Cavia’s staan bekend om hun grappige uiterlijk, piepende geluiden en lieve karakter. Vooral dankzij het handelbare formaat is de cavia een populair huisdier bij kinderen. Daarnaast zijn cavia’s goed tam te maken en bijten ze zelden. Bent u van plan om cavia’s als huisdier te houden? In deze blog leest u alles over de benodigdheden, verzorging en het hanteren van cavia’s.
Over het algemeen zijn cavia’s makkelijke huisdieren qua verzorging. Zoals veel andere huisdieren hebben cavia’s gezelschap nodig van een soortgenoot. Houd een cavia daarom nooit alleen! Daarnaast hebben cavia’s goede voeding nodig en voldoende knaagmateriaal. Ondanks dat cavia’s maar kleine knaagdieren zijn hebben ze wel voldoende bewegingsruimte nodig. Daarover gaan we u meer vertellen.
De verschillende cavia soorten op een rij
Cavia’s staan bekend om hun langwerpige lijf met korte pootjes, kleine oortjes en ze hebben geen staart. Een uitgegroeide cavia is ongeveer dertig centimeter lang en weegt een kilo. Doorgaans is het vrouwtje wat kleiner dan het mannetje. De gemiddelde levensverwachting van een cavia ligt tussen de vier en acht jaar. Deze knaagdiertjes zijn echte planteneters en hebben dan ook een gebit wat blijft groeien. Cavia’s komen in verschillende soorten en kleuren. De rassen verschillen vooral van elkaar in vacht. Zo zijn er gladharige cavia’s, Teddy cavia’s met rechtopstaande en zachte haren, borstelharig met langer haar en kruinen, gekruind met een gladde vacht en kruin op de kop, Rex cavia’s met stugge, gekrulde haren en langharige cavia’s. Daarnaast bestaan er ook caviarassen die geen vacht hebben. De Baldwin cavia heeft helemaal geen haar en de Skinny cavia heeft alleen een kapsel op z’n kop.
Wist u dat: een vrouwtjes cavia een zeugje heet en een mannetje een beertje is?
Het optimale caviaverblijf
Wanneer u cavia’s gaat huisvesten zijn meerdere combinaties mogelijk. Uiteraard kan een zeugje met een beertje gekoppeld worden. Als u geen nestje wilt moet u het beertje eerst laten castreren en dan ongeveer zes tot acht weken wachten met de cavia’s bij elkaar zetten, om te voorkomen dat er alsnog een nestje komt. Twee zeugjes kan goed gaan als de knaagdieren al op jonge leeftijd bij elkaar zijn en bij twee of meer zeugjes kan ook een gecastreerd beertje worden gezet. Twee beertjes kunnen in sommige gevallen ook goed samenleven als ze van jongs af aan bij elkaar wonen en er geen zeugje in de buurt is. Cavia’s leven samen op basis van een rangorde en hierdoor kunnen niet alle dieren even goed met elkaar overweg. Cavia’s die voor het eerst bij elkaar gezet worden zullen eerst de rangorde gaan bepalen. Hoe eerder een cavia opgeeft en de ander de baas laat zijn, des te sneller houdt het gesteggel op. Tijdens het koppelen is het belangrijk om de cavia’s goed in de gaten te houden zodat ze elkaar niet gevaarlijk kunnen verwonden.
Een hok voor twee cavia’s dient een minimale afmeting te hebben van 120 bij 50 centimeter. Per extra cavia moet de helft van deze oppervlakte worden toegevoegd. Cavia’s zijn geen goede klimmers en kunnen ook niet hoog springen, dus een hoogte van 50 cm is voldoende. U kunt beter geen grote hoogteverschillen creëren in het verblijf, omdat cavia’s diepte niet goed kunnen inschatten en hierdoor van verhoogde delen kunnen vallen en zich bezeren. Verder rennen ze graag en is het voor de bewegingsvrijheid belangrijk om een ren aan het hok te koppelen of de cavia’s dagelijks in een andere, veilige ruimte te laten rennen. Wat de bodembedekking betreft heeft u meerdere opties, zoals hennepvezel, op papierbasis en ontstoft zaagsel. Bodembedekking mag in ieder geval niet scherp zijn, om te voorkomen dat uw cavia’s pijnlijke voetzooltjes krijgen. Cavia’s zijn van nature prooidieren en hebben daarom diverse schuilplekken nodig in het verblijf. Zorg altijd dat u één beschutte plek meer heeft dan het aantal cavia’s. Zo kunnen ze een eigen plekje kiezen. Daarnaast spelen de knaagdieren graag en is het belangrijk om ze bezig te houden. Knaagspeelgoed is hiervoor ideaal, omdat ze hiermee meteen de groeiende tanden en kiezen op een natuurlijke manier afslijten. Cavia’s moeten te allen tijde hooi hebben om op te knagen. Daarnaast kunt u ze knaagtakken geven van onder meer hazelaar, fruitbomen en wilg. Met knaagstenen moet u voorzichtig zijn, omdat cavia’s hiermee een overschot aan mineralen kunnen binnenkrijgen. Natuurlijk mogen de drinkfles en voerbak ook niet ontbreken in het caviaverblijf.
