Sommige eigenaren kunnen maar moeilijk geloven dat hun lieve honden en katten liever een constant eetpatroon hebben. Zowel katten als honden zijn gewoontedieren. In deze blog leest u dan ook alles over hoe u uw hond of kat het beste kunt laten wennen aan nieuw voer. Want af en toe wilt u gewoon ander voer dat beter is voor uw trouwe viervoeter.

Wisselen van hondenvoer


Voor ons lijkt het misschien wat saai om iedere dag hetzelfde te moeten eten maar honden denken hier heel anders over. Het kan soms gebeuren dat u wilt veranderen van hondenvoer. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien wilt u voor een gedeelte of geheel overstappen van vers vlees naar brokken of juist andersom. Als u overstapt op ander voer kan de ontlasting, de huid en de adem anders gaan ruiken. Op dat moment is het lichaam bezig met ontgiften. Verdeel het eten in ieder geval over minimaal twee en bij voorkeur drie maaltijden per dag. Dit geeft een minder zware maagbelasting en komt de opnamen van de voedingsstoffen ten goede.

Wennen aan ander hondenvoer

Spijsverteringsproblemen zoals dunne ontlasting of diarree worden vaak veroorzaakt doordat de hond ziek is of stress heeft. Een andere veel voorkomende oorzaak van diarree bij pups en volwassen honden is een plotselinge verandering van voer. De darmflora van een hond past zich namelijk aan, aan de voeding die hij krijgt. Als uw hond nieuwe voeding krijgt betekent dit dat er nieuwe bacteriën door de darmen komen, waar de hond niet aan gewend is. De darmen herkennen de nieuwe brok nog niet waardoor het geleidelijk wordt afgevoerd als diarree. De beste manier om uw hond te laten wennen aan andere brokken is door stapsgewijs van voer te veranderen. Hiervoor wordt een gewenningstijd van zes dagen aangehouden.


Wisselen tussen geperste en krokante brok?

Stapt u over van een krokante brok naar een geperste brok of andersom? Let dan goed op! U kunt dan namelijk niet geleidelijk overstappen. Een geperste brok verteert op dezelfde manier als vlees, een krokante brok niet. Het beste kunt u hierbij direct overstappen op de andere brok. Houd uw hond wel goed in de gaten en let hierbij met name op zijn ontlasting.
Het kan namelijk zijn dat uw hond reageert op de verandering en hierdoor diarree krijgt. Dit mag een aantal dagen duren maar mag niet te erg worden en dit moet na een aantal dagen weer over gaan. Is de ontlasting alleen wat zachter dan normaal? Dan is er niets aan de hand. Dit wordt na een paar dagen vanzelf weer normaal.

Van vlees naar brok

Krijgt uw hond nog geen brokken en wilt u van een vlees voeding overstappen naar een geperste of krokante brokvoeding? U kunt dan ook het beste meteen overstappen van voer.

Tip: Neem de tijd! Zeker bij oudere katten, kieskeurige katten en katten met gezondheidsproblemen.

Wisselen van kattenvoer

Uw kat laten wennen aan ander voer is net als bij de hond een uitdaging. De kattenmaag en darmen kunnen van slag raken bij abrupt overstappen op ander kattenvoer. Ook kan uw kat flink ziek worden. Dit kunt u voorkomen door het nieuwe voer geleidelijk aan uw kat te introduceren.

Wist u trouwens dat katten het liefst meermaals per dag een kleine maaltijd eten? Geeft u uw kat afgepast te eten, zorg dan dat ze minimaal 3 tot 4 keer per dag een kleine maaltijd krijgt.

Wennen aan ander kattenvoer

Zet u in één keer een bakje met nieuwe voeding voor uw
kat neer dan zijn er een aantal scenario’s mogelijk.

 • Uw kat vindt het eten fantastisch, smikkelt
  alles op en heeft daarna buikpijn en u ziet de inhoud al snel weer terug op uw
  vloer.
 • Uw kat heeft geen idee wat dit moet voorstellen
  en eet dus niets. Net zolang totdat u de oude brokken teruggeeft.
 • Uw kat maakt het allemaal niets uit, als er maar
  wat te eten is. Buikpijn met diarree was toch al bekend bij uw kat.

Het is dus duidelijk dat een plotselinge verandering van voer buikpijn, diarree, misselijkheid of zelfs weigeren van voeding kan opleveren. Dit willen we natuurlijk voorkomen vandaar dat wij een stappenplan voor u hebben opgesteld waarmee u de nieuwe kattenvoeding geleidelijk aan introduceert.

Nieuw: Dierspecialist Huismerk voeding

Dierspecialist heeft nu een eigen lijn met hoogwaardig droogvoer voor honden en katten ontwikkeld. Wij hebben 6 varianten voor hond en 5 varianten voor kat in ons assortiment. Kijk snel bij uw favoriete Dierspecialist winkel of in de webshop. Voor meer informatie gaat u naar de volgende link.

Reacties