Ik ga op vakantie en ik neem mee: mijn huisdier! Of juist niet? Om goed voorbereid aan de zomer te beginnen zijn er nogal wat belangrijke aandachtspunten. Of uw huisdier nou meegaat op vakantie, thuis blijft of gaat logeren in het pension: wij zetten alles voor u op een rijtje met onze handige vakantie checklist voor uw behaarde, gevederde of geschubde vriend! Lees onze blog, gebruik de vakantie checklist en geniet van uw vakantie!
Als eerst willen we aankaarten dat niet alle huisdieren geschikt zijn om mee op vakantie te gaan. Hoe graag u het ook wilt, als uw huisdier niet tegen een lange reis kan en erg gehecht is aan z’n vertrouwde omgeving doet u hem er waarschijnlijk geen plezier mee. Daarbij moet de vakantiebestemming worden aangepast op uw huisdier. Informeer van tevoren goed of uw huisdier is toegestaan in het uitgekozen verblijf en wat de regels zijn. Kijk ook of de omgeving geschikt is voor bijvoorbeeld wandelingen, of er uitstapjes zijn waarbij uw huisdier gezellig mee kan en houd rekening met het klimaat en de conditie van uw huisdier. Neemt u uw hond mee op vakantie naar het buitenland? Dan is het verstandig om uit te zoeken of uw hondenras is toegestaan in het land van bestemming en of er geen extra eisen zijn, zoals een muilkorfplicht. Denk ook aan de landen waar u met de auto doorheen rijdt.
Hondsdolheid inenting: ook voor katten en fretten!
Naast de reguliere vaccinaties is in overige Europese landen ook de hondsdolheid inenting verplicht. Let erop dat deze vaccinatie tenminste 21 dagen voor vertrek gegeven moet zijn. Een aantal landen buiten de EU eisen zelfs dat de vaccinatie nog eerder gegeven is en willen dat er een bloedtest is gedaan. Uw hond kan de enting pas krijgen op een leeftijd van twaalf weken en moet dan nog 21 dagen wachten. Is uw hond jonger? Dan mag deze waarschijnlijk niet mee. Ook katten en fretten die mee op reis gaan moeten ingeënt zijn tegen hondsdolheid. We raden aan om dit goed te bespreken met uw dierenarts voor u de reis boekt.
Goede voorbereiding is het halve werk
Om het zo aangenaam mogelijk te maken is het belangrijk om uw huisdier voor vertrek uitgebreid te verzorgen, denk hierbij aan nagels knippen, vachtverzorging, gebit controleren en eventueel poetsen. Vindt uw huisdier bepaalde handelingen niet prettig? Doe dit dan niet een paar minuten voor de reis begint, dat levert alleen nog maar meer stress op. Zorg dat u alles in huis heeft voor een comfortabele en veilige reis en denk ook aan voeding! Tijdens de vakantie komt uw huisdier al genoeg in aanraking met veranderingen en een plotselinge wisseling van voeding kan leiden tot maag- en darmklachten. Daarbij kan het zijn dat ze op de gekozen bestemming niet hetzelfde voer verkopen. Neem dus voldoende mee! Dit geldt ook voor eventuele medicatie, bestel het ruim van tevoren. Let erop dat de houdbaarheid van blikvoeding en medicatie afneemt door hogere temperaturen. Verder is het handig om het telefoonnummer van uw eigen dierenarts mee te nemen, een duidelijke foto van uw huisdier en het chipnummer. Heeft uw huisdier bepaalde aandoeningen? Neem dan een briefje mee met een duidelijke vertaling van de officiële naam en de bijhorende medicatie. Controleer of er in de buurt van uw vakantieadres ook een dierenarts zit, hoeft u dit in geval van nood niet nog halsoverkop te doen.
Auto, vliegtuig of boot?
