Merkt u dat uw papegaai eenkennig is? Eenkennigheid is een veel voorkomend fenomeen bij papegaaien. Veel papegaaien trekken van nature naar één persoon of één soortgenoot. Maar het is natuurlijk leuker als uw papegaai leert dat het hele gezin bij de groep hoort. Een voorkeur zal uw vogel dus altijd hebben, maar neem de tijd om daadwerkelijk eenkennigheid af te zwakken. Met veel oefenen en een dosis geduld komt u al een heel eind! In de blog van deze week vertellen wij u er alles over.
Over de papegaai
Papegaaien zijn niet zozeer de meest gehouden vogelsoort, maar wel één met heel specifieke eisen. Papegaaien onderscheiden zich van andere vogels door hun unieke snavel, waardoor ze ook wel ‘kromsnavels’ genoemd worden. Daarnaast hebben ze typische pootjes, waarvan de buitenste tenen naar achteren staan en de middelste naar voren. Papegaaien hebben een goed ontwikkelde syrinx, waardoor ze in staat zijn veel geluiden na te bootsen. Jonge papegaaien zijn nestblijvers, ze hebben de zorg van de ouderdieren nodig om te overleven. Bekende papegaaien zijn onder andere: de grijze roodstaart, de blauwgele ara, de rosé kaketoe, de dwergpapegaai (agapornis), valkparkiet en de grasparkiet.
Houd er rekening mee dat papegaaien relatief erg oud kunnen worden. Dwergpapegaaien kunnen een jaar of 15 worden, grijze roodstaarten en amazones zo’n 35 en ara’s tot wel 50 jaar!
Oorzaak eenkennigheid
Waar komt deze eenkennigheid vandaan? Papegaaien leven in de natuur juist in groepen en zijn daarom van nature ontzettend sociale dieren. Een papegaai heeft interactie met andere nodig als een basisbehoefte, ook in een gehouden situatie. Het sociale gedrag zal zich in een gezinssituatie misschien anders uiten dan je verwacht.
Een papegaai is een monogaam dier, dit betekend dat ze maar één partner hebben op wie ze zich volledig richten. Ook bij uw thuis zal de papegaai dus één partner kiezen die zijn lievelingspersoon wordt. Bij deze persoon vindt hij het heerlijk om te knuffelen en aandacht te krijgen, maar dit vormt problemen wanneer andere gezinsleden niet kunnen omgaan met de papegaai. Voor de papegaai voelt het dan ook echt als vreemdgaan als hij door een andere persoon wordt geknuffeld. Dit kan leiden tot agressief gedrag. De papegaai zal bijten omdat hij trouw wilt blijven aan de partner.
Let op! In veel gevallen moedigt de lievelingspersoon de eenkennigheid van zijn papegaai vaak onbewust aan.
Wanneer de papegaai een ander gezinslid bijt en de lievelingspersoon loopt gelijk naar hem toe om te kijken wat er aan de hand is, voelt dit als een beloning voor de papegaai. Daarom zal hij dit gedrag dan ook sneller herhalen. Het is beter om op dat moment even op afstand te blijven. Daarnaast is het belangrijk dat ieder gezinslid ongeveer evenveel tijd besteed met de papegaai, hoe verleidelijk het ook is om de hele dag alleen met uw papegaai te knuffelen.
Eenkennigheid afzwakken
Eenkennigheid is deels natuurlijk gedrag, daarom zal het afzwakken van dit gedrag enige tijd en aandacht vergen. Het is belangrijk dat iedereen dezelfde afspraken kent en naleeft, zodat het gehele gezin weer kan genieten van de aanwezigheid van de papegaai. Bij het afleren van het ongewenste gedrag is er echter veel geduld nodig en moet er consequent geoefend worden.
Begin met het laten wennen aan de andere gezinsleden door veel positieve en liefdevolle aandacht. Laat alle gezinsleden de papegaai voeren en belonen maar knuffel de papegaai niet teveel omdat hierdoor het gedrag weer kan omslaan. Zorg dat de lievelingspersoon van de papegaai bij deze interactie niet aanwezig is.
In de vogelwereld is het zo dat de vogels die het hoogst in rangorde zijn, op de hoogste zitplaatsen zitten. Het is daarom niet verstandig om een al vrij dominante papegaai toe te staan op de schouder te gaan zitten. De vogel zal hier een bevestiging van zijn macht in zien met alle negatieve gevolgen van dien.
De basisregel is: beloon het goede gedrag en negeer het ongewenste gedrag.
Met veel oefenen zal de papegaai wennen aan de aandacht van de andere gezinsleden. Houd wel in uw hoofd dat de papegaai altijd de voorkeur zal houden voor zijn lievelingspersoon, maar de aandacht van andere hoort niet meer voor problemen te zorgen. En als u dan weer leuk contact heeft met uw papegaai kunt u hem verwennen met een nieuw speeltje, voer of lekkere snacks. Allemaal te vinden bij uw favoriete Dierspecialist winkel.
Dierspecialist
Bij Dierspecialist houden we je graag op de hoogte met leuke, interessante en informatieve berichten over je huisdier. Volg onze nieuwste blogs, vlogs, video's en acties:
- Download gratis de Dierspecialist App
- Bekijk onze Facebook pagina
- Bekijk onze Instagram pagina
- Bekijk ons uitgebreide assortiment
MISSCHIEN OOK INTERESSANT
7 mei 2018
Vlog #1: Even voorstellen!
Jaaaa! De eerste Dierspecialist vlog is een feit! Voor deze serie kruipt content marketeer Renée in…
4 juni 2018
Goudvissen verzorgen: hoe doe ik dat?
Wist u dat: goudvissen bij goede verzorging wel vijftien tot twintig jaar oud kunnen worden? En wel…
24 april 2018
Gezelschap van grasparkieten
Grasparkieten zijn kleine, papegaaiachtige vogels die veel gekweekt worden in eigen land. De…