Konijnen en knaagdieren zijn dol op knagen! Wanneer uzelf een knaagdier of konijn hebt merkt u vast hoeveel er geknaagd wordt aan voedsel, het houten huisje in de kooi, op speeltjes en misschien stiekem wel aan de plinten. Heeft u ook een konijn die knaagt aan alles of een hamster die blijft knagen aan zijn kooi en bent u benieuwd waarom deze dieren knagen? In de blog van deze week leest u alles over het hoe en waarom konijnen en knaagdieren knagen.
Waarom knagen knaagdieren?
Met name knagen konijnen en knaagdieren om de tanden te slijten. Deze blijven hun hele leven lang doorgroeien. Door de knaagbeweging die ze maken ‘schuren’ de tanden over elkaar, waardoor ze netjes bijgehouden worden.
De scherpe tanden van knaagdieren zijn ook super handig bij het zoeken naar voedsel. Soms zit een lekker hapje verstopt onder het hout en dan is het erg handig dat zij zulke scherpe tanden hebben om toch bij het voedsel te kunnen.
Naast het slijten van de tanden en het verkennen van de omgeving gebruiken sommige knaagdieren knagen om hun territorium af te bakenen. Een goed voorbeeld hiervan is de bever, die het gebruikt om takken en bomen om te knagen.
Het beste knaagdier is……..de rat! De rat is het meest efficiënt in zowel het bijten als kauwen en maakt hem daarom tot het beste knaagdier ter wereld.
Knaagt uw huisdier te weinig?
Wanneer uw konijn of knaagdier niet voldoende kauwt en maalt met zijn tanden en kiezen, zullen deze minder goed of verkeerd afslijten. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw lieve vriendje hier wel de mogelijkheid toe heeft. Maar hoe kunt u hier nu mee helpen?
Kauwen op voer helpt bij het slijten van de tanden. Zorg voor een goede kwaliteit brokjes. Daarnaast dient hooi de hele dag onbeperkt beschikbaar te zijn. Ook hout en takken zijn fijn voor uw knaagdier om op te knagen. Konijnen zijn daarnaast dol op riet. U kunt uw konijn dus verwennen met een heerlijke rieten mand. Niet om in te verstoppen maar om lekker aan te knagen. Let er wel op dat het onbehandeld riet is.
Hamster blijft knagen aan kooi
Soms komt het voor dat uw konijn of knaagdier aan de tralies van de kooi of het hout blijven knagen. Dit kan een teken van verveling zijn of de knaagbehoefte. Om dit te voorkomen kunt u de leefomgeving van uw lieve vriendje zo uitdagend mogelijk maken. Zorg hierbij voor voldoende ruimte, knaagspeeltjes en ontdekkingsmogelijkheden. Een te kleine kooi zorgt al snel voor verveling. Deze dieren hebben veel bewegingsruimte nodig, zorg er daarom voor dat zowel uw konijn als knaagdier voldoende bewegingsruimte heeft. Ook de diepte van de kooi heeft bij knaagdieren effect op het knaaggedrag. Bij 10 centimeter bodembedekking wordt er veel meer geknaagd aan tralies bijvoorbeeld dan bij een bodembedekking van 40 centimeter. Bij 80 centimeter bodembedekking wordt zelfs beweerd dat het onnodige knagen geheel stopt. Wilt u het knagen aan de kooi verminderen? Leg dan voldoende knaagmateriaal in de kooi. Denk bijvoorbeeld aan wc-rollen, keukenrollen en harde noten. Hierdoor zal het onnodige knagen beduidend minder worden.
Wist u dat het grootste knaagdier de capibara is? De capibara lijkt op een reuzencavia en kan zo groot worden als een hond! De capibara kan maar liefst 40 kg wegen.
Voedselverrijking
Het is natuurlijk hartstikke vervelend als uw konijn of hamster aan zijn hok blijft knagen. Knaagdieren en konijnen zijn slimme levendige dieren en kunnen zich al snel gaan vervelen. Hierdoor kunnen zij ongewenst gedrag aanleren, zoals knagen aan tralies en ander stereotiep gedrag.
In de natuur is uw huisdier vaak druk met het zoeken naar voedsel, controleren van hun territorium, het maken van een nest of hol en met allerlei sociaal gedrag. Om dit na te bootsen is het belangrijk dat uw huisdier zich prettig blijft voelen en dit natuurlijke gedrag kan blijven uitvoeren.
U kunt bijvoorbeeld het voer op een andere manier aanbieden. Daardoor kunt u uw huisdier laten nadenken, uitdagen en extra beweging geven. Door ze moeite te laten doen om hun voedsel te krijgen maakt het voor de dieren interessanter en leuker. Dit noemen wij ook wel voedselverrijking.
Dieren hebben een voorkeur voor voedsel waar zij moeite voor moeten doen. Zo kunnen zij hun natuurlijk gedrag nabootsen.
Om te weten welke vorm nu het beste past bij uw konijn of knaagdier, kunt u kijken naar het natuurlijke gedrag. Veel speelgoed wat voor de hond of kat als denkspel wordt gebruikt is ook geschikt voor uw konijn. Verstop het voer en laat uw konijn goed zoeken. Zorg ervoor dat u het dier in het begin helpt en dat hij de intentie van het spel leert begrijpen.
Er bestaan meer dan 4000 soorten zoogdieren. Wist u dat bijna 40% van alle zoogdieren knaagdieren zijn?
Waarom zijn konijnen geen knaagdieren?
Konijnen hebben stifttanden. Dit zijn extra tanden achter de boventanden. Deze stifttanden zorgen ervoor dat de onderste tanden goed afslijten en zijn ook de reden dat konijnen niet tot de knaagdieren behoren. Haasachtigen zijn namelijk wel in het bezit van deze stifttanden en knaagdieren niet.
Bent u benieuwd geworden hoe u uw konijn of knaagdier meer entertainment kan bieden? Ga dan langs bij uw favoriete Dierspecialist winkel en vraag naar alle manieren voor voedselverijkking en heerlijke knaagspeeltjes.
Dierspecialist
Bij Dierspecialist houden we je graag op de hoogte met leuke, interessante en informatieve berichten over je huisdier. Volg onze nieuwste blogs, vlogs, video's en acties:
- Download gratis de Dierspecialist App
- Bekijk onze Facebook pagina
- Bekijk onze Instagram pagina
- Bekijk ons uitgebreide assortiment
MISSCHIEN OOK INTERESSANT
1 juni 2018
Vlog #3: Registreren in app en dierenpaspoort maken
In deze vlog legt Renée uit hoe je je kunt registreren in de Dierspecialist App en hoe je…
26 maart 2018
Wandelen met uw konijn
Voor konijnen is bewegingsvrijheid erg belangrijk. Daarom hebben konijnen een ruim hok nodig met…
16 juni 2018
Vlog #4: Leren luisteren en hulp met stofzuigen?
In de vlog van vandaag oefent Renée een aantal basiscommando's met Rosie. Binnenkort start Rosie…