Verstikking kan voorkomen bij zowel puppy’s als volwassen honden. Een speeltje of een stukje hout dat in de keel is geschoten, een allergische reactie, een insectenbeet op de tong of een stukje kluif wat verkeerd schiet. Wat moet u doen als uw hond dreigt te stikken?

Stikkende hond, wat te doen?

Een verstikking is ernstig. Daarom is het van groot belang dat uzelf op tijd in kunt grijpen. Vaak moet er snel gehandeld worden en is er geen tijd om eerst naar de dierenarts te gaan. Wanneer u merkt dat uw hond moet hoesten, probeert te braken, moeite heeft met ademhalen, een blauwe tong krijgt of zelfs buiten bewustzijn raakt moet u snel handelen.

 

Het belangrijkste is om hierbij zelf rustig te blijven. Denk aan uw eigen veiligheid en wees ervan bewust dat uw hond anders kan reageren dan normaal. Wanneer uw hond aan het hoesten is kunt u hem het beste eerst zelf de kans geven om het voorwerp uit te hoesten. Wacht hier alleen op als uw hond in staat lijkt om goed te kunnen ademen. Vraag iemand anders om alvast de dierenarts of dierenambulance te bellen. Worstelt uw hond met zijn ademhaling door bijvoorbeeld te piepen, puffen of hijgen. Bel dan gelijk de dierenarts!

 

Krijgt uw hond het voorwerp niet los door te hoesten dan is het tijd om hem te helpen. Probeer eerst uw hond te kalmeren. Vervolgens opent u de mond van het dier. Doe dit door over de neus heen met uw hand de bovenkaak vast te nemen en de lippen van de hond naar binnen over zijn tanden te duwen. Zo zijn uw vingers veilig voor zijn tanden. Met uw andere hand trekt u nu de kaak naar beneden. Kijk in de keel of u het voorwerp ziet zitten en probeer het vervolgens met uw vingers of een tangetje rustig eruit te nemen.

Wanneer u het voorwerp niet ziet zitten kunt u proberen de hond stevig op de rug, tussen de schouderbladen te slaan. Als dit ook geen succes heeft kunt u de hond ondersteboven houden en proberen het voorwerp uit zijn keel te schudden. Wanneer dit niet werkt is het tijd voor de heimlich. Deze werkt ook bij honden. Til uw hond met zijn rug tegen uw borst, sla uw armen om zijn buik, maak een vuist en druk krachtig net achter de ribben, richting zijn hoofd. Herhaal dit een paar keer mocht dat nodig zijn.

Wanneer u het probleem verholpen hebt, is het aan te raden alsnog naar de dierenarts te gaan. Deze kan controleren of alles weer goed is met uw hond en nakijken of hij niet gekwetst is geraakt in de mond of in zijn keel.

Voorkom stikgevaar met de Boneguard!

Hond stikt in kluif

Het is vanaf nu verleden tijd dat uw hond stikt in het laatste stukje van zijn kluif. Het is voortaan veilig kluiven met de Boneguard. Dankzij de Boneguard verslikt uw hond zich nooit meer in het laatste stukje van zijn kluif. De Boneguard is een stevige rode houder waarin je de speciale kluif kunt bevestigen. Doordat het laatste stukje van het bot in de houder blijft zitten kan dit nooit in de keel van uw lieve viervoeter terechtkomen. Geen stikgevaar meer!
Een ander voordeel is het feit dat vanwege het zwaartepunt van de Boneguard houder de kluif van uw hond altijd van de grond wegblijft. Geen vieze kluif en geen vieze vloer meer. De hond kan de kluif hierdoor ook makkelijker oppakken.

 

De Boneguard is te verkrijgen bij jouw favoriete Dierspecialist!

Reacties