Vlooien zijn niet alleen erg vervelend voor uw huisdier, ook in huis kunnen ze een hoop overlast veroorzaken. Wanneer u eenmaal een vlooienplaag te pakken heeft komt u er niet snel van af. Daarnaast zijn de beten van vlooien pijnlijk en kan uw huisdier er op den duur ziek van worden. Voorkomen dus! In deze blog leggen we uit waarom vlooienbestrijding bij honden en katten zo belangrijk is en hoe u dit moet aanpakken.

Met goede en frequente vlooienbestrijding bespaart u uw hond en kat een hoop pijn en jeuk. Vlooien zijn namelijk kleine parasieten die bloed uit uw hond en kat zuigen. De beet van een vlo is pijnlijk en jeuk ontstaat door het speeksel wat de vlo inspuit om te voorkomen dat het bloed stolt. Dit gaat dusdanig irriteren dat honden en katten zich constant krabben en bijten. In sommige gevallen zelfs tot bloedens toe. Wanneer uw huisdier gevoelig is voor het vlooienspeeksel kan er een allergische reactie ontstaan, ook wel vlooienallergie genoemd. Om deze allergie in stand te houden is één vlooienbeet per week al genoeg. Daarnaast kunnen de parasieten ziektekiemen overbrengen. Een voorbeeld hiervan zijn eieren van de lintworm. Als uw hond of kat zo’n besmette vlo opeet, groeien de eitjes inwendig uit tot een grote lintworm. Kinderen kunnen op deze manier ook besmet raken. Dat wilt u natuurlijk voorkomen! Daarom gaan we in deze blog verder in op de hondenvlo, Ctenocefalides Canis, en de kattenvlo, Ctenocefalides Felis.

Wist u dat de kattenvlo de meest voorkomende vlo is bij honden? Kattenvlooien komen namelijk veel meer voor dan de hondenvlo!

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

De volwassen vrouwtjes vlo bijt zich vast in de huid van uw hond of kat en boort een gaatje waaruit ze bloed kan zuigen. Om het natuurlijke stollingsproces tegen te gaan spuit ze haar speeksel onder de huid. De vlo kan vervolgens wel vijftien keer haar eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken per dag. Na deze maaltijd legt ze tientallen eitjes van circa 0,5 millimeter in de dierenvacht. Deze eitjes rollen er vanzelf uit en ontwikkelen zich verder op de grond. Binnen tien dagen komen de kleine larven uit. Ze zijn dan nog maar een paar millimeter lang en zo’n dun als een haar. Praktisch onzichtbaar dus. De larven verstoppen zich het liefst op donkere en beschutte plekjes zoals kieren van parket en in vloerbedekking. In tegenstelling tot de volwassen vlooien voeden larven zich nog niet met bloed. Zij doen zich liever tegoed aan stof, ontlasting van volwassen vlooien, huidschilfers of andere larven. Een larf vervelt twee keer en wikkelt zich vervolgens in een cocon om zich te ontpoppen als jonge vlo. Zo’n cocon is goed bestand tegen invloeden van buitenaf en kan maandenlang in rust overleven. De jonge vlo blijft veilig in de cocon totdat ze een signaal krijgt dat de hond of kat in de buurt is. Dit kan koolstofdioxide, een trilling, verandering van licht of de stijging van temperatuur zijn. De vlo komt dan binnen een paar tellen uit de cocon en springt op uw huisdier. En zo begint de cyclus weer opnieuw. Onder gunstige omstandigheden duurt de gehele cyclus twee tot drie weken. Nu kunt u zich vast beter voorstellen hoe snel een vlooienplaag ontstaat. Vooral als u een tijdje niet thuis bent geweest en alle rustende, jonge vlooien in één keer uitkomen door de plotselinge aanwezigheid van uw huisdier.

Heeft mijn hond of kat vlooien?

