Gaat u voor het eerst kippen houden? Dan zijn er nogal wat dingen die u moet weten over de verschillende kippenrassen, het kippenhok, kippen verzorgen, het houden van een haan en natuurlijk kippenvoer. Gelukkig bent u bij Dierspecialist aan het juiste adres! In deze blog leggen we namelijk alles uit over kippen houden en bespreken we ook de nadelen van kippen. Zo komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Waarom houden mensen kippen?

Kippen zijn populaire huisdieren in Nederland. En zeg nou eerlijk, wie wordt er niet vrolijk van een vers eitje uit eigen tuin? Daarnaast is het een gezellig gezicht wanneer de kippen om uw huis scharrelen, zijn kippen goed tam te maken en kunnen ze met de juiste verzorging uitgroeien tot aanhankelijke huisdieren. Ziet u het al voor zich dat een kip uit uw handen eet en lekker op schoot komt zitten? Lees dan vooral verder!

Kippenrassen: krielkip, legkip of toch de Brahma?

Kippen komen in vele soorten en maten, zo heeft elk kippenras ook andere eigenschappen. Daarom is het goed om van tevoren onderzoek te doen welk kippenras geschikt is voor u en uw tuin. Een aantal kippenrassen staan bekend als goede legkippen en kunnen per kip wel zes eieren in de week leggen. De Plymouth Rock is zo’n goede legger en is rustig, vriendelijk en laat zich makkelijk oppakken. Naast karakter is het handig om te kijken naar het formaat. Want hoe groter de kip, hoe groter het hok en des te meer ruimte ze nodig hebben in de tuin. Doorgaans zijn de grotere kippenrassen geen hoogvliegers en hoeft er geen hoge omheining gemaakt te worden. Bij andere kippen moet deze omheining zeker anderhalf tot twee meter hoog zijn. Houd er rekening mee dat deze kippen ook jaarlijks gekortwiekt moeten worden.

Wist u dat: kippen uitstekende afvalverwerkers zijn? Naast de dagelijks portie kippenvoer pikken ze ook graag schillen en bladeren van fruit en groenten, tuinafval, oud brood, keukenrestjes, karnemelk en ongebrande noten en zaden. Check altijd van tevoren wat kippen wel en niet mogen hebben!

Het kippenhok

Wat natuurlijk niet mag ontbreken is een mooi en groot kippenhok. Als kippen te weinig ruimte hebben kan dit leiden tot verenpikken. Verdiep u dus van tevoren goed in wat voor kippen u wilt gaan houden en hoeveel ruimte dit ras nodig heeft. Bent u zelf handig? Dan kunt u er ook voor kiezen om zelf een kippenhok en kippenren te maken. Zo kunt u het ontwerp helemaal aanpassen aan de tuin en wie weet bent u ook nog voordeliger uit. Een kippenhok maken hoeft namelijk niet heel ingewikkeld te zijn en er bestaan allerlei gratis bouwtekeningen. Het is belangrijk dat het hok voldoende kan luchten en licht doorlaat. Verder zijn een nachthok, legnesten, zitstokken en een lekker zandbad voor de veren belangrijke toevoegingen voor het kippenhok. Voor de bodembedekking kunt u kiezen uit verschillende soorten, zoals beukenhoutsnippers, stro, houtvezels, zaagsel, zand of een mengsel. Leg een dikke laag neer, want kippen houden van omwoelen en graven. Een goed verblijf bevordert de gezondheid van de kippen en de leg van eieren.

Hoeveel ruimte hebben kippen minimaal nodig?

GewichtsklasseNachthok per kipRen per kip
Krielrassen minder dan 1.5 kilo0.55 m21 m2
Kleine rassen 1.5 tot 2 kilo0.70 m21.2 m2
Midden rassen 2 tot 3 kilo0.85 m21.35 m2
Grote rassen meer dan 3 kilo1 m21.5 m2

Kippen verzorgen

Net als andere huisdieren hebben ook kippen aandacht nodig. Verblijven de kippen ’s nachts in het nachthok? Dan is het belangrijk om het hok in de ochtend weer te openen en ’s avonds weer dicht te doen. U kunt dan ’s ochtends meteen de bodembedekking harken of verschonen, het water verversen, de voerbak vullen, de gezondheid van de kippen controleren en graan, tafel- of keukenresten uitstrooien. Aan het einde van de dag checkt u nog eens of er voldoende graan is, alles in het hok in orde is en ververst u het water. Ook kunt u later op de dag verse eitjes rapen. Door dagelijks contact te hebben met uw kippen krijgen ze een band met u als verzorger en zult u merken dat ze steeds aanhankelijker worden. Zo merkt u ook snel wanneer er iets niet goed gaat met de gezondheid van de kippen en kunt u snel handelen.

