Brrr, wat is het koud! De temperaturen zijn de afgelopen dagen al flink aan het dalen. De rayonhoofden komen alweer bij elkaar om te zien of hun dromen weer werkelijkheid worden, een Elfstedentocht. Zet uw schaatsen ondertussen in het vet, trek uw warme trui aan, pak een heerlijke beker warme chocomelk met slagroom en lees ondertussen hoe u uw huisdier kunt helpen tijdens deze koude dagen.

De hondenvacht

Veel honden zijn gelukkig gezegend met een dikke vacht. Hierdoor kunnen zij ook goed tegen de kou. Let wel op dat uw hond niet met een vochtige vacht naar buiten gaat. Een vochtige vacht isoleert namelijk erg slecht waardoor uw hond snel kou kan vatten. Droog uw hond dus goed af als hij buiten is geweest. Heeft uw hond nu een dunne of kortere vacht? Maak dan gebruik van een hondendeken. Dit houdt hem toch lekker warm. Als uw hond erg actief is buiten dan kan hij zich over het algemeen prima zelf warm houden.

In de winter wordt dan ook vaak gedacht dat u de trimsalon moet mijden, maar dat is niet altijd waar. Langharige honden kunnen vaak beter tegen de kou, dan tegen vocht. De lange haren tussen de poten kun je het beste bijknippen zodat hier geen sneeuw aan vast blijft plakken. Mocht er toch nog sneeuw tussen komen, knijp het dan kapot en probeer het er niet uit te trekken.

Honden, sneeuw en ijs

Honden vinden het geweldig om in de sneeuw te spelen. Let er op dat uw hond niet teveel sneeuw opeet, dit kan namelijk zorgen voor maag- en darmklachten. Gaat uw hond lekker in de sneeuw spelen? Breng dan vaseline tussen de tenen en zoolkussens van uw hond aan. Dit voorkomt vorming van ijsklompjes onder de poten en irritatie door strooizout. Spoel bij thuiskomst de poten van uw hond af met lauwwarm water om zoutresten te verwijderen. U kunt hiervoor ook de voetzolenspray van Beaphar gebruiken. Dit middel beschermt tegen de scherpe ondergrond, kou en warmte.

Leer uw hond niet om het ijs op te gaan. Wilt u het toch heel graag proberen geef dan alleen toestemming als u heel zeker weet dat het ijs sterk genoeg is! Als uw hond door het ijs zakt dan is het voor hem erg lastig om hier weer uit te klimmen. De spierkracht neemt snel af door de kou en uw hond heeft op het ijs weinig houvast. Dit kan zowel voor u als uw hond gevaarlijke situaties opleveren.

Belangrijke signalen

Let bij kou op de volgende signalen om te zien of uw hond het koud heeft. Heeft uw hond problemen met ademhalen, is hij in zichzelf gekeerd en maakt hij geen contact met u? Heeft hij een zwakke hartslag, rilt hij en wordt zijn huid bleek en blauw? Dat kan betekenen dat uw hond last heeft van bevriezing. Ook kan uw hond pijn krijgen aan de oren, staart of poten.

Wat moet u doen als uw hond onderkoeld is of bevriezingsverschijnselen toont?

  • Geef uw hond suiker voor wat energie
  • Vraag uw dierenarts direct om advies
  • Doe warm water (niet te heet natuurlijk) in zijn drinkbak
  • Pak wat dekens en stop uw hond lekker warm in, gebruik eventueel ook warmtekruiken. Let hierbij weer op dat ze niet te warm zijn

Oude honden en katten met gewrichtsproblemen als artrose hebben vaak meer klachten bij koud en nat weer. Zorg voor een warme en zachte rustplek binnen. Om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen bestaan er verschillende voedingssupplementen. Let hierbij op supplementen die glucosamine bevatten. Dit is een gewrichtsbouwstof die een optimale gewrichtsfunctie ondersteunt.

Ga met uw hond vaak een klein stukje wandelen om de gewrichten warm en soepel te houden.

Katten en winter

Het is natuurlijk belangrijk dat uw kat op een leuke en veilige manier de winter doorkomt. In principe kunnen katten die altijd buiten zijn in de winter ook naar buiten, maar zorg ervoor dat er altijd een kattenluikje open is waardoor ze naar binnen kunnen. Let ook goed op wanneer u met de auto weg wilt gaan. Katten vinden het namelijk heerlijk om beschutting te zoeken onder een nog warme auto. Kijk voordat u wegrijdt onder de auto of er geen kat onder zit. Daarnaast is de warme motorkap van een auto een heerlijke warme schuilplaats voor buiten- en zwerfkatten. De katten kruipen in de motorkap en nestelen zich bij de motor. Wanneer vervolgens de auto gestart wordt kunnen katten ernstig gewond raken of zelfs overlijden! Klop dus voordat u de auto start even op de motorkap zodat leed voorkomen kan worden.

