Die blije blik en kwispelende staart wanneer u de riem pakt kennen we allemaal. Tijd om te gaan wandelen! Maar hoe lang en hoe vaak moet u eigenlijk met uw hond wandelen? En wat is beter: een halsband of een tuigje? Hierover zijn de meningen nogal verdeeld. En hoe meet u dan de juiste maat op? In deze blog vertellen we u alles over wandelen met uw hond. 

Max, doorlopen nou..!” Dat hebben we allemaal wel eens gehoord op straat. Hoe lang en hoe vaak uw hond naar buiten moet én wilt hangt af van het hondenras, de leeftijd en het individuele karakter van uw hond. Het is dus verstandig om uit te zoeken hoeveel beweging het hondenras nodig heeft dat u wilt aanschaffen. De ene hond is na een halfuur rennen echt nog niet klaar om naar huis te gaan, terwijl de andere hond zich na een kwartier al omdraait. Over het algemeen heeft een volwassen hond minimaal twee uur beweging per dag nodig en moet een hond minimaal vier keer per dag worden uitgelaten, waarvan één lange wandeling van ongeveer 45 minuten. Een puppy mag niet zo lang wandelen. Daarvoor kunt u het aantal leeftijdsweken in minuten aanhouden. Een pup van negen weken oud mag dus negen minuten wandelen per keer. Dit doet u zo’n vijf à zes keer per dag. Zo voorkomt u dat u teveel vraagt van uw jonge viervoeter. Vanaf zes maanden telt u iedere maand vijf minuten bij de wandeling op.

Halsband of hondentuig?

U gaat meerdere keren per dag wandelen met de hond. Een goede wandeluitrusting is dus onmisbaar. Om uw keuze makkelijker te maken hebben we de voor- en nadelen van halsbanden en tuigjes op een rij gezet. Het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze. Daarnaast is het belangrijk om te kijken waar uw hond zich het prettigst bij voelt. Neem uw hond dus gerust mee naar uw lokale Dierspecialist winkel om verschillende modellen te passen en advies te vragen!

 

Hondenhalsband
Het grote voordeel van een hondenhalsband is dat de band alleen om de nek van uw hond zit. Hierdoor wordt de hond niet belemmerd in z’n lichaamsgebruik tijdens de wandeling. Wanneer de hond los mag rennen is er minder gevaar dat de hond ergens achter blijft hangen. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan een hondenhalsband. In de nek van uw hond zitten zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, (slag)aders, de luchtpijp en schildklier. Wanneer de hond aan de lijn trekt of u uw hond onverwachts moet terugtrekken krijgt de nek een klap. Dit kan in ernstige gevallen leiden tot letsel, zoals hoofdpijn, blauwe plekken, beschadiging van het strottenhoofd en de luchtpijp, verschoven nekwervels en gezwollen klieren. Uiteraard hoort een hond niet te trekken aan de riem en moet u hem leren netjes mee te lopen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Uw hond kan een ander dier zien buiten, een bekende waar hij graag naartoe wilt of de weg op schieten. Wanneer u hem dan corrigeert kan de nek het onbedoeld flink te verduren krijgen.

 

Hondentuig
Het is een fabel dat uw hond ineens niet meer gaat trekken van een normaal hondentuigje. Trekken heeft te maken met gedrag en moet worden afgeleerd. Daarentegen is het wel zo dat een tuigje beter is wanneer uw hond een keer trekt. Met een hondentuig wordt de druk niet uitgeoefend op de nek, maar verdeeld over de borstkas van de hond en dat is een stuk minder schadelijk. Door het ruime aanbod kan het lastig zijn om een geschikt hondentuig uit te zoeken. De meeste hondentuigen zijn makkelijk te verstellen. Als u hond nog pup is zult u waarschijnlijk wel een nieuw tuig moeten aanschaffen als hij volgroeid is. Er zijn verschillende soorten hondentuigen verkrijgbaar waaronder borsttuigen, Y-tuigen, H-tuigen en instaptuigen.

