Zo’n kleine ondeugende puppy, tja dat kun je bijna niet weerstaan. Maar een huisdier aanschaffen brengt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. Ben jij van plan om een puppy in huis te nemen? Dan helpen wij je graag een handje met onze puppy checklist! Zo ben je goed voorbereid bij thuiskomst van jouw nieuwe gezinslid.

Door de eeuwen heen hebben de mens en de hond elkaar gevonden en geleerd om met elkaar samen te leven. Deze speciale band heeft zich voor het eerst ontwikkeld ongeveer 4000 á 5000 jaar geleden op het continent Europa. Destijds leefden mens en wolf langs elkaar heen en kwamen steeds vaker met elkaar in contact op verschillende wijzen. Doordat beide een sterk groepsgevoel hadden leerden ze elkaar te accepteren en voordelen te halen uit elkaars gezelschap. Zo werden deze dieren bondgenoten in de jacht en dienden zij als beschermer van de mens. Het domesticeren (tot huisdier maken) van deze wolf heeft er uiteindelijk toegeleid dat er een nieuwe diergroep ontstond, die wij tegenwoordig kennen als onze huishond. In de opeenvolgende jaren is de mens de hond steeds meer gaan houden op specifieke kenmerken die te maken hadden met het gebruiksdoel en leefgebied (klimaat) waarin zij leefden, hierdoor zijn de diverse hondenrassen ontstaan met elk hun specifieke uitstraling en gedragskenmerken.

Welk ras past het beste bij jouw leefsituatie?

Wanneer je overweegt een hond als huisdier aan te schaffen moet je jezelf de vraag stellen; “Wat verwacht ik van de hond en ben ik in staat om er de aankomende jaren voor te zorgen?”. Wees ervan bewust dat een hond gedurende meerdere jaren een onderdeel van de hele familie wordt waarmee je heel bewust moet omgaan omtrent de opvoeding en verzorging. Als eerste adviseren wij je een hond te kiezen welke qua gedrag en levenslust het dichtst bij jouw levenswijze staat, er zijn namelijk diverse groepen honden die allemaal met een bepaald doel zijn gefokt. Door bewust te zijn van deze functie/karakter eigenschappen kan je een keuze maken welke groep het beste bij jou past.

Welke accessoires heb je nodig?

Je hebt een keuze kunnen maken uit alle schattige puppy’s en je wilt hem of haar een warm welkom geven in je huis. Wanneer je je nieuwe huisvriend hebt opgehaald is rust en een veilige haven van groot belang voor je nieuwe maatje. Hiervoor kunnen wij je adviseren om 1 á 2 weken van te voren een knuffel, dekentje of speeltje alvast bij de pup in het nest achter te laten. Wanneer jij namelijk je hond ophaalt kan hij iets vertrouwds mee nemen uit zijn omgeving en dit geeft hem een vertrouwd gevoel in zijn nieuwe omgeving. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn is het verstandig om een aantal accessoires aan te schaffen dat er voor zorgt dat je maatje zich al snel thuis voelt. Allereerst is het belangrijk dat je voeding in huis hebt. Zie onderstaand voor meer informatie over voeding. De meeste honden worden in het weekend opgehaald zodat iedereen voldoende tijd heeft om te wennen aan elkaar.

Voor je nieuwe maatje is het belangrijk dat je een plekje creëert waarin jouw nieuwe maatje zich veilig voelt. Dit kan een bench (hondenkooi), mand, kussen, fleece plaid of een combinatie van deze artikelen zijn. Wanneer een hond dit niet tot beschikking heeft kan dit leiden tot onrustig of ongewenst gedrag. Een bench is een draadkooi ofwel kamerkennel en is te gebruiken om de hond een eigen plekje te geven. Daarmee is hij ook makkelijker zindelijk te maken en is de bench tevens gemakkelijk op reis te gebruiken. Voor nog meer handige artikelen kijk dan hieronder bij hondenspeelgoed.
Bij een nieuwe hond horen natuurlijk allemaal nieuwe spulletjes, maar wat heeft je hond zoal nodig? Om je hierbij te helpen heeft Dierspecialist een boodschappenlijst samengesteld.

