Een gezond konijn is een blij konijn! Wie konijnen heeft wil zo lang mogelijk van hen genieten, daar staat geluk en gezondheid van uw konijn natuurlijk bij voorop. U als eigenaar heeft veel invloed op de gezondheid van uw konijnen. Natuurlijk moet u ook een beetje geluk hebben, maar met de juiste tips en regelmatig controleren van de gezondheid van uw konijn kunt u allerlei aandoeningen en ziekten voorkomen door goede huisvesting, voeding en verzorging.
In deze blog leest u dan ook op welke zaken u moet letten om uw konijn zo lang mogelijk gezond te houden en welke preventieve maatregelen u kunt nemen tegen ziekten en aandoeningen bij uw konijnen.
Konijnen en gezelschap
Konijnen zijn sociale dieren die behoefte hebben aan gezelschap. De samenstelling van het gezelschap is echter wel van belang. Als u twee mannetjes bij elkaar zet ontstaat het risico dat ze kunnen gaan vechten. Een koppel van een mannetje en vrouwtje is alleen handig als u ermee wilt fokken of de konijntjes laat steriliseren/castreren. Twee vrouwtjes gaan meestal wel goed samen, als ze met elkaar zijn opgegroeid.
Van nature vinden konijnen het niet fijn om opgepakt te worden. Een konijn is een prooidier en in het wild worden ze alleen opgepakt door vogels of andere roofdieren die ze opeten. Om konijnen hieraan te laten wennen wordt er dan ook geadviseerd om jonge konijntjes vanaf 4 weken leeftijd te laten wennen aan oppakken, aaien en verzorgen.
Gezondheidscheck
Om ervoor te zorgen dat uw konijnen gezond zijn en blijven, moet u natuurlijk in de eerste plaats weten wat de kenmerken zijn van een gezond of juist een ziek konijn. Om te weten hoe het met de gezondheid van een konijn gesteld is, moet u in elk geval op de volgende punten letten.
Huid en vacht
De vacht moet er gezond uitzien. Maar hoe ziet een gezonde konijnenvacht er nu uit? Bij de normale konijnenvacht moeten de haren goed aangesloten liggen en glanzend zijn. Verschillende konijnenrassen kunnen een verschillend vachttype hebben, zoals een rex vacht met een kortere beharing of lang haar zoals bij de Teddy en Angora. Bij die laatste moet u vooral opletten dat het haar niet geklit of vervilt is. Zorg dat u weet hoe de vacht van uw konijn er uit hoort te zien. Een vacht met kale plekken en een huid met wondjes, korstjes, rode plekken of veel schilfers duidt op een probleem.
De normale lichaamstemperatuur van een konijn ligt tussen de 38 en 39.5 graden Celsius. Dit kan per konijn wat verschillen.
Ogen
De ogen van een konijn moeten schoon en helder zijn. Er mag geen pus of een overvloed aan melkachtig witte vloeistof zijn. Dit kan duiden op een ontsteking. Sommige konijnen, vooral die met bolle koppen zoals hangoren of dwergjes, kunnen snel verstopte traanbuizen hebben zodat het oog overstroomt. Het oogwit van een konijn hoort netjes wit te zijn, u kunt dit zien door het ooglid wat omhoog te schuiven. Rode ogen duiden vaak op ontstekingen en irritaties.
Oren
De oren van een konijn moeten er aan de binnenkant schoon uitzien. Het is dus van belang dat u deze regelmatig controleert. Konijnen met hangoren hebben sneller last van viezigheid in hun oren, omdat er minder lucht bij kan komen. Konijnen kunnen ook last hebben van oormijt. Ziet u iets in het oor van uw konijn waarover u twijfelt, raadpleeg dan altijd de dierenarts. Krabt uw konijn veel aan zijn oren of houdt hij zijn kop steeds scheef? Dit zijn signalen dat er iets aan de hand is met het oor van uw konijn en dat het verstandig is om een bezoek te plegen aan de dierenarts. Het kan zijn dat uw konijn een ontsteking heeft en dit gaat niet vanzelf over.
Gebit
De voortanden van een konijn horen netjes recht tegenover elkaar te staan, waarbij de bovenste tanden een klein beetje over de onderste tanden heen vallen. Door voorzichtig de lippen wat op te trekken kunt u de tanden zien en controleren. Zijn ze ongelijk, scheef of te ver doorgegroeid, dan moet u het gebit laten nakijken. De kiezen van het konijn kunt u zelf niet zien. Als er iets mee aan de hand is gaat het konijn kwijlen en/of slechter eten. Dit is een teken dat u naar de dierenarts moet.
