In Nederland worden ongeveer twee miljoen honden als huisdier gehouden. Een aantal van deze trouwe viervoeters wordt nét iets te veel verwend. Naar schatting heeft zo’n 35% van de honden overgewicht of lijdt zelfs aan obesitas. In deze blog bespreken we de oorzaken en gevaren van overgewicht én hoe u uw hond weer in topconditie krijgt. Laat de zomer maar komen!

Overgewicht bij honden kan door meerdere factoren ontstaan. Vaak is het een verkeerde balans tussen voeding en beweging. Echter kan overgewicht ook een medische reden hebben. Als uw hond gezondheidsklachten heeft, plotseling ander gedrag vertoont of duidelijk niet fit is moet u uw hond laten nakijken door de dierenarts. Als u uw hond op dieet heeft gezet en u merkt niet of nauwelijks dat uw hond afvalt, is het ook verstandig om te overleggen met uw dierenarts. In dat geval kunnen gezondheidsproblemen, zoals een schildklier die niet goed werkt, meespelen. Wanneer uw hond bekend is met gezondheidsproblemen en hiervoor medicatie krijgt die bijdragen aan overgewicht, dan kunt u met uw dierenarts bespreken welke maatregelen nodig zijn.

Oorzaken van overgewicht hond

Is uw hond te dik? Dan zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. Net als bij ons ontstaat overgewicht bij honden door teveel voeding en te weinig beweging. Wanneer uw hond onvoldoende beweegt en weinig energie verbruikt, houdt hij energie over. Als dit dagelijks gebeurt wordt uw hond te dik. Waar gaat het nou fout? Veel hondeneigenaren vullen de voerbak zonder op de verpakking te lezen hoeveel voer de hond mag. Doorgaans staat op de verpakking aangegeven hoeveel voer een hond van een bepaald gewicht mag hebben per dag. Het is verstandig om het voer met een maatbeker af te wegen. Zo geeft u nooit onnodig te veel. Dan komen we bij die smekende blik van uw trouwe viervoeter. Hiermee weten honden vaak een extra tussendoortje te bemachtigen. Maar in deze tussendoortjes zit vaak veel energie waar uw hond te dik van wordt. Gebruik daarom tijdens het trainen en een wandeling speciale trainingskoekjes, een kleine beloning. Baasjes vergeten wel eens dat een speeltje of aai over de bol ook als beloning kan dienen. Het hoeven dus echt niet altijd koekjes te zijn. Wat u ook kunt doen is het voer afwegen en in een bakje doen. Als u dan gaat wandelen of trainen pakt u gewoon wat brokjes van de dagelijkse portie. Naast voeding kan ook castratie en sterilisatie zorgen voor een toename van het gewicht, omdat de hond dan een stuk minder energie heeft. Een gecastreerde of gesteriliseerde hond mag doorgaans een derde voer minder dan voorheen. U kunt ervoor kiezen om na een castratie of sterilisatie over te stappen op specifieke voeding. Uiteraard speelt de leeftijd van uw hond ook een rol. Een oudere hond heeft minder energie wat leidt tot kortere wandelingen, minder spelen en meer slapen. Als laatste hebben sommige hondenrassen nou eenmaal meer aanleg om dikker te worden dan andere. Enkele voorbeelden zijn de Beagle, Teckel, Cavalier King Charles Spaniël, Duitse herder en Labrador Retriever.

Heeft mijn hond overgewicht?

Er zijn een aantal signalen waaraan u overgewicht kunt herkennen. Bij een hond met een gezond gewicht is ten eerste de lichaamsbouw anders dan bij een zwaarlijvige hond. Hoe deze vorm hoort te zijn kunt u zien op de onderstaande afbeelding. U kunt het ideale gewicht voor uw hond ook laten berekenen bij de dierenarts. Uiteraard verschilt het ideale lichaamsgewicht per ras, maar ook tussen reuen en teven van hetzelfde ras. Wanneer u een kruising heeft of een onherleidbaar hondenras kan het een uitdaging zijn om het correcte gewicht te berekenen. In dat geval is het handig als er een specialist met u meekijkt.

