Vloerbedekking lostrekken, in de gordijnen hangen, spullen van tafel gooien en aan de bank krabben: tja kittens kunnen stout zijn. Net als alle andere jonge dieren moeten kittens veel leren. En met de juiste opvoeding zorgt u ervoor dat uw kitten uitgroeit tot een gesocialiseerde kat die goed weet wat wel én niet mag.
Katten zijn eigenzinnige dieren en doen graag wat ze zelf willen. U kunt dus van een kat nooit een hond maken die alles doet wat u van het dier verlangt. Wél kunt u uw kat opvoeden en aanleren wat goed gedrag is en wat niet.
Wees consequent
Nogal een open deur, maar ontzettend belangrijk. Wilt u niet dat uw kat op het aanrecht komt? Dan mag de kat dus nooit op het aanrecht. Ook niet als schattige, nieuwsgierige kitten. Het is dus de bedoeling dat heel het gezin meewerkt aan de opvoeding. Houd er rekening mee dat bepaald gedrag bij kittens grappig is, maar bij een volwassen kat niet meer. Sommige eigenaren vinden het bijvoorbeeld prima als een kitten aan hun broek omhoog klimt. Ziet u het al voor u als uw uitgegroeide kater dit nog steeds doet? Juist. U moet uw kitten dus van kleins af aan leren wat wenselijk gedrag is en wat niet. Aanleren is altijd makkelijker dan afleren!
Een kitten straffen
Dan komen we meteen bij een essentieel onderdeel van de opvoeding: het straffen. Veel mensen hebben hier een verkeerd beeld van. De regel is namelijk dat een kitten nooit gestraft mag worden! Een kitten of een volwassen kat begrijpt straf niet. Straffen is een menselijke reactie uit boosheid of frustratie. Bijvoorbeeld: u straft uw kitten omdat hij aan de bank krabt. Krabben is natuurlijk kattengedrag om de nagels te onderhouden. Neemt u een kitten, dan hoort krabben erbij. Door de kitten te straffen wanneer hij aan de bank krabt leert hij niet hoe het dan wél moet. Krabt de kitten op een plek waar het niet mag? Breng hem dan meteen naar de krabpaal. Als de kitten uit zichzelf aan de krabpaal krabt, beloon hem dan. Er zijn ook mensen die een kitten met z’n neus door een plasje halen wanneer dit naast de kattenbak is gegaan. Dit werkt alleen maar traumatisch en uw kitten gaat na deze straf echt niet ineens keurig op de kattenbak. Dat heeft u hem namelijk niet geleerd op deze manier. Een kat is een schoon dier en gaat niet zomaar naast de kattenbak. Grote kans dus dat u degene bent die een fout maakt. Zorg ervoor dat de kattenbak schoon is, op een goede plaats staat en u kattenbakvulling gebruikt die uw kat prettig vindt. Zet de kitten meerdere keren per dag, sowieso nadat hij gegeten heeft, in de kattenbak. Beloon hem als hij z’n behoefte op de kattenbak heeft gedaan.
De regels omtrent ‘straffen’:
• Straf een bange of onzindelijke kitten nooit.
• Straf een kitten nooit bij natuurlijk gedrag, zoals spelen, krabben en klimmen.
• U mag de kitten nooit lichamelijk straffen, dus niet optillen aan het nekvel, geen tik geven, niet onder de kraan houden, geen plantenspuit gebruiken en niet met z’n neusje door de ontlasting halen. Let op: laten schrikken is ook een vorm van straffen!
• Als de straf niet werkt, ga het dan vooral niet vaker of harder doen!
Natuurlijk doet een kitten dingen die niet mogen en moet hij leren dat zijn gedrag niet gewenst is. In zo’n situatie kan dat ook op een vriendelijke manier. Op een duidelijke toon ‘nee’ zeggen kan al genoeg zijn. Wat veel mensen vergeten is dat negatieve aandacht ook aandacht is en een kleine kitten daagt maar al te graag uit om te kijken hoever hij kan gaan. Daarom is het verstandig om bij ongewenst gedrag het contact te verbreken. Stop met spelen en aaien en loop weg. Negeren is namelijk ook een vorm van straf. Zorg er in ieder geval voor dat u altijd een alternatief kunt aanbieden, iets wat de kitten wél mag. Als u niet wilt dat de kitten aan de meubels krabt, zorg dan voor een goede krabpaal. Mag de kitten niet zo op de bank liggen, maar wel in een mandje of op een kleedje? Leer hem dat dan meteen aan. En speelt de kitten met uw veters? Haal uw schoenen dan weg en geef hem een eigen kattenspeeltje. Alleen zo leert de nieuwsgierige kitten wat goed gedrag is.