Tip: Hoeveel kippen mag u houden? Dat hangt uiteraard af van de hoeveelheid ruimte, de grote van het kippenhok en het kippenras. Doorgaans wordt voor beginners een koppeltje van drie kippen aangeraden. Dit is een ideale samenstelling voor een doorsnee gezin en met z’n drieën voelen de kippen zich veilig en kunnen ze gezellig scharrelen.

Wat eten kippen?

Kippen zijn omnivoren en eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. De basisvoeding zijn legkorrels en daarnaast een dagelijkse portie gemengde granen. Kippen zijn levendige dieren en hebben behoefte aan energierijk voedsel. De mineralen, vitaminen en voedingsstoffen zorgen voor een optimale gezondheid en goed functioneren van uw kippen. Pas de basisvoeding dan ook aan op uw kippenras. Krielkippen hebben namelijk andere voedingsstoffen nodig dan een groot kippenras. Verder zijn kippen liefhebbers van tuin- en keukenrestjes. Denk hierbij aan oud brood, fruit, groenten, aardappelen, rijst, vers vlees, kruiden, maïs, ongebrande noten en zaden, karnemelk en insecten. Zoek voor u restjes gaat geven op wat uw kippen wel en niet mogen hebben. Naast eten moeten kippen heel de dag beschikking hebben over schoon drinkwater. Bij warm weer dient u het water vaker te verversen.

Hoeveel eieren legt een kip?

Een gemiddelde legkip legt zo’n zes verse eitjes per week. Met drie kippen heeft u dus voldoende eitjes voor het hele gezin! De eerste eieren beginnen klein en worden langzaam maar zeker steeds groter. Leggen uw kippen eieren? Dan is het belangrijk om deze elke dag te rapen. Zorg dat u een aantal legnesten creëert in het kippenhok, omdat kippen de voorkeur geven aan rustige plek om hun eitjes te leggen. In de winter zal u toch naar de supermarkt moeten voor een doosje eieren, want dan houden de kippen een winterstop.

Nadelen kippen houden

Alle huisdieren brengen een hoop verantwoordelijkheid met zich mee, zo ook kippen. Het begint natuurlijk met de dagelijkse verzorging. Een kippenhok schoonmaken is in het zonnetje een stuk prettiger dan in de regen, maar het moet wel gebeuren. Gaat u op vakantie? Dan zal u iemand moeten vragen om iedere dag voor de kippen te zorgen. Daarbij nemen scharrelende kippen en een kippenhok best wat ruimte in beslag in de tuin. Als u kippen in de tuin wilt houden moet u dus voldoende ruimte vrijmaken. Hierbij geldt: hoe minder kippen, des te meer ruimte per dier. Daarbij leiden te veel kippen op een te klein oppervlak tot geuroverlast. Maar kippen zijn wel sociale dieren, vandaar dat we eerder de tip gaven om een koppeltje te nemen van drie kippen. Verder zijn en blijven kippen vogels en dient u rekening te houden met de vliegkunsten van uw kippen. Nu zijn kleinere kippenrassen betere vliegers dan grote kippen. Verdiep u dus in het leewieken of kortwieken van uw kippen en zorg voor een goede én hoge omheining. Want kunnen uw kippen hieruit, dan hebben ze niet veel tijd nodig om uw moestuin te herinrichten. Of de tuin van de buurman. Naast de kosten voor een kippenhok, dagelijkse verzorging en alle accessoires dient u uw kippen ook regelmatig te controleren op parasieten en zo nodig te behandelen. Ook kan het voorkomen dat de ophokplicht wordt uitgeroepen en dan kunnen uw kippen tijdelijk niet in de tuin scharrelen. Wanneer dit niet het geval is en de kippen er lekker op los scharrelen, zal u op diverse plekken ook kippenpoep aantreffen in de tuin. Nog een belangrijke bijkomstigheid is de aantrekkingskracht van muizen op het kippenvoer. Sluit het kippenvoer goed af en zet het op een veilige plek om muizen zo veel mogelijk te beperken.

Een haan houden

Over het algemeen is een haan een mooie toevoeging aan uw koppeltje kippen. Een haan beschermt de kippen en eventuele kuikens. En logischerwijs kunt u alleen eieren kweken met een haan. Er wordt wel eens gedacht dat een haan de leg van kippen bevordert, maar dit is een fabel. Om een haan aan te kunnen schaffen moet u minimaal vier kippen houden. Beperk dit altijd tot één haan, want meerdere hanen bij elkaar gaan vechten. Hoe mooi een haan ook is, hij brengt ook nadelen met zich mee en de belangrijkste is geluidsoverlast. Misschien vindt u het zelf niet erg als hij al vroeg begint met kraaien, maar omwonende zijn hier niet altijd blij mee. Met name in een woonwijk kan dit voor veel ergernissen van buren zorgen. Veel hanen eindigen dan ook alleen op straat. Denk hier dus goed over na voor u een haan aanschaft!

 

Wist u dat wij veel verschillende soorten kippenvoer, silo’s en snacks voor kippen hebben? Nieuwsgierig? Kijk dan snel op onze webshop!

Reacties