Vlijmscherpe tanden die tijdens het spelen nog wel eens in je hand belanden. Iedere katteneigenaar kent het. Dit sterke gebit heeft de kat niet alleen nodig om harde brokjes te eten, maar ook om prooien te vangen en zich te verdedigen. Het is dus belangrijk om het kattengebit in goede conditie te houden. Tijdens de maand van de gebitsverzorging besteedt Dierspecialist hier extra aandacht aan. In deze blog lees je alles over het kattengebit en hoe je dit moet onderhouden.

Katten zijn van nature schone dieren, maar om het gebit schoon en gezond te houden hebben ze jouw hulp nodig. Gebitsproblemen bij de kat kunnen nare gevolgen hebben. Gelukkig kun je  deze problemen grotendeels zelf tegengaan. Hoe je dat doet? Dat leest je in deze blog van Dierspecialist.

 

De ontwikkeling van het kattengebit

Kittens worden zonder tanden en kiezen geboren, maar de aanleg voor de melktanden is bij de geboorte van de kitten al aanwezig. Het melkgebit komt door als de kitten drie tot zes weken oud is en het gebit is voltooid op de leeftijd van twee maanden. De kitten heeft dan 26 mooie, en vooral scherpe, melktandjes en -kiezen. Een kitten begint tussen de vier en vijf en een halve maand met wisselen. Als ze zes à zeven maanden oud is, heeft ze haar grote kattengebit. Het volwassen kattengebit bestaat in totaal uit dertig tanden en kiezen die onderverdeeld worden in hoektanden, snijtanden, valse kiezen en ware kiezen. Met de sterke hoek- en snijtanden kan de kat stukken vlees van de prooi scheuren. De puntige kiezen van de kat zijn zelfs sterk genoeg om stukken bot te verbrijzelen!

Tip: het wisselen van de melktanden voelt vaak vervelend voor het kitten. Om de pijn wat te verzachten kun je het tandvlees zachtjes masseren met een koud washandje. De kou van het water verdooft én de massage stimuleert de doorbloeding van het tandvlees.

Het drukkende gevoel tijdens het wisselen komt doordat de wortels van de melktanden weggeduwd worden door de blijvende tanden die doorkomen. Als de melktanden geen wortels meer hebben vallen de kleine tandjes uit. Af en toe zul je een melktand van je kitten vinden in huis, maar vaak worden deze tandjes gewoon doorgeslikt. Dit kan geen kwaad voor je kitten. De ingeslikte melktanden komen er met de ontlasting weer uit. Het kan gebeuren dat een melktand niet goed loslaat en de nieuwe, blijvende tand of kies daardoor scheef doorkomt. In dit geval kan de bekende dubbele hoektand ontstaan. Om dit te voorkomen kan het nodig zijn dat de dierenarts de melktand moet verwijderen. Wij raden daarom aan om het gebit van het kitten op de leeftijd van zeven maanden te laten controleren. Mocht het wisselen niet goed gaan kan de dierenarts op tijd ingrijpen.

 

Gebit kat reinigen

Wanneer je het gebit van je kat niet regelmatig controleert en reinigt, kan je kat te maken krijgen met gebitsproblemen. Bij het kitten tanden poetsen? Ja zeker! Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Lichamelijke controles zijn een belangrijk deel van de opvoeding. Je hebt er veel profijt van als je kitten op jonge leeftijd spelenderwijs gewend raakt aan een frequente gebitscontrole en poetsbeurt. Dit kun je langzaam opbouwen met de volgende stappen:

  • Neem je kitten op schoot en wrijf met je vingers over de buitenkant van de wangen. Dit doe je ter hoogte van de achterste kiezen, net onder de oren van het kitten. Op deze manier stimuleer je de speekselklier en komt er speeksel vrij in de mond van het kitten. Zowel bij honden als katten heeft het eigen speeksel een reinigende werking.
  • De volgende stap is het kitten laten wennen aan de gebitscontrole. Houd de mond met één hand gesloten en til met je vingers van dezelfde hand de bovenlip op. Nu kun je het tandvlees en de tanden checken. Dit doe je zowel bij het bovengebit als het ondergebit.
  • Als de controle goed gaat kun je beginnen met poetsen. Wrijf met de wijsvinger van je andere hand over de tanden om de tanden schoon te maken en het kitten aan het gevoel te laten wennen. Hiervoor kun je in eerste instantie een steriel gaasje gebruiken. Begin bij de grote hoektand en ga langzaam door naar de achterste tanden en kiezen.
  • Werkt je kitten goed mee? Dan kan het echte werk beginnen. Zorg dat je een goede tandenborstel en speciale kattentandpasta in huis heeft. Laat je kitten eerst wat tandpasta van de tandenborstel likken. Meestal zit hier een lekker smaakje aan en zo associeert de kitten de tandborstel met iets leuks. Met poetsen is vooral de buitenkant van het gebit belangrijk. De binnenzijde houdt het kitten zelf al redelijk schoon met haar tong en speeksel. Om het gebit goed bij te houden moet je de tanden van de kat twee tot drie keer per week verzorgen.
  • Klaar? Vergeet je kitten dan niet te belonen!

Tandsteen kat zelf verwijderen

Ondanks de juiste verzorging kan de kat toch last krijgen van tandsteen. Wanneer dit op tijd verwijderd wordt is dat geen probleem. Gebeurt dit niet? Dan kan tandsteen zorgen voor een slechte adem, ontstoken tandvlees, losse gebitselementen of in ernstige gevallen ontstekingen op andere plaatsen in het lichaam. Je kunt tandsteen herkennen aan de gele en bruine plekken aan de buitenkant van de tanden. Wanneer dit te erg wordt zal het onder narcose weggehaald moeten worden door de dierenarts. Om dit te voorkomen kun je het al eerder laten schoonmaken door de dierenarts of het tandsteen zelf verwijderen met een speciale tandsteenkrabber voor katten. Hiermee schraap je het tandsteen van de tanden af, zonder het gebit van de kat te beschadigen. Uiteraard moet je kat wel gewend zijn dat je het gebit controleert en schoonmaakt voordat je met de tandsteenkrabber aan de slag gaat. Ook dit moet je langzaam opbouwen.

 

Een sterk kattengebit met Dierspecialist

In het uitgebreide assortiment van Dierspecialist vind je alle benodigdheden voor een gezond kattengebit. Van voeding, speciale snacks en speelgoed tot tandenborstels en tandpasta voor katten: Dierspecialist heeft het! Je lokale Dierspecialist adviseert graag over de producten en kan met je meekijken welke producten geschikt zijn voor jouw kat.

 

Ook nieuwsgierig hoe je het gebit van de hond verzorgt? Lees dan snel de blog Maand van de gebitsverzorging: hond!

Reacties