De vakantie is in aantocht! Elk jaar opnieuw zorgt dit voor vreugde, enthousiasme, kortom een feeststemming bij iedereen in het gezin, en zeker ook bij onze trouwe viervoeters. Een vakantie in het vooruitzicht zorgt dus vaak voor extra opwinding, dit jaar misschien nog meer dan anders door alle onzekerheden van de voorbije maanden. In ieder geval, of we nu naar exotische oorden trekken, of we gewoon lekker thuis blijven, onze harige vriendjes rekenen op ons! Een goede voorbereiding voor de zomer is dus meer dan ooit noodzakelijk en daar kunnen de volgende tips ongetwijfeld bij helpen.

Vooraf thuis

“Grooming” kan nooit kwaad, dus zorg er voor dat de nageltjes van je huisdier netjes geknipt zijn en plan eventueel nog een bezoek aan het trimsalon. Dankzij een mooie frisse look kan je huisdier zich ook “cool” houden ;-).

Inpakken is vaak een moeilijk moment, niet alleen moeten wij onze koffers grondig vullen, maar ook voor onze huisdieren moeten we van alles meenemen. Hier vind je alvast een handige checklist om er voor te zorgen dat je niets belangrijks vergeet: https://www.licg.nl/vakantie-dier-gaat-mee/#checklist-wat-moet-er-mee

Minstens 30 dagen vóór het vertrek naar het buitenland moet je huisdier gevaccineerd worden tegen hondsdolheid of Rabiës.

Door de COVID-pandemie zijn we niet meer gewend aan reizen en ook voor je viervoeter kan dit daarom extra spannend zijn. Neem hem daarom op voorhand weer eens wat vaker mee in de auto, steeds in zijn vertrouwde bench of vastgeklikt met de autogordel natuurlijk! Onze huisdieren zijn er misschien ook gewend aan geraakt dat hun baasjes altijd in de buurt zijn, dus als je huisdier uit logeren gaat in een pension of kennel, kan je het ‘alleen zijn’ best al wat trainen. Hieronder vind je alvast enkele tips:

  • GEUR: Bekende geuren zijn voor onze huisdieren geruststellend. Leg steeds een knuffel, dekentje of kussen uit de nest van je dier binnen bereik. Laat een door jou gedragen kledingstuk achter bij je viervoeter. Als je huisdier de gewoonte heeft om kleding of speeltjes stuk te bijten, mag je hen er uiteraard NOOIT alleen mee laten!!
  • GELUID: Muziek kan helpen je viervoeter te relaxeren en zelfs om blaffen te voorkomen. Laat de radio spelen tijdens je afwezigheid. Tips: Speel de muziek niet enkel tijdens je afwezigheid – op deze manier gaat je huisdier de muziek associëren met verlating. Op het internet kan je zelfs kant-en-klare playlists specifiek voor honden of katten terugvinden.
  • AFLEIDING: Bezigheidstherapie, zoals speeltjes of een voedingspuzzel, kan verveling tegengaan en het moment van afscheid vergemakkelijken. Tips: belangrijk is dat indien speeltjes bij je huisdier worden gelaten, dat deze geschikt zijn om ook zonder toezicht te worden gebruikt – lees hiervoor goed de bijsluiter!
  • RUST: Een veilige plek kan nodig zijn om volledig tot rust te komen. Plaats voor je hond een bench op een rustige plek in huis, en dek ze gedeeltelijk af. Katten zoeken graag de hoogte op, dus een krabpaal kan hiervoor zeker dienen. Tips: Stoor je dier nooit waanneer het zelf de rustplek opzoekt. Benchtraining kan noodzakelijk zijn als je hond dit niet gewend is!
Bouw de duur van je afwezigheid langzaam op!

Roadtripping

Zelfs als we voor een “staycation” kiezen, gaan we tijdens de zomermaanden toch vaker op stap en nemen we onze huisdieren maar al te graag mee.

Zet je huisdier nooit onbewaakt in de auto – zelfs niet voor een paar minuutjes. Temperaturen in de wagen kunnen razendsnel en levensbedreigend oplopen.

Vermijd spanning vlak voor de reis en maak het zo aangenaam mogelijk in de auto. Vooral bij langere ritten is dit belangrijk. Natuurlijke voedingssupplementen zoals Zylkene kunnen zowel ter voorbereiding naar, als tijdens de trip een oplossing bieden. Ook speeltjes of een vertrouwd dekentje in de bench kunnen geruststellend werken.