Voer- en waterbakken:

Bij Dierspecialist kun je terecht voor verschillende voer- en waterbakken in diverse kleuren en maten. Het is belangrijk om deze aan te passen aan het formaat van de hond zodat hij voldoende voeding en water ter beschikking heeft. Om de opname van voedsel makkelijker te maken zijn er voerstandaards te verkrijgen. Deze standaards kan je op de hoogte plaatsen die voor jouw hond het meest geschikt is. Een andere handige tip is een voerautomaat. Deze automaat zorgt ervoor dat je hond op vaste tijden kan eten dus ook als je een keer net wat langer weg bent. Deze werkt namelijk met een instelbare tijdklok. Wanneer je op reis gaat zijn er tevens speciale waterbakken voor in de auto, welke het morsen van water voorkomt. Maar denk ook aan handige waterflesjes welke ideaal zijn tijdens een (lange) wandeling.

Riemen en halsbanden:

Wist je dat het in Nederland verplicht is om je hond aangelijnd te hebben op de openbare weg? Een riem en halsband zijn hierdoor een absolute must om te hebben voor je hond. Bij Dierspecialist kan je terecht voor diverse riemen en halsbanden in de diverse kleuren, maten en materiaal. De keuze hangt daarbij af van je eigen wensen, smaak of trainingsmethode. Wij adviseren je wel er goed op te letten dat de halsband goed passend is zodat deze niet plotseling los raakt. Tegenwoordig zijn er tevens halsbanden verkrijgbaar die voorzien zijn van reflecterende delen of verlichting, dit kan tijdens de avondwandeling goed van pas komen betreffende de veiligheid van je hond en jezelf. Wij adviseren je voor de zekerheid een naam/adrespenning aan de halsband te hangen, mocht je hond onverhoopt weglopen.

Hondenspeelgoed:

Een hond is een actief dier dat van nature speels en onderzoekend is ingesteld. Om dit gedrag te stimuleren zijn er tal van speelattributen ontwikkeld. Laat je goed adviseren waarvoor het speeltje bedoeld is en van welk materiaal deze gemaakt zijn. Sommige honden zijn meesters in het stuk bijten van deze speeltjes en deze verdwijnen dan in het spijsverteringsstelsel van de hond. Bij Dierspecialist kan je terecht voor producten die ook voor deze groep geschikt zijn. Deze speeltjes zijn gemaakt van materiaal welke verteerbaar is waardoor ze geen schadelijke gevolgen hebben voor de hond, ook zijn er speeltjes van sterk rubber. Er zijn ook speeltjes waar je beide plezier van hebt, voorbeelden van deze speeltjes zijn tennisbalwerpers om de bal extra ver mee te kunnen gooien, speciale hondenfrisbees van zacht materiaal ter bescherming van de tanden en apporteerblokken of dummies. Om veilig met je hond te spelen hebben we een aantal tips:

 

Speelregels: Hoe gebruik je dierenspeelgoed?
·        Voor het gebruik de verpakking en de labels van het speeltje verwijderen.
·        Speel uitsluitend samen met je maatje en laat hem of haar niet alleen met het speelgoed.
·        Speelgoed is niet bedoeld als kauwartikel, daarvoor zijn speciale kauwartikelen. Diverse speeltjes zijn gemaakt van stevig nylon, rubber, latex of stof. Zodra de hond erop kauwt is het niet altijd bestand tegen de enorme bijtkracht van de hond. Overigens zitten er tussen honden onderling grote verschillen. Iets wat de ene hond binnen een paar minuten sloopt kan een ander levenslang plezier bezorgen. Wij kunnen dan ook helaas niet garanderen dat een speeltje heel blijft.
·        Zodra speelgoed beschadigd is, dient het niet meer gebruikt te worden. Controleer daarom het speelgoed regelmatig op beschadigingen.
Bij twijfel geven wij je graag advies!
Als je rekening houdt met bovenstaande punten kunnen je maatje en jij heel lang speelplezier hebben!

Veel speelplezier!

Trainingsclicker:

De clicker is een onderdeel van een effectieve trainingsmethode waarbij goed gedrag wordt beloond door middel van een clicksignaal. Hiermee kan je jouw hond opleiden tot een gehoorzame huisvriend. Informeer bij jouw Dierspecialist of de clicker bij jou en je hond past.

Poepschep/-zakje:

Een van de grote ergernissen van mensen is de hondenontlasting op straat. Daarom adviseren wij je om een speciaal ontwikkelde poepschep aan te schaffen. Dit zorgt ervoor dat jij de straten schoon kan houden waar jij jouw hond uitlaat. Dit artikel is zeker bij een jonge hond aan te raden, omdat deze nog niet in staat is zijn ontlasting op te houden. Bij Dierspecialist kan je terecht voor modieuze en trendy vormgegeven poepzakhouders en zakjes.

