Zowel bij honden als katten is het belangrijk om de nagels goed te onderhouden. De nagels zorgen voor grip tijdens het wandelen, rennen, springen en klimmen én beschermen de poten van uw hond of kat. Net als bij ons blijven de nagels van honden en katten hun leven lang doorgroeien. Als de nagels niet of niet voldoende op natuurlijke wijze slijten, dan kan het nodig zijn om de nagels te knippen of vijlen. Hoe u dat doet? Dat leest u natuurlijk in de blog van Dierspecialist!
Honden en katten hebben elk hun eigen specifieke behoeften, zo ook wat nagelverzorging betreft. Daarom maken we in deze blog onderscheid tussen nagelverzorging voor uw hond en kat. We leggen uit waarom gezonde en sterke nagels van belang zijn voor uw huisdier, waar u op moet letten en wanneer het tijd is om de nagels te knippen of vijlen.
Nagelverzorging bij uw hond
In principe heeft uw hond achttien nagels in totaal: vier aan elke poot en bij de voorpoten één extra nagel onder de knie, aan de binnenkant van de voorpoot. Sommige honden hebben ook een vijfde teentje met nagel aan de binnenkant van de achterpoten. Deze nagel noemen we de hubertusklauw. Officieel is dit een fok fout, maar het kan verder geen kwaad voor uw hond. Alle hondennagels blijven doorgroeien. Hierdoor groeit ook het leven in de nagel mee. Dit voedt de nagels en zorgt ervoor dat ze gezond en sterk blijven en de nagels niet afbrokkelen. Doordat de aanhechting van de hondennagel aan de bovenkant van de opperhuid sneller groeit dan de onderkant van de nagel, groeien de nagels van uw hond in een ronde vorm naar beneden. De nagels van uw hond kunnen voor een deel op natuurlijke wijze slijten, bijvoorbeeld door het wandelen en rennen op stenen, tegels en asfalt. Dit geldt wel alleen voor de teennagels die de grond raken. De nagels onder de knieën en de hubertusklauwtjes kunnen niet op deze manier slijten en moeten dus regelmatig gecontroleerd worden. Bij de ene hond groeien de nagels sneller dan bij de andere hond, maar ook in de nagels onderling kan verschil zitten. Bekijk de nagels daarom met enige regelmaat om pijnlijke nagelproblemen te voorkomen.
Nagels knippen hond
Wanneer de nagels van uw hond niet of niet voldoende slijten en hierdoor te lang worden, dan moeten de hondennagels geknipt worden. Wacht hier vooral niet te lang mee! Het leven groeit met de nagel mee, als u te lang wacht dan moet er in het leven geknipt worden. Dit is erg pijnlijk voor uw hond en het gaat even enorm bloeden. Af en toe is het niet anders en moet uw hond hier even doorheen. Het bloeden stopt doorgaans vrij snel en de nagel geneest vanzelf weer. Zo kan de nagel weer op een goede manier verder groeien. Te lange nagels kunnen vervelende gevolgen hebben voor uw hond. Uw hond kan hierdoor een verkeerde beenstand aannemen en last krijgen van meerdere gewrichten. Ook kunnen de nagels door de ronde vorm in de kussens groeien. Beide gevallen zijn pijnlijk voor uw hond en belemmeren de bewegingsvrijheid. Op latere leeftijd kan uw hond last krijgen van een aandoening die spreidvoet heet. De pezen van de poot zakken dan een beetje door, waardoor uw hond meer op het achterste deel van de poot gaat staan. Als uw hond spreidvoet heeft kan het voorkomen dat de nagels te lang zijn, maar de grond niet raken door de stand van de voet. Wordt de situatie zo ernstig dat de nagels wél de grond raken, dan zullen de voeten van uw hond steeds verder uit elkaar gaan staan. Hier komt dan ook de benaming spreidvoet vandaan. Voor advies en behandelingen bij deze aandoening verwijzen wij u door naar uw dierenarts.
U kunt ervoor kiezen om de nagels van uw hond zelf te knippen. Wanneer uw hond dit toelaat, verder geen nagelproblemen heeft en u goed kunt zien waar het leven loopt, dan scheelt dit geld en een stressvol bezoekje aan de dierenarts. Om hondennagels goed te kunnen knippen heeft u een speciale honden nagelknipper nodig. Probeer het vooral niet met een bot of niet geschikt schaartje! Daarvan kunnen de nagels gaan splijten, scheuren of afbrokkelen. Bij witte of doorzichtige nagels kunt u duidelijk zien tot waar het leven loopt in de nagel. Knip hier niet onnodig doorheen! Leg voor de zekerheid een handdoek klaar, mocht het gaan bloeden. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Er zijn ook producten verkrijgbaar die het bloeden sneller stoppen. Bij zwarte nagels is het wat lastiger te zien tot hoever u moet knippen. Over het algemeen geldt de regel dat hondennagels net niet de grond moeten raken. Til de poot op zodat u goed kunt zien of er nagels over de kussens heen vallen, en dus te lang zijn. Vergeet ook de hubertusklauw niet mee te nemen! Als deze te lang wordt, dan kan uw hond makkelijk ergens aan blijven hangen en de nagel scheuren. Behalve knippen kunt u de nagels ook vijlen. Gebruik ook hiervoor alleen een vijl die geschikt is voor hondennagels en vijl niet in het leven.
