Zo fijn, het is weer vakantie tijd. En hoe kunt u deze nu beter besteden dan met dieren? Wij hebben al een aantal lekkere zonnige dagen gehad. Het is dan ook heerlijk om te wandelen met uw hond en wellicht alvast wat van de eerste zonnestraaltjes mee te pikken. Hieronder een overzicht van de acht mooiste wandelgebieden in Nederland waar zowel u als uw aangelijnde hond welkom zijn.
Tip 1: Gelderland – Wandelroute Ooijpolder
Hondenbezitters mogen in hun handen knijpen, zelfs in de fraaie Ooijpolder is uw hond welkom. Dit is bijzonder, want in dit schilderachtige rivierenland lopen paarden en runderen vrij rond. Museum Valkhof in Nijmegen is de start van de route, die al gauw langs de oevers van de Waal voert. Leuk al die boten die traag voorbij tuffen met hoog daarboven grote groepen vogels die alle richtingen uit vliegen. Dit zorgt voor een idyllisch plaatje.
Vrij in de uiterwaarden grazen Konik paarden en Gallowayrunderen. Bij periodes van hoogwater trekken ze naar de Groenlanden verderop. Het is een ruig gebied vol struiken en met riet omzoomde kleiputten. U wandelt hier over een landtong tussen enkele kleiputten door. Aan het eind van de Bisonbaai ligt de Erlecomse Dam, waar u kunt afslaan naar huiskamercafé Oortjeshekken. Even bijkomen met een kop koffie en een heerlijk stuk appelgebak waar ze hier beroemd om zijn. Voor de hond staat er buiten altijd een bak water klaar.
Tip 2: Zuid Limburg – Wandelroute Savelsbos
Het heuvelachtige Mergenland van Zuid-Limburg is zeker het ontdekken waard met uw hond. Er liggen eeuwenoude dorpen met hun eigen (hoogstam)fruitgaarden. En u vindt er het mergellandschaap, een speciaal schapenras dat hier de hellingen begraast. Wie dichter de natuur intrekt, maakt kans op ander Limburgs ‘wild’: een wijngaardslak, een vliegend hert of zelfs een das.
Startpunt van de route is Sint Geertruid waarna u al snel in het bos uitkomt, een hellingbos met een kleine mergelgroeve. Even verderop passeert u de prehistorische vuursteenmijn, diep verborgen in een grot. Opgravingen hebben veel aan het licht gebracht over de steentijdmens, over de gereedschappen die hij gebruikte en de handel die hij dreef. Wat het nut was van de Henkeput verderop is nog steeds een raadsel. Er zijn menselijke en dierlijke botten in aangetroffen, maar ook Romeins aardewerk. Niemand weet het hoe of waarom ervan en het antwoord zal ook niet komen, want de vondsten zijn vernietigd. Onderweg naar de put heeft u fraaie uitzichten over enkele cementgroeves in het Maasdal. Er ligt ook nog een eeuwenoude grensboom langs uw pad, voordat u via bossen, fruitgaarden en akkers weer terugkeert naar Sint Geertruid. Deze wandelroute biedt ook voor de culinaire harten een verrukkelijke ervaring dankzij de heerlijke streekgerechten van De Koekenpan.
Tip: Begin rustig aan de wandeling. Ook uw viervoeter moet even op gang komen. Zorg er ook voor dat uw viervoeter voldoende rust tussendoor krijgt.
Tip 3: Terschelling – Wandelroute Noordsvaarder
Dit is een lekkere uitwaaiwandeling met wat stukken door mul zand en even wat meters zwoegen over de steile zeeduinen. In de periode oktober tot mei is een deel van de route erg nat, vandaar van ons de tip om laarzen of hoog sluitende wandelschoenen te dragen. De route begint bij de veerterminal, waarvandaan u via de haven naar het strand wandelt. U komt langs het oergezellige Strandpaviljoen ‘De walvis’ waar vandaan u uitkijkt over het Groene Strand. Ga er naar toe en ondervindt zelf waarom het zo heet. Een fraai deel van de wandelroute gaat over een hoge duinenrij. Makkelijk wandelen is het niet, maar wel erg mooi, vooral vanwege het uitzicht. Voor de kust liggen reusachtige zandbanken en bij laagwater heeft u zelfs kans om de zeehonden te bewonderen. Ziet u een klein bol kopje? Dan is het de gewone zeehond. Een ander soort dat hier voorkomt is de grijze zeehond. Deze zeehond is groter en heeft een spitsere snuit. Aan de andere zijde van de Noordsvaarder liggen wadplaten. Zij zijn de rust- en foerageerplekken voor de duizenden en duizenden trekvogels die de Waddenzee gebruiken als tussenstation naar hun broed- of overwinteringsplek.
