Lichtflitsen, harde knallen, een hoop spektakel! Prachtig om te zien maar uw hond of kat wordt hier doodsbang van. Waar wij het liefst het nieuwe jaar beginnen met knallend vuurwerk kan dit voor onze trouwe viervoeters een hoop stress opleveren. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan een ander. Bij honden zijn er bijvoorbeeld rassen die gevoeliger zijn voor geluiden. Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een fobie voor harde geluiden ontwikkelen. Hoe kunt u uw huisdier helpen dit vuurwerkgeweld te doorstaan en zorgt u voor een feestelijk uiteinde samen? Eerder schreven wij al over hoe u uw buitendieren kunt beschermen tegen vuurwerk. Deze keer zullen wij meer de focus leggen op de huisdieren binnen, zoals hond en kat.

Angst herkennen bij uw huisdier

Leer stress signalen bij uw hond en kat herkennen. Veel mensen hebben geen idee hoe ze kunnen zien wanneer hun hond of kat bang is. Let bij uw hond goed op gedrag als een lage houding waarbij de oren plat of opzij gaan. De lippen aflikken, hijgen, geeuwen, overdreven alert zijn, nerveus en onrustig rond lopen, niet willen eten en weglopen.
Een kat laat stress op verschillende manieren zien. Zo kan hij aanhankelijker worden en zijn lichaam meer langs de meubels en eigenaar wrijven. Als u merkt dat uw kat langdurig en vaak gaat zitten en daarbij echt tussen zijn schouderbladen hangt, hij ligt dus niet op de borst en de buik, is dit een verhoogd signaal van stress. Net als verwijde pupillen, onrust, verhoogde waakzaamheid, extreem krabben of likken, markeergedrag en het niet meer reageren op de omgeving. Mocht uw dier deze signalen vertonen houd hem dan goed in de gaten en probeer hem van zijn angst af te helpen.

Wist u dat u zelf vuurwerktraining kunt doen met uw hond of kat?

Begin op tijd met vuurwerktraining

Het beste kunt u zelfs al in oktober of november beginnen met het voorbereiden van uw hond of kat op oud en nieuw. Er is zelfs therapie waarmee u een dier voorgoed van zijn angst af kan helpen. Vuurwerktraining bestaat meestal uit vuurwerkgeluiden die gecombineerd worden met iets leuks of iets lekkers. Daarbij worden opnames gebruikt met vuurwerkgeluiden. Geluidsopnames van vuurwerk zijn gratis beschikbaar op internet, bijvoorbeeld via Youtube.
De geluiden van “Sounds Scary” van Dogstrust zijn zeer geschikt hiervoor, onder andere vanwege hun goede akoestische eigenschappen. De geluiden worden in het begin heel zacht afgespeeld zodat het dier er niet van schrikt. Tegelijkertijd speelt u met het dier of biedt u het dier iets heel lekkers aan. Naarmate de training vordert, wordt het geluidsniveau opgevoerd. Zorg er hierbij voor dat u altijd onder het niveau blijft waarbij uw dier angst gaat vertonen! Meestal duurt het een aantal dagen tot een aantal weken voordat het dier zover is dat hij ook van volle geluidssterkte niet meer opkijkt. Tijdens de training mag het dier niet worden blootgesteld aan knallen op een hoog geluidsniveau. Dit betekent dat u niet kunt trainen in periodes waarin u de kans loopt dat er echt vuurwerk wordt afgestoken. Het is daarom beter om al in oktober of november te starten met trainen.

Medicatie tegen vuurwerkangst

Geen tijd gehad om te trainen of wist u nog niet van het bestaan af van dergelijke cd’s en is uw hond of kat angstig met vuurwerk? Dan kunt u overwegen om hem voedingssupplementen te geven. Bij Dierspecialist vindt u diverse middelen zoals Valeriaan complex of CBD olie speciaal voor huisdieren. De Beaphar No Stress verdamper is een middel wat valeriaan extract bevat, wat een rustgevend effect heeft. Deze is ook in band vorm te verkrijgen. Voor katten zijn er speciale pipetten te verkrijgen met valeriaan extract.

 

Ook feromoontherapie is een inmiddels beproefde manier om gedragsproblemen bij dieren aan te pakken. Het is een innovatieve en natuurlijke oplossing voor stressgerelateerde problemen bij honden en katten. Feromonen worden uitgescheiden in de lucht en via een specifiek orgaan in het gehemelte waargenomen. Andere diersoorten kunnen de feromonen van de kat niet waarnemen, aangezien dit specifieke kattenferomonen zijn .

 

Speciaal voor katten biedt Feliway een reeks producten vanuit deze feromoontherapie. Feliway is een synthetische kopie van het gezichtsferomoon van de kat. Door de nabootsing van deze gezichtsferomonen kan Feliway voor een vertrouwd en veilig gevoel bij een kat in z‘n omgeving zorgen. Door de nabootsing van deze gezichtsferomonen kan Feliway goed worden ingezet om katten minder stressgevoelig te maken, ze gerust te stellen tijdens spannende tijden of andere stresssituaties . Te veel aan spanning kan bij een kat zeer verschillende klachten veroorzaken zoals blaasontsteking, huidklachten, sproeien in huis, verminderde eetlust, agressief gedrag.