Zoals hierboven omschreven vindt het grootste deel van de vlooiencyclus plaats buiten uw huisdier om. Uw hond of kat wordt dan ook vaak niet door een ander dier besmet, maar doordat één van uw huisdieren in een besmette omgeving is geweest. Heeft u een hond en een binnenkat? Dan moet u ook uw binnenkat ontvlooien. Uw hond kan namelijk parasieten met zich meenemen die zich in huis verspreiden! De handigste manier om te checken of uw hond of kat vlooien heeft, is met een vlooienkam. Het is belangrijk om de hond of kat helemaal te kammen, maar er zijn een aantal plekken waar vlooien zich het liefst schuilhouden. Voorkeurslocaties zijn in de liezen, oksels en bij de staartbasis. Door middel van kammen komen er vanzelf bruine vlooien naar boven. Mocht u geen vlooien aantreffen, dan kunt u nog wel vlooienpoep tegenkomen. Dit zijn kleine zwarte korreltjes die makkelijk aangezien kunnen worden voor vuil. Hier is een handig trucje voor. Pak een stukje keukenpapier en leg de zwarte korrels hierop. Maak het vervolgens een klein beetje vochtig. Als het vlooienpoep is, dan geeft het een rode verkleuring. Deze bloedkorreltjes zijn restjes van de vlooienmaaltijd. De vlooienkam is echt alleen bedoeld om uw huisdier te checken en werkt dus niet als bestrijding. Daarbij kan elk huisdier vlooien krijgen en heeft het niks met hygiëne te maken. Vlooien komen af op het bloed van uw hond of kat. U zal zelf niet snel gebeten worden, omdat vlooien voorkeur hebben voor dierenbloed. Mocht u wel gebeten worden in huis, dan is de kans groot dat u een fikse vlooienplaag heeft. Tevens geven de vlooien die uw wel vindt tijdens het kammen geen representatief beeld van het daadwerkelijk aantal vlooien. Zo’n tien procent van de totale populatie bestaat uit volwassen vlooien, de overige negentig procent zijn eieren, poppen en larven. Bestrijding van alleen de zichtbare, volwassen vlooien is dus niet genoeg.

Weetje: sommige bestrijdingsmiddelen werken al binnen vijf minuten, waardoor vlooien minder kans krijgen om uw huisdier te bijten. Zeker bij een vlooienallergie zijn deze snelwerkende producten van belang.
Kat ontvlooien

Vlooien bestrijden hond en kat

Allereerst een belangrijke mededeling: wacht niet met vlooienbestrijding totdat u ze ziet rondlopen. Dan bent u al te laat. Onder het mom voorkomen is beter dan genezen raden wij aan om uw huisdieren preventief te behandelen, het hele jaar door. Daar zijn inmiddels talloze producten voor op de markt: druppels, pipetten, tabletten, sprays, poeders, shampoos en halsbandjes. Sommige middelen zijn gericht op het doden van volwassen vlooien, andere zorgen ervoor dat eieren en larven doodgaan. Deze middelen worden ook wel insectengroeiremmers genoemd. Het ene vlooienbestrijdingsmiddel werkt beter dan het andere. Daarbij vullen een aantal middelen elkaars werking aan, terwijl andere combinaties elkaar juist tegenwerken of zelfs giftig zijn voor uw hond of kat. Om u op weg te helpen lichten we de verschillende bestrijdingsmiddelen kort toe.

 

Spot On: pipet
Met deze methode worden druppels in de nek aangebracht. Hierbij is het belangrijk dat het middel goed op de huid komt. Zo wordt het beter opgenomen en daarna verspreid via de huidoliën. De Spot On pipetten doden volwassen vlooien en sommige pipetten bevatten ingrediënten die ook eitjes en larven aanpakken. Dit middel kan tegen water, alleen als u uw hond of kat om een speciale reden vaak moet wassen is een ander middel beter geschikt.

 

Vlooienband
Doorgaans werken deze halsbanden het beste in de directe omgeving van de nek van uw hond of kat. Daardoor kunnen ze minder effectief zijn dan andere bestrijdingsmiddelen. Bij katten is een halsband sowieso discutabel, omdat ze hierdoor ergens aan of achter kunnen blijven hangen. Zeker katten die buiten op avontuur gaan. Bij honden moet u opletten dat ze met spelen niet bij elkaar in de vlooienband bijten en zo het gif binnenkrijgen. Het grote voordeel van een vlooienhalsband is de vaak langdurige werking. Sommige banden zijn wel acht maanden werkzaam. Wanneer uw hond veel zwemt met de halsband om zal deze eerder aan vervanging toe zijn.

 

Tabletten
Met een tablet wordt de werkzame stof verspreid via het bloed van uw huisdier. U geeft het tabletje in de bek. Hierbij moet u er zeker van zijn dat uw hond of kat het pilletje daadwerkelijk inslikt. Als uw huisdier vervolgens gebeten wordt door een vlo, dan krijgt die het middel binnen. Eventuele eitjes die het vrouwtje nog legt kunnen niet meer uitkomen.