 

Borsttuig
Zoals de naam al doet vermoeden heeft een borsttuig een horizontale band over de borst. Het voordeel van een borsttuig is dat u het makkelijk om kan doen bij uw hond. Vooral handig bij honden niet lang stil kunnen zitten. U plaatst het tuig over de kop van uw hond heen en klikt de band vast achter de voorpoten. Deze band is verstelbaar, maar de band om de borst vaak niet. In theorie zou een angstige hond kunnen ontsnappen als hij hard naar achteren trekt en zijn voorpoten strekt. Dan schiet het tuigje over zijn kop heen.

 

Y-tuig
Dit tuig loopt in een Y-vorm over de borst van uw hond. Bij een Y-tuig zijn de voorpoten en schouders helemaal vrij en wordt de druk goed verdeeld. U plaatst het tuig over de kop van uw hond en tilt daarna één voorpoot van uw hond op om het tuig helemaal om te doen en vast te maken.

 

H-tuig
Het voordeel van een H-tuig is dat dit tuigje goed verstelbaar is en relatief goedkoop. Echter kan er bij een H-tuig nog steeds druk op de nek ontstaan. Daarbij hebben de meeste H-tuigen smalle bandjes die vaak niet gevoerd zijn. Hierdoor kan het tuig onaangenaam aanvoelen bij uw hond. Net als bij de andere tuigen gaat het H-tuig over de kop heen en bij sommige modellen moet één voorpoot opgetild worden.

 

Instaptuig
Bij het instaptuig moet uw hond met beide voorpoten in het hondentuig stappen. Bij drukke honden en bewegelijke pups kan dit lastig zijn met aandoen, maar alles is te leren. Verder is het instaptuig te vergelijken met het H-tuig door de smalle, ongevoerde bandjes. Ook zakken de bandjes sneller scheef dan bij andere tuigjes.

 

De producten uit de serie Mesh preno van Nobby zijn gemaakt van het zachte materiaal mesh (nylon)-neopreen en zijn verkrijgbaar in verschillende leuke kleuren. Hiermee haalt u zeker een goed en fijn product in huis. Deze producten zijn ook verkrijgbaar met led-licht, zodat u ook in het donker veilig op pad kunt met uw hond.

Naast de bovengenoemde hondentuigen is er nog een zogenaamd anti-trektuig, wat ervoor zou zorgen dat uw hond plotseling stopt met trekken. Logisch, want dit tuig is te vergelijken met een slipketting en prikband en werkt door middel van ongemak en pijn. Een anti-trektuig geeft druk op gevoelige plekken of ‘snijdt’ in de oksels. Begrijpelijk dat de hond dan niet meer trekt, maar dit is uiteraard niet de bedoeling. Sterker nog, het anti-trektuig kan juist leiden tot gedragsproblemen en is ontzettend schadelijk voor de hond. Niet aanschaffen dus! Wanneer u voor een hondentuig kiest moet het tuig te allen tijde comfortabel zitten voor uw hond en het tuigje mag de bewegingsvrijheid niet belemmeren. Met het juiste hondentuig wordt wandelen met de hond een leuke en goede bezigheid voor hond én baas.

Halsband en hondentuig aanmeten

Voor u een halsband of tuigje aanschaft is het belangrijk dat u uw hond goed opmeet. Hiervoor kunt u het beste een flexibele centimeter nemen. U moet altijd twee vingers tussen uw hond en het meetlint kunnen doen om te voorkomen dat het tuigje of de halsband te strak zit. Bij twijfel kunt u het beste binnenlopen bij uw lokale Dierspecialist winkel en uw hond daar laten opmeten. Zo voorkomt u een miskoop én u weet zeker dat uw hond zich comfortabel voelt in de uitgekozen wandeluitrusting.

 

Hondenhalsband opmeten
Om een hondenhalsband op te meten, meet u het breedste deel van zijn nek. Plaats twee vingers tussen de nek van uw hond en het meetlint en lees het aantal centimeters af. Meestal staat bij een product aangegeven waar de maat tussen moet vallen. Wanneer dit niet staat beschreven kunt u tien centimeter bij de gemeten maat optellen en de maat kiezen die daar het dichtst bij in de buurt zit. De tien centimeter staat voor het verstelbare gedeelte van de halsband ofwel het uiteinde met de gaatjes.