Tips nagels knippen hond:• Laat uw hond van kleins af aan wennen aan nagels knippen• Controleer de nagels regelmatig en knip ze indien nodig op tijd• Zorg ervoor dat u een geschikte honden nagelknipper gebruikt• Controleer ook de hubertusklauw• Klaar? Beloon uw hond!
Nagelverzorging bij uw kat
Net als een hond heeft een kat achttien nagels: vijf nagels per voorpoot en vier aan de achterpoten. Tevens heeft een kat evenveel teentjes als nagels. Een kat heeft nagels nodig om te kunnen klimmen, zich te verdedigen en om prooien te vangen. Hiervoor gebruikt een kat vooral de extra teen aan de voorpoot, die overeenkomt met de menselijke duim. De kattennagel bestaat uit een doorbloede kern, omhult door laagjes keratine die de harde nagel vormen. Het begin van de nagel zit vast aan het laatste teenkootje. Hierdoor kan een kat de nagels intrekken onder de huidplooi. Wanneer de nagels van uw kat te lang of gespleten zijn kan uw kat haar nagels niet meer helemaal intrekken. U hoort deze nagels dan op de grond tikken als uw kat op een harde ondergrond loopt.
Nagels knippen kat
Bij de meeste katten is het niet nodig om de nagels te knippen, omdat ze op natuurlijke wijze slijten door krabben, klimmen en het lopen op harde ondergronden. Toch zijn er een aantal uitzonderingen, zoals oudere katten en binnenkatten die de krabpaal niet gebruiken. Ook bij een actieve buitenkat moet u met enige regelmaat de nagels controleren, vooral het zijnageltje aan de vijfde teen. Deze nagel komt minder in contact met de ondergrond en slijt dus nauwelijks van nature. Te lange kattennagels kunnen ingroeien en de kat kan overal achter blijven hangen. In dat geval zullen de puntjes van de nagels geknipt moeten worden. Dit kunt u zelf doen met een speciale nagelknipper voor katten. Een kat blijft doorgaans minder goed stilzitten dan een hond, dus het is handig om de nagels met z’n tweeën te knippen. Zo kan één persoon de kat vasthouden en geruststellen, terwijl de ander de nagels knipt. Pak het pootje van uw kat en druk zachtjes op het voetkussentje, als het goed komen nu de nagels tevoorschijn. Nu kunt u van de te lange nagels een puntje afknippen. Kijk uit dat u niet onnodig in het leven van de nagel knipt! Bij witte of doorzichtige nagels kunt u de roze kern goed zien lopen. Als uw kat donkere nagels heeft is het een grotere uitdaging. Knip in dat geval echt alleen het uiterste van de nagel om te voorkomen dat u uw kat bezeert. In plaats van een kattennagelschaartje kunt u ook een nagelvijl voor katten gebruiken om de puntjes zachter te vijlen. Beloon uw kat na de manicure altijd met iets lekkers en indien gewenst een knuffel. Lukt het niet om de nagels van uw hond of kat te knippen? Of durft u het zelf niet aan? Dan kunt u de nagels van uw hond of kat het laten knippen door uw dierenarts of bij een trimsalon.
Wist u dat: honden en katten ook nagelbijters zijn? Wanneer de nagels te lang zijn of bijvoorbeeld gespleten, probeert uw huisdier dit vaak zelf op te lossen door de nagels, of losse stukjes, af te bijten.
Mooie nagels met Dierspecialist
In ons assortiment vindt u verschillende producten die bijdragen aan gezonde, sterke nagels. Naast een honden nagelknipper en kattennagelschaartje hebben we ook vele krabmeubels waar katten de nagels aan kunnen slijten. Voor advies kunt u altijd binnenlopen bij uw lokale Dierspecialistwinkel. Onze specialisten kijken graag met u mee en kunnen u laten zien hoe u de nagels het beste kunt knippen of vijlen.
Dierspecialist
Bij Dierspecialist houden we je graag op de hoogte met leuke, interessante en informatieve berichten over je huisdier. Volg onze nieuwste blogs, vlogs, video's en acties:
- Download gratis de Dierspecialist App
- Bekijk onze Facebook pagina
- Bekijk onze Instagram pagina
- Bekijk ons uitgebreide assortiment
MISSCHIEN OOK INTERESSANT
24 februari 2021
Teken bij hond en kat: voorkomen en verwijderen
Teken en vlooien in aantocht! Grote kans dat u met uw hond op dit moment extra veel naar buiten…
11 februari 2020
Mijn hond en kat ontvlooien: hoe en hoe vaak?
Vlooien zijn niet alleen erg vervelend voor uw huisdier, ook in huis kunnen ze een hoop overlast…
20 februari 2018
Vitaminen en mineralen voor mijn hond
Pakt u nog braaf vitamine C wanneer de R in de maand zit? En wist u dat vitaminen voor uw hond…