Een goed gebit is belangrijk voor de gezondheid van jouw hond. Om het gebit te onderhouden en eventuele gebitsproblemen bij jouw hond te voorkomen zijn een aantal zaken van belang. Tijdens de maand van de gebitsverzorging besteedt Dierspecialist extra aandacht aan gebitsverzorging bij jouw hond. Daarom leggen we in deze blog uit hoe je het gebit van jou hond in goede conditie houdt en waar je op moet letten.

Honden staan bekend om hun sterke gebit. Niet alleen om goed mee te eten, maar ook om zichzelf te kunnen verdedigen in geval van nood. Een gezond gebit draagt bij aan de algehele gezondheid van de hond. Het is dus belangrijk om het hondengebit in topconditie te houden. Hoe je dat doet? Dat lees je in onze blog!

De ontwikkeling van het hondengebit

Wanneer wisselt een hond zijn tanden? Net als baby’s worden puppy’s geboren zonder tanden en kiezen. Bij de meeste hondenrassen verschijnen de eerste melktandjes na ongeveer drie weken. Als je ooit een pup gehad heeft herken je die scherpe, kleine tandjes wel. De meeste jonge honden beginnen tussen de 13 en 21 weken met het wisselen van de melktanden. De snijtanden zijn als eerst aan de beurt, daarna volgen de hoektanden en kiezen. Met het wisselen wil het nog wel eens gebeuren dat de hoektanden en achterste kiezen van het melkgebit te lang blijven zitten, terwijl de grote tanden al doorkomen. Als dat bij jouw pup het geval is, is het verstandig om de dierenarts mee te laten kijken. In sommige gevallen is het nodig om de melktanden eruit te halen, zo voorkom je dat het gebit schreef gaat groeien en niet meer aansluit. Om er zeker van te zijn dat het wisselen goed gaat kun je bij de leeftijd van vijf à zes maanden even langs gaan bij de dierenarts ter controle. Op deze manier kunnen eventuele afwijkingen aan het gebit vroegtijdig worden ontdekt en kan de dierenarts op tijd ingrijpen.

Wist u dat een hond na het wisselen meer tanden heeft dan in het melkgebit zitten? Een compleet melkgebit bestaat namelijk uit 28 tanden, na het wisselen zijn dit er 42.

De hond is van nature een vleeseter en daar is het hondengebit op aangepast. Om het vlees van de botten af te kunnen eten heeft de hond twaalf kleine snijtanden, zes onder en zes boven. De vier grote hoektanden zijn om een prooi mee te pakken en om mee te scheuren. Met de kiezen, veertien onder en twaalf boven, kan de hond stukken van het vlees afsnijden. Tussen de hoektanden en de kiezen zit een lege ruimte bij het hondengebit.

Het gebit van uw hond controleren

Een hond laat doorgaans niet meteen blijken dat hij gebitsproblemen heeft. Bijvoorbeeld door slecht of niet te eten en overmatig kwijlen. Als je het gebit van je hond regelmatig controleert kunt je ernstige problemen en pijn voorkomen. Net als bij ons is het belangrijk om tandsteen met enige regelmaat te laten verwijderen. Tandsteen kun je herkennen aan de bruine en gele plekken op de zijkant van de tanden. Wanneer tandplak niet op tijd wordt verwijderd kan het leiden tot ontstoken tandvlees, ter herkennen aan de rode rand. Op den duur kan dit zelfs bloedend tandvlees en losse gebitselementen veroorzaken. Door de wond in de bek kunnen bacteriën snel in de bloedbaan van de hond terecht komen, wat kan leiden tot infecties in het lichaam. In ernstige gevallen ontstaan hierdoor ontstekingen aan de nieren en hartkleppen. Andersom kunnen gezondheidsproblemen, zoals afwijkingen aan de nieren, ook effect hebben op de conditie van het gebit. Daarnaast heeft een hond met een gezond gebit geen slechte adem, ook niet als de hond al wat ouder is. Ruikt jouw trouwe viervoeter niet zo fris? Dan is het tijd om het gebit te laten controleren en verzorgen. De slechte adem wordt namelijk veroorzaakt door de bacteriën die in tandplak zitten.

