Zowel honden als katten kunnen last krijgen van wormen. Deze wormen leven in het lijf van uw huisdier en nemen voedingsstoffen op die de hond of kat zelf nodig heeft. Daarnaast kunnen ze ook de lichaamsfuncties van uw huisdier verstoren, wat schadelijk is voor de gezondheid. En niet te vergeten: wormen zijn besmettelijk voor uzelf. Voorkomen dus! In de blog van Dierspecialist vertellen we hoe.

Wormen bij uw hond

Honden kunnen te maken krijgen met verschillende soorten wormen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de spoelworm, lintworm, haakworm, hartworm, vossenlintworm, zweepworm en Franse hartworm. Deze wormsoorten bevinden zich allemaal op een andere locatie in het hondenlichaam, zoals in de darmen en het hart, en brengen verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Gelukkig kunt u uw hond tegenwoordig uitstekend preventief behandelen tegen wormen.

Wormen bij uw kat

Bij katten komen de spoelworm, ook bekend als rondworm, en de lintworm het meeste voor. Deze wormsoorten bevinden zich beide in het maagdarmkanaal van de kat. Veel katten vertonen niet direct ziekteverschijnselen na een worminfectie. Daarom is het belangrijk om uw kat preventief te ontwormen. Wanneer uw kat wel symptomen vertoont, zoals braken, diarree of gewichtsverlies, dan is de infectie moeilijker te behandelen en loopt uw kat onnodig gezondheidsrisico’s op.

Verschillende ontwormingsmiddelen

Vandaag de dag zijn er diverse ontwormingsmiddelen verkrijgbaar voor uw hond en kat. Gebruik deze middelen uitsluitend voor de daarvoor bestemde diersoort! Ontwormen kan op meerdere manieren: met een tablet, injectie, pipet, pasta of in korrelvorm. Vraag bij de dierenarts of uw lokale Dierspecialist na welk middel het beste bij uw huisdier past. Daarbij zijn een aantal middelen specifiek voor één wormsoort, terwijl andere ontwormingsmiddelen meerdere wormsoorten tegelijk aanpakken.

Hoe vaak moet ik mijn huisdier ontwormen?

Omdat het per hond en kat verschilt hoe vaak u moet ontwormen, hebben we een handig ontwormingsschema voor u. Door de onderstaande stappen te volgen weet u niet alleen hoe vaak uw hond en kat ontwormt moet worden, maar ook tegen welke wormen. Toch nog vragen? Loop dan gerust even binnen bij de Dierspecialist winkel bij u in de buurt.

Reacties