De warme maanden komen er weer aan en als je een konijn hebt is het belangrijk om zijn huidje goed in de gaten te houden. Heeft jouw konijn huidproblemen? Hij zou dan eventueel last kunnen hebben van de madenziekte. Een erg pijnlijke en mogelijk dodelijke ziekte. Deze ziekte, ook wel Myiasis genoemd, wordt veroorzaakt door vliegen. We leggen in deze blog hier meer over uit..

Wat is madenziekte of Myiasis?

 

Dit is een aandoening van de konijnen huid veroorzaakt voor vliegen die hun eitjes in de vacht van je konijn leggen.

De maden die uit het eitje komen voeden zich aan de huid van je konijn en kunnen zich zelfs naar binnen eten en zich dan voeden aan het onderliggende weefsel.

Een erg pijnlijke aandoening en als je er niet op tijd bij bent dan kan het zelfs dodelijk zijn voor je konijn. Belangrijk dus om hier erg alert op te zijn. Controleer je konijn regelmatig op wondjes, gaatjes of kruipende maden. Ga direct naar de dierenarts als je een van deze symptomen ziet bij je konijn.

Symptomen van de madenziekte
  • Een nare geur
  • Natte billen van de ontlasting/urine
  • Futloos
  • Niet eten en/of drinken
  • Zichtbare wonden, gaatjes of maden
  • Vliegen in het hok

Hoe ontstaat madenziekte?

 

De vlieg die de grote boosdoener hier is wordt de ‘groene vleesvlieg’ genoemd. Je herkent hem onder andere aan het harde gezoem. Deze vliegen leggen het liefst eitjes als het buiten warmer weer wordt. Ze leggen dan eitjes in de vacht van je konijn.

Vieze hokken, nare geurtjes, urine en poep aan de billen van het konijn zijn allemaal aantrekkelijke elementen voor de vlieg om eitjes te leggen. De groene vleesvlieg legt ook graag eitjes in wondjes en ontstekingen. De maden die uit de eitjes komen voeden zich aan het vlees en spierweefsel met alle gevolgen van dien voor je konijn.

Hoe voorkom je madenziekte?

 

Het is belangrijk om je konijn dagelijks te controleren op een aantal dingen:

 

Houd je konijn schoon, controleer op diarree, plakpoep en urinehaard

 

Iedere dag controleer je onder de staart van het konijn, de plek rond de anus, of er geen poep aan zijn vachtje kleeft. Bij plakpoep of diarree kan je eerst proberen of je konijn niet teveel briks krijgt. Als hij te veel voer krijgt eet hij namelijk zijn blindedarmskeutels niet op en daar krijgt hij dan weer diarree of plakpoep van. Zorg voor 20 gram voer per kilogram lichaamsgewicht. Een oorzaak kan ook zijn dat je konijn te snel op een ander voer is gezet.
Zie je dat het huidje onder de staart is ontstoken dan kan er sprake zijn van urinebrand dan is er waarschijnlijk iets mis met zijn blaas of niertjes. Ga dan naar de dierenarts. De vlieg is namelijk erg gesteld op de geur van ontstekingen en zal daar dan ook snel eitjes gaan leggen.

 

Houd het hok van je konijn schoon

 

Maak het hok regelmatig schoon en zorg dat de urine en ontlastingsplekken extra schoongemaakt worden. Het konijnen toilet moet iedere dag goed schoon gemaakt worden en geef je konijn onbeperkt hooi.

 

Wat je nog meer kunt doen ter voorkoming

 

Je kan een vliegenhor plaatsen voor het konijnenhok zodat er geen vliegen meer het hok in kunnen. Is je konijn toch even kwetsbaar ivm zijn gezondheid dan kan je het beste ervoor zorgen dat de vliegen niet in de buurt van je lieve konijn komen. Als je konijn ook regelmatig binnen los loopt zou je een hordeur kunnen overwegen.

 

Er bestaan ook anti-Myiasis sprays die je konijn voor een bepaalde tijd beschermen tegen het leggen van de eitjes. Als je deze spray gebruikt blijf je konijn dan wel goed controleren op de symptomen.

Zorg voor een goede hygiëne in het konijnenhok en een goede gezondheid van je konijn!

De behandeling van madenziekte

 

Heb je enig vermoeden dat je konijn de madenziekte heeft omdat je een of meerdere van de symptomen herkent? Ga dan snel naar de dierenarts met je konijn. De ziekte kan namelijk erg veel pijn veroorzaken en je konijn kan er zelfs aan overlijden. Ga zeker niet zelf proberen te behandelen want de maden zijn soms erg diep genesteld en dat vraagt om een professionele behandeling door een arts.

 

Verloop van de behandeling

 

Je konijn wordt eerst onder narcose gebracht. Vervolgens wordt de vacht op de bewuste plek weggeschoren. Met een pincet worden alle maden weg gehaald. De huid en wond wordt goed schoongemaakt en indien nodig gehecht.

De huid wordt ingespoten met een anti -Myiasis spray om eventuele niet zichtbare maden of eitjes die nog leven te doden.

Je konijn krijgt na de behandeling een ontstekingsremmer en pijnstilling toegediend.

 

 

Na het lezen van deze blog ben je goed op de hoogte wat betreft deze nare huidziekte en hoe je deze kunt voorkomen. Mocht je toch nog vragen hebben dan kan je deze altijd aan ons stellen in de Dierspecialist App, social media of natuurlijk in je favoriete Dierspecialist winkel.

Reacties