Het mooie weer is aangebroken, tijd om uw puppy te gaan laten socialiseren! Een pup die u bij de fokker ophaalt is meestal nieuwsgierig en ondernemend. Om ervoor te zorgen dat hij dat de rest van zijn leven blijft is een goede socialisatie noodzakelijk. Er zijn een aantal standaard dingen waar iedere hond mee gesocialiseerd zou moeten worden. Denk aan: vreemde mensen, vreemde geluiden, andere plaatsen, andere honden en verkeer. In deze blog leest u dan ook alles over het hoe en waarom van het socialiseren van uw pup.
Wat is het socialiseren van uw pup?
Socialiseren wil eigenlijk niets anders zeggen dan dat een pup de kenmerken en eigenschappen van andere levende wezens, waarmee hij wellicht een sociale band opbouwt moet gaan leren kennen. In de socialisatieperiode leert uw pup omgaan met de wereld. Dit gaat niet vanzelf. U zult er op uit moeten trekken met uw puppy. Het is belangrijk dat uw pup positieve ervaringen opdoet met onbekende mensen, kinderen en honden.
De pup zit tegen het eind van zijn primaire socialisatiefase zodra u hem in huis krijgt. Deze eindigt ergens tussen de 9 en 14 weken. In deze periode is het van groot belang dat de hond kennis gaat maken met alles wat hij in zijn verdere leven gaat tegenkomen. Zo zal hij met verschillende mensen, maar ook met verschillende dieren moeten leren omgaan.
Socialiseren moet u plannen
Het is aan u als baas om actief situaties op te gaan zoeken en de pup te begeleiden in hoe hij hiermee om moet gaan. Leer hem ook welk gedrag u wel en niet wilt zien. Neem bijvoorbeeld het opspringen tegen andere mensen, als u dit nu accepteert zal hij dit later ook doen als hij volwassen is.
Wat u kunt doen is uw pup meenemen naar de markt of het schoolplein, zodat hij went aan drukke omgevingen met veel verschillende mensen. Let wel dat veel nieuwe indrukken uw pup snel moe maken. Blijf daarom niet te lang op één plek, maar zorg ook voor op tijd rust voor uw nieuwe vriend. Mocht uw pup te moe zijn kunt u hem altijd terug dragen.
Socialisatie pup checklist
Het is effectiever om drie tot vijf keer per dag ongeveer 10 a 15 minuten met uw pup op stap te gaan, dan maar één of twee keer per dag en dan gelijk een uur. Natuurlijk hebben wij voor u een checklist met punten waar u op kunt letten:
- Laat de puppy op afstand aan een nieuwe situatie wennen
- Beweeg dan steeds dichter naar de nieuwe situatie toe. Blijf de pup aanmoedigen en belonen wanneer hij onderzoekend gedrag vertoont.
- Geef uw pup ook de kans om op onderzoek uit te gaan. Loop niet stug door als uw pup bezig is om iets nieuws te verwerken.
- Wat voor ons heel normaal is, kan door de ogen van uw hond heel vreemd lijken. Houd dit dan ook altijd in uw achterhoofd.
- Maak gebruik van verschillende praktijksituaties. Bijvoorbeeld kinderen die aan het buiten spelen zijn, een fietser die voorbij komt of de vuilniswagen die voorbij rijdt.
- Er mag gerust met een snoepje beloond worden als uw pup relaxed blijft en ervoor kiest om met u bezig te zijn.
- Neem uw puppy ook eens mee naar de treinen. Let wel op dat de pup niet overdonderd wordt door de voorbij denderende treinen.
- Ga ook al vroeg de stad in met uw puppy en neem hier de tijd voor.
Vergeet niet dat het voor een puppy belangrijk is om met een oudere hond te spelen.
Pup socialiseren met andere honden
Veel mensen gaan naar een puppycursus zodat hun pup in contact kan komen met andere honden, maar wat veel mensen vergeten is dat het voor een puppy ook belangrijk is om met een oudere hond te spelen. Hier kan een pup namelijk erg veel van leren. Het voordeel van volwassen honden is dat ze de hondentaal goed spreken en hem dus ook goed aan de pup kunnen overdragen. Een ander voordeel is dat oudere honden vaak rustiger spelen dan jonge honden. Het is namelijk niet zo slim om je zes maanden enthousiaste labrador met een acht weken oude chihuahua te laten spelen. Als u uw hond gaat laten socialiseren met andere honden zorg er dan voor dat de riem slap hangt en niet in de knoop raakt. Gedurende het spelen met andere honden leert uw hond sociale vaardigheden en jachttechnieken.
Uw pup laten wennen aan vreemde mensen
Iedere wandeling is een gelegenheid om uw pup te laten wennen aan vreemde mensen. Let op dat u uw pup laat wennen aan mensen van allerlei leeftijden. Een kind is natuurlijk anders dan iemand die meer op leeftijd is. De beweging is anders. Ook mensen met een gedeeltelijke of fysieke beperking kunnen heel anders overkomen op een puppy. Dit geldt ook voor mensen in uniformen of in de winter wanneer men weer sjaals en mutsen draagt. Laat de pup ook wennen aan baby’s. Zorg altijd voor een positieve ervaring met kinderen. Maak bijvoorbeeld gebruik van snoepjes om de ervaring met kinderen voor de pup positief te laten zijn.
