Pakt u nog braaf vitamine C of D wanneer de R in de maand zit? En wist u dat vitaminen voor uw hond minstens zo belangrijk zijn? Uw hond dagelijks voorzien van de juiste vitaminen en mineralen draagt bij aan een goede gezondheid. Sommige van deze stoffen zijn zelfs van levensbelang! Maar welke vitaminen en mineralen heeft uw hond nou nodig? En in welke hoeveelheden? In deze blog zetten we de belangrijkste stoffen voor u op een rij.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ga uw hond niet ineens volstoppen met allerlei vitaminen! Wanneer uw hond te veel van deze stoffen binnenkrijgt is het minstens net zo schadelijk als een vitaminetekort. Juist met vitaminen en mineralen worden veel fouten gemaakt. De gevolgen hiervan zijn vaak pas op langer termijn zichtbaar en moeilijk te verhelpen. Het is dus goed om u eens te verdiepen in de vitaminen en mineralen die uw hond nodig heeft.

Er zijn talloze vitaminen, met elk hun eigen werking. Zo zijn er specifieke vitaminen voor oudere honden, spierversterkende middelen voor honden, multivitaminen en honden vitamine C. Honden maken zelf vitamine C aan, wist u dat? Vitaminen zijn belangrijke stoffen voor het lichaam die onderverdeeld kunnen worden in wateroplosbare vitaminen (B en C) en vetoplosbare vitaminen (A, D, E en K). Vetoplosbare vitaminen kunnen zich bij overmatige opname opstapelen in het lichaam en giftig worden. Heeft uw hond vitamine tekort? Ook dat kan vervelende gevolgen hebben. Hieronder bespreken we de belangrijkste vitaminen voor uw hond.

 

Vitamine A voor de hond
We beginnen op alfabetische volgorde met vitamine A. Deze vitamine heeft een belangrijke functie in het lichaam van uw hond, omdat het bijdraagt aan het herstel en de groei van cellen. Daarnaast is het belangrijk voor de ogen. Bij een tekort aan vitamine A ontstaat een negatieve invloed op de groei van het zenuwstelsel en worden de slijmvliezen aangetast. Te veel vitamine A kan ervoor zorgen dat uw hond kreupel wordt en leiden tot afwijkingen in het skelet.

 

Vitamine B voor de hond
Er is niet één vitamine B, maar acht: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8 of H, B11 en vitamine B12. Deze reeks vitamine B is bij bijna alle aspecten van het lichaam betrokken. Ze hebben grote invloed op de energievoorziening van het hondenlichaam. Tekorten kunnen leiden tot spierzwakte, verminderde eetlust, vermoeidheid, problemen met het zenuwstelsel, bloedarmoede, huidaandoeningen en haaruitval.

 

Vitamine C voor de hond
Net als bij ons onmisbaar voor de weerstand. Honden maken zelf vitamine C aan, gemiddeld zo’n 36 mg per dag per kilo lichaamsgewicht. Het is dus in normale omstandigheden niet nodig om uw hond extra vitamine C te geven. Echter kan de vitamine bij stress en door bepaalde ziektes snel opraken. Dan kan bijvoeding van vitamine C wel van belang zijn. Wanneer uw hond kwalitatief hoogwaardige, complete voeding krijgt en verder gezond is, dan is extra vitamine C geven overbodig. Het kan zelfs gevaarlijk zijn! Vaak wordt gedacht dat een teveel aan vitamine C het lichaam verlaat via de urine, maar dat is bij honden niet het geval! Urine is een filtraat van het bloed, wat vervolgens in alle lichaamsweefsels komt. Van een te hoge concentratie vitamine C kunnen gevoelige weefsels in het hondenlichaam beschadigen.

 

Vitamine D voor de hond
Goed om te weten: een tekort aan vitamine D is haast onmogelijk. Vitamine D zorgt voor de regulering van de fosfor- en calciumstofwisseling. Daarom mag het zeker niet extra aan pups worden gegeven, naast een complete voeding. Als een pup teveel vitamine D binnenkrijgt kan het leiden tot ernstige skeletafwijkingen!

