Wist u dat: goudvissen bij goede verzorging wel vijftien tot twintig jaar oud kunnen worden? En wel twintig centimeter lang? Dit fraai gekleurde en sterke visje wordt vaak onderschat. Ook qua verzorging! Daarom zet Dierspecialist de goudvis terug op de kaart. In deze blog vertellen we u alles over goudvis rassen, verzorging, huisvesting en voeding.

Goudvissen zijn populaire huisdieren en kunnen zowel in een aquarium als in een vijver gehuisvest worden, verwarmd en onverwarmd. De vis is een kweekvorm van de giebel en familie van de karperachtigen. In de natuur komt de goudvis niet voor. Duizenden jaren geleden begon men in China met het kweken van de goudvis. Vandaag de dag wordt dit zoetwatervisje over heel de wereld gekweekt en als huisdier gehouden. Goudvissen kunnen veel groter en ouder worden dan veel mensen denken. Dat heeft alles te maken met verzorging en leefruimte. Hoog tijd dus om daar meer over te vertellen!

Goudvis rassen, leeftijd en formaat

De goudvis komt in verschillende varianten voor. De meest bekende en ‘standaard’ goudvis is goudgeel of oranjerood van kleur wordt ongeveer vijftien tot twintig centimeter lang. Krijgt dit visje genoeg ruimte? Dan kan hij een formaat van wel veertig centimeter bereiken! Helaas redden ze het in aquarium niet altijd, maar goudvissen kunnen tussen de vijftien en twintig jaar oud worden. In sommige gevallen zelfs nog ouder. Naast de standaard goudvis zijn er nog andere kweekvarianten. De grootste verschillen zitten in de kleur, staart, ogen en vormen van het lichaam. De Sarasa goudvis is bijvoorbeeld wit met oranje gevlekt en de Jikin goudvis is wit met oranje vinnen. Ook heeft deze vis een korter lichaam en een dubbele staart. En andere bekende is de Shubunkin goudvis, die bekend staat om de doorzichtige schubben en vlekken in de kleuren zwart, rood, blauw en wit. Van een aantal goudvis rassen bestaat een variant met een lange staart, ook wel komeetstaart. Dan zijn er nog de sluierstaart goudvissen, met hun sierlijke, lange, dubbele staarten en korte lichamen. Deze goudvissen wijken niet alleen qua uiterlijk af van de standaard goudvis vormen, maar ook qua verzorging. De sluierstaart krijgt daarom een keer een eigen Dierspecialist blog.

Wist u dat: goudvissen die niet goed verzorgt worden en in een te klein aquarium zitten agressief kunnen worden naar nieuwe goudvissen? U kunt dan beter alle vissen tegelijk in een nieuwe en grotere omgeving zetten.

Goudvis verzorgen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een vissenkom is geen geschikt verblijf voor de goudvis. Niet alleen is de kom te klein qua oppervlakte, maar er komt ook te weinig water in contact met lucht. Hierdoor kan de goudvis minder zuurstof uitwisselen. Daarnaast is het bijna onmogelijk om een filter in een kleine vissenkom te hangen. Hoe moet het dan wel als u goudvissen binnen wilt houden? Een geschikt verblijf voor de standaard goudvis is een aquarium van minimaal 100 centimeter lang, alleen zelfs in dit verblijf kan het visje niet z’n volledige formaat bereiken. Hoe groter het aquarium, hoe beter! Daarnaast produceert dit fraaie zoetwatervisje een hoop afval en is de waterkwaliteit beter te behouden met een groot aquarium. Worden de goudvissen te groot voor hun verblijf? Ook dan zal u voor een groter aquarium moeten zorgen of u kunt een vijver aanleggen. De sluierstaart blijft doorgaans wat kleiner dan de standaard goudvis en kan in het begin nog met minder groot aquarium overweg. Maar ook kleine visjes worden groot en daar moet het verblijf op worden aangepast. Voor een vijver geldt dat er minstens een gedeelte minimaal een meter diep is. Zo kunnen de goudvissen ook veilig buiten blijven als het gaat vriezen.

 

Dan komen we bij de waterkwaliteit. Voor de standaard goudvis ligt de optimale temperatuur tussen de 10 en 21 graden Celsius. In warm water zijn de vissen actiever dan in koud water. Is uw kamertemperatuur redelijk stabiel? Dan hoeft u waarschijnlijk geen verwarmingselement toe te voegen aan het aquarium. Zorg er in ieder geval voor dat de temperatuur niet te veel schommelt, want daar kunnen goudvissen niet goed tegen. Zoek per goudvis soort uit welke temperatuur optimaal is om het ze zo prettig mogelijk te maken. Wat niet mag ontbreken aan een aquarium is een filter en verlichting. Verder dient de pH-waarde, ook wel zuurgraad, van het water tussen de zeven en acht te liggen en de totale hardheid komt uit tussen de zes en zestien DH. De inrichting en stijl van uw aquarium kunt u helemaal zelf invullen. Wel worden aquariumkiezels van vijf tot acht millimeter groot aangeraden voor de bodem.

Tip: goudvissen houden ervan om de bodem van het aquarium om te woelen, dit doen ze om voedsel te zoeken. Gebruik dus geen scherpe bodembedekking!

