Het is de nachtmerrie voor iedere cavia houder. Uw lieve kleine cavia wordt ziek. Dan zijn er nog verschillende symptomen. Wat moet u doen bij de verschillende ziektes van een cavia?
Cavia’s zijn stille lijders en hebben een relatief hoge pijngrens. Ze laten niet gauw merken dat ze niet fit zijn en kunnen hun problemen heel lang verbergen. Een zieke cavia herkent u dus niet zo gemakkelijk als bijvoorbeeld een zieke kat of hond. Cavia’s zijn prooidieren en een prooidier laat nooit makkelijk zien dat ze niet fit zijn. Dus als uw cavia ziek is, kunt u aannemen dat uw cavia erg ziek is. Het is dan ook verstandig om meteen een dierenarts te raadplegen.
Ziekte bij cavia’s
Het belangrijkste bij het houden van cavia’s is kijken. Zorg ervoor dat u precies weet hoe uw cavia zich in een normale, gezonde toestand gedraagt. Observeer uw cavia goed zodat u snel ziet wanneer er iets niet goed met hem is. Het is belangrijk dat u op tijd kunt ingrijpen en uw cavia de beste verzorging kunt geven bij ziekte. Indien uw cavia één van de volgende symptomen vertoont is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. Uw cavia:
- eet of drinkt minder of helemaal niet
- is binnen korte tijd veel aangekomen of afgevallen
- heeft moeite met ademhalen
- kreunt
- heeft kale plekken
- niest
- heeft diarree
- kwijlt
- plast bloed
- beweegt niet meer of veel minder
Wist u dat de lichaamstemperatuur van een gezonde cavia gemiddeld rond de 38.5 graden zit? De lichaamstemperatuur van een gezonde cavia hoort tussen de 37.2 en 39.5 graden te zijn.
Meest voorkomende ziektes bij Cavia’s
Diarree
Als een cavia last krijgt van diarree heeft dit meestal te maken met voeding. Vaak ontstaat het door beschimmeld voer of slecht hooi. Misschien bent u net overgestapt naar een nieuw soort voer of heeft u een nieuw soort groente gegeven. Kool zorgt regelmatig voor diarree. Het beste kunt u kijken of u iets heeft veranderd aan het voer en dit terug veranderen. Zorg ervoor dat uw cavia altijd vers voer en vers water heeft en in een schoon hok zit. Symptomen van diarree zijn plakpoep, zwak en stilzitten, haren die overeind staan en geen zin in eten.
Verstopping
Uw cavia kan last krijgen van verstopping door te weinig te bewegen. De darmen komen dan stil te liggen. Door alleen droogvoer te geven zal uw cavia te weinig vocht binnenkrijgen. Als u ziet dat de poep van uw cavia erg hard is kunt u ervoor kiezen om meer groenvoer te geven. Het kan ook zijn dat uw cavia veel last krijgt van krampen en hierbij gaat kreunen. Mochten de symptomen niet overgaan door het geven van meer groenvoer ga dan altijd even langs de dierenarts.
Scheurbuik
Als de voeding van uw cavia niet voldoende vitamine C bevat is de kans op scheurbuik aanwezig. De symptomen hiervan zijn gewichtsverlies, verminderde weerstand en gezwollen en pijnlijke gewrichten. De behandeling van scheurbuik bestaat uit het dagelijks toedienen van vitaminedruppels. Zorg ervoor dat uw cavia voldoende groente, fruit en speciaal caviavoer met toegevoegde vitamine C binnenkrijgt.
De normale hartslag van een gezonde cavia slaat 230-280 maal per minuut.
Tandproblemen
Bij cavia’s is het zo dat de snijtanden soms scheefgroeien. Regelmatige controle is noodzakelijk, zeker omdat de tanden van cavia’s hun hele leven lang doorgroeien. Het kan zijn dat er tanden afbreken of infecteren. Symptomen hiervan zijn niet of moeilijk eten.
Hitteslag
Cavia’s zijn enorm gevoelige dieren. Als u ze in de zon laat zitten, zonder voldoende drinken en zonder schaduw dan krijgen ze een hitteslag. U merkt dat uw cavia lusteloos wordt, begint te hijgen en soms zelfs buiten bewustzijn kan raken. Waarschuw meteen de dierenarts wanneer uw cavia last heeft van een hitteslag. In de tussentijd kunt u uw cavia afkoelen met een in lauw water gedrenkte doek.