 

Vitamine E voor de hond
Deze vitamine heeft betrekkingen op verschillende aspecten van het lichaam. Zo speelt vitamine E een grote rol bij de voortplanting, fungeert het als natuurlijke antioxidant en beschermt op deze manier veel belangrijke stoffen. Vaak gebeurt dit in combinatie met de stof selenium. Samen zorgen deze stoffen voor de opbouw en instandhouding van het spiervolume en de afvoer van verbrandingsstoffen in de spieren. Daarom is vitamine E onmisbaar voor sporthonden. Intensief bewegen verhoogt dan ook de behoefte aan deze vitamine. In goede honden sportvoeding wordt hier rekening mee gehouden.

 

Vitamine K voor de hond
En als laatste, maar zeker niet de minste, komen we aan bij vitamine K. De bekende vitamine zorgt ervoor dat vele enzymen in het lichaam goed functioneren en is dus erg belangrijk voor de algehele gezondheid van uw hond. Daarnaast kunt u vitamine K kennen van zijn werking in het bloedstollingproces. Veel honden die vergiftigd zijn met bestrijdingsmiddelen voor knaagdieren kunnen nog net gered worden door de dierenarts dankzij de toediening van vitamine K.

Mineralen zijn stoffen die overblijven na verbranding van voeding. Doorgaans bestaat vijf tot acht procent van de resterende droge stof uit mineralen. Op de verpakking van hondenvoer worden deze mineralen aangeduid als (ruwe) as. Mineralen worden aan hondenvoeding toegevoegd in zoutvorm of als ingrediënt. De mineralen die in grotere hoeveelheden voorkomen in de voeding worden macro-elementen genoemd. De mineralenstoffen die in een zeer kleine hoeveelheid in voeding zitten heten spoorelementen. In de blog maken we onderscheidt tussen deze twee vormen van mineralen.

Macro-elementen

 

Calcium
Het mineraal calcium komt met name voor in het skelet van uw hond en zorgt voor stevige botten en gewrichten. Normaal gesproken krijgt uw hond dit voldoende binnen met kwalitatief hoogwaardige hondenvoeding en is bijvoeding van calcium niet nodig. Bij pups moet u hier extra op letten. Een jonge hond heeft namelijk geen stop, waardoor alle toegevoerde calcium rechtstreeks in het skelet wordt opgeslagen. Op latere leeftijd kan dit leiden tot een bewegingsbeperking en artrose. Onthoud dat ‘complete voeding’ niet voor niets compleet heet. Beperk de calcium toevoer bij uw pup, maar ook bij een volwassen hond, dus tot de aangegeven dagelijkse richtlijnen met goede hondenvoeding.

 

Fosfor
Net als calcium is fosfor een belangrijk mineraal om het skelet van uw hond optimaal te houden. Ook voor fosfor geldt dat uw hond dit doorgaans voldoende binnenkrijgt met goede hondenvoeding. Vooral bij oudere honden kan te veel fosfor schadelijk zijn en nierproblemen veroorzaken. U moet met name rekeninghouden met vleesvoeding, omdat deze voeding over het algemeen een onjuiste verhouding heeft tussen fosfor en calcium.

 

Kalium
Het mineraal kalium houdt verschillende aspecten van het lichaam in stand. Zo is kalium medeverantwoordelijk voor de aanmaak van eiwitten, een gezonde hartslag, de regulering van bloeddruk en bloedsuikerspiegel, interne vochthuishouding en de overdracht van zenuwprikkels. Ook kalium krijgt uw hond genoeg binnen met goede hondenvoeding, maar wanneer uw hond ziek wordt kan er snel een tekort aan kalium ontstaan met mogelijk ernstige gevolgen. Heeft uw hond last van braken of diarree? Of heeft uw hond nierfalen of suikerziekte? Dan moet u het kaliumgehalte extra in de gaten houden. Een tekort aan kalium kan leiden tot hartproblemen, een verslechterde nierfunctie en afname van de eetlust. Er zijn een aantal symptomen waar u kaliumtekort aan kunt herkennen. Uw hond is minder energiek, wil niet of nauwelijks eten en laat vaak zijn kop hangen door verslapping van de nekspieren.

Spoorelementen

 

Koper
Van het spoorelement koper hebben de meeste hondenrassen maar een kleine hoeveelheid nodig. Dit mineraal draagt bij aan de vorming van bindweefsel en botten. Daarnaast zorgt koper ook voor een goedwerkend afweersysteem en pigmentvorming van de vacht. Koper is een dure grondstof en daarom niet in alle hondenvoeding evenveel aanwezig. Daarbij kan te veel koper voor sommige rassen schadelijk zijn, zoals bij de Labrador Retriever, Dobermann Pinscher en de Bedlington Terrier. Voor deze rassen kan rasspecifieke hondenvoeding een uitkomst zijn.

