deze reus houdt wel erg van eten en kan makkelijk 7 kilo of zwaarder worden. De gemiddelde lichaamslengte is 65 centimeter en de enorme oren zijn minimaal 17 centimeter lang. De gemiddelde leeftijd ligt bij dit Belgische ras iets lager met vijf jaar.

 

Duitse reus
En dan komen we bij het grootste konijnenras ter wereld: de Duitse reus. Deze goedzak kan een lichaamslengte bereiken van maar liefst 75 centimeter en de bekende rechtopstaande oren worden 20 centimeter of langer. Het gemiddelde gewicht van de Duitse reus is 8,5 kilo, maar er bestaan zelfs konijnen die 11 kilo wegen of meer. De levensverwachting ligt iets hoger dan bij de Vlaamse reus, namelijk op zes jaar. De Duitse reus is lief en nieuwsgierig en daardoor een geschikt huisdier. Zowel bij de Franse hangoor als de Vlaamse en Duitse reus moet rekening gehouden met bewegingsruimte. Hoe groter het konijn, des te groter het konijnenhok.

Wist u dat u een konijn zijn eigen naam kan leren? Na goed oefenen kunt u uw konijn daadwerkelijk roepen, net zoals de hond.

Konijn tam maken stappenplan

Om uw konijn zo tam mogelijk te maken hebben we een handig stappenplan opgesteld. Ga er niet van uit dat u binnen een paar dagen alles met uw konijn kunt doen. Het proces heeft tijd nodig en bij het ene konijn duurt het langer dan bij het andere. Wees geduldig! Wanneer u een konijn mee naar huis neemt is het belangrijk dat u het konijn de eerste dagen met rust laat. Konijnen zijn erg gevoelig voor stress en na de reis moet hij even bijkomen. Daarbij is het konijn in een nieuwe omgeving, heeft hij een ander hok en ruikt hij allemaal onbekende geurtjes. Als u het konijn in het hok zet gaat hij vanzelf z’n nieuwe huis verkennen en uiteraard kijken waar voer en water te vinden is. U moet het konijn de eerste dagen goed in de gaten houden en uiteraard voorzien van eten en drinken, maar ga het vooral niet proberen te aaien of optillen. Dit komt pas later.

 

Om een goede band met uw konijn op te bouwen is het belangrijk dat u tegen het konijn praat. Ze zijn gefocust op geluiden en geuren en zullen dit bij herhaling gaan herkennen. Ga indien mogelijk in het hok of de ren zitten en anders ernaast met de deur open. Zorg dat u iets lekkers bij de hand heeft zoals groenvoer, speciaal snoepgoed voor konijnen of gewoon voer. Vaak vinden ze dit al lekker genoeg om even te komen kijken. Komt het konijn niet naar u toe of niet dichtbij genoeg om het uit uw hand te pakken? Leg het dan voor hem neer in het hok. Na een paar dagen zal het konijn uit zichzelf naar u toekomen. Maak dan geen onverwachte bewegingen en laat het konijn rustig aan u snuffelen. Beloon hem ook dan weer met iets lekkers uit de hand. Als deze stappen goed gaan kunt overgaan op aaien. Laat het konijn nooit schrikken! Laat hem altijd eerst aan uw vingers ruiken en probeer hem dan zachtjes te aaien op het kopje. Gaat dit goed dan kunt u hem verder gaan aaien. Forceer vooral niks. Het is de bedoeling dat u uw konijn gewoon kunt aanraken en aaien zonder schrikreactie te creëren. Als uw konijn het gewend is om aangeraakt te worden kunt u heel makkelijk een gezondheidscheck doen met vier konijnenpootjes op de grond. Kijk altijd of de ogen en oren schoon zijn, het konijn niet kwijlt met eten, voel aan de ruggengraad en de buik en kijk onder de staart of alles schoon is.

Wist u dat een konijn niet kan braken wanneer hij ziek is? De spieren rondom de slokdarm werken maar in één richting, namelijk naar de maag. Als uw konijn ziek is ziet u dit met name aan gedrag en aan de ontlasting.