Socialiseren met geluiden
Geluiden kunnen aangeleerd worden met speciale cd’s voor honden. Begin altijd met een laag volume en draai het langzaam omhoog. Zorg ervoor dat wanneer u de cd aanzet u ook tijd heeft om tegelijk met uw puppy te spelen. Oefen ook een keer op een andere plek, bijvoorbeeld in de tuin. Het is hierbij ook weer van belang dat u uw pup veel mee naar buiten neemt. Zodat hij ook daar van alles hoort.
Trek erop uit met uw pup zodat hij leert dat het een feestje is om mee te gaan.
Uw pup en verschillende plaatsen
Aan uw huis zal uw pup snel gewend zijn, maar dat is natuurlijk niet de enige plek waar hij zal blijven de rest van zijn leven. Hoe flexibeler uw pup wordt, hoe makkelijker het is om hem overal mee naar toe te nemen. Het is daarnaast ook goed om mensen bij u thuis uit te nodigen zodat uw pup er aan went dat dit normaal is. Behalve mensen bij u thuis uit te nodigen is het leuk om samen met uw pup bij familie of vrienden op visite te gaan. Zo went uw puppy aan de geuren van andere huizen en leert hij zich daar veilig te voelen.
Er zijn winkelcentra waar honden welkom zijn. Mocht er zo’n winkelcentra bij u in de buurt zitten, is dit een heel leerzame plek om naartoe te gaan. Veel mensen raden aan om een bezoek aan de markt te brengen. Dit kan een erg drukke plek zijn, dus bouw dit rustig op zodat uw pup niet teveel indrukken krijgt en in paniek raakt.
Socialiseren met het verkeer
Sommige mensen hebben geluk en wonen direct aan een prachtig bos of een hondenlosloopgebied. Dan nog kan het slim zijn om uw hond een rondje mee te nemen door de wijk, zodat hij went aan auto’s, bussen, fietsen en scooters. Gebruik de auto om naar nieuwe leuke plekken te gaan, zodat uw pup niet alleen in de auto moet als hij naar de dierenarts moet.
Geschrokken?
Het kan voorkomen dat uw pup een keer ernstig schrikt van een gebeurtenis, zoek dan zo snel mogelijk een vergelijkbare situatie op en zorg dat dit een leuk moment wordt. Dit kunt u doen door uw pup extra aandacht te geven of met een snoepje te belonen. Houd goed in de gaten dat de situatie niet weer eng wordt. Schrok uw pup bijvoorbeeld van een grote bus ga dan niet te dicht langs de weg maar blijf op een veilige afstand en ga daar met uw pup spelen. Als dit goed blijft gaan kunt u steeds een beetje dichterbij gaan. Ditzelfde geldt voor als uw pup gegrepen is, of omver gelopen door een andere hond. Zoek binnen een dag een hond op van hetzelfde ras, vraag even aan de eigenaar of deze hond wel pup vriendelijk is, en zorg dat uw pup daarmee een plezierige ervaring opdoet.
Angstfase
Vanaf een week of 12 komt de pup in de volgende fase van de socialisatie, de angstfase. U hoeft hier niet bang voor te zijn. Het kan zijn dat uw pup zich wat afwachtender gaat opstellen tegenover nieuwe dingen. Het is in deze fase dan ook van groot belang dat u verder gaat met socialiseren, zeker tot aan zijn puberteit maar het liefst tot hij een jaar oud is. Zo kunt u ook zijn gedrag in de gaten houden en hier op in spelen.
Bij het socialiseren is het belangrijk om de ervaringen te blijven herhalen.
Een enkele ontmoeting met iets nieuws is niet genoeg om de pup eraan te laten wennen. Wij wensen u heel veel succes met deze leuke fase waar u in gaat. Samen op ontdekkingstocht met uw pup! Mocht u nu meer willen lezen over het wandelen met uw hond en of u beter een halsband of tuigje kunt gebruiken leest u het in deze blog.
Dierspecialist
Bij Dierspecialist houden we je graag op de hoogte met leuke, interessante en informatieve berichten over je huisdier. Volg onze nieuwste blogs, vlogs, video's en acties:
- Download gratis de Dierspecialist App
- Bekijk onze Facebook pagina
- Bekijk onze Instagram pagina
- Bekijk ons uitgebreide assortiment
MISSCHIEN OOK INTERESSANT
13 maart 2020
Puppy zindelijk maken
Yeah, u bent de trotse eigenaar geworden van een nieuwe pup! Zodra u thuiskomt begint het proces…
12 maart 2019
Hoe checkt u of uw hond gezond is?
Vraagt u zich wel eens af of uw hond helemaal gezond en in orde is? Als hondeneigenaar heeft u een…
30 juni 2020
Dagje weg met de hond
Een dagje uit plannen met uw hond lijkt soms lastiger dan het is. Gelukkig is er genoeg te doen!…