Als we aan snacks denken, linken we dit vaak aan ongezonde dikmakers. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Voor uw hond zijn er lekkere, gezonde snacks te verkrijgen die een ware traktatie zijn. Alle honden zijn namelijk gek op een tussendoortje. Bijna alle baasjes geven hun hond dan ook graag een snack of belonen voor goed gedrag. Daar is niets mis mee, zolang u maar stil blijft staan bij wat u uw hond voorschotelt.

Pas op met menselijke tussendoortjes!

Goede voeding komt steeds meer in de aandacht, maar tussendoortjes worden toch nog vaak ondoordacht voorgeschoteld. Ze worden met de beste bedoelingen gegeven en enthousiast kwispelend aangenomen, maar sommige tussendoortjes doen uw hond meer kwaad dan goed. Veel menselijke snacks zoals kaas, worst, koekjes of etensresten, zijn te vet, te kruidig en bevatten veel calorieën. Dit kan leiden tot overgewicht en een verhoogde kans op gewrichtsproblemen. Dit willen wij natuurlijk niet voor onze trouwe viervoeters. Eerder schreven wij al een blog over hoe u uw hond helpt bij het afvallen. Maar als u dit voorkomt en uw hond op gezond gewicht houdt scheelt dit natuurlijk een hoop! Naast die extra calorieën die uw hond binnenkrijgt door ongezonde tussendoortjes kunnen kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen een allergische reactie veroorzaken. Bijkomend risico van etensresten is dat het kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals schooien.

Veel dierenbezitters kiezen voor zichzelf al bewust wat betreft eten en doen dat steeds vaker ook voor hun huisdier. Een snack die niet alleen lekker is, maar ook nog eens bijdraagt aan de gezondheid, conditie en het algehele welzijn is dan ideaal. Net als voor onszelf, geldt voor een huisdier dat snacken met een gerust hart kan, zolang het maar verantwoord gebeurt!

Verantwoorde hondensnacks

Het is lastig om te bepalen welke snacks het beste zijn voor uw hond. Wat zijn nu verantwoorde hondensnacks? Voor de natuurlijke kauwbehoefte van uw hond is het belangrijk om af en toe natuurlijke knaag en kauwbotten te geven. Kauwen is immers goed voor het gebit van uw hond. Een natuurlijke hondenkluif bevat natuurlijk gedroogd vlees van bijvoorbeeld rund, buffel of kip. Let even op als er een vulling in zit waar deze dan van gemaakt is. Welke natuurlijke knaag en kauwbotten uw hond het meest bevallen is een kwestie van testen. Iedere smaak is weer anders.

Kies voor snacks zonder suiker

Natuurlijk mag u als beloning kiezen voor hondensnoepjes. Helaas zien we alleen steeds vaker dat er van alles aan de hondensnoepjes is toegevoegd. Honden zijn liefhebbers van zoet, waardoor veel suiker aan de snoepjes wordt toegevoegd. Uiteraard is suiker, net als bij mensen, slecht voor het gebit. Probeer een snoepje te vinden met een natuurlijke zoetmaker en geen tot weinig suiker. Als u tijd overheeft kunt u hondenkoekjes eventueel zelf maken. U kunt er natuurlijke ingrediënten in stoppen die niet slecht zijn voor uw hond. Dit is ideaal als uw hond een bepaalde allergie heeft. U kunt voorkomen dat bepaalde stoffen in de snoepjes terechtkomen.

Is uw hond allergisch? Overweeg dan hypoallergene snacks. Hypoallergeen betekent dat er een verminderde kans is op een allergische reactie.

Hypoallergene snacks

Stel uw hond is allergisch voor rund, dan is rund de allergeen. U wilt dus zeker weten dat er in de hondensnack geen rund gebruikt is of dat er toch hele kleine beetjes rund in verwerkt zijn. Binnen de hondenvoeding kennen we twee soorten hypoallergeen:

  1. Hondensnacks die de kans op een allergische reactie verkleinen. Deze hondensnacks bevatten allergenen van één diersoort en één zetmeelbron.
    2. Brokken die de kans op een allergische reactie bijna volledig uitsluit. De dierlijke eiwitten zijn gehydrolyseerd. Hydrolyse is de splitsing van een chemische verbinding onder opname van water.

 

Hypoallergene brokken worden aangeraden als er een voedingsallergie bij uw hond wordt vermoed. Gelukkig verkopen wij bij Dierspecialist zowel hypoallergene snacks als brokken.