 

Zink
Het mineraal zink is onderdeel van een groot aantal enzymen die betrekking hebben op de stofwisseling. Uw hond heeft zink onder meer nodig bij de groei en ontwikkeling van lichaamsweefsel, opbouw van eiwitten en voor een goedwerkend afweer- en immuunsysteem. Daarnaast speelt zink een belangrijke rol bij een gezonde huid en de voortplanting. Met name Noordelijke hondenrassen kunnen vaak niet voldoende zink uit de darmen opnemen, wat zou kunnen zorgen voor voortplantingsstoornissen en huidaandoeningen. Het is raadzaam om na te vragen hoeveel zink uw hond nodig heeft en te kijken of dit voldoende in het huidige voer zit.

 

IJzer
Vooral tussen pups en volwassen honden zit een groot verschil tussen de benodigde hoeveelheid ijzer. Spoorelement ijzer draagt bij aan de vorming van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren vervolgens zuurstof door het lichaam. Op deze manier worden lichaamsweefsels van zuurstof voorzien. Jonge dieren, waaronder pups, hebben meer behoefte aan ijzer door de groeiende lichaamsweefsels. Hondenvoeding voor volwassen honden bevat grofweg de helft van de hoeveelheid ijzer vergeleken met voer voor pups. Daarom is het heel belangrijk om een pup kwalitatief hoogwaardig voer te geven dat speciaal is samengesteld voor de jonge hond! Een tekort aan ijzer leidt tot bloedarmoede en verslechtering van de conditie.

 

Mangaan
Het klinkt wellicht niet meteen bekend in de oren, maar ook mangaan is een belangrijk mineraal voor uw hond. Mangaan is medeverantwoordelijk voor de energiehuishouding én zorgt voor goede kraakbeenvorming. Als uw hond dit op jonge leeftijd niet in juiste hoeveelheden binnenkrijgt, kan het later vervelende gevolgen hebben, zoals artrose. Verder is mangaan noodzakelijk voor het normaal functioneren van de hersenen, het activeren van enzymen die bijdragen aan het verwerkingsproces in het lichaam en voor de vorming van thyroxine, het belangrijkste hormoon dat de schildklier produceert. Mangaan is een moeilijk mineraal voor de darmen van uw hond. Bij een lichtverstoorde darmflora komt de opname van het mineraal al in het geding. Symptomen van een mangaantekort zijn apathie, trage reactie, lusteloosheid en moeheid.

 

Magnesium
Dit mineraal is van belang voor het goed functioneren van de spieren, energiestofwisseling en het zenuwstelsel. Net als mangaan is een optimale darmwerking belangrijk om het mineraal goed op te nemen. Zo’n 98 procent van het magnesium bevindt zich in de spieren van uw hond. De overige 2 procent in het bloed. Een tekort aan dit mineraal is daarom moeilijk aantoonbaar met bloedonderzoek. Vaak is het gedrag van uw hond een betere maatstaf. Magnesiumtekort leidt doorgaans tot wantrouwen en krampachtig gedrag. Uw hond is door het gebrek aan magnesium zo verkrampt dat hij niet goed kan luisteren en niet in staat is om voldoende te reageren op zijn omgeving. Daarnaast kan uw hond nerveus worden en in veel gevallen onvoorspelbaar gedrag vertonen.

Honden vitaminen en mineralen van Dierspecialist

Veel van de bovenstaande vitaminen en mineralen die uw hond nodig heeft komen in de juiste hoeveelheden voor in goede hondenvoeding. Het is verstandig om eens te informeren bij de dierenarts of uw lokale Dierspecialistwinkel welke vitaminen en mineralen uw hond specifiek nodig heeft en in welke hoeveelheden. Dan kan de voeding hierop worden aangepast of kunt u uw hond bepaalde vitaminen en mineralen extra geven. Daarnaast zijn er ook speciale multivitaminen voor uw hond verkrijgbaar in de vorm van vitaminepillen, poeder, olie, pasta en snacks die bijdragen aan een optimale conditie. Bij Dierspecialist staat de gezondheid van uw hond voorop!

Reacties