Tip: voor cavia’s ligt de optimale omgevingstemperatuur tussen de 18 en 21 graden Celsius. Zorg ervoor dat het niet warmer wordt dan 26 graden Celsius, om oververhitting te voorkomen. Zet het caviahok nooit in de volle zon, niet in de buurt van geluidproducerende apparatuur en vermijd harde ultrasone geluiden. Cavia’s hebben gevoelige oortjes!
Kiest u ervoor om uw cavia’s buiten te houden? Koop of maak dan een wind- en waterdicht hok. Zorg voor een dikke laag bodembedekking en voldoende hooi. U kunt de cavia’s het beste in het voorjaar voor de eerste keer naar buiten laten gaan, zodat ze rustig kunnen wennen aan koudere temperaturen. Naast gezelschap heeft het soortgenootje nu helemaal een onmisbare functie: elkaar warm houden. Cavia’s kunnen minder goed tegen koudere temperaturen dan konijnen. Als het een paar dagen achter elkaar gaat vriezen kunt u ze daarom beter in een onverwarmde ruimte zetten, zoals de schuur of garage. In de zomer moeten ze altijd een schaduwplek hebben en mag het niet te warm worden in het hok.
Uw cavia’s verzorgen en hanteren
De algemene verzorging van cavia’s is vrij makkelijk. Ze hebben dagelijks vers water en voer nodig. De waterfles en het voerbakje moeten minstens één keer in de week goed schoongemaakt worden, om het ontstaan van eventuele bacteriën tegen te gaan. Haal oude restjes groenvoer op tijd weg, om te voorkomen dat het gaat rotten. Voor de bodembedekking in het hok raden we aan om dit op z’n minst een keer per week helemaal te verschonen. Denk er bij een langharige cavia aan dat u deze iedere dag moet borstelen om ervoor te zorgen dat de vacht niet gaat vervilten en klitten. Als u niet van plan bent om met uw cavia te showen, dan kunt u de langharige delen (laten) knippen. Dit voelt ook prettiger voor de cavia zelf. Ook dan moet de cavia nog regelmatig geborsteld worden. Voor kortharige cavia’s volstaat eens per week om losse haren en vuil uit de vacht te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om de nagels van uw cavia’s goed bij te houden. U kunt de nagels laten knippen door de dierenarts, maar na goede uitleg van uw lokale Dierspecialist kunt u het ook makkelijk zelf doen. Net als bij konijnen blijft het gebit van cavia’s doorgroeien. Vaak slijten de tanden en kiezen van nature door ze onbeperkt hooi te geven en knaagspeelgoed. Wanneer uw cavia’s dit niet voldoende krijgen of als er aangeboren afwijkingen aan het gebit zijn kunnen er problemen optreden. Controleer de tanden daarom regelmatig en ga bij twijfel langs uw dierenarts.
Uiteraard kan een dier altijd bijten, cavia’s doen dit echter maar zelden. Gebeurt het toch, dan heeft de cavia vaak pijn of is hij ziek. Zelfs wanneer een cavia zich niet lekker voelt zal bijten niet de eerste reactie zijn. Bij gevaar bevriest een cavia eerder of hij schiet ineens weg om zich op een veilige plek te verstoppen. Als uw cavia’s het gewend zijn om een snack door de tralies te krijgen, dan kunnen ze een vinger wel per ongeluk voor iets lekkers aanzien. Omdat cavia’s prooidieren zijn kunnen ze het als bedreigend ervaren wanneer ze van boven worden opgetild en proberen te vluchten. Laat uw cavia’s daarom rustig wennen aan opgepakt worden. Als een cavia valt, dan kunnen ze zich ernstig bezeren. Til een cavia altijd met beide handen op en ondersteun z’n achterlijf. Wees extra voorzichtig met kinderen die uit enthousiasme te wild kunnen doen. Leer kinderen om de cavia’s voorzichtig en rustig te benaderen. Houd ze altijd in de gaten als ze een cavia willen optillen en vasthouden!