Over het optillen van een konijn zijn de meningen verdeeld. Veel mensen vergeten namelijk dat een konijn een prooidier is en er dus helemaal niet van houdt om opgetild te worden. Voor u is het misschien leuk, maar voor het konijn is het erg bedreigend en stressvol. De algemene regel is dat een konijn met vier pootjes op de grond het gelukkigst is. Veel oppakken zal ook eerder leiden tot angst dan tamheid. Moet u uw konijn toch optillen om wat voor reden dan ook? Zorg er dan voor dat u één hand onder de borst heeft en de andere hand onder de kont. Overigens zijn er altijd uitzonderingen en bestaan er wel konijnen die het niet erg vinden om opgetild te worden. Dit zult u zelf moeten ervaren. Om ervoor te zorgen dat uw konijn tam blijft moet u dagelijks voldoende aandacht geven aan het konijn. Dus ook als u hiervoor buiten in de regen moet staan. Doet u dit niet, dan zal een konijn het tamme gedrag snel afleren.

Hoe maakt u een konijn zindelijk?

Wist u dat een tam konijn zindelijk te maken is? Konijnen zijn van nature schone dieren en doen hun behoefte graag op één plaats. Er zijn speciale konijnenwc’s te koop in allerlei varianten. Zo is het belangrijk dat u het juiste formaat koopt voor uw konijn en kunt u kiezen voor een los konijnentoilet of een hoektoilet dat u kunt vastmaken aan het hok. In het begin is het handig om meerdere konijnenwc’s te hebben, omdat het konijn dan soms nog verschillende favoriete plekjes heeft. Goede bodembedekking is essentieel voor het konijnenhok én in de wc. Er zijn verschillende bodembedekkers beschikbaar zoals houtkorrels, papierkorrels en zaagsel. Over het algemeen neemt zaagsel minder vocht op dan andere bodembedekkers en blijft het vaak aan uw konijn plakken. Zeker na een eventuele operatie is dit niet handig. Dan zijn hout- of papierkorrels een betere optie. Deze bodembedekking heeft een hele goede vochtabsorptie waardoor eventuele luchtjes ook beter worden gemaskeerd. Wat u niet moet vergeten is dat een konijn graag eet terwijl hij zijn behoefte doet. Leg daarom altijd een laagje hooi op de bodembedekking in het hok en/of in de konijnenwc. Gebruik hiervoor liever geen stro, hierin zitten veel minder goede voedingsstoffen dan in hooi. Om duidelijk te maken wat de wc is kunt u in de rest van het hok kiezen voor een andere bodembedekking. Ook bij het zindelijk maken van een konijn geldt: wees geduldig. Een ongelukje zit altijd in een klein hoekje. Bij een konijn vaak letterlijk. Gaat er iets naast de wc? Ruim dit dan consequent op. Veeg plasjes op met keukenpapier en leg dit samen met een aantal keutels in de wc.