Vaak wordt gedacht dat aquariumplanten alleen nuttig zijn voor het zuurstofgehalte in het water, maar ze hebben nog een hele andere functie. Aquariumplanten nemen namelijk afvalstoffen op als voedsel, waaronder de stoffen nitraat en nitriet. Daarnaast zijn de planten een goede aanvulling op het dieet van de goudvis. Aquariumplanten kunnen niet tegen elke watertemperatuur. Vraag daarom bij uw lokale Dierspecialist na welke planten geschikt zijn voor uw aquarium en vissen. Naast waterplanten hebben goudvissen graag soortgenootjes om zich heen. Houdt hierbij wel rekening met de verschillende soorten die u bij elkaar zet. Sluierstaart goudvissen zwemmen een stuk langzamer dan de grote goudvis soorten en de aanwezigheid van andere drukke vissen kan stress opleveren.

Wat eet een goudvis?

Goudvissen zijn zeker geen kieskeurige eters. Sterker nog, officieel zijn het alleseters en eten zowel planten als insecten. Het is goed om verschillende soorten voeding af te wisselen. Zo vergroot u de levendigheid van uw goudvissen en daarnaast ook de vruchtbaarheid. Het is het makkelijkst om als hoofdvoer droogvoeding te geven, speciaal samengesteld voor goudvissen. Naast de waterplanten kunt u uw goudvissen ook geblancheerde blaadjes waterkers, sla of spinazie geven. Insecten mogen zowel levend als gedroogd of diepgevroren worden gegeven. Diepvriesinsecten dient u wel eerst te ontdooien en u mag ze aan de goudvissen geven als ze op kamertemperatuur zijn. Sommige mensen kiezen ervoor om zelf insectenlarven te vangen. Dit kan ook, alleen loopt u wel het risico op ziekteverwekkers in uw goudvissenverblijf. Wat de frequentie betreft volstaat het om de goudvissen één keer per dag eten te geven. Af en toe een dag overslaan is niet zo erg bij goudvissen. Levende insecten geeft u een keer per week. Met alleen wat voeding in het aquarium gooien bent u er nog niet. Het is de bedoeling dat u de vissen zoveel voer geeft als ze in een minuut op kunnen en dat u de overgebleven restjes na die minuut weghaalt. Daarbij is het goed om te weten dat goudvissen niet of nauwelijks eten als de watertemperatuur onder de tien graden Celsius komt. Pas de hoeveelheid voer hierop aan.

Weetje: heeft u uw aquarium volledig ingericht? Dan is het tijd voor een rustperiode van drie weken. Test hierna het water met een speciale teststrip. Is de uitslag in orde? Pas dan kunnen de vissen worden toegevoegd aan het aquarium.

Voortplanting van goudvissen

Het duurt even voor het verschil te zien is tussen een mannetje en vrouwtje, dit kan namelijk pas als de goudvissen geslachtsrijp zijn. Doorgaans is dit op een leeftijd van ongeveer twee jaar. In een aquarium kan in elk seizoen gepaard worden, in een vijver alleen in het late voorjaar en in de zomer. Tijdens het paarseizoen heeft het vrouwtje een vollere buik en de mannetjes hebben paaiuitslag, witte stippen op de kieuwdeksels en af en toe ook op de borstvinnen. Om goudvissen te laten voortplanten dient het water minimaal 22 graden Celsius te zijn. Vervolgens gaat het vrouwtje haar eitjes afzetten tussen de waterplanten. Hiervoor krijgt ze hulp van minstens twee mannetjes die tegen haar zijkant duwen met hun kop. Bij dit proces worden duizenden eitjes afgezet en het kan wel een dag duren. Als de eitjes afgezet zijn worden ze bevrucht door de mannetjes. Het is goed om te weten dat goudvissen geen broedzorg vertonen. Afhankelijk van de watertemperatuur komen de bevruchte eitjes na ongeveer vijf dagen uit. De jongen blijven dan nog een paar dagen aan de waterplanten hangen. Let op: de ouders eten hun uitgekomen jongen op! Zorg er dus voor dat de jongen genoeg plekjes hebben om zich te verschuilen tussen de planten. U kunt de jongen voeren met opfokvoer, algen en klein dierlijk voedsel, zoals muggenlarven. De kleine goudvisjes zijn erg gevoelig voor temperatuurschommelingen, probeer de watertemperatuur dus zo constant mogelijk te houden. Wist u dat goudvissen heel donker zijn bij de geboorte? Pas na een maand of acht krijgen ze hun fraaie, oranje kleur.

Gezonde goudvissen met Dierspecialist

Bij Dierspecialist vindt u alles wat u nodig heeft voor een mooi en kwalitatief goed aquarium én natuurlijk gezonde goudvissen. Denk hierbij onder meer aan vissenvoeding, bodembedekkers, aquaria, beplanting, filtermateriaal, verlichting en waterplanten. Er gaat stiekem best wat tijd zitten in het inrichten van een aquarium. Loop daarom eens binnen bij uw lokale Dierspecialist om na te vragen waar u allemaal aan moet denken bij de inrichting en welke producten voor uw aquarium en goudvissen geschikt zijn. Wij helpen u graag op weg!

Reacties