Zichtbaarheid kat

In de winter zijn de dagen kort. Daarmee is uw kat moeilijk zichtbaar. Helemaal als het niet alleen donker is, maar ook nog eens regent of sneeuwt. Gaat uw kat naar buiten, geef hem dan een reflecterend halsbandje om. Dat maakt de kans dat u een automobilist uw kat niet ziet een stuk kleiner. Kies daarbij wel voor een bandje met veiligheidssluiting dat openschiet als er druk op komt te staan. Zo voorkomt u dat uw kat gewond raakt of zichzelf ophangt als hij met zijn bandje ergens blijft hangen.

Katten, sneeuw en ijs

Komt uw kat binnen met een natte vacht of heeft u zijn pootjes en buik net schoongemaakt? Laat uw kat dan pas weer naar buiten als zijn vacht helemaal opgedroogd is. Een natte vacht isoleert ook bij katten niet. Bij een droge vacht zorgt de lucht tussen de haren voor isolatie. Bij een natte vacht liggen de haren plat tegen het lijfje van uw kat aan. Gaat uw kat zo naar buiten, dan komt de koude buitenlucht direct in aanraking met zijn huid. Die koelt daardoor heel snel af. Het kost uw kat heel veel energie om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.

Als het buiten gesneeuwd heeft dan wordt er veel gestrooid met zout. Dit strooizout kan irritaties veroorzaken aan de pootjes van uw kat. Maak als uw kat buiten is geweest de pootjes schoon door ze bijvoorbeeld af te nemen met een vochtige doek zodat uw kat niet teveel strooizout binnen krijgt.

 

Als het dan eindelijk gaat dooien let dan goed op. Katten die dichtbij het water wonen zijn gewend geraakt aan op het ijs lopen en op die manier op jacht te gaan naar eenden en of andere watervogels. Maar wanneer het gaat dooien is dat natuurlijk extra gevaarlijk voor uw kat! Wanneer ze door het ijs zakken komen ze er niet meer uit. Het is dan ook het beste om uw kat even binnen te houden met dooi, tot wanneer al het ijs weg is.

Is uw kat een echte binnenkat? Kijk dan goed of zijn favoriete mandje of kussen niet op de tocht of op een te koude ondervloer staat. Soms is het goed dat mandje te verhuizen naar een wat hoger gelegen, maar wel goed bereikbaar plekje.

Ziet u een kat op het ijs? Probeer deze dan rustig weg te lokken!

Kunnen knaagdieren tegen de kou?

Konijnen en cavia’s die gewend zijn buiten te leven kunnen ook bij vorst buiten blijven. Controleer minimaal 2 maal per dag of het drinkwater niet bevroren is. Bij strenge vorst is het wel van belang uw konijn of cavia in de nacht in een nachthok op te sluiten. Bij voorkeur ‘zweeft’ het nachthok een stukje boven de grond. Wij adviseren u bij koude nachten extra stro in het nachthok te doen. Stro heeft onze voorkeur boven hooi omdat het een betere isolerende werking heeft.

Cavia’s kunnen ook redelijk goed tegen de kou, maar met extreem lage temperaturen moeten er toch wel voorzorgsmaatregelen genomen worden. Cavia’s houden zichzelf warm, door lekker tegen hun soortgenootjes aan te kruipen. Zo kunt u ze uren tegen elkaar aan zien liggen. Zelf bent u een goede graadmeter. Heeft u het koud? Dan begint uw cavia het ook fris te krijgen. Sommige cavia’s worden buiten gehouden, maar tijdens de wintermaanden kunt u ze het beste een warmere plek geven, zoals een schuur. Maak niet de fout cavia’s plotseling naar een warmere ruimte te verhuizen. Temperatuurschommelingen zijn ook voor cavia’s niet goed. Heeft u uw cavia binnen in huis? Let dan goed op! Cavia’s houden van warmte, maar té is nooit goed! Zet het hok van de cavia nooit voor de verwarming of een open haard. Dit is veel te warm! Houd altijd afstand tussen uw cavia en de warmtebron. Jonge cavia’s moet je in de winter altijd binnen halen. Zelfs bij een redelijk lijkende temperatuur van 17 graden of lager kunnen de kleintjes al ziek worden, omdat ze nog niet voldoende weerstand hebben opgebouwd!

Hamsters houden een winterslaap wanneer het kouder is dan 10 graden. Bedek je hamster voorzichtig met extra nestmateriaal om hem warm te houden, maar let op dat u hem niet wekt! De meeste mensen houden hun hamster binnen. Zorg ervoor dat de ruimte waarin uw hamster verblijft altijd boven de 15 graden blijft en dat er voldoende licht en voedsel is.

Heeft u nog vragen over hoe u uw huisdieren kunt helpen tijdens deze koude wintermaanden? Vraag het dan bij de Dierspecialist bij u in de buurt of stel uw vraag in de App via mijn diercoach.

Reacties