Vraagt u zich wel eens af of uw hond helemaal gezond en in orde is? Als hondeneigenaar heeft u een verantwoording om voor het fysieke en mentale welzijn van uw vriend te zorgen. Het is een goed idee om zo nu en dan even stil te staan en uzelf af te vragen of uw hond gelukkig en gezond is. Om dit te beoordelen zult u moeten kijken naar het fysieke welzijn, en daarnaast kijken naar eventuele psychologische problemen waaronder verveling en frustratie. Met regelmatige controles kunt u op de hoogte blijven of uw hondenvriend werkelijk tevreden en in tiptop conditie is. In deze blog vertellen wij u alles over hoe u zelf in de gaten kunt houden of uw hond gezond is.

Beoordeel het mentale welzijn van uw hond

Zorg dat u weet wat normaal is bij uw hond. Houd het totaalplaatje in gedachten en leer wat bij uw hond normaal is. Maak uzelf vertrouwd met hoever de hond wilt wandelen, hoe hij reageert wanneer hij u ziet bij thuiskomst, hoe is hij als hij blij is en hoe uit hij dat hij chagrijnig is, hoeveel water drinkt hij en hoe ziet zijn stoelgang eruit? Sommige honden eten bijvoorbeeld heel gulzig en eten alles, terwijl andere honden hier rustiger en kieskeurig in zijn. Als u een schooihond heeft die ineens zijn neus optrekt weet u dat er iets niet helemaal klopt. Zorg dus dat u alles tot in detail over uw hond weet. Observeer hem dan kunt u eerder analyseren wanneer er iets niet klopt.

Beoordeel de emoties van uw hond aan de hand van zijn gedrag en lichaamstaal

Honden ervaren emoties zoals verdriet, depressie, verveling en frustratie. De truc is om als eigenaar deze emoties te herkennen. Gewoonlijk is het eerste teken dat je kunt opmerken een verandering in gedrag of lichaamstaal.
Wees bijvoorbeeld wantrouwig wanneer de open hond die u altijd bij de deur begroet, zich teruggetrokken gedraagt en niet uit zijn mand komt wanneer u thuiskomt.
Schenk aandacht aan de normale lichaamstaal van uw hond. Houdt hij zijn oren of staart lager dan normaal, of duikt hij in elkaar of neemt een dominante houding aan wanneer hij benaderd wordt? Dit zijn tekenen in de lichaamstaal die kunnen aangeven dat er iets mis is.

Een hint dat je hond verveeld of gefrustreerd is, omvat vernielzuchtig gedrag, graven, janken, blaffen en piepen.

Een mentaal gezonde hond

Een gezonde hond heeft zin om te spelen, rent graag en is niet snel uitgeput na een speel of loopsessie. Een gezonde hond is alert en reageert goed en snel op commando’s. De houding en oren zijn hierbij belangrijke pijlers. Honden zijn van nature erg sociaal en gaan vaak op in het gezin. Een sociale, gezonde hond komt in de meeste gevallen naar u toe en geeft zelf aan wanneer hij wil spelen of aandacht wil. Merkt u dat het dier zich afzijdig houdt, houd dit dan goed in de gaten.

Veel honden zijn in staat tot het uitdrukken van emoties op hun gezicht. Let bijvoorbeeld op zijn ogen of deze vrolijk of treurig staan.

Gezond gewicht

Het gewicht van de hond is belangrijk voor het controleren van zijn gezondheid. Een gezond gewicht is voor elk ras weer anders, check daarom goed wat het ideale gewicht van uw hond moet zijn. Een gezond gewicht kunt u ook heel gemakkelijk van buitenaf beoordelen. De middel moet goed zichtbaar zijn en mooi (scherp) overlopen in de heupen. De ribben moet u niet al te goed kunnen zien, maar wel kunnen voelen. Wanneer beide onder een laag vet verborgen zijn kampt de hond met overgewicht.
Overgewicht bij een hond kan exact dezelfde problemen veroorzaken als bij een mens. Diabetes, hart- en long problemen, diverse huidirritaties en zelfs kanker. Precies om deze problemen is overgewicht bij honden de grootste bezorgdheid onder dierenartsen. Kies daarom altijd voor hondenvoeding dat een juiste samenstelling heeft van vlees, rijst en granen. Sommige brokken bevatten soms wel meer dan 75% aan granen. Het is wenselijk dat de voeding alle benodigde vitaminen, aminozuren en mineralen bevat. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan naturea.