Ondergewicht hond
Gezond gewicht hond
Overgewicht hond
Obesitas hond

Wanneer u van bovenaf naar uw hond kijkt moet u een taille kunnen zien achter de ribben. Als u uw hond van de zijkant bekijkt hoort de buik achter de ribben op te lopen. Ook kunt u voelen of uw hond te dik is. Dit is vooral een handige check bij hondenrassen met lang haar. De lichaamsvorm is dan namelijk niet goed te zien door de vacht. Als u uw hond aait hoort u de ribben te kunnen voelen, maar deze mogen niet zichtbaar zijn. Dan is uw hond te mager. Kunt u de ribben niet meer voelen? Dan is uw hond te dik. Een hond die te zwaar is heeft duidelijk minder conditie dan een gezonde hond. U zult merken dat uw hond sneller moe wordt tijdens het wandelen en minder lang wilt spelen. Daarnaast raakt een zwaarlijvige hond sneller verhit tijdens de warme zomermaanden en zal uw hond eerder gaan hijgen. Honden met een kilootje meer zijn vaak extra gefocust op eten en hebben hier dan ook voortdurend zin in. Staat uw viervoeter direct naast u zodra hij iets hoort ritselen? Zet hij z’n grote ogen op en begint hij zelfs te kwijlen? Tja, dan weet u genoeg. Wanneer uw lieve hond zelfs opmerkingen krijgt op straat over zijn ‘welvarende uiterlijk’ weet u het zeker: mijn hond moet afvallen.

 

De eerste stap is uw hond te laten wegen. Dit kan bij uw dierenarts maar vaak ook bij uw lokale Dierspecialistwinkel. De dierenarts of de specialist in onze winkel kan dan bepalen wat het ideale gewicht is voor uw hond. Bij kleinere hondenrassen kunt u een personenweegschaal gebruiken. Zit de hond niet stil? Til hem dan op en ga er samen opstaan. Ga vervolgens nog een keer alleen op de weegschaal staan en trek uw eigen gewicht van het gezamenlijke gewicht af. Uw hond heeft overgewicht wanneer hij vijf tot tien procent meer weegt dan zijn ideale gewicht. Bij vijftien tot twintig procent meer spreken we van zwaarlijvigheid of obesitas.

Overgewicht hond: gevaren en risico’s

Het motto ‘dikke mensen zijn gezellig’ wordt ook regelmatig toegepast bij te dikke honden die er gezellig en aandoenlijk uitzien met hun wiebelbuik. Maar niets is minder waar! Uit onderzoek blijkt namelijk dat honden met overgewicht gemiddeld twee jaar minder lang leven dan slanke honden. En u wilt uw hond natuurlijk zo lang mogelijk bij u houden. Verder heeft een hond met overgewicht groter risico op bepaalde aandoeningen en ziektes. Zo slijten de gewrichten van een zwaarlijvige hond een stuk sneller en krijgt hij vaker last van vetgezwellen en huidaandoeningen. Ook hebben te dikke honden last van kortademigheid en een slechte conditie. Bij teefjes kan overgewicht leiden tot problemen bij de zwangerschap en moeten de jongen in sommige gevallen gehaald worden met een keizersnede. Veel baasjes realiseren zich niet dat de totale afweer van hun hond te lijden heeft onder het overgewicht. De hond wordt sneller ziek en eventuele wondjes genezen minder goed. Allemaal dingen die u uw geliefde viervoeter wilt besparen.

Mijn hond moet afvallen, maar hoe?