Leren spelen
Kittens kunnen lekker fel spelen. Het is alleen wel de bedoeling dat ze dit met hun eigen speelgoed doen en niet met uw handen! Als ze klein zijn lijkt het schattig en ongevaarlijk als ze met uw handen spelen, maar op deze manier leert u uw kitten aan dat het goed is om in uw handen te bijten en krabben. Hij moet leren dat handen zijn om te knuffelen en aaien en niet om mee te spelen. Gebruik daarom altijd kattenspeelgoed, zoals balletjes, hengels en catnip knuffels. Als de kitten te fanatiek wordt en u ‘aanvalt’ kunt u hem het beste rustig wegzetten en zelf verder laten spelen. Als u op dit moment op een verkeerde manier gaat straffen zal de kitten alleen maar feller worden.
Spelen is zowel voor kittens als voor volwassen katten erg belangrijk. Hiermee stimuleert u lichaamsbeweging en gaat u verveling tegen. Na een fanatiek speelkwartier zult u merken dat de kitten veel rustiger is en lekker gaat liggen of slapen. Daarnaast traint u met spelen het jachtinstinct van de kitten. Gooi nooit iets naar uw kitten toe, maar altijd van hem af. Hij wordt veel meer geprikkeld door iets wat van hem af beweegt dan wat naar hem toe komt. Met een prooi gaat het tenslotte ook zo. Houd een speeltje daarom ook zoveel mogelijk op de grond, waar de natuurlijke prooi zich ook het meest bevindt. Hier gaat het vaak mis: speeltjes tegen het snoetje van de kitten duwen. Een kat houdt er niet van als er hengels of ander speelgoed tegen hun gezicht wordt geduwd. Daarbij zien van de dichtbij vaak minder goed, dus als ze al tegen het speelgoed tikken is het uit frustratie. Zorg voor voldoende afwisseling tijdens het spelen. Alleen maar snel heen en weer zwaaien is niet leuk of uitdagend voor de kitten. Een echte prooi zit toch ook wel eens stil? Wissel snelheden af en zorg ervoor dat uw kitten ook regelmatig de kans krijgt om het speelgoed te pakken. Anders zal hij snel z’n interesse verliezen. De kitten zal zelf aangeven wanneer hij klaar is met spelen, Stop nooit als hij nog lekker aan het spelen is en bouw het spel altijd rustig af als de kitten zelf niet stopt. U hoeft echt niet steeds nieuw speelgoed te kopen. Gooi eens een propje aluminiumfolie op de grond of zet een lege doos neer en uw kitten heeft de tijd van z’n leven!
Dagelijkse verzorging
Bij de verzorging van een kitten, maar bij ook een volwassen kat, komt best veel kijken. Zorg ten eerste voor een schone leefomgeving. De kattenbak moet goed worden bijgehouden om te voorkomen dat de kitten z’n behoefte ergens anders gaat doen. Ruim ieder poepje en plasje op en verschoon de kattenbak regelmatig. Hoe vaak de kattenbak helemaal geleegd en gereinigd moet worden hangt af van de kattenbakvulling. Bij klonterende kattenbakvulling kunt u gemakkelijk ieder plasje eruit scheppen. De kattenbak moet dan minstens één keer per maand helemaal schoongemaakt worden. Gebruikt u andere kattenbakvulling waarbij de plasjes naar de bodem zakken en u het er niet volledig uit kunt scheppen? Dan moet de kattenbak minstens één keer per week gereinigd worden. Naast kattenbakkorrels die aan de pootjes blijven plakken brengt een kitten ook haren en huidschilfers met zich mee. Voor een gezonde leefomgeving zult u dus wat vaker de stofzuiger erbij moeten pakken.
Wat betreft eten is het belangrijk dat de voeding is afgestemd op uw huisdier. Kittenvoer, seniorvoer, voer voor gesteriliseerde poezen of gecastreerde katers, voer voor katten met over- of ondergewicht, brokjes of natvoeding: er is nogal wat verkrijgbaar. Kittens hebben met name voeding nodig wat een gezonde groei stimuleert en alle nodige ingrediënten bevat die uw kleine tijger dagelijks nodig heeft. Voor voedingsadvies op maat kunt u altijd naar uw lokale Dierspecialist gaan of contact opnemen via onze adviespagina. Sommige mensen kiezen ervoor om kittens melk te geven. Geef nooit gewone melk, maar altijd speciale kittenmelk! Echter is het niet nodig om een gezonde kitten melk te geven. Water is en blijft de beste optie. Een kitten, maar ook een uitgegroeide kat, drinkt echt niet heel z’n waterbak leeg op één dag. Toch moet u iedere dag het bakje legen en voorzien van vers water, anders kunnen er namelijk bacteriën in het water ontstaan. Snoepen mag, maar net als bij ons geldt met mate. Snoepjes dienen als beloning, maar gewoon als tussendoortje mag natuurlijk ook wel eens. Lees altijd op de verpakking wat de dagelijkse toegestane hoeveelheid is en gebruik vooral uw gezonde verstand . Als uw kitten of kat 40 snoepjes per dag mag volgens de aanwijzingen op de verpakking wilt dat niet zeggen dat u uw huisdier ook echt iedere dag zoveel snoepjes moet geven.