 

Spray en poeder
Doorgaans werkt een spray of poeder alleen tegen volwassen vlooien, maar er bestaan middelen die ook de eieren en larven bestrijden. Het nadeel van een spray of poeder is de vaak korte werkzaamheid. Daarbij kunnen de bestrijdingsmiddelen giftig zijn voor reptielen, vissen en in sommige gevallen ook voor katten.

 

Shampoo
Meestal zijn vlooienshampoos alleen bedoeld om bestaande vlooien van uw huisdier af te halen en werken daardoor niet lang. Zodra uw huisdier in aanmerking komt met jonge vlooien begint het weer van voor af aan. Daarom worden shampoos vaak gebruikt in combinatie met andere bestrijdingsmiddelen en als uw hond of kat al onder de vlooien zit. Hierbij moet u wel goed navragen welke middelen met elkaar gecombineerd kunnen worden om giftige reacties te voorkomen.

Waarschuwing: gebruik het vlooienbestrijdingsmiddel alleen voor de hiervoor bestemde diersoort. In producten voor honden zit vaak de stof permethrin. Deze stof is zeer giftig voor katten, veroorzaakt schade aan het zenuwstelsel en uw kat kan er zelfs door overlijden!

Hoe vaak u uw hond of kat moet ontvlooien is afhankelijk van welk bestrijdingsmiddel u gebruikt, of uw huisdieren naar buiten gaan en hoe vaak het middel in aanraking komt met water. Om er zeker van te zijn dat u het juiste bestrijdingsmiddel kiest kunt u het beste overleggen met uw dierenarts of uw lokale Dierspecialistwinkel. Lees altijd de bijsluiter voor gebruik! Naast de hierboven genoemde producten zijn er inmiddels ook alternatieve bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar op natuurlijke basis, zoals etherische oliën. Van deze middelen wordt beweerd dat ze een vlooienwerende werking hebben, maar hier zijn geen duidelijke, wetenschappelijke onderbouwingen voor. U moet bij deze middelen goed kijken of ze niet schadelijk zijn voor uw huisdier. Slaat een vlooienmiddel niet aan? Wacht dan niet te lang met actie ondernemen. Vlooien brengen gezondheidsrisico’s met zich mee voor mens en dier. Daarbij is een vlooienplaag geen leuke reden voor een verbouwing.

Vlooien in huis bestrijden

Het blijft een hele opgave om vlooien in huis te bestrijden, zeker bij een plaag. Om besmetting in huis zoveel mogelijk tegen te gaan hebben we een aantal tips. Als het om vlooien gaat is de stofzuiger uw beste vriend. Stofzuig extra grondig om de vaste plekjes van uw huisdieren en vergeet vooral de auto niet! Sommige mensen stoppen een vlooienband in de stofzuigerzak om de vlooien, eitjes en larven die hierin terechtkomen te doden. Deze methode is niet helemaal waterdicht doordat de band maar een beperkte werking heeft in de zak en de werkzame stof zich hier niet goed kan verspreiden. Heeft u vlooien in huis? Dan is het beter om de zak direct uit de stofzuiger te halen, dicht te plakken en buiten in de container weg te gooien. Toch kunt u met stofzuigen alleen niet uw huis vlovrij maken. U zult ook een omgevingsspray of poeder moeten gebruiken, om de vlooien in de omgeving te bestrijden. Gebruik dit middel vooral in kieren, hoekjes, onder meubels, bij de plinten, op vloerbedekking en kleden en neem ook de auto even mee. Lees voor u het middel toepast de gebruiksaanwijzing goed door en houdt u aan de voorgeschreven richtlijnen om overdosering te voorkomen.

Bestrijd vlooien met Dierspecialist!

In de webshop van Dierspecialist en bij uw lokale Dierspecialistwinkel vindt u alles wat u nodig heeft om uw huisdier én huis vlovrij te houden. Denk hierbij aan de bestrijdingsmiddelen van Advantix, Beaphar, Flea Free, Advantage, Frontline en Seresto. Onze specialisten helpen u graag bij het kiezen van een geschikt bestrijdingsmiddel en leggen u uit hoe het middel gebruikt moet worden.

Reacties