Uw hond verantwoord laten afvallen of op een gezond gewicht houden kan op verschillende manieren. U kunt beginnen met uw hond dieetvoeding te geven. Het is belangrijk dat u de porties nauwkeurig afweegt, zodat uw hond minder energie binnenkrijgt. Vaak kan de dagelijkse portie in meerdere delen gegeven worden. Dit kunt u overleggen met de dierenarts. Het voordeel van dieetvoeding is dat uw hond doorgaans een normale hoeveelheid voeding mag. Hij zal dus geen hongergevoel krijgen. Ook krijgt hij met dit voer alle nodige vitaminen en mineralen binnen. Tussendoortjes moeten beperkt worden tot het minimum. Als u een snack geeft moet u erop letten dat het een verantwoord tussendoortje is met weinig koolhydraten. Het is handig om één persoon aan te wijzen die de hond eten en tussendoortjes geeft, zo kunt u precies bijhouden wat uw hond krijgt per dag. Ook kunt u een snoeppot klaarzetten met de snacks die uw hond per dag mag hebben. Zo kan het hele gezin de hond iets lekkers geven. Dan geldt uiteraard: op is op! Als u uw hond wilt belonen of met hem gaat trainen kunt u ook gewoon brokjes pakken van z’n afgewogen portie. Dit vinden ze vaak al lekker genoeg! Laat u vooral niet verleiden door de smekende blik.

Naast de voeding is beweging minstens zo belangrijk. Als uw hond overgewicht heeft, heeft hij meer lichaamsbeweging nodig. Zo kunt u bijvoorbeeld de voeding in een speciale snackbal geven of het verdelen over verschillende kleine bakjes door het huis. Op deze manier moet de hond ‘werken’ voor z’n eten. Spelen is ook bewegen! Apporteren, frisbeeën, naast de fiets rennen of even flink touwtrekken: alle extra beweging is meegenomen. Daarbij is spelen sowieso goed voor de onderlinge band tussen baas en hond. En het lijkt zo simpel, maar loop ook regelmatig een extra blokje om. Wandelen stimuleert uw hond zowel mentaal als fysiek. U moet de hoeveelheid lichaamsbeweging natuurlijk wel afstemmen op uw hond en kijken wat hij aankan. Houd rekening met eventuele beperkingen, gewrichtsaandoeningen en de leeftijd van uw hond. Is uw hond zwaarlijvig of lijdt hij aan obesitas? Dan is zwemmen een betere optie dan veel wandelen en rennen. In het water draagt hij z’n eigen gewicht niet en dat is een stuk beter voor de gewrichten. Ook kan de hond zo vrijer bewegen en traint hij z’n spieren. Is uw hond niet zo’n waterrat? Dan kunt u hem een zwemvestje aandoen voor extra ondersteuning. Sommige honden vinden het heerlijk om te zwemmen en trekken uit zichzelf baantjes . Andere honden hebben wat meer stimulans nodig, bijvoorbeeld in de vorm van drijvende hondenspeeltjes. Zodra de hond gewicht verliest en zijn conditie beter wordt, kunt u het zwemmen gaan afwisselen met lange wandelingen en fietsen. Naast de fiets leren lopen moet eerst aangeleerd worden. De afstanden moet u langzaam opbouwen en het is aan te raden om een fietsbeugel aan te schaffen, zodat uw hond veilig met u mee kan rennen naast de fiets. Een hond die overgewicht heeft door een verkeerde balans tussen voeding en beweging zou met speciaal en eventueel minder voer en meer beweging moeten afvallen. Let erop dat het gewichtsverlies geleidelijk gaat. Hiervoor kunt u een gewichtsverlies aanhouden van één tot twee procent van het lichaamsgewicht per week. Te snel afvallen kan leiden tot complicaties en is niet bevorderlijk voor algehele gezondheid van uw hond.

Op dieet met Dierspecialist

Bij Dierspecialist staan we met raad en daad klaar om u te voorzien van kwalitatief hoogwaardige producten en advies op maat voor uw huisdier. Wij zijn dan ook niet voor niets specialist. Kom daarom vooral langs bij uw lokale Dierspecialistwinkel of neem een kijkje op onze webshop. Wij hebben verschillende producten die bijdragen aan verantwoord gewichtsverlies bij uw hond. Denk hierbij aan speciale dieetvoeding, verantwoorde snacks, voerballen en artikelen die uw hond stimuleren om meer te bewegen. Is uw hond te dik? Dan bent u bij Dierspecialist aan het juiste adres. Wij helpen u graag!

Reacties