Voor konijnen is bewegingsvrijheid erg belangrijk. Daarom hebben konijnen een ruim hok nodig met een ren, waar ze lekker kunnen rennen, spelen en springen. Als de tuin goed is afgezet kunt u uw konijn ook los in de tuin laten lopen. U moet er dan wel bij blijven in verband met katten en roofvogels én zeker weten dat u geen giftige planten in de tuin heeft staan. En andere optie is wandelen met uw konijn aan een konijnentuigje. Daarover gaan we u in deze blog meer vertellen.

In de tuin schuilen een aantal gevaren voor konijnen: giftige planten, een vijver, de kat van de buren en hongerige roofvogels. Daarnaast zijn konijnen goede gravers en is een gat onder de schutting zo gepiept. En laat u vooral niet misleiden door de dikke vacht, want een konijn wurmt zich zo door een kleine opening in de heg. Als u uw konijn aan een konijnentuigje in de tuin laat lopen heeft u meer controle en kunt op tijd ingrijpen wanneer dat nodig is. U kunt natuurlijk ook op een andere locatie met uw konijn wandelen, al moet u ook hier rekening houden met de bovenstaande gevaren.

Konijn laten wennen aan tuigje

Voor een gezellig wandeling met uw konijn is een goed konijnentuigje onmisbaar. Konijnentuigjes zijn meestal verstelbaar en daarvoor voor verschillende konijnenrassen geschikt. Zorg er bij het afstellen voor dat het tuigje niet te los is en kan afschieten, maar ook zeker niet te strak. U moet twee vingers tussen uw konijn en de bandjes kunnen plaatsen. Een konijnentuigje omdoen vergt echter wat oefening. Wanneer u met uw konijn wilt wandelen, is het handig als u dit van kleins af aan oefent. Doe het konijnentuigje voorzichtig om en laat uw konijn in z’n vertrouwde omgeving rondlopen. Spartelt uw konijn tijdens het omdoen? Ga het dan vooral niet forceren en wacht tot uw konijn weer rustig is. De meeste konijnen gaan zich wassen als ze een tuigje omhebben, omdat het gek aanvoelt. Raakt uw konijn in paniek door de nieuwe outfit? Doe het konijntuigje dan onmiddellijk af! Laat uw konijn de eerste keren een paar minuten rondlopen met het tuigje om. Bouw dit langzaam steeds verder op tot uw konijn volledig gewend is aan het tuigje. Ieder konijn heeft een eigen karakter en het ene konijn zal een tuigje sneller accepteren dan het andere konijn. Het kan gebeuren dat uw konijn zich nooit op z’n gemak gaat voelen, in dat geval kunt u beter op zoek gaan naar andere manieren om uw konijn meer bewegingsvrijheid te geven.

 

Is uw konijn wel helemaal gewend aan het konijnentuig? Dan kunt u gaan oefenen met de konijnenriem. Doorgaans zit er een lijn bij als u een tuigje koopt. Vaak is deze riem elastisch, omdat uw konijn zich anders erg kan bezeren als hij plotseling trekt of wegrent en de lijn strak komt te staan. Konijnen hebben een zwakke rug en kunnen hun rug zelfs al breken als ze hard met de achterpoten slaan. Zorg er te allen tijde voor dat de veiligheid voorop staat! Houd hier ook rekening mee als u een andere, langere riem aanschaft.

Tip: komt uw konijn met het wandelen voor het eerst op gras? Dan is het belangrijk om hem vóór de eerste wandeling te laten wennen aan gras eten. Begin een week van tevoren met een paar sprietjes gras per dag. Vanwege de gevoelige darmen moet het eten van groenvoer langzaam worden opgebouwd.

Uw konijn bepaalt de route

En dan is het tijd om naar buiten te gaan! De eerste keer zal uw konijn moeten wennen aan alle nieuwe luchtjes, geluiden, planten en andere dingen die hij voor het eerst ziet. Let daarom goed op de lichaamstaal van uw konijn en stop de wandeling zodra uw konijn zich onprettig voelt. Bouw de wandelingen langzaam op en forceer uw konijn nooit. Wanneer u met een binnenkonijn op pad gaat, is het belangrijk om rekening te houden met temperatuurverschillen. Zorg dat het niet veel kouder of warmer is dan de temperatuur die uw konijn gewend is. Ga sowieso niet met uw konijn wandelen op een hete zomerdag! Konijnen kunnen slecht tegen warmte en liggen dan liever in de schaduw. Uw konijn uitlaten? Nee, zo werkt het niet! Een konijn is geen hond en loopt niet braaf met u mee. Sterker nog, u moet achter uw konijn aanlopen. Zorg dat de riem altijd slap hangt, zodat uw konijn alle kanten op kan. Trek uw konijn nooit mee! Alleen in een gevaarlijke situatie mag u ingrijpen en uw konijn tegenhouden. Als het lukt kunt u uw konijn het beste naar u toe lokken en hem dan rustig oppakken, om hem daarna op een veilige plek weer neer te zetten. Houd uw konijn en de omgeving goed in de gaten tijdens het wandelen, zodat u op tijd kunt reageren. Er kan zomaar een losse hond op u afkomen of u let even niet op en uw konijn heeft de riem doorgebeten. Ook een konijn kan het hazenpad kiezen!

Veilig op pad met Dierspecialist

Bij Dierspecialist vindt u diverse konijntuigjes in verschillende kleuren, modellen en maten. Heeft u een tam konijn waarmee u graag wilt gaan wandelen? Kom dan eens langs bij uw lokale Dierspecialistwinkel voor een passend tuigje en een geschikte konijnenriem. Onze specialisten kunnen u adviseren over de konijnentuigjes en helpen met het passen en afstellen. Denkt u ook aan een lekkere snack voor onderweg? Daarmee kunt u uw konijn naar u toe lokken of gewoon lekker verwennen tijdens de wandeling. Dierspecialist helpt u en uw konijn graag op weg! Wie weet maken jullie van de zomer ook zo’n lange strandwandeling.

Reacties