Soepele huid

De huid van uw hond is soepel, zonder enige vorm van uitslag, irritaties, bultjes of korstjes. Een gezonde hond krabt niet tot weinig. Krabt of bijt uw hond regelmatig in zijn huid? Dit kan wijzen op een huidallergie of een insectenbeet. Check daarom regelmatig de huid van uw lieve viervoeter op teken of parasieten op de huid.

Tip: Was uw hond alleen wanneer dit echt nodig is. Een douche routine, bijvoorbeeld 1 keer per week, is slecht voor de huid en kan leiden tot huidirritaties.

Gladde en glanzende vacht

De huid en vacht gaan hand in hand. Het is makkelijker om een gezonde hond op het eerste oog te beoordelen op zijn vacht. Een gladde en glanzende vacht betekent dat de natuurlijke oliën en afscheiding van de hond goed werkt.
De vacht moet vol zijn en geen kale plekken tonen. Roos is daarnaast ook een teken dat de hond last heeft van huidirritaties.

Ogen

De ogen van een hond moeten schoon en helder zijn. Ook honden hebben wel eens slaapkorrels in hun ooghoeken, maar er mag geen geel of groen pus in de ooghoeken zitten. Sommige honden hebben snel last van verstopt traanbuizen, daarbij moet u extra goed opletten of er geen ontstekingen ontstaan, zowel bij het oog zelf als op de huid daaronder die steeds nat wordt van overstromend traanvocht. Het oogwit van de hond moet netjes wit zijn, rode ogen duiden vaak op ontstekingen en irritaties. Sommige honden hebben echter kortdurend rode ogen van opwinding, dit moet echter snel na de opwinding bijtrekken.

Oren

De oren van een hond moeten er aan de binnenkant schoon uitzien. U moet ze dus regelmatig controleren. Zeker honden met hangoren hebben wel eens last van overmatig oorsmeer of snel ontstoken oren. Honden kunnen ook last hebben van mijten in het oor. Ziet u iets in het oor van uw hond waarover u twijfelt, laat de dierenarts er dan naar kijken. Krabt de hond veel aan zijn oren of houdt hij zijn kop steeds scheef? Ook dat zijn signalen dat er iets aan de hand is met het oor en dat u naar de dierenarts moet. Druppel niet zomaar iets in het oor zonder dat een dierenarts geconstateerd heeft dat het trommelvlies niet kapot is!

Het gebit van een gezonde hond ziet er schoon uit en sluit goed op elkaar aan. De tanden en kiezen staan stevig vast. Bruine randen, rood tandvlees en een slechte adem zijn redenen om naar de dierenarts te gaan.

Beweging

Uw hond moet zich soepel kunnen bewegen zonder pijn. Let daarom op tijdens het wandelen. Afwijkingen bij het bewegen zijn bijvoorbeeld stramme, stijve poten, op de tenen lopen, hinken, scheef lopen of doorzakken naar een kant. Natuurlijk worden oudere honden wat stijver, dat hoort bij hun leeftijd, maar ook dan is het goed om de dierenarts te raadplegen. Het kan zijn dat uw hond pijn heeft.

Ontlasting

De ontlasting van uw hond hoort stevig te zijn. Dunne ontlasting, bleke ontlasting, een vreemde kleur die u niet kunt herleiden tot iets wat de hond gegeten heeft of bloed in de ontlasting zijn tekenen dat er iets aan de hand is en dat een bezoek aan de dierenarts nodig kan zijn. Ook als uw hond erg moet persen kan dit op een darmprobleem wijzen. Stress of het eten van iets ongewoons of voer waar de hond niet aan gewend is kan kortdurend dunne ontlasting geven. Mocht dit langer duren kunt u beter de dierenarts raadplegen.

Lichaamstemperatuur

De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt ongeveer tussen de 38 en 39 graden Celsius. Kleine honden hebben vaak een wat hogere lichaamstemperatuur dan grote honden. Zo hebben jonge honden ook vaak een hogere temperatuur dan volwassen honden en dit zelfde geldt voor slanke honden die weer een hogere temperatuur hebben dan dikke honden.

De temperatuur kan ook nog variëren afhankelijk van het tijdstip op de dag. ’s Avonds is deze hoger dan ’s ochtends. Het is verstandig om de temperatuur van uw hond af en toe op te nemen op verschillende tijden van de dag zodat u weet wat de normale temperatuur van uw hond is.

Gezondheidscheck

U heeft nu alle tips om de gezondheid van uw hond goed in de gaten te houden. Maar wist u dat u ook een gezondheidscheck kunt laten uitvoeren in uw favoriete Dierspecialist winkel? Informeer bij u in de winkel even naar de mogelijkheden. Of kijk onze vlog over de gezondheidscheck.   

Reacties