Naast de dagelijkse verzorging is het belangrijk dat u uw kitten regelmatig ontwormd en ontvlooid en laat vaccineren bij de dierenarts. Verder kunt u de kitten al van kleins af aan leren dat borstelen leuk is en dat u aan de pootjes mag komen. Het laatste is vooral makkelijk als u de nagels een keer moet knippen. Ook in het bekje kijken is onderdeel van de lichamelijke check. Een kitten is snel afgeleid dus bouw dit allemaal langzaam op en beloon hem met een brokje of klein snoepje als het goed gaat. Niet alleen u gaat er veel plezier van hebben als de kitten deze stappen gewend is, het is ook erg handig bij de dierenarts. Dat brengt ons meteen op een ander onderwerp: de reismand. Veel katten vinden het niet leuk om in de reismand te gaan en associëren dit meteen met een vervelend bezoek aan de dierenarts. Sommige katten komen zelfs dagen niet thuis als ze doorhebben wat er gaat gebeuren. Wanneer u een kitten neemt kunt u dit van kleins af aan trainen. De beste tip die we kunnen geven is om de reismand indien mogelijk een vaste plek in huis te geven. Leg er een dekentje of oude handdoek in en u zult uw kitten erop betrappen dat hij er lekker inkruipt. Op deze manier wordt de reismand niet meer geassocieerd met een dierenartsbezoek, maar gezien als een veilige ligplek. Daarnaast moet u regelmatig trainen met de kitten om te laten zien dat de reismand leuk is en niet eng. In de reismand gaan betekent dat hij een snoepje krijgt. Dit bouwt u stap voor stap op. Laat de kitten er eerst aan wennen om in de reismand te zitten met het deurtje open. Daarna met het deurtje dicht en als laatste stap de autorit. Als u het zo leest lijkt het wellicht overdreven, maar als u op een dag die andere katteneigenaar in de wachtkamer tegenkomt onder de krassen en met een gestreste kat die z’n behoefte laat lopen bent u ons dankbaar.
Tot slot willen we u nog meegeven dat het correct opvoeden van een kitten veel tijd kost, maar daar krijgt u aan het einde van de dag een lieve, gesocialiseerde kat voor terug die graag bij u is. Doe alles in stapjes en wees consequent! Een vooral: laat een kitten een kitten zijn. Dat ze af en toe stout zijn hoort erbij. En laten we eerlijk zijn, is dat niet wat kittens zo leuk maakt?
Kittenbenodigdheden bij Dierspecialist
Bij uw lokale Dierspecialist vindt u alles wat u nodig heeft voor uw kitten. Denk hierbij aan speelgoed, krabpalen, huisvesting, vachtverzorging en een ruim assortiment aan voeding. Kortom: voor iedere kitten wat wils! Verder bent u bij uw lokale Dierspecialist ook aan het goede adres wat betreft advies. De specialisten informeren u graag en staan klaar om uw vragen te beantwoorden. Geen tijd om naar de winkel te komen? Dan kunt u uiteraard ook op onze webshop terecht.
Dierspecialist
Bij Dierspecialist houden we je graag op de hoogte met leuke, interessante en informatieve berichten over je huisdier. Volg onze nieuwste blogs, vlogs, video's en acties:
- Download gratis de Dierspecialist App
- Bekijk onze Facebook pagina
- Bekijk onze Instagram pagina
- Bekijk ons uitgebreide assortiment
MISSCHIEN OOK INTERESSANT
26 maart 2018
Wandelen met uw konijn
Voor konijnen is bewegingsvrijheid erg belangrijk. Daarom hebben konijnen een ruim hok nodig met…
11 februari 2020
Mijn hond en kat ontvlooien: hoe en hoe vaak?
Vlooien zijn niet alleen erg vervelend voor uw huisdier, ook in huis kunnen ze een hoop overlast…
20 februari 2018
Vitaminen en mineralen voor mijn hond
Pakt u nog braaf vitamine C wanneer de R in de maand zit? En wist u dat vitaminen voor uw hond…