Tip 4: Gelderland – Wandelroute ’t Pad van Zus
Niet alleen stilte, uitgestrekte bossen en heidevelden komt u tegen op deze wandelroute over de Veluwe. ’t Pad van Zus is een wandelroute die vooral vertelt over de cultuurhistorie van het gebied. Zo wandelt u op de hei van Bergsham langs grafheuvels uit de bronstijd, 2000-800 voor Christus. Het hoger gelegen Bergsham was vroeger een prima uitkijkpunt, bij helder weer kunt u zelfs de Zuiderzee zien liggen, vandaar die vroege bewoning. Verderop slingert het pad over de landgoederen Groot en Klein Boeschoten met als bijzonderheid een karakteristieke langgerekte schaapskooi. Het kan zijn dat de kudde afwezig is. Dan zijn de schapen aan het grazen op de Veluwe of in het Speulderbos. Het is een van de oudste en mooiste bossen van Nederland.
Tip 5: Gelderland – Wandelroute Posbank bij Arnhem
Een wandeling door het landgoed Heuven, langs de schaapskooi en over de heideheuvels naar Paviljoen de Posbank in de buurt van Arnhem belooft af en toe een flinke klim of daling. Bij helder weer wordt u op de hoogste top beloond met uitzicht op het Ijsseldal. In het uitgestrekte bos, de heideheuvels en zandverstuivingen kunt u zomaar oog in oog komen te staan met herten, reeën en wilde zwijnen. Vandaar dat de hond alleen aangelijnd mee mag. Rondom Bezoekerscentrum Veluwezoom is wel een hondenlosloopzone. Vanuit hier starten verschillende routes én u kunt er genieten van een heerlijk hapje en drankje.
Tip: Gaat u op een lange wandeling? Zorg dan voor genoeg water in bijvoorbeeld een handig reisdrinkflesje.
Tip 6: Drenthe – Stormroute bij Rees
De Stormroute in Ees is een wandeltocht van vijf kilometer. Ideaal voor de wat minder ervaren wandelaar of een wandeling met kinderen. Naald- en loofbomen worden op deze route afgewisseld door open heide en stuifzanden. Ook voor honden is dit een zeer geschikte wandeltocht. Over het grootste gedeelte van de paden mogen ze namelijk lekker los rondrennen.
Tip 7: Zuid- Holland – Het hondenstrand in Kijkduin
Rennen door het zand, wind in de haren en af en toe een duik in zee. Zijn u en uw viervoeter van de strandwandelingen? Op het strand bij Kijkduin, ook wel hondenstrand genoemd, mogen honden het hele jaar los rondrennen. Voor de overige delen van het Zuiderstrand geldt dat honden alleen tussen 1 oktober en 15 mei overdag los mogen. De losloopzone begint aan het einde van parkeerterrein Machiel Vrijenhoeklaan.
Tip 8: Flevoland – Wandelroute Zeewolde – Harderhaven
Het Harderbos is aangelegd op de vette klei van de voormalige Zuiderzee. Het is een lekker avontuurlijk bos. Zo voert de wandeling u eerst over een hangbruggetje en vervolgens, via de knuppelpaden, naar twee trekvlotten waarmee u de aanwezige kleine moerassen oversteekt. Ook ‘spannend’ is het waar de wandelroute door de bossen leidt. Het zijn achtereenvolgens het Hans & Grietjebos, het Heksenbos en het Dwaalbos. U wandelt voornamelijk door stille jonge bossen, over graspaden die langs fraaie, vogelrijke waterpartijen en rietlanden voeren. Op de terugweg gaat de route over rustige fietspaden en dan over een dijk. Eerst over het Flevostrand, daarna langs de rand van het Veluwemeer. Dorst gekregen van al dat gewandel? Bij de bushalte is de Harderhavenhoreca en onderweg komt u langs pannenkoekenhuis Hans & Grietje.
Zien wij u en uw hond ergens op deze mooie plekken in Nederland wandelen tijdens deze vakantie? Bij Dierspecialist vindt u alle artikelen voor een mooie wandeling. Denk aan een halsband, riem of een fijne reisdrinkfles. Heeft u nog goede tips die wij hier niet genoemd hebben laat het ons dan zeker weten. Fijne vakantie!
Dierspecialist
Bij Dierspecialist houden we je graag op de hoogte met leuke, interessante en informatieve berichten over je huisdier. Volg onze nieuwste blogs, vlogs, video's en acties:
- Download gratis de Dierspecialist App
- Bekijk onze Facebook pagina
- Bekijk onze Instagram pagina
- Bekijk ons uitgebreide assortiment
MISSCHIEN OOK INTERESSANT
4 mei 2018
Hoe ontworm ik mijn hond en kat?
Zowel honden als katten kunnen last krijgen van wormen. Zeker nu u vaker met de hond naar buiten…
11 februari 2020
Mijn hond en kat ontvlooien: hoe en hoe vaak?
Vlooien zijn niet alleen erg vervelend voor uw huisdier, ook in huis kunnen ze een hoop overlast…
3 januari 2019
Verzorging van de oudere hond: weetjes en tips!
Grijze haren, gekraak in de morgen en stijfheid bij koud weer. Vanaf een jaar of 8 valt een hond…