Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat in sommige gebieden tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is. Katten met overgewicht hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen. Zij lopen de volgende risico’s: verkorting van de levensverwachting met twee jaar, slechte conditie en traagheid, hart- en longproblemen, verhoogde kans op blaasproblemen, verhoogde kans op suikerziekte, bot- en gewrichtsproblemen zoals artrose, extra narcose risico bij ingrepen. Dit wilt u natuurlijk allemaal voorkomen. U leest alle tips over verantwoord afvallen voor uw kat in deze blog.

Help, mijn kat moet afvallen!

Uw kat is toch echt te zwaar en het wordt tijd om te gaan afvallen. Hoe gaat u dit aanpakken? Zorg ervoor dat u geen crashdieet geeft aan uw kat. Als een kat te snel afvalt is er een kans dat er leververvetting optreedt. De kans hierop is groter als uw kat al 48 uur niet gegeten heeft of als hij minder dan 50-75 % van zijn dagelijkse calorieën eet over meerdere dagen. Bovendien krijgt uw kat dan te weinig belangrijke voedingsstoffen binnen. Ook kan het lichaam van uw kat dan in de spaarstand gaan, waardoor afvallen een onmogelijke opgave wordt. Daarom mag uw kat maximaal 1 tot 2% van zijn huidige lichaamsgewicht per week afvallen. Dit moet u dus elke week opnieuw berekenen. Het wordt namelijk steeds iets minder. Het is dus belangrijk dat u wekelijks uw kat weegt en bijhoudt/oplet hoeveel hij eet. Alleen dan weet u zeker of het niet te snel gaat en kunt u het afvalproces goed monitoren.

Lifestyle van uw kat aanpassen

De lifestyle van uw kat zal moeten veranderen om verantwoord te kunnen afvallen. Geen geluier meer op de bank, maar bewegen! Bijkomend voordeel hiervan is dat uw kat energieker zal worden en meer spiermassa kweekt. Begin met samen spelen. Om het leuk te houden begint u met korte sessies van 2-3 minuten. De meeste zware katten hebben namelijk niet zo’n goede conditie. Die moet, net als bij mensen, voorzichtig weer opgebouwd worden. Als u merkt dat uw kat wat afvalt, kunt u de speelminuten gaan uitbreiden.
Zorg voor voldoende klimmaterialen in huis. Klimmen en klauteren kost heel veel energie. Bevestig gewoon eens wat plankjes trapsgewijs aan de muur, of plaats een krabpaal met verschillende niveaus.

Spelen met eten zien we liever niet terug bij mensen, maar voor uw kat is het een leuke manier om actief bezig te zijn. De meeste katten vinden het dan ook fantastisch als u op de grond gaat zitten en brokjes van zijn maaltijd door de kamer verspreid. Eén voor één uiteraard. Een andere optie is de brokjes niet klant en klaar te geven in een schaaltje, maar in een voerbal of puzzel. Zo moet uw geliefde kat net wat meer moeite doen om aan zijn brokjes te komen. Het spelen met eten heeft twee voordelen. Uw kat beweegt meer om aan zijn eten te komen en hij is langer bezig met zijn eten, waardoor hij eerder verzadigd is.
Nog een leuke optie is het verstoppen van eten in huis, plekjes waar hij voor moet klimmen of moeite voor moet doen hebben de voorkeur. Vergeet alleen niet waar u het eten heeft verstopt.

Voeding voor uw kat

Eerder schreven wij al hoe belangrijk het is om uw kat te wegen en te monitoren hoeveel hij eet. Het is daarom van groot belang om het voer af te wegen. Zo weet u heel zeker wat u uw kat heeft gegeven en weet u of u op de goede weg zit. Zo geeft u niet te veel of te weinig. Om zeker te weten wat uw kat nodig heeft is het handig om de achterkant van de voerzak te bekijken. Bepaal hoeveel brokjes uw kat mag eten per dag. Weegt hij nu 7 kilo, maar hoort hij eigenlijk 5 kilo te wegen? Dan kijkt u achterop de voerzak hoeveel brokjes u mag geven voor een kat van 5 kilo. Voor de meeste katten is het beter om eerst een tijd te voeren voor een gewicht van 6 kilo en als hij wat is afgevallen ga je door naar 5 kilo. Om zo de overgang naar minder voer te verkleinen. Besluit u toch voer te geven voor die 7 kilo? Dan bent u zijn vetcellen aan het voeren en wordt hij echt alleen maar dikker. Let op: de hoeveelheid brokjes die staat aangegeven op de zak is per dag en dus niet per maaltijd.
Het is beter om de dagelijkse hoeveelheid te verdelen over meerdere porties per dag. In de natuur eet een kat ook niet alles in één keer, maar eet hij veel kleine porties.
Let ook op met het geven van bijvoeding zoals snoepjes, snacks, kaas, brood of andere tafelresten. Geef deze liever gewoon niet. Als u uw kat perse ergens voor wilt belonen, haal dan wat brokjes uit de dagelijkse portie en houd deze apart. Zo geef je nooit meer dan de bedoeling was.

Tip: Weeg ’s morgens de totale hoeveelheid die u kat mag hebben af en bewaar dit in een bakje. Dan kunt u daar een aantal keer per dag wat brokjes uit schudden.

Hoera, uw kat is op zijn streefgewicht!

Maar hoe houd u uw kat nu op zijn goede gewicht? Dit is meestal het moment waar het jojo-en begint. Wanneer u gaat denken: “Ach, een paar snoepjes kan heus wel en wegen, dat doen we ook niet meer.” Dit willen we natuurlijk voorkomen! Het is natuurlijk niet zo dat uw kat nooit meer een snoepje mag, maar er moet balans zijn en blijven. Het spelen blijft naast de zorg voor de voeding erg belangrijk. Als u op dit moment bent aangekomen zijn er twee scenario’s mogelijk:
1. Uw kat is nu op zijn goede gewicht en hij valt op deze hoeveelheid voeding niet verder af. Dit is de ideale situatie! U weet nu namelijk precies de hoeveelheid voeding die uw kat nodig heeft om op gewicht te blijven. Blijf uw kat wel regelmatig wegen. Iedere twee weken is hiervoor een goede maatstaaf.

2. Uw kat is nu op zijn goede gewicht, maar hij blijft verder afvallen. Dan wordt het tijd om toch een klein beetje voer bij te geven. U wilt immers ook niet dat uw kat te mager wordt! Wat u kunt doen is iedere twee weken 10% meer voeding gaan geven. Gaf u eerst 40 gram? Dan geeft u de komende twee weken 44 gram. Na die twee weken weegt u uw kat opnieuw. Is hij verder afgevallen dan verhoogt u de voeding weer met 10%. Dit doet u net zolang totdat uw kat weer een klein beetje aankomt naar het gewicht waar hij moet zijn. Let hierbij op dat als u het voer te snel verhoogt de kans groot is dat uw kat gaat jojo-en.

Bij Dierspecialist vindt u natuurlijk alles wat nodig is om uw kat te helpen met afvallen. Vergeet niet dat u een gezondheidscheck kunt laten uitvoeren bij verschillende Dierspecialist winkels en hier uw kat kunt laten wegen. Kijk even op onze website bij welke winkels dit tot de mogelijkheden behoort. In de app kunt u de gezondheidsresultaten van de check en het weegmoment bijhouden. Zo heeft u meteen een overzicht van de gewichtsafname van uw huisdier! Wij wensen u veel succes met het afvalproces van uw kat en zijn altijd benieuwd naar de resultaten.

Reacties