Sommige huisdieren hebben last van wagenziekte: Je kunt proberen om je huisdier te laten wennen aan het meerijden, maar vaak is een medicamenteuze ondersteuning van je huisdier noodzakelijk. Vraag hiervoor raad aan je dierenarts.

Regelmatig (advies: elke 2 uur) stoppen onderweg zorgt er voor dat je huisdier even zijn pootjes kan strekken en een beetje kan drinken. Bij volwassen dieren kun je ervoor kiezen om gedurende de rit geen eten te geven, maar jonge dieren mag je zeker nooit te lang laten vasten. Kleine porties zijn hierbij belangrijk.

Laat je huisdier tijdig chippen bij een dierenarts en neem het Europese paspoort van je viervoeter mee. Dit is verplicht voor honden, katten en fretten!

Voor buitenlandse reizen overleg je best met je dierenarts omdat de regels vaak verschillen per land. Deze link kan ook alvast enkele vragen beantwoorden: https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/

Geen verstekelingen mee naar huis … ontworming is een absolute must

Of we naar het buitenland trekken of gewoon in Nederland blijven, ontworming is ALTIJD een absolute must! Niet alleen voor je huisdier kunnen parasieten gevaarlijk zijn, maar voor iedereen in het gezin, wat een goede preventie nog belangrijker maakt. Bovendien zorgt het veranderende klimaat ervoor dat parasieten die vroeger enkel in het zuiden van Europa werden gevonden, nu steeds vaker bij ons voorkomen. Zo komt bijvoorbeeld de vossenlintworm steeds dichterbij. Zuid-Limburg en Oost Groningen worden al gezien als gebieden die een groter risico op besmetting met deze parasiet vormen. Gepaste ontworming is dus zeker ook in eigen land onmisbaar.

 

De meest voorkomende maagdarmwormen zijn spoelwormen, maar er bestaan ook haakwormen, zweepwormen en lintwormen. Sommige wormsoorten kunnen 100.000-en eitjes per dag leggen zonder dat je als eigenaar iets opmerkt, deze eitjes zijn immers niet met het blote oog te zien! Bovendien hebben deze eitjes een dikke schaal, waardoor ze beschermd worden en ze erg lang (verschillende jaren!) in de omgeving kunnen overleven. De kans op besmetting en herbesmetting van jou en je huisdier is dus zeer groot. Ontworm daarom je huisdier minimaal 4 x per jaar.

Wanneer je huisdier mee mag op een buitenlandse reis, wordt zelfs aangeraden de frequentie van ontwormen te verhogen. Als de reis minder dan 4 weken duurt, kan je best je huisdier ontwormen op de dag van thuiskomst en nogmaals een maand later (dit zijn 2 extra ontwormingen bovenop de 4 per jaar die je normaal al inplant). Bij buitenlandse verblijven van meer dan 4 weken, moet je ook op je bestemming maandelijks een ontwormingsmiddel toedienen.

Ook al is ontwormen niet de leukste activiteit, toch zijn er tegenwoordig handige oplossingen.

Voor een geschikt wormmiddel kan je steeds bij je favoriete dierenwinkel te rade gaan. Mansonil, smakelijke tabletten voor honden bijvoorbeeld, zijn met extra zorg ontwikkeld en honden vinden ze erg lekker. De tabletten in de vorm van een kauwbeentje lijken zelfs op een koekje! De handige breeklijn staat toe om makkelijk op maat van jouw viervoeter te doseren. Één toediening is voldoende om de belangrijkste maagdarmwormen te doden.

Het geven van tabletten aan een kat is soms moeilijk en kan voor de nodige spanning zorgen, zowel voor de kat, als voor de eigenaar. Gelukkig kunnen katten vanaf nu ook met een pipetje in de nek ontwormd worden! Dronspot wordt direct op de huid van je kat aangebracht en zal na absorptie zowel migrerende larven als volwassen wormen doden. Hiermee vermijd je het gekende gevecht met de pillen, waardoor je kat rustig en gelukkig blijft.

Relax … take it easy

Op vakantie krijgt je huisdier vele nieuwe prikkels door verandering van omgeving en eventueel een ander klimaat, dus ook de nodige rust en koelte zijn belangrijk voor je viervoeter.

  • Verkoelende kussens, halsbandjes, … maar natuurlijk ook gewoon schaduw kan je huisdier helpen om niet oververhit te raken.
  • Hieronder enkele nuttige aandachtspunten om de harmonie in het leven van je viervoeter te behouden:
Reacties