Zo’n kleine kitten met stoute kraaloogjes, tja dat kunt u bijna niet weerstaan. Maar een huisdier aanschaffen brengt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. Bent u van plan om een kitten of kat in huis te nemen? Dan helpen wij u een handje met onze kitten checklist! Zo bent u goed voorbereid bij thuiskomst van uw nieuwe gezinslid.
Wanneer u voor het eerst een kitten of kat in huis neemt heeft u heel wat spulletjes nodig. Uiteraard zijn sommige dingen minder belangrijk en kunnen makkelijk wat later worden aangeschaft, maar met een goede basis zal uw spinnende huisgenoot zich snel op z’n gemak voelen. Wat heeft een kat of kitten allemaal nodig? U leest het hier in de kitten checklist!
Voer- en drinkbakje
Deze bakjes komen in allerlei formaten en materialen. Vooral dat laatste is een belangrijk punt. Een voer- of drinkbakje mag gemaakt zijn van aardewerk, RVS of hard kunststof. Zet geen bakje neer van (zacht) plastic, dit kan makkelijk beschadigen. Heeft u een vaatwasser? Dan is het verstandig om bakjes te nemen die vaatwasmachinebestendig zijn. Als uw kat of kitten naast brokjes regelmatig verwend wordt met vers vlees, vis of natvoeding is het handig om meerdere bakjes aan te schaffen. Uiteraard heeft u ook meer voer- en drinkbakjes nodig als u meerdere katten heeft. En wat schoonmaken betreft geldt voor het voerbakje met brokjes en de drinkbak één keer in de week, voor bakjes met vlees en vis dagelijks. Daarnaast is het belangrijk dat het drinkwater altijd fris en schoon is.
Kattenvoeding
Zorg dat u kwalitatief goede kattenvoeding in huis heeft en dat de voeding is afgestemd op de behoefte van uw kitten of kat. Dit kunnen brokjes zijn, natvoeding of vers vlees. Geef nooit voeding voor andere diersoorten, want dan kan uw kitten of kat belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen mislopen.
Een goede kattenbak
Kattenbakken komen in verschillende soorten en maten. Denk hierbij aan hoekmodellen, kleine kattenbakken, grote kattenbakken, kattenbakken met lade en ga zo maar door. Zorg er altijd voor dat het formaat van de kattenbak in verhouding is met de kat en zet hem nooit in de buurt van het eten. Want wie wilt nou eten op de wc? Niet alle katten vinden het prettig om op de kattenbak te gaan, omdat het een donkere plek is en daar doet een kat niet graag haar behoefte. Uiteraard heeft een kitten kattenbaktraining nodig, maar ook oudere katten kunnen naast de kattenbak gaan zitten. Straf de kat dan niet! Een mogelijke en eenvoudige oplossing is om het klepje uit de kattenbak te halen of zelfs de bovenkap er helemaal afhalen. Zo is de illusie van het donkere hol weg.
Kattengrit: klontvormend, hout, papier of met een geurtje?
Als u ergens veel keuze in heeft, dan is het wel in kattengrit. Koop niet meteen veel dezelfde zakken wanneer u een nieuwe kitten of kat heeft. Katten kunnen namelijk erg kieskeurig zijn en niet alle kattengritsoorten even prettig vinden. Dus dat is een kwestie van proberen. Ook voor uzelf! Want bij de ene soort is het heel makkelijk om tussendoor de ontlasting uit de bak te verwijderen en kan uw kat langer met een schone kattenbak doen dan bij de andere. Ook bestaat er kattengrit die geurloos is, een natuurlijke geur heeft of zelfs een bloemengeur. Probeer wat verschillende dingen uit en kijk wat het fijnste werkt voor uw kat en voor u.
Waarschuwing: kijk uit met klontvormende kattenbakvulling bij jonge kittens! Een kleine kitten kan nog wel eens grit opeten en dat is heel gevaarlijk vanwege de klontvormende functie. Door de aanraking met vocht kan dit problemen veroorzaken in de maag en andere ingewanden. In dat geval kunt u beter houtkorrels kiezen.
Handig schepje voor de kattenbak
Deze heeft u nodig om de ontlasting uit de kattenbak te scheppen. Zo’n schepje kunt u los kopen en bij sommige kattenbakken zitten ze er zelfs bij. Houd de kattenbak goed schoon door elke dag de ontlasting eruit te scheppen en de kattenbak regelmatig helemaal schoon te maken. Hoe vaak verschilt per kattengritsoort.
Lekker slaapplekje
Katten kruipen soms in de gekste plekken om te slapen, maar een heerlijk zacht mandje of kussen is altijd een succes. Zo kunt u een kitten of kat ook prima aanleren om in een mandje of op een kussen of dekentje op de bank te liggen. Dit zorgt ervoor dat er een stuk minder haren op de bank komen. Creëer meerdere slaapplekjes in huis en dat hoeft echt niet moeilijk te zijn. Neem een rietenmand en leg daar een dekentje of handdoek in en klaar is de slaapplek! Vaak zijn gewone kartonnen dozen ook erg populair, sowieso om even mee te spelen.
Let op: laat uw kitten of kat niet spelen of slapen in een bananendoos! De dozen zijn doorgaans ingespoten met bestrijdingsmiddelen en die kunnen erg schadelijk zijn.
Een uitdagende krabpaal
Niets is zo fijn als goede nagelverzorging. Kittens maar ook volwassen katten scherpen graag de nagels en als u geen krabpaal heeft staan, dan zal iets anders de klos zijn. En dat is behoorlijk zonde van de mooie meubels of het behang! U kunt de krabpaal insmeren of sprayen met kattenkruid om het nog aantrekkelijker te maken. Ook kunt u op verschillende locaties in huis krabpalen zetten. Krabpalen kunt u zo luxe maken als u zelf wilt. Van alleen een sisal stam tot een waar kattenparadijs met meerdere verdiepingen en verstopplekken.
