Vlijmscherpe tanden die tijdens het spelen nog wel eens in uw hand belanden. Iedere katteneigenaar kent het. Dit sterke gebit heeft de kat niet alleen nodig om harde brokjes te eten, maar ook om prooien te vangen en zich te verdedigen. Het is dus belangrijk om het kattengebit in goede conditie te houden. Tijdens de maand van de gebitsverzorging besteedt Dierspecialist hier extra aandacht aan. In deze blog leest u alles over het kattengebit en hoe u dit moet onderhouden.

Katten zijn van nature schone dieren, maar om het gebit schoon en gezond te houden hebben ze uw hulp nodig. Gebitsproblemen bij uw kat kunnen nare gevolgen hebben. Gelukkig kunt u deze problemen grotendeels zelf tegengaan. Hoe u dat doet? Dat leest u in deze blog van Dierspecialist.

 

De ontwikkeling van het kattengebit

Kittens worden zonder tanden en kiezen geboren, maar de aanleg voor de melktanden is bij de geboorte van de kitten al aanwezig. Het melkgebit komt door als de kitten drie tot zes weken oud is en het gebit is voltooid op de leeftijd van twee maanden. De kitten heeft dan 26 mooie, en vooral scherpe, melktandjes en -kiezen. Een kitten begint tussen de vier en vijf en een halve maand met wisselen. Als ze zes à zeven maanden oud is, heeft ze haar grote kattengebit. Het volwassen kattengebit bestaat in totaal uit dertig tanden en kiezen die onderverdeeld worden in hoektanden, snijtanden, valse kiezen en ware kiezen. Met de sterke hoek- en snijtanden kan de kat stukken vlees van de prooi scheuren. De puntige kiezen van uw kat zijn zelfs sterk genoeg om stukken bot te verbrijzelen!

Tip: het wisselen van de melktanden voelt vaak vervelend voor uw kitten. Om de pijn wat te verzachten kunt u het tandvlees zachtjes masseren met een koud washandje. De kou van het water verdooft én de massage stimuleert de doorbloeding van het tandvlees.

Het drukkende gevoel tijdens het wisselen komt doordat de wortels van de melktanden weggeduwd worden door de blijvende tanden die doorkomen. Als de melktanden geen wortels meer hebben vallen de kleine tandjes uit. Af en toe zult u een melktand van uw kitten vinden in huis, maar vaak worden deze tandjes gewoon doorgeslikt. Dit kan geen kwaad voor uw kitten. De ingeslikte melktanden komen er met de ontlasting weer uit. Het kan gebeuren dat een melktand niet goed loslaat en de nieuwe, blijvende tand of kies daardoor scheef doorkomt. In dit geval kan de bekende dubbele hoektand ontstaan. Om dit te voorkomen kan het nodig zijn dat de dierenarts de melktand moet verwijderen. Wij raden daarom aan om het gebit van uw kitten op de leeftijd van zeven maanden te laten controleren. Mocht het wisselen niet goed gaan kan de dierenarts op tijd ingrijpen.

 

Gebit kat reinigen

Wanneer u het gebit van uw kat niet regelmatig controleert en reinigt, kan uw kat te maken krijgen met gebitsproblemen. Bij uw kitten tanden poetsen? Ja zeker! Hier kunt u niet vroeg genoeg mee beginnen. Lichamelijke controles zijn een belangrijk deel van de opvoeding. U heeft er veel profijt van als uw kitten op jonge leeftijd spelenderwijs gewend raakt aan een frequente gebitscontrole en poetsbeurt. Dit kunt u langzaam opbouwen met de volgende stappen:

  • Neem uw kitten op schoot en wrijf met uw vingers over de buitenkant van de wangen. Dit doet u ter hoogte van de achterste kiezen, net onder de oren van uw kitten. Op deze manier stimuleert u de speekselklier en komt er speeksel vrij in de mond van uw kitten. Zowel bij honden als katten heeft het eigen speeksel een reinigende werking.
  • De volgende stap is uw kitten laten wennen aan de gebitscontrole. Houd de mond met één hand gesloten en til met uw vingers van dezelfde hand de bovenlip op. Nu kunt u het tandvlees en de tanden checken. Dit doet u zowel bij het bovengebit als het ondergebit.
  • Als de controle goed gaat kunt u beginnen met poetsen. Wrijf met de wijsvinger van uw andere hand over de tanden om de tanden schoon te maken en uw kitten aan het gevoel te laten wennen. Hiervoor kunt u in eerste instantie een steriel gaasje gebruiken. Begin bij de grote hoektand en ga langzaam door naar de achterste tanden en kiezen.
  • Werkt uw kitten goed mee? Dan kan het echte werk beginnen. Zorg dat u een goede tandenborstel en speciale kattentandpasta in huis heeft. Laat uw kitten eerst wat tandpasta van de tandenborstel likken. Meestal zit hier een lekker smaakje aan en zo associeert de kitten de tandborstel met iets leuks. Met poetsen is vooral de buitenkant van het gebit belangrijk. De binnenzijde houdt uw kitten zelf al redelijk schoon met haar tong en speeksel. Om het gebit goed bij te houden moet u de tanden van uw kat twee tot drie keer per week verzorgen.
  • Klaar? Vergeet uw kitten dan niet te belonen!

Tandsteen kat zelf verwijderen

Ondanks de juiste verzorging kan uw kat toch last krijgen van tandsteen. Wanneer dit op tijd verwijderd wordt is dat geen probleem. Gebeurt dit niet? Dan kan tandsteen zorgen voor een slechte adem, ontstoken tandvlees, losse gebitselementen of in ernstige gevallen ontstekingen op andere plaatsen in het lichaam. U kunt tandsteen herkennen aan de gele en bruine plekken aan de buitenkant van de tanden. Wanneer dit te erg wordt zal het onder narcose weggehaald moeten worden door de dierenarts. Om dit te voorkomen kunt u het al eerder laten schoonmaken door de dierenarts of het tandsteen zelf verwijderen met een speciale tandsteenkrabber voor katten. Hiermee schraapt u het tandsteen van de tanden af, zonder het gebit van uw kat te beschadigen. Uiteraard moet uw kat wel gewend zijn dat u het gebit controleert en schoonmaakt voordat u met de tandsteenkrabber aan de slag gaat. Ook dit moet u langzaam opbouwen.

 

Een sterk kattengebit met Dierspecialist

In het uitgebreide assortiment van Dierspecialist vindt u alle benodigdheden voor een gezond kattengebit. Van voeding, speciale snacks en speelgoed tot tandenborstels en tandpasta voor katten: Dierspecialist heeft het! Uw lokale Dierspecialist adviseert u graag over de producten en kan met u meekijken welke producten geschikt zijn voor uw kat.

 

Ook nieuwsgierig hoe u het gebit van de hond verzorgt? Lees dan snel de blog Maand van de gebitsverzorging: hond!

Reacties