Cavia voeding en vitamine C
Een caviadieet bestaat in de basis uit onbeperkt hooi, circa twintig gram droogvoer en aanvulling van groenten en fruit. Droogvoer komt voor in mengvoer en korrels. Cavia’s zijn snoepers en het gevaar van mengvoer is dat ze alleen de lekkere dingen eruit halen en opeten. Hierdoor lopen ze essentiële voedingstoffen mis. Dit selectieve eetgedrag is op te lossen door korrels te geven. Dit zijn allemaal gelijke brokjes waar alle voedingstoffen inzitten die uw cavia’s nodig hebben. Let op dat u speciale caviavoeding geeft en niet algemene knaagdiervoeding. Cavia’s kunnen namelijk zelf geen vitamine C aanmaken en knaagdiervoeding bevat niet genoeg van deze belangrijke vitamine. Houd er rekening mee dat het vitamine C gehalte in voeding terugloopt als de houdbaarheidsdatum verloopt. Wanneer u het zekere voor het onzekere wilt nemen kunt u uw cavia’s iedere dag een kwart vitamine C tabletje geven van 50 mg. Na een tijdje zullen uw cavia’s dit gaan zien als traktatie. Andere tussendoortjes kunnen een stukje wortel zijn, andijvie, paprika, witlof en wortelloof of kleine hoeveelheden fruit, zoals banaan, peer en aardbei. U kunt uw cavia’s af en toe wat gras geven, mits het niet vervuild is. Bouw nieuw voedsel altijd langzaam op met kleine hoeveelheden in verband met de gevoelige darmen. Cavia’s krijgen al snel voorkeur voor bepaald voedsel en kunnen op latere leeftijd voedsel laten liggen wat ze niet kennen. Laat uw cavia’s daarom van jongs af aan wennen aan verschillende soorten voeding.
Wist u dat: cavia's verschillende geluiden maken om aan te geven hoe ze zich voelen? Hard piepen, ook wel fluiten genoemd, doen cavia's als ze denken dat ze eten krijgen, aandacht willen of uit het hok willen. Zachtjes piepen doen ze als ze volkomen op hun gemak zijn, bijvoorbeeld tijdens het aaien. Brommen, zeurend piepen, gillen en klappertanden vallen onder negatieve geluiden.
Gezonde cavia’s met Dierspecialist
Bij Dierspecialist vindt u alles wat u nodig heeft om uw cavia’s gezond en gelukkig te houden. Denk aan vele soorten caviavoeding, snacks, knaagspeelgoed, reismandjes, verstopplekken en caviahokken. Daarnaast kunt u bij uw lokale Dierspecialist terecht voor deskundig advies over uw cavia’s. Nagels knippen, uw cavia handtam maken, de juiste voeding en alles over verzorging: uw Dierspecialist weet het! Kom gerust langs in een van de winkels of stel uw vragen via onze adviespagina.
Dierspecialist
Bij Dierspecialist houden we je graag op de hoogte met leuke, interessante en informatieve berichten over je huisdier. Volg onze nieuwste blogs, vlogs, video's en acties:
- Download gratis de Dierspecialist App
- Bekijk onze Facebook pagina
- Bekijk onze Instagram pagina
- Bekijk ons uitgebreide assortiment
MISSCHIEN OOK INTERESSANT
2 januari 2018
Hamster in winterslaap: weetjes en tips
De dagen worden korter en donkerder. De temperatuur daalt en de daken zijn wit. Het is winter! De…
24 februari 2021
Teken bij hond en kat: voorkomen en verwijderen
Teken en vlooien in aantocht! Grote kans dat u met uw hond op dit moment extra veel naar buiten…
11 februari 2020
Mijn hond en kat ontvlooien: hoe en hoe vaak?
Vlooien zijn niet alleen erg vervelend voor uw huisdier, ook in huis kunnen ze een hoop overlast…