Huidziektes
Vaak komen huidziektes voor in de vorm van schilfertjes en jeukerige plekken. De cavia kan zich tot bloedens toe beginnen te krabben. Huidziektes hebben vaak twee oorzaken: ringwormen of mijten.
Ringworm is een schimmel die op de haren leeft en bestreden kan worden met speciale shampoos die u kunt verkrijgen bij de dierenarts.
Mijten zijn kleine beestjes die gangen in de huid graven. U kunt mijten bestrijden met speciale sprays of speciale shampoos die u bij de dierenarts kunt verkrijgen. Tevens kan de dierenarts een injectievloeistof inspuiten tegen de mijten.
Mocht uw cavia last hebben van een huidziekte. Zorg er dan voor dat de kooi goed ontsmet wordt. Huidziektes zijn namelijk erg besmettelijk.
Oorontsteking
Dit is een pijnlijke ontsteking voor uw cavia. U zult zien dat uw cavia zijn kopje scheef houdt en aan het oor gaat krabben. Als u in het oor kijkt, kunt u het oorsmeer al zien zitten. Als u dit merkt, raadpleeg dan de dierenarts voor een zalfje.
Zere hielen
Vaak worden ruwe plekken aan het pootgewricht veroorzaakt door een vieze of vochtige kooi. Zorg er daarom voor dat uw cavia lekker zacht ligt. Voorzie de kooi van een goede laag houtkrullen en hooi. Maak de kooi ook vaak genoeg schoon zodat de cavia proper zit. Als u het probleem niet snel genoeg onderkent kan de cavia diepe zweren krijgen en is een langdurige behandeling noodzakelijk.
Een cavia haalt gemiddeld 70-80 maal per minuut adem. De frequentie ligt tussen de 42-104.
Hoe houdt u uw cavia gezond?
Zorg ervoor dat uw cavia altijd in een schone, droge kooi zit. Verschoon de kooi in de winter minimaal eenmaal per week en in de zomer minimaal twee keer per week. De kooi dient gematigde omstandigheden te hebben. Dit houdt in; vermijdt volle zon, tocht, wind, vocht en kou.
Daarnaast heeft uw cavia iedere dag voldoende groenvoer, hooi en vitamine C nodig. Als er nog eten ligt nadat de cavia uitgegeten is, weet u dat hij genoeg heeft gehad. Geef minimaal twee keer per dag eten, maar het beste is drie of vier keer per dag. Naast groenvoer, hooi en vitamine C heeft uw cavia vers hardvoer en schoon water nodig. Zorg ervoor dat de flesjes en bakjes iedere dag schoon worden gemaakt. Uw cavia drinkt ongeveer 100-150 ml water per kilo lichaamsgewicht. Zo kunt u in de gaten houden of uw cavia voldoende drinkt.
Controleer de tanden, oren, vacht, huid, nagels, geslachtsdelen en anus iedere week. Het is tevens handig om uw cavia iedere week te wegen. Zo merkt u precies wanneer er schommelingen in het gewicht zijn. En kunt u bij een verandering op tijd contact opnemen met een dierenarts. En, vergeet natuurlijk het allerbelangrijkste niet. Geef uw cavia voldoende liefde en aandacht.
Een cavia die helemaal alleen in een geweldig mooi hok zit met voldoende eten maar nooit een aai krijgt, wordt al snel ziek van eenzaamheid. Zorg er daarom voor dat uw cavia altijd een vriendje heeft.
Wilt u meer informatie over het houden en verzorgen van cavia’s lees dan hier onze eerder geschreven blog of vraag bij uw favoriete Dierspecialist winkel meer informatie.
Dierspecialist
Bij Dierspecialist houden we je graag op de hoogte met leuke, interessante en informatieve berichten over je huisdier. Volg onze nieuwste blogs, vlogs, video's en acties:
- Download gratis de Dierspecialist App
- Bekijk onze Facebook pagina
- Bekijk onze Instagram pagina
- Bekijk ons uitgebreide assortiment
MISSCHIEN OOK INTERESSANT
20 mei 2020
Red de bij!
“Zoem, zoem, zoem!” Iedereen herkent het zoemende geluid wel van de bij. Helaas gaat het momenteel…
16 april 2018
Cavia’s als huisdier: verzorging, weetjes en tips
Cavia’s staan bekend om hun grappige uiterlijk, piepende geluiden en lieve karakter. Vooral dankzij…
24 februari 2021
Teken bij hond en kat: voorkomen en verwijderen
Teken en vlooien in aantocht! Grote kans dat u met uw hond op dit moment extra veel naar buiten…