Lachen naar het baasje

Om het gebit van jouw hond regelmatig te kunnen controleren is het belangrijk dat u dit van kleins af aan oefent. Het gaat namelijk een stuk makkelijker als jouw hond netjes blijft zitten en het goed vindt dat je zijn bek opendoet. Om te beginnen kun je tijdens het aaien zachtjes en rustig een lip even optillen aan de zijkant en vervolgens weer verder gaan met aaien. Zo wordt het onderdeel van iets leuks. Bouw dit langzaam op door de lippen steeds iets langer en verder op te tillen. Bij het optillen van de lip bij de voortanden moet je extra voorzichtig zijn, omdat dit gevoelig kan zijn. Uiteindelijk moet je de bek kunnen openen zonder dat jouw hond dit als erg vervelend ervaart. De bek open je door de onderkaak van onderen met je ene hand te omvatten en je duim en wijsvinger tussen de hoektand en kiezen te zetten. Vervolgens kun je voorzichtig de kaken wat van elkaar duwen. De eerste keer doe je dit maar een klein stukje om jouw hond aan het gevoel te laten wennen. Het is belangrijk dat je loslaat voor de hond echt begint te stribbelen en hem een beloning geeft als hij rustig is. Op deze manier kun je het gebit van jouw hond stapsgewijs controleren.

  • Laat de hond zitten
  • Til de lippen aan de zijkant op om het tandvlees en de tanden te controleren
  • Til vervolgens voorzichtig de voorkant van de lip op om de voortanden te controleren
  • Als laatst open je de bek om de achterste tanden en kiezen, tong en algehele bek te controleren
  • Beloon je hond als de gebitscontrole klaar is

Tanden poetsen en zelf tandsteen verwijderen hond

Tandplak kun je het beste verwijderen door de tanden van jouw hond te poetsen. Hiervoor heb je een tandenborstel en tandpasta voor honden nodig. Tandenpoetsen is de meest effectieve methode voor een goede honden gebitsreiniging. Als je hond eraan gewend is dat je het gebit controleert kun je gaan oefenen met tandenpoetsen. Aan de honden tandpasta zit vaak een lekker smaakje. Laat de hond daarom eerst wat tandpasta van de tandenborstel aflikken, zodat hij de tandborstel als een leuk voorwerp gaat zien. Gaat het goed? Dan kun je de poetsbewegingen langzaam gaan opbouwen. Het is de bedoeling dat je het gebit van jouw hond uiteindelijk zonder problemen onderhanden kunt nemen. Vooral de buitenkant van het gebit is belangrijk. De binnenkant van de tanden houdt jouw hond zelf al schoon, doordat hij daar continu met z’n tong en speeksel langsgaat. Als je het gebit van uw hond goed wilt onderhouden is het belangrijk om de tanden twee tot drie keer per week te poetsen. Echter is dit verschillend per ras. De ene hond heeft meer aanleg voor tandproblemen dan de andere hond. Vaak zijn kleinere hondenrassen gevoeliger voor tandplak dan grotere hondenrassen. Naast tandenpoetsen zijn er ook speciale kluiven en speeltjes die bijdragen aan een gezond hondengebit. Let er bij kluiven wel op dat de hond zich niet verslikt in het laatste stukje bot. Om dat te voorkomen kunt u de Boneguard kluifhouder gebruiken.

In ernstige gevallen moet tandsteen onder narcose worden verwijderd bij de dierenarts. Dat will je natuurlijk voorkomen. Ondanks dat je het gebit van jouw hond goed onderhoudt kan er toch tandsteen ontstaan. Dit kun je eventueel ook zelf verwijderen met een tandsteenkrabber voor de hond. Met de speciale tandsteenkrabber kun je veilig tandsteen van het gebit afschrapen, zonder de tanden te beschadigen. Uiteraard moet jouw hond er wel aan gewend zijn dat je aan het gebit zit en rustig blijven zitten.

Een gezond gebit met Dierspecialist

Bij Dierspecialist vind je verschillende producten die bijdragen aan een gezond en sterk hondengebit. Denk hierbij aan tandborstels en tandpasta voor de hond, kauwspeeltjes en kluiven. Wanneer  je vragen heeft over de producten kunt je altijd binnenlopen bij uw lokale Dierspecialist of contact opnemen via onze adviespagina. Onze specialisten laten je graag zien hoe je de producten moet gebruiken en kunnen je adviseren welke producten het beste zijn voor uw hond.

 

Ook nieuwsgierig hoe je het gebit van de kat verzorgt? Lees dan snel de blog Maand van de gebitsverzorging: kat!

Reacties