Feliway is verkrijgbaar als verdamper of als spray en daardoor op zeer veel verschillende plaatsen inzetbaar.

 

Zowel voor honden als katten biedt ook Beaphar producten gebaseerd op deze feromoontherapie, namelijk  CatComfort gericht op katten en CaniComfort speciaal voor honden. CatComfort bevat een geruststellend feromoon dat een kopie is van het kopjesferomoon van de kat en CaniComfort bevat een kopie van het moederferomoon, beiden hebben een klinisch bewezen geruststellend effect.

 

Sanal Relax is een 100% natuurlijk kalmeringsmiddel wat u kunt gebruiken voor honden, katten en konijnen. Dit middel helpt bij het kalmeren bij vuurwerk, maar ook onweer, angst, stress en wagenziekte. De werkzame stof L-Tryptofaan heeft na inname een kalmerende werking gedurende 6 tot 8 uur. Het is raadzaam om voor oud en nieuw 3 tot 4 dagen van te voren te beginnen met het geven van de tabletten.

TIP: Bij twijfel over voedingssupplementen raadpleeg altijd uw dierenarts!

Voorbereidingen oudjaarsdag

Zorg op oudjaarsdag dat het aangenaam is in huis. Zorg dat uw hond of kat bij zijn eigen vertrouwde veilige plek kan. Zet hierbij de radio of tv aan, zodat het niet stil is in huis maar zorg dat er een normale situatie in huis is. Sluit de gordijnen en doe de lichten aan. Zet water, voer en de kattenbak neer op het favoriete verstopplekje van uw kat. Wilt uw huisdier graag bij u liggen, laat dit dan toe. Geef uw lieve vriendjes wat extra aandacht, maar ga niet in op de eventuele angst. Vooral uw hond zal u snel opzoeken, een kat kiest liever voor een eigen verstopplek.

 

Ieder jaar beginnen ze steeds eerder met het afsteken van vuurwerk. Ook op nieuwjaarsdag worden de restjes nog veelvuldig afgestoken. Bekijk in de week van Oud & Nieuw goed hoe het met de veiligheid gesteld is in uw buurt en wanneer u eventuele maatregelen moet gaan treffen. Zorg hierom dus ook dat uw kat op tijd binnen is en houd uw kat ook op nieuwjaarsdag nog maar binnen. Niet alleen voor het eventuele vuurwerk wat nog afgestoken wordt, maar ook voor het vele gevaarlijke afval wat nog in tuinen en op straat ligt. Houd uw kat ongeveer een week voorafgaand aan oud & nieuw binnen.
Zorg tijdens het uitlaten van uw hond op oudjaarsdag, nieuwjaarsdag en het liefste een paar dagen van te voren dat hij is aangelijnd. Door een onverwachte knal kan uw hond in paniek raken en wegrennen. Laat uw hond op oudjaarsdag vroeg uit in de avond. Maak bijvoorbeeld de lange wandeling in de ochtend en houd het de rest van de dag kort. Zorg dat je na 20.00 uur de deur niet meer uit hoeft met uw hond. En laat hem na al het vuurwerk geweld nog even kort uit.
Sluit ramen en deuren goed af zodat uw huisdier niet kan ontsnappen, vooral katten kunnen gekke capriolen uithalen om weg te komen. Zorg altijd dat uw hond of kat gechipt is, zodat deze bij onverhoopte ontsnapping opgespoord kan worden.

 

Vergeet niet dat uw eigen gedrag van grote invloed is op uw huisdier. Blijf vooral kalm en doe net alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Kijk lekker televisie met de familie of zing mee met de Top2000. Hoe meer opgelaten en nerveuzer u bent, des te meer u dier dit overneemt en zich angstig kan gaan voelen.
Natuurlijk mag u uw dier wel troosten, maar houd hierbij rekening dat huisdieren niet zo getroost willen worden als een mens. Sla geen arm om ze heen waardoor ze zich beklemd kunnen voelen en praat niet troostend mee. Dit wakkert juist eerder de angst aan. U kunt wel veiligheid bieden als ze bij u komen zitten. Laat ze lekker tegen u aanliggen als ze fysiek contact zoeken of u aait ze rustig.

 

Afleiding kan zowel voor uw hond als kat goed zijn. Het zal niet altijd even gemakkelijk zijn met dieren die gestrest zijn en daardoor totaal blokkeren. Als uw dier zich verstopt heeft op een eigen veilige plek, laat hem daar dan ook lekker ongestoord liggen.
Speel bijvoorbeeld lekker samen met uw kat met een hengel. Of geef ze een voerbal met lekkere snoepjes. Daarnaast zijn hersenwerk puzzels ook erg interessant voor deze tijd van het jaar omdat ze dan extra moeten nadenken en daar erg op gefocust zijn om het voer eruit te krijgen.
De hond kunt u tevens afleiden met denkspellen of geef ze een bot waar ze lekker op kunnen kauwen.

 

Heeft u alles al geprobeerd en blijft oud en nieuw paniek voor uw huisdier? Boek dan op tijd een heerlijke week weg op een vuurwerk vrij vakantiepark. Bedenk wel goed of uw kat zo’n tijdelijke verhuizing niet enorm stressvol vindt. Maak goed de afweging waar u het beste aan doet. Met deze tips wensen wij van Dierspecialist u alvast een heel fijn uiteinde en een geweldig 2021!

Reacties