Een konijn moet altijd blijven eten om zijn darmen actief te houden. Vooral hooi, gras of ander vezelrijk voer is daarbij belangrijk. Heeft uw konijn geen eetlust? Dan is er iets aan de hand.
Beweging
Uw konijn moet zich soepel kunnen bewegen zonder pijn. Let daarom op als uw konijn rondloopt. Afwijkingen bij het bewegen zijn bijvoorbeeld stramme, stijve poten en rug, op de tenen lopen of een voet minder belasten. Oude konijnen kunnen stijf worden en dan hun rug niet meer goed buigen, dat hoort bij de leeftijd, maar laat het wel even nakijken door een dierenarts. Het kan namelijk ook zo zijn dat uw konijn pijn heeft en dat is juist wat we proberen te voorkomen.
Ontlasting
Konijnenkeutels zijn een belangrijke aanwijzing over de gezondheid van uw konijn. Ze horen rond/ovaal, droog, groot en vezelig te zijn. Dunne of plakkerige ontlasting of slijm of bloed bij de keutels, zijn tekenen dat er iets aan de hand is en dat een bezoek aan de dierenarts nodig kan zijn. Kleine harde keutels duiden op een naderende verstopping en minder goed werkende darmen. Het is dan belangrijk dat uw konijn veel hooi eet en goed drinkt. De dierenarts kan eventueel medicijnen geven om de darmen te stimuleren.
Konijnen produceren naast de vezelige, droge keutels ook trosjes kleine, glimmende en sterk ruikende keutels: de blindedarmkeutels. Deze worden normaal gesproken direct weer opgegeten door het konijn want er zitten belangrijke voedingsstoffen in. Mocht u deze keutels toch regelmatig in het konijnenhok vinden dan kan er iets aan de hand zijn. Het kan zijn dat uw konijn teveel krachtvoer krijgt en ze daarom laat liggen of hij is te dik en kan er niet bij of hij heeft last van zijn.
Huisvesting
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehuisvest worden. Let bij een buitenhok goed op dat het hok niet in de volle zon staat, niet op de tocht en niet zo dat wind en regen naar binnen kan waaien. Uiteraard moet een buitenhok een speciaal afgesloten nachtgedeelte hebben en bij kou moet u zorgen voor extra stro en hooi. Een flinke ren is belangrijk zodat uw konijn voldoende kan bewegen. Het is verstandig deze te overdekken met bijvoorbeeld gaas zodat er van bovenaf geen honden, katten, roofvogels of andere rovers in kunnen komen.
Zorg ervoor dat de bodembedekking en het hooi niet stoffig is, dat kan klachten geven aan luchtwegen en ogen.
Een binnenhok bestaat vaak uit een plastic onderbak met een metalen kooigedeelte erop. Dit moet groot genoeg zijn. U kunt er een ren aan vastmaken voor meer bewegingsvrijheid.
Tip: Laat u uw konijn uit zijn hok, klap dan niet het deurtje naar buiten zodat het op de grond steunt. Uw konijn kan hierin blijven haken met zijn poten!
Gezonde konijnen zijn actief en levendig. Bij Dierspecialist vindt u dan ook alles voor uw konijn. Van speelgoed, huisvesting, snacks tot voer. U bent altijd welkom bij uw favoriete Dierspecialist winkel om informatie te vragen of langs te gaan voor een gezondheidscheck.
Dierspecialist
Bij Dierspecialist houden we je graag op de hoogte met leuke, interessante en informatieve berichten over je huisdier. Volg onze nieuwste blogs, vlogs, video's en acties:
- Download gratis de Dierspecialist App
- Bekijk onze Facebook pagina
- Bekijk onze Instagram pagina
- Bekijk ons uitgebreide assortiment
MISSCHIEN OOK INTERESSANT
26 maart 2018
Wandelen met uw konijn
Voor konijnen is bewegingsvrijheid erg belangrijk. Daarom hebben konijnen een ruim hok nodig met…
8 januari 2018
Hoe maakt u uw konijn tam?
Wist u dat er in Nederland meer dan één miljoen konijnen als huisdier worden gehouden? Grote kans…
12 maart 2019
Hoe checkt u of uw hond gezond is?
Vraagt u zich wel eens af of uw hond helemaal gezond en in orde is? Als hondeneigenaar heeft u een…