 

Hondentuig opmeten
Voor een goed passend hondentuig moet u twee maten opmeten. Allereerst meet u de ruglengte van uw hond vanaf het einde van de nek, tussen de schouderbladen, tot aan het begin van de staart. Ten tweede is de buikmaat van belang. De buikmaat meet u net achter de voorpoten op het breedste punt. Plaats twee vingers tussen uw hond en het meetlint voor de juiste maat. Wanneer er geen maten staan aangegeven kunt u ook hier tien centimeter bij optellen.

Trekkende hond corrigeren

Veel baasjes worden uitgelaten door de hond in plaats van andersom. Een trekkende hond is niet alleen vervelend, maar kan ook gevaarlijk zijn. Wanneer uw hond erg trekt tijdens de wandeling heeft u hem namelijk niet goed onder controle. Trekken aan de riem betekent niet altijd dominant gedrag. Meestal ziet of ruikt de hond iets buiten het bereik van de riem, waar hij graag naar toe wil. Door te trekken lukt het de hond vaak om zijn doel te bereiken. Als u dit toestaat, leert de hond dat trekken werkt en hij daarmee zijn doel inderdaad kan bereiken. Dus dit is juist belonend gedrag. Een andere oorzaak van trekken kan zijn dat het looptempo van met name grotere honden vaak hoger ligt dan dat van het baasje. Gaat uw hond trekken? Dan kunt u de volgende methodes toepassen.

 

Een rondje draaien
Omdraaien en doorlopen is de makkelijkste manier om aan uw hond duidelijk te maken dat u de richting en het tempo bepaalt. Trekt de hond aan de riem? Dan draait u direct om en loopt u verder in een andere richting. Ondertussen zegt u niks en loopt u een stevig tempo door. U kunt er ook voor kiezen om een heel rondje te draaien en dan weer in dezelfde richting door te lopen. Op deze manier haalt u de hond uit de fixatie om te trekken. Herhaal deze handelingen net zo lang tot uw hond zijn trekpogingen staakt. Deze handelingen kunt ook gebruiken wanneer uw hond blaft of uitvalt naar andere honden of mensen tijdens het wandelen.

 

Een pas op de plaats
Zodra uw hond trekt gaat u stokstijf stilstaan en negeert u uw viervoeter volledig. Hierbij is het wederom belangrijk dat u volledig ontspannen bent. Wanneer u stilstaat maakt u ook geen verbaal contact met de hond. Het is de bedoeling dat de hond vanzelf stopt met trekken, rustig naast u gaat staan of zitten en de riem weer slap hangt. Deze methode kan iets langer duren dan het omdraaien, maar het is zeker effectief. U mag uw hond namelijk niet naar u toetrekken. Hij moet uit zichzelf naar u toekomen. Eventueel kunt u uw hond stimuleren en lokken met iets lekkers. U mag de beloning pas geven als uw hond rustig naast u zit. Uiteraard moet u de hond dan wel eerst het commando ‘zit’ leren.

 

Uw hond netjes leren meelopen met het wandelen vergt oefening, tijd en vooral geduld hebben. Kies de methode die het beste bij u en uw hond past en nadat u dit een tijd lang zeer consequent toegepast hebt, zult u zien dat het gaat werken. Zorg er in ieder geval voor dat u zelf nooit aan de riem gaat trekken en werk aan een ontspannen houding en zelfverzekerd gevoel als u gaat wandelen met de hond.

Uw wandeluitrusting bij Dierspecialist

Bij uw lokale Dierspecialist vindt u alles wat u nodig heeft om goed voorbereid te gaan wandelen met de hond. Denk hierbij aan vele soorten hondenriemen, halsbanden en hondentuigjes. Maar ook voetzolenspray tegen kou, warmte en scherpe ondergronden, droogmatten voor na een regenachtige wandeling en shampoos voor een frisse, schone vacht na een modderbad. Twijfelt u over een halsband of tuigje? Of lukt het u niet om een tuigje aan te meten? Kom dan eens langs bij één van onze Dierspecialist winkels. Onze specialisten kijken graag met u mee!