Kattenkwaad uithalen met kattenspeelgoed
Spelen is niet alleen erg leuk, het is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling en het jachtinstinct van de kitten of kat. U zult vanzelf merken dat bepaalde speeltjes populairder zijn bij uw kat dan andere. Uiteraard vallen kattenspeeltjes met catnip (kattenkruid) vaak in de smaak! Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat samen spelen leuker is en goed voor de band tussen u en uw kat. Besteed hier dus genoeg aandacht aan.
Een veilig reismandje
Uw kat zal een keer mee moeten naar de dierenarts. En sowieso in eerste instantie mee naar uw huis! Dan mag een veilig reismandje niet ontbreken. Zorg er altijd voor dat het mandje qua formaat geschikt is voor uw kat en leg er een comfortabel dekentje of handdoekje in. Let op dat u een stevige reismand neemt en dat deze goed afgesloten kan worden. U kunt uw kat ook trainen en laten wennen aan het reismandje, bijvoorbeeld door hem een vaste plek in huis te geven. Dan betrapt u uw kat er vast een keer op dat hij er lekker in ligt te slapen.
Kam of borstel voor katten
Of en hoe vaak u uw kitten of kat moet borstelen hangt er af van het ras en de vachtlengte. Vraag altijd even na bij uw lokale Dierspecialist winkel welke borstel of kam het beste is voor uw kat. Maak borstelen leuk en doe het voorzichtig, zeker met klitten in de vacht. Haal deze er dan eerst voorzichtig uit met u vingers en kam het dan zachtjes verder uit. Een kortharige kat zal niet in de klit raken, maar het is wel fijn om af en toe de dode haren te verwijderen. Daarbij is het belangrijk met uw kitten of kat te controleren op ongewenste gasten, zoals vlooien of teken. Teken ziet u vaak wel zitten of voelt u tijdens het aaien. Vlooien kunt u controleren met een speciale vlooienkam. Soms kan uw kat toch vlooien hebben als u deze niet tegenkomt met kammen. Vaak ziet u dan kleine zwarte korreltjes, dit is vlooienpoep. Leg de korreltjes op een vochtig stukje keukenpapier. Geeft het een rode of bruine kleur? Dan is dit opgedroogd bloed en inderdaad vlooienpoep. Voor de gezondheid is het belangrijk om dit soort ongewenste gasten te voorkomen en uw kat dus preventief te behandelen.
Kattenluik of portier?
Een nieuwe kitten of kat mag natuurlijk niet meteen naar buiten, maar uiteindelijk kan een kattenluikje toch wel handig zijn. Er bestaan hele simpele kattenluikjes en luxe modellen die werken op chipnummer. Zo kunnen de andere katten uit de buurt niet binnen komen. Ook kan er een tijdslot op zitten wat handig kan zijn als uw kat naar de dierenarts moet bijvoorbeeld. Zo kan de kat altijd naar binnen, maar na een bepaalde tijd niet meer naar buiten. Een andere optie is natuurlijk portier spelen en uw kat zelf naar buiten en weer naar binnen laten.
Katten halsbandje: wel of niet
Over een katten halsbandje bestaan verschillende meningen. Met een bandje is voor andere mensen te zien dat het een huisdier is en geen zwerfkat. Door er een belletje aan te hangen is het voor de kat veel moeilijker om vogels te vangen. Maar ze kunnen wel achter van alles blijven hangen als ze op avontuur zijn. Kies dus altijd voor een veilig halsbandje wat opengaat als er druk op komt. Zo kan uw kat zich niet ergens aan ophangen en zichzelf altijd bevrijden uit benarde situaties.
Smakelijk kattengras
Katten die (nog) niet naar buiten mogen kunnen wel behoefte hebben aan gras eten. Hiervoor kunt u eenvoudig een kant-en-klaar kattengrasbakje kopen of zelf wat gras zaaien in een bloempot. Niet alle katten eten gras dus dat is een kwestie van proberen.
De kitten checklist afvinken met Dierspecialist
Bij Dierspecialist vindt u alles wat u nodig heeft voor uw nieuwe kitten of kat. Van kwalitatief hoogwaardige kattenvoeding, kattenspeelgoed, kattenbakken, vele soorten kattengrit en vlooien- en tekenbestrijding tot lekkere snacks. Voor advies staat uw lokale Dierspecialist winkel met raad en daad klaar! Heeft u nog vragen of wilt u meer weten of het aanschaffen van een kitten of kat? Loop dan vooral even binnen of neem contact op via onze adviespagina.
Nu heeft u alle spullen in huis, maar dan begint het pas. Lees daarom snel de blog een kitten opvoeden 2.0!
Dierspecialist
Bij Dierspecialist houden we je graag op de hoogte met leuke, interessante en informatieve berichten over je huisdier. Volg onze nieuwste blogs, vlogs, video's en acties:
- Download gratis de Dierspecialist App
- Bekijk onze Facebook pagina
- Bekijk onze Instagram pagina
- Bekijk ons uitgebreide assortiment
MISSCHIEN OOK INTERESSANT
2 juli 2018
Vakantie met hond en kat: gebruik de vakantie checklist!
Ik ga op vakantie en ik neem mee: mijn huisdier! Of juist niet? Om goed voorbereid aan de zomer te…
4 mei 2018
Hoe ontworm ik mijn hond en kat?
Zowel honden als katten kunnen last krijgen van wormen. Zeker nu u vaker met de hond naar buiten…
22 januari 2018
Een kitten opvoeden 2.0
Vloerbedekking lostrekken, in de gordijnen hangen, spullen van tafel gooien en aan de bank krabben:…