Er zijn verschillende manieren om uw huisdier te vervoeren en ieder vervoersmiddel heeft andere verplichtingen. Op vakantie met de auto? Zorg er dan voor dat uw huisdier gewend is aan autorijden en geen last heeft van wagenziekte. In dat geval kunt u geen lange afstanden gaan rijden. Is het echt een keer nodig? Dan kunt u in overleg speciale reismiddelen krijgen bij de dierenarts. Daarnaast is het belangrijk dat uw hond niet op de voorstoel mag, ook niet als hij vast zit. Dus zorg voor een veilige en comfortabele plek in de auto, ook voor de andere diersoorten. Zo kunnen katten het beste mee in een reiskooi. Niet alleen voelt de kat zich hierin veiliger, het voorkomt ook veel problemen onderweg! Een dier los mee in de auto nemen is namelijk erg gevaarlijk wanneer er een botsing ontstaat, uw huisdier kan ontsnappen uit de auto of onder de pedalen kruipen als u rijdt. Laat uw huisdier al ver van tevoren wennen aan de reiskooi. Geef de kooi een plekje in huis en laat hem open staan. Zo kan uw huisdier de kooi rustig onderzoeken en erin gaan slapen. Maak de reiskooi leuker door er voer, snoepjes of speelgoed in te leggen en oefen dan langzaam met het deurtje dichtdoen. Tijdens de autoreis dient u te letten op de temperatuur in de auto. Het mag zeker niet te warm worden, maar uw huisdier mag ook niet op de tocht zitten. Stop regelmatig om uw huisdier drinken te geven en eventueel uit te laten. Laat uw huisdier nooit alleen achter in de auto! Ook niet voor even.
Voor een reis met het vliegtuig verschillen de maatregelen per maatschappij. In sommige gevallen moet u uw huisdier voor de vliegreis afgeven bij het dierenhotel, hier wordt uw huisdier opgevangen door gespecialiseerde dierenverzorgers. Tijdens de reis verblijft het huisdier doorgaans in een speciale ruimte, waarvoor u een sky kennel moet aanschaffen. Soms mag een klein huisdier mee als handbagage en bij u zitten. Informeer altijd bij de betreffende maatschappij wat de regels zijn rond de gezondheid, leeftijd en voorbereiding van uw huisdier en natuurlijk de vliegreis zelf.
Tip: Doe uw hond een zwemvest aan op de boot! Honden kunnen doorgaans goed zwemmen, alleen als ze van boord springen is het niet zo makkelijk om ze snel uit het water te halen. Met een zwemvest blijft uw hond drijven en door het handvat kunt u hem beetpakken en weer op de boot helpen.
Dan is er natuurlijk nog de optie dat jullie lekker met de boot weggaan, wat veel honden fantastisch vinden. Dit vergt wel wat voorbereiding. Laat uw hond eerst op z’n gemak snuffelen aan boord om alles te ontdekken. Begin vervolgens met kleine vaartochtjes, tot uw hond zich helemaal veilig voelt en vertrouwt is met het varen. Wilt u de zee op gaan? Dan zal u meer moeten trainen in verband met de wisselende omstandigheden. Aan boord kunt u uw hond niet zo makkelijk uitlaten. Neem daarom altijd poepzakjes mee, ook voor als uw hond aan wal z’n behoefte doet. De kans bestaat dat uw hond zeeziek wordt. Hiervoor zijn eventueel medicijnen te koop bij de dierenarts. Voor alle medicijnen geldt dat u vooraf goed de bijsluiter moet lezen. Daarnaast kunt u uw hond dan beter niet of nauwelijks eten geven vlak voor de vaartocht. De tocht moet zowel voor u als voor uw hond leuk zijn. Heeft uw hond erg last van zeeziekte en is dit niet makkelijk op te lossen? Dan kunt u beter voor een andere vakantie kiezen of uw hond onderbrengen op een goed adres.
Uiteraard zijn er nog veel meer dingen waar u aan moet denken voor de vakantie, maar daarvoor hebben we de Dierspecialist vakantie checklist! Download de vakantie checklist hier en geniet van een zorgeloze zomer!
Dierspecialist
Bij Dierspecialist houden we je graag op de hoogte met leuke, interessante en informatieve berichten over je huisdier. Volg onze nieuwste blogs, vlogs, video's en acties:
- Download gratis de Dierspecialist App
- Bekijk onze Facebook pagina
- Bekijk onze Instagram pagina
- Bekijk ons uitgebreide assortiment
MISSCHIEN OOK INTERESSANT
4 mei 2018
Hoe ontworm ik mijn hond en kat?
Zowel honden als katten kunnen last krijgen van wormen. Zeker nu u vaker met de hond naar buiten…
11 februari 2020
Mijn hond en kat ontvlooien: hoe en hoe vaak?
Vlooien zijn niet alleen erg vervelend voor uw huisdier, ook in huis kunnen ze een hoop overlast…
13 maart 2018
Nagelverzorging bij hond en kat: knippen, vijlen of slijten?
Zowel bij honden als katten is het belangrijk om de nagels goed te onderhouden. De nagels zorgen…