Fokkers

Er zijn diverse soorten fokkers in Nederland. Er zijn er die honden fokken met stamboom via de reglementen van de betreffende rasvereniging, fokkers die honden fokken (zonder tussenkomst van de rasvereniging) met stamboom en fokkers die honden fokken zonder stamboom. De fokkers die met stamboom honden grootbrengen staan allemaal ingeschreven bij “de raad van kynologische beheer”. Deze raad houdt toezicht over de rasverenigingen en zorgt ervoor dat de stamboompapieren juist zijn. Dit is van groot belang wanneer je kiest voor een rashond met stamboompapieren, hieraan kan je namelijk herleiden wat de afkomst is van jouw hond.

Er worden dus ook honden door mensen gefokt zonder papieren, dit hoeft geen bezwaar te zijn. De honden kunnen namelijk net zo mooi en lief zijn, echter kan je hiermee niet naar shows. Tevens heb je in mindere mate kijk op hoe de gezondheid en het gedrag van jouw hond zal zijn in het volwassen stadium. Dit komt doordat het niet altijd te herleiden is met welke honden er gefokt is.

In alle gevallen adviseren wij je om kritisch te kijken naar de omgeving waarin de hond gefokt wordt en bij wat voor personen het plaatsvindt. Ga daarom alvorens je de beslissing neemt een paar keer op bezoek bij de fokker. Op die manier kan je zien hoe de honden worden grootgebracht en in wat voor omgeving. Het is belangrijk dat het nest schoon is en dat de honden opgroeien in een omgeving waar de honden meerdere indrukken ontvangen (het liefst in huiselijke kring). Deze dieren zijn, wanneer ze bij jou in huis komen socialer opgevoed. Je kan ook altijd naar referenties vragen van eerdere gefokte honden of navraag doen bij de rasverenigingen.

Er zijn diverse soorten fokkers in Nederland. Er zijn er die honden fokken met stamboom via de reglementen van de betreffende rasvereniging, fokkers die honden fokken (zonder tussenkomst van de rasvereniging) met stamboom en fokkers die honden fokken zonder stamboom. De fokkers die met stamboom honden grootbrengen staan allemaal ingeschreven bij “de raad van kynologische beheer”.

Trainingsscholen

Om het meeste plezier met je hond te hebben, adviseren wij je om met je hond op (puppy)cursus te gaan. Door direct met de pup naar een cursus te gaan leert de jonge hond hoe hij moet reageren op andere honden, hierdoor wordt de hond vaak socialer. Daarbij bouw je bij de cursus een band op met je nieuwe maatje en leer je elkaar begrijpen. De cursussen worden vaak op meerdere locaties in een dorp of stad gegeven. Je kan daarom het beste naar een Dierspecialist bij jou in de buurt gaan en je laten adviseren over wat een geschikte school is voor jou en je hond. De ondernemer hoort vaak de positieve en negatieve kanten van een hondenschool en kan je daarmee naar de beste locatie sturen voor jou en je hond.

Dierenhotels en Kennels

Het kan altijd voorkomen dat je een keer op vakantie gaat of ergens naar toe moet waar je je hond niet mee naar toe kan nemen. Je kan voor deze gevallen gebruik maken van een dierenhotel, pension of kennel. Hier vangen zij jouw hond op en verzorgen ze je hond netjes totdat je weer terug bent. Vaak hebben deze pensions mooie, grote speelvelden waar de honden met elkaar kunnen spelen zodat zij een plezierig verblijf hebben. Laat je informeren bij je Dierspecialist wat een geschikt pension is bij jou in de buurt.

TIP! Wij adviseren je tijdig te boeken, tijdens vakantieperiodes zitten de goede pensions vaak al ruim van te voren vol!

Dierenasiels bij je in de buurt

Je kan overwegen om een hond uit het asiel te halen. Deze honden zijn daar achtergelaten door hun vorige eigenaren die om welke reden dan ook niet meer in staat waren om voor deze dieren te zorgen. In de Nederlandse asiels zitten duizenden lieve en leuke honden op een nieuw baasje te wachten. Door je keuze hierop te laten vallen geef je deze dieren weer zicht op een vrolijke toekomst. Voor tips en advies waar je zoal op moet letten kan je uiteraard terecht bij je Dierspecialist Dierenspeciaalzaak.

Op zoek naar een dier uit het asiel? Kijk dan eens op www.ikzoekbaas.nl en wie weet vind jij daar jouw nieuwe puppy!
Reacties