Nog even en dan is 2017 alweer voorbij. Waar wij knallend het nieuwe jaar ingaan, is het voor onze huisdieren vaak niet zo feestelijk. De harde knallen en felle lichtflitsen kunnen erg angstaanjagend zijn, zeker voor dieren die buiten verblijven. Heeft u ook konijnen, cavia’s of een volière buiten? Lees dan hier hoe u ze door oud en nieuw heen kunt helpen.

Konijnen en cavia’s in de tuin

Het gehoor van konijnen en cavia’s is een stuk beter dan het menselijk gehoor. Een knal die voor ons al hard is, is voor een konijn of cavia dus nog veel luider. Het voordeel van konijnen of cavia’s die buiten leven is dat deze dieren sowieso al gewend zijn aan de dagelijkse onverwachte geluiden. Ook scheelt het dat er al ver van tevoren vuurwerk wordt afgestoken en ze enigszins kunnen wennen aan de harde knallen. Het ene buitendier is gevoeliger voor geluiden en stress dan het andere buitendier. Dus uw konijnen of cavia’s hoeven lang niet altijd bang aangelegd te zijn.

 

Als u de mogelijkheid heeft om de konijnen of cavia’s tijdelijk binnen te zetten in een onverwarmde ruimte, zoals de schuur of garage, dan is dat altijd aan te raden. Op deze manier hebben ze geen last van lichtflitsen, kunnen ze niet rechtstreeks in aanmerking komen met vuurwerk en worden de knallen enigszins gedempt. Haal konijnen of cavia’s nooit in huis! Het temperatuurverschil met buiten is dan veel te groot, waardoor ze hun dikke wintervacht verliezen. Als u ze vervolgens weer buiten zou zetten zijn de dieren niet meer bestand tegen de kou. Laat konijnen en cavia’s wel altijd in hun vertrouwde hok zitten als u ze naar binnen verplaatst en laat ze zeker niet loslopen. Heeft u niet de mogelijkheid om uw buitendieren tijdelijk binnen te zetten? Dan moet u enkele aanpassingen doen aan het buitenverblijf, zodat de konijnen en cavia’s veilig het nieuwe jaar in kunnen gaan. Zorg er in ieder geval voor dat ze voldoende schuilplekken hebben. Voor konijnen en cavia’s zijn allerlei leuke huisjes en tunnels te koop. Dit dient niet alleen als speelgoed, maar ook als schuilplek wanneer er gevaar op de loer ligt. Daarnaast is het belangrijk dat u het nachthok vult met hooi of stro. Zo kunnen de konijnen en cavia’s een warm nestje maken tijdens de koude winterdagen of zich verstoppen als ze bang zijn. Als u een buitenhok heeft met open delen, zoals gaas of tralies, is het verstandig om dit af te dekken. Zo kan er geen vuurwerk bij de dieren komen. Hebben ze een groot hok en een aangrenzende ren? Dan kunt u ervoor kiezen om de konijnen of cavia’s tijdelijk alleen in het hok te laten. Wanneer u de open delen dichtmaakt moet u erop letten dat er wel voldoende verse zuurstof in het hok kan komen. Gaas kunt u het beste afdekken met bijvoorbeeld plexiglas ramen waar u ventilatiegaatjes inboort. Voor veel hokken zijn deze ramen al kant en klaar te koop.

Let op: konijnen en cavia’s die op een balkon worden gehouden kunnen extra last hebben van vuurwerk. De harde geluiden worden versterkt door de omringende gebouwen. Zorg dat u alle voorbereidingen ver van tevoren heeft getroffen in verband met vuurwerk dat al voor oud en nieuw wordt afgestoken.

Vogels, volière en vuurwerk

In Nederland worden zo’n 3,9 miljoen vogels gehouden als huisdier binnen of in een volière buiten. Voor deze vogelhouders blijft oud en nieuw een spannend moment. Helaas vallen er zowel bij vogels die als huisdier worden gehouden als bij vogels die in de vrije natuur leven ieder jaar weer slachtoffers door vuurwerk. Door de harde geluiden en lichtflitsen kunnen de vogels in paniek raken en zich tijdens het opvliegen bezeren aan gaas, muren en andere obstakels in het hok. Heeft u een volle volière? Dan is het verstandig om overbodige accessoires er op tijd uit te halen. Wanneer u een lampje in de volière laat branden kunnen de vogels zien waar ze vliegen en makkelijker de zitstok terugvinden als ze geschrokken zijn. Ook kunt ervoor kiezen om de vogels alleen in het nachthok te laten. Sommige volièrehouders houden het hok juist zo donker mogelijk, omdat vogels in het donker over het algemeen rustiger blijven. Als u de ramen blindeert zijn de lichtflitsen van het vuurwerk niet of in ieder geval minder zichtbaar. U zult zelf moet proberen wat het beste werkt bij uw vogels. Het grootste gevaar voor buitenvogels in een hok of volière is de kans op luchtverontreiniging door vuurwerk. Door de uiterst efficiënte ademhaling van vogels zijn ze extra kwetsbaar voor schadelijke dampen of rook. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk vervuilde lucht in de volière kan komen, maar nog wel voldoende verse zuurstof. Dek de volière dus nooit potdicht af.

Algemene tips voor oud en nieuw

Heeft u het hok van de konijnen of cavia’s of eventueel de volière tijdelijk binnen gezet? Dan kunt u de radio aanzetten voor de dieren. Hierdoor vallen de vuurwerkgeluiden nog minder op. Verzorg uw dieren van tevoren goed. Als u op tijd de basisbehoeften aanvult hoeft u ze niet extra lastig te vallen als het vuurwerk in volle gang is. Een konijn, cavia of vogel mag nooit alleen zitten. Zeker in stressvolle situaties trekken de dieren zich erg aan elkaar op. Zorg er dus voor dat uw huisdier een maatje heeft. Hoe goed u ook voor een dier zorgt, u kunt nooit een soortgenoot vervangen. Met oud en nieuw gaan we vaak naar familie, vrienden of feestjes en komen pas in de vroege uurtjes weer thuis. Met een huisdier gaat dit feest helaas niet op. Ook al heeft u alle nodige voorbereidingen getroffen, moet u tussendoor toch even poolshoogte nemen bij de dieren. Een dier dat in paniek raakt kan zich ernstig bezeren. In dat geval is het belangrijk dat u er op tijd bij bent en kan ingrijpen. Daarnaast zijn uw konijnen, cavia’s of vogels gewend aan uw stem en geur. Als u tussendoor even bij ze gaat kijken kan dit de dieren rust geven. Ben u zelf heel de nacht van huis? Dan zijn er vast wel buren of familieleden die u kunt inschakelen. Zo gaat u met een gerust gevoel het nieuwe jaar in!

Reacties