Yeah, u bent de trotse eigenaar geworden van een nieuwe pup! Zodra u thuiskomt begint het proces van zindelijk maken meteen. Uw pup zindelijk maken is niet moeilijk maar wel tijdrovend. Het is belangrijk dat u hier consequent mee bezig bent! Let hierbij goed op de signalen van uw puppy. Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje maar in deze blog geven wij u tips voor het zindelijk maken van uw puppy.

Puppy zindelijk maken ’s nachts

De eerste nachten kunnen erg zwaar zijn voor uw puppy. Hij mist de warmte en geborgenheid van zijn broers en zussen uit het nest. Het is daarom een goed idee om uw pup mee naar boven te nemen. Eventueel kunt u zijn bench naast uw bed zetten, zo is de pup dichtbij u en voelt hij zich niet alleen. Zet de eerste nachten om de twee uur de wekker om uw pup mee naar buiten te nemen. De meeste pups slapen de nacht namelijk nog niet door. Het kan zijn dat uw pup ’s nachts begint te piepen. Dit kan een signaal zijn dat hij nodig zijn behoefte moet doen. Neem hem dan ook meteen mee naar buiten. Natuurlijk wilt u niet dat hij de hele nacht om aandacht gaat piepen. Blijft uw pup dan ook piepen als hij zijn behoefte heeft gedaan? Negeer hem dan, u zult merken dat het snel over gaat. Na een paar nachten kunt u hem met de bench beneden laten. Zorg er wel voor dat u uw pup kunt horen. U zult er nog wel een paar keer uitmoeten om de hond uit te laten. De meeste pups gaan de nacht doorslapen als ze ongeveer 8-12 weken oud zijn.

Tip: Geef uw pup na 21.00 uur geen drinken meer. Hierdoor kan hij zijn plas ’s nachts beter ophouden.

Puppy zindelijk maken schema

Overdag is uw pup natuurlijk buiten de bench. Houd hem dan goed in de gaten, want hij kan rustig in een hoekje zijn behoefte gaan zitten doen. Word nooit boos, uw pup weet niet beter. Merkt u dat uw hond gaat snuffelen op de grond of rondjes draaien pak hem dan meteen op en zet hem buiten neer, zodat hij leert buiten zijn behoefte te doen. U hoeft niet bang te zijn voor natte kleding, zodra uw puppy opgetild wordt houdt hij automatisch zijn behoefte op.

Het is handig om buiten een aantal vaste plekken uit te kiezen waar uw pup zijn behoefte mag doen. Zo leert hij wat u van hem verwacht op die plekken. Prijs uw pup ook uitbundig als hij zijn behoefte doet. Dit kan met een aai of wat lekkers en belonen met een hoge stem. “Mooie plas”. Zorg hierbij wel voor afwisseling in de plekjes, kies er een paar uit zo voorkomt u dat hij later nog maar op één plek zijn behoefte wil doen. Wacht altijd tot uw pup zijn behoefte heeft gedaan, loop dan nog een stukje verder buiten en ga dan pas naar binnen. Als u gelijk nadat uw pup zijn behoefte heeft gedaan naar binnen gaat en hij vindt buiten heel erg leuk leert hij dat hij naar binnen moet zodra hij zijn behoefte heeft gedaan. Het resultaat kan zijn dat uw pup zijn behoefte op gaat houden omdat hij niet naar binnen wilt. Als u opgeeft en naar binnen gaat, kan uw pup het niet meer ophouden en doet hij zijn behoefte binnen. Loop daarom af en toe iets verder door als uw pup zijn behoefte al heeft gedaan en speel af en toe buiten als u op ontdekkingstocht gaat en uw hond gaat leren socialiseren.

Langzaamaan gaat u de periode dat uw pup zijn behoefte kan ophouden opbouwen. In het begin gaat u om de twee uur naar buiten. Een 8 weken oude pup plast als hij wakker is elke twee uur en poept drie tot zes keer per dag. Naarmate de puppy ouder wordt neemt de tijd dat hij zijn ontlasting kan ophouden ook toe. Hieronder hebben wij een schema voor u, maar het is belangrijker dat u kijkt naar uw puppy en op grond van zijn gedrag handelt.

Leeftijd puppy Plas ophouden Minimaal aantal keer naar buiten per 24 uur
8 weken 2 uur 12 keer
12 weken 3-4 uur 6-8 keer
16 weken 4-5 uur 5-6 keer
20 weken 5-6 uur 4-5 keer
6 maanden 6-8 uur 3-4 keer
7 maanden 12 uur 3 keer
Tip: Zet uw pup na een activiteit als spelen, eten of drinken meteen buiten. Uw jonge hond zal 5 tot 10 minuten nadat hij heeft gedronken moeten plassen. Zeker in het begin kan het voorkomen dat uw pup kort voor het eten, maar ook na het eten moet poepen.

Uw puppy heeft een ongelukje

Het kan zijn dat u een keer te laat was en uw pup toch binnen zijn behoefte heeft gedaan. Belangrijk is om het direct op te ruimen en de geur te maskeren. Dit doet de moeder ook in het nest. Het beste doet u dit met heet water en neutraliseert u de geur door middel van een neutraliserende spray. Dit voorkomt dat uw pup deze plek vaker gaat gebruiken. Geef uw puppy geen enkele vorm van aandacht. Straffen is geen oplossing! Uw pup ziet namelijk geen verband tussen zijn plas en uw boze reactie. Het heeft alleen nut om ‘foei’ te zeggen als u hem op heterdaad betrapt. In het begin kunt u nog regelmatig ongelukjes verwachten. Beloon uw pup goed na zijn goede gedrag. Dit stimuleert veel meer dan boos worden en hij begrijpt wat er van hem verwacht wordt.

Deemoedsplasje

Het kan voorkomen dat uw pup zo enthousiast is als u thuiskomt dat hij een plasje doet. Dit noemen we ook wel een deemoedsplasje en is een teken van onderdanigheid. Om hier snel vanaf te komen kunt u bij binnenkomst het beste uw jonge hond een minuut negeren. Daarna roept u hem bij u en kunt u hem aanhalen. Houd het contact kort en voorkom dat uw pup zijn plasje doet. Blijf rustig en probeer oogcontact te vermijden.

Als u uw hond zindelijk wilt maken en u in een appartement woont, wilt u misschien niet steeds naar buiten gaan als u bijvoorbeeld 20 trappen af moet voordat u buiten bent. Wist u dat er zelfs binnen toiletten zijn voor honden?

Neem de tijd

Wanhoop niet wanneer het een tijd duurt voordat uw pup zindelijk is en luister al helemaal niet naar verhalen van vrienden, bekenden die zeggen dat hun jonge hond binnen 3 dagen zindelijk was. Dit is per ras verschillend. Onthoud dat iedere hond een aangeboren eigenschap heeft: het zindelijkheidsbesef. De meeste pups zijn op een leeftijd van 7-8 maanden zindelijk. Hoe meer tijd u eraan besteed, hoe sneller uw puppy zindelijk is. Heeft u toch nog vragen kunt u altijd terecht in uw favoriete Dierspecialist winkel.

Reacties