Door gebruik te maken van verantwoorde hondensnacks als kauwspeelgoed hebben puppy’s minder last van hun doorkomende tanden. Volwassen honden kunnen door te kluiven tandsteen voorkomen. De tanden van je hond gaan langer mee door knaag en kauwbotten. Je kan de kauwbotten ook gebruiken om een puppy af te leren niet aan de bank te knagen. Door een alternatief aan te bieden voorkomt u dat er in de meubels geknaagd wordt. Knaag en kauwbotten zijn verantwoord, maar blijf altijd in de buurt van uw hond tijdens het spelen met een bot. Als het bot te klein wordt kan uw hond erin stikken. Houd dit altijd goed in de gaten! Gebruik nooit botten die versplinteren. Zie je dat dit gebeurd, gooi het bot dan meteen weg.
De Boneguard is de kluif waarin uw hond zich nooit verslikt! De Boneguard is namelijk een innovatieve houder waarin een kluif bevestigd kan worden. Dit is een stevige rode houder waarin uw de speciale Boneguard kluif kunt bevestigen. Het laatste stukje bot blijft in de houder zitten in plaats van dat de kans bestaat dat dit laatste stukje in de keel van uw trouwe viervoeter terecht komt. Voortaan lekker en veilig kluiven. Bijkomend voordeel van de houder is dat de kluif van de grond wegblijft, vanwege het zwaartepunt in de houder. Fijn voor uw hond, want hij kan de kluif gemakkelijk pakken en fijn voor u, want de vloer blijft lekker schoon!

Een ideale combinatie hiervan is het Nobby rubber speelgoed. Dit is zowel speelgoed als een snack in één. In de openingen en gaten kunt u droge snacks verstoppen. Daarnaast zijn de speeltjes goed voor de tandverzorging wanneer uw hond erop kauwt.

Voorkom schrokgedrag

Heeft uw hond ook de neiging om alle brokken meteen op te eten als u het voer alleen al maar in de bak heeft gelegd? Het naar binnen schrokken van eten is een probleem dat regelmatig bij honden voorkomt. Door het schrokken kauwt de hond zijn voer onvoldoende en hapt hij veel lucht, met alle lichamelijke ongemakken van dien. Schrokgedrag is lastig af te leren, maar relatief eenvoudig te beperken. Er zijn diverse mogelijke oorzaken van het naar binnen schrokken van eten. Schrokgedrag komt relatief vaak voor bij honden die langere tijd in een omgeving met onvoldoende afleiding (zoals een kennel of asiel) hebben verkeerd. Hierdoor zullen zij het schrokgedrag ook in een nieuwe omgeving vertonen.
Het kan ook zijn dat wanneer uw hond als pup uit één bak gevoerd is, er een situatie is ontstaan waarin de pups ‘gedwongen’ werden snel te eten om voldoende voer voor zichzelf veilig te stellen. Dit gedrag kan zich ook op latere leeftijd voordoen wanneer er tijdens het eten meerdere dieren in de buurt zijn. De hond zal zijn eten dan haastig naar binnen werken uit ‘angst’ dat een ander dier zijn eten opeet. Daarnaast kan instinct ook een oorzaak van schrokken zijn. In het wild moeten dieren vaak vechten voor hun eten en geldt wie het eerste komt, wie het eerst maalt.

Schrokken kan diverse gevolgen hebben. De spijsvertering wordt onnodig extra belast, door de grote stukken die in de maag terecht komen. Honden hebben vaker een slecht gebit. Door middel van goed kauwen wordt ook het gebit schoon gehouden. Daarnaast krijgt de hond door het gulzig inslikken van zijn eten ook veel lucht binnen. Hierdoor neemt de kans op winderigheid toe wat met name voor u als baas niet prettig is. Door de snelheid waarmee schrokkende honden eten, duurt het langer voordat zij een verzadigd of ‘vol’ gevoel krijgen. Bij honden die schrokken ligt de ontwikkeling van overgewicht daardoor op de loer. Schrokgedrag kan in uitzonderlijke gevallen zelfs leiden tot een maagkanteling of verdraaiing, ook wel maagtorsie genoemd.

In veel gevallen maakt schrokken deel uit van de gewoonten van uw hond. Daarom is het lastig om dit helemaal af te leren. Gelukkig zijn er diverse simpele, maar doeltreffende maatregelen die u kunt nemen om uw hond te stimuleren rustiger te eten.

Laat uw hond op een rustige plek eten en zorg voor een speciale voerbak. Zoals de Eat Slow Live Longer voerbak. Vanuit deze voerbak is het veel lastiger voor uw hond om de brokken in één keer naar binnen te schrokken. De voeropname is geleidelijk. Uw hond zal beter kauwen wat een positieve bijdrage heeft op de gezondheid van uw hond.

Wat doet u al aan het kiezen van verantwoorde snacks wat bijdraagt aan de gezondheid van uw hond? Bij Dierspecialist kunt u terecht voor speciale voerbakken, hypoallergene snacks en brokken en speciaal kauwspeelgoed. Natuurlijk staan wij u graag te woord met al uw vragen! Vergeet niet dat u een speciale gezondheidscheck bij verschillende Dierspecialisten kunt uitvoeren. Deze wordt toegevoegd in uw App, zodat u altijd op de hoogte bent van de gezondheid van uw huisdier.

Reacties