Algehele verzorging van een konijn

Het lijkt heel logisch: een goed verzorgd konijn is makkelijker tam te maken en wordt ouder dan een konijn waar niet genoeg naar wordt omgekeken. Helaas is het konijn het meest impulsief aangekochte huisdier en ook het dier dat het snelst weer op zoek moet naar een nieuw huisje. Verdiep u daarom altijd van tevoren in het dier dat u wilt aanschaffen. Zoek uit hoe het dier verzorgt moet worden en welke spullen u hiervoor nodig heeft. Een konijn kan zowel binnen als buiten gehouden worden, alleen een combinatie is niet aan te raden. Ook kan een konijn niet zomaar van binnen naar buiten worden geplaatst of andersom in verband met de wintervacht. Wilt u een konijn van binnen naar buiten verplaatsen? Wacht dan tot halverwege mei. Dan is het doorgaans warm genoeg zonder dikke wintervacht. Konijnen kunnen niet goed tegen temperatuurverschillen. U kunt een konijn van buiten daarom alleen naar binnen halen om te knuffelen en spelen als het verschil minimaal is. In de winter zou het konijn zo z’n warme winterjas verliezen en vervolgens onderkoelt kunnen raken buiten. Wanneer een konijn een buitenverblijf heeft moet deze overigens op een droge plek staan, uit de tocht en nooit vol in de zon. Ook zijn er eisen aan het formaat van het konijnenhok, ongeacht of het konijn binnen of buiten verblijft. Een gelukkig konijn is nooit alleen dus deze maten zijn gebaseerd op een koppeltje. Een dwergkonijnenkoppel heeft een verblijf nodig van minimaal 2 vierkante meter. Voor een koppel middelgrote konijnen is dit 4 vierkante meter en bij reuzen geldt een afmeting van 7 à 8 vierkante meter. Een konijn moet kunnen rennen, springen én op z’n achterpoten kunnen staan. Houd hier rekening mee in verband met de hoogte van het verblijf. Daarbij moet een buitenverblijf te allen tijde zijn afgedekt met traliewerk of een net. Zo kunnen de konijnen er niet uitspringen, maar kunnen er vooral geen vijanden bijkomen zoals katten en roofvogels.

Opmerkelijk: krijgt u wel eens likjes van uw konijn? Dan is uw konijn gelukkig en voelt hij zich op z’n gemak bij u. Een konijn is een zeer dankbaar dier en kan dit uiten door likjes te geven.

Het hoofdvoer van een konijn moet hooi zijn en mengvoer of biks is slechts aanvulling. Een konijn moet altijd een onbeperkte hoeveelheid hooi tot z’n beschikking hebben. Daarom kunt u ervoor kiezen om geen stro in het nachthok te leggen maar hooi. Zo kan het konijn een warm nestje maken en het is voedzamer als hij ervan eet. Voor het aanvullende voer geldt dat een konijn ongeveer 25 gram voer per kilo lichaamsgewicht mag eten per dag. Daarnaast is biks vaak beter dan mengvoer, omdat konijnen echte snoepers zijn. Bij gemengd voer eten ze alleen de lekkere stukjes eruit. Met biks zijn de brokken gelijk en krijgen ze alle nodige voedingsstoffen binnen. Voor snoepgoed en groenvoer geldt dat het met mate gegeven mag worden. Eet uw konijn geen hooi of ziet u vaak blindedarmkeutels, grote zachte drolletjes, liggen? Dan geeft u waarschijnlijk te veel voer.

 

Blindedarmkeutels ziet u normaal gesproken niet liggen, omdat het konijn deze poepjes rechtstreeks uit de anus opeet. Eigenlijk is het ook geen poep, maar zijn het voedzame etensresten met gezonde bacteriën die het konijn niet in één keer kan verteren. Blijven de blindedarmkeutels vaak liggen dan is het verstandig om te informeren bij uw dierenarts. Wat drinken betreft kunt u het beste water uit een drinkfles geven. Let erop dat de fles niet lekt. Ook is het raadzaam om een speciale beschermhoes over de drinkfles te plaatsen. Deze hoes zorgt ervoor dat er minder snel alg in de drinkfles komt in de zomer en het water in de winter minder snel bevriest. Naast goede bodembedding, voldoende hooi, aanvullend voer, een schone wc, warm nachthok, dagelijks fris water en genoeg bewegingsruimte mogen ook speeltjes niet ontbreken voor onze zachte vriendjes. Denk hierbij aan huisjes om in te verstoppen en op te klimmen, tunnels, balletjes en knaagspeelgoed om de tanden aan af te slijten.

Konijnenbenodigdheden bij Dierspecialist

In het uitgebreide assortiment van Dierspecialist vindt u alle producten die u nodig heeft voor een gelukkig konijn. Heeft u vragen over konijnenproducten of voeding? Dan kunt u langskomen bij uw lokale Dierspecialist winkel of online contact opnemen voor advies op maat. Houd onze blogs in de gaten voor meer informatie over konijnen.

Reacties