Het is weer de tijd van het jaar. Het haar van uw hond vliegt in de rondte. Het kan soms nogal eens wat voeten in de aarde hebben om de vacht van uw lieve viervoeter in topconditie te houden. De ene vacht heeft meer verzorging nodig dan een ander soort vacht. In deze blog vertellen wij alles over de verschillende typen vacht en wat uw hond hierbij nodig heeft.

Vachtverzorging

Een goede vachtverzorging hangt af van de vacht van uw huisdier. Zo heeft een hond met een langere vacht meer verzorging nodig. Wordt uw huisdier te weinig gekamd, dan kan de vacht vol komen met klitten. Klitten zijn erg vervelend voor uw huisdier. Zo kan het dier beperkt worden in zijn bewegingen, kunnen de klitten pijn of zelfs infecties veroorzaken doordat bacteriën zich gaan nestelen in de klitten. U zou denken dan borstel of kam ik mijn huisdier toch iedere dag, maar niets is minder waar. Te vaak kammen of borstelen is niet goed. Als u te veel kamt kan het gebeuren dat u ook de gezonde haren lostrekt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Tevens stimuleert dit de verharing.


Het is verstandig om de vacht van uw hond één keer per week te borstelen!

Verschillende borstels

De hond met korte haren kunt u beter niet kammen of borstelen. De vacht is al zo kort dat de kans groot is dat de gezonde haren worden losgetrokken. Hierdoor gaat uw hond juist meer haren verliezen.

Heeft u een ruwharige hond? Dan kunt u uw lieve viervoeter het beste kammen met een rubberen borstel en een poetsborstel. Mocht uw hond ook iets langer haar hebben kunt u daarvoor een kam gebruiken.

Voor de langharige honden kunt u het beste een poetsborstel en een kam met wijde tanden gebruiken.
Heeft uw hond hele fijne, zijdezachte haren. Deze kunt u het beste kammen met een poetsborstel op de korte vacht en een kam voor de langere vacht.

Nu het duidelijk is welke borstels er allemaal zijn leggen wij hieronder het verschil uit tussen de borstels.

Hark

De hark kam komt in vele soorten en maten voor. Met een hark haalt u de dode haren uit de ondervacht. Ze zijn daarom uitermate geschikt voor honden met lang haar en een ondervacht.

Slicker borstel

De slicker is een borstel met heel veel gebogen metalen haakjes. Deze borstel wordt ook wel zachte of universele borstel genoemd. De borstel wordt gebruikt om klitten te ontwarren en dode haren te verwijderen.

Pinnen borstel

De pinnenborstel bestaat uit meerdere rechte metalen pinnen. Soms zijn deze met een plastic omhulsel. Let er wel op dat de borstel aan de onderkant afgerond is. De borstel wordt gebruikt om klitten uit de vacht te verwijderen.

Poetsborstel

Een poetsborstel bestaat uit zachte synthetische of natuurlijke haren. Deze borstel kunt u het beste gebruiken bij een langharige vacht. De borstel geeft de vacht een zacht en glanzend uiterlijk. Heeft u hond korter haar? Dan is deze borstel zeer geschikt.

Rubberborstel

Deze borstel bestaat uit een rubberen vlak met rubberen noppen en wordt ook wel terrier matje genoemd. Hij verbetert de doorbloeding en verwijdert loszittende haren van huisdieren met een kortere vacht.

Vlooienkam

Zoals velen weten wordt de vlooienkam niet gebruikt om de vacht van uw hond eens mooi te borstelen. Toch kan deze kam niet ontbreken in het lijstje. Heeft u uw hond helemaal geborsteld en ontklit? Dan is het tijd om met een kam met hardere tanden te controleren op vlooien. Vlooieneitjes zijn wit, u kunt ze onderscheiden van huidschilfers doordat vlooieneitjes als ze nat worden een rode kleur krijgen. Het makkelijkst is om de kam op een nat papiertje uit te kloppen.

Stappenplan vachtverzorging hond

U heeft nu de juiste borstel gekozen voor uw hond dan is het nu tijd om uw hond helemaal in model te brengen.

Stap 1: de borstelbeurt

Voor u uw hond gaat wassen moet de vacht helemaal uitgeborsteld zijn. Losse haren, stof en vuil, klitten moeten allemaal niet meer terug te vinden zijn. Bij een kortharige hond bent u hier meestal zo mee klaar. Maar voor honden met langer haar is het vaak een hele klus. Voor alle hulp hierbij vindt u hier ons gehele assortiment borstels en kammen. Om makkelijker door de vacht heen te komen kunt u alvast anti-klitspray in de vacht sprayen. Dit maakt het haar soepel waardoor het niet gaat klitten en makkelijk door te kammen is.

Stap 2: wassen

Een kortharige hond heeft niet zo snel een wasbeurt nodig. Een langharige hond des te meer. Maar overdrijf het niet: de natuurlijke beschermlaag van de vacht mag niet aangetast worden. Gebruik daarom alleen shampoo die geschikt is voor honden. Zorg dat alle shampoo goed wordt uitgespoeld en droog de hond na het wassen goed en zorgvuldig. Je kunt de hond heerlijk wassen met shampoo van Nobby. Nobby Shampoo irriteert de ogen niet en is te verkrijgen in verschillende heerlijk ruikende varianten.

Stap 3: de details

Zijn alle klitten uit de vacht van uw hond weg en is hij helemaal schoon? Dan is het tijd voor de finishing touch. Zijn de oren van uw hond netjes? En hoe zit het met de ooghoeken? Het is belangrijk om ook deze plekken aandacht te geven en goed te verzorgen.

Let op de lange haren, tussen de kussentjes van de poten van uw hond. Als deze te lang zijn kunt u ze voorzichtig wegknippen.

Supplementen

Natuurlijk kunt u de huid ook ondersteunen. Zo heeft Dierspecialist het voedingssupplement zalmolie. Zalmolie bevat onder andere vitamines A en D en door de omega-3 en -6 vetzuren blijven huid en vacht in optimale conditie.

Aan de slag met de tondeuse

Natuurlijk kunt u er ook altijd voor kiezen om de vacht van uw hond te scheren. Let hierbij wel dat als u hier geen ervaring mee heeft of niet bekend bent met de vacht van uw hond u het beste naar een trimmer kan gaan. Verschillende Dierspecialist winkels hebben ook een eigen trimsalon. Maar bent u handig en heeft u de kunst goed afgekeken kunt u er natuurlijk ook zelf mee aan de slag. De verschillende tondeuses vindt u hier.


Gaat u aan de slag met de tondeuse houd dan rekening met het volgende:

  • Ga voor een tondeuse die past bij de vacht van uw hond
  • Gebruik de tondeuse alleen op een schone, klitvrije vacht
  • Kies er een met verschillende opzetstukken, zo heb je altijd het juiste bij de hand.
  • Zorg voor scherpe messen
  • Een tondeuse op batterijen is vaak niet zwaar genoeg om een dikke hondenvacht mee te behandelen; schaf er dus één aan met snoer en stekker.
  • Gebruik een (olie)spray om de messen soepel te laten werken en koel te houden.


Heeft u zelf nog tips voor de vachtverzorging van uw hond laat het ons dan zeker weten!

Voor vragen en informatie over de vachtverzorging kunt u natuurlijk altijd terecht bij de Dierspecialist winkel bij u in de buurt! Kijk hier welke Dierspecialist zich bij u in de buurt bevindt.

Reacties