Er zijn meerdere soorten kattenvoer. Van brokken tot aan natvoer. Maar welk voer biedt uw kat nu de juiste vitaminen en mineralen voor een gezond kattenleven? En waaraan herkent u nu goede voeding voor uw kat? Bestaat het perfecte kattenvoer eigenlijk wel? In deze blog gaan wij op onderzoek uit en zetten wij de voordelen van droogvoer en natvoer op een rijtje.

Wat is het verschil tussen droog- en natvoer?

Droogvoer is, zoals de naam al zegt, droog voer. Het water wordt uit de ingrediënten van het kattenvoer onttrokken, waardoor ze bijzonder compact en extreem duurzaam zijn. Droogvoer is hierdoor ook erg lang houdbaar. Natvoer is vochtig of half vochtig. Na het openen van de verpakking is dit voer beperkt houdbaar. Na 2-3 uur dient het voer in de bak al weggegooid te worden. Onder natvoer vallen: blikjes, kuipjes en zakjes. De voeding is verhit, waardoor de eiwitten zijn veranderd.

Wat heeft mijn kat nodig?

Voor de groei van het lichaam van uw kat heeft hij bepaalde voedingsstoffen nodig. We nemen als voorbeeld de lievelingsprooi van een wilde kat, de muis. Een muis bestaat voor 85% uit vlees, waaronder spierweefsel, bindweefsel en organen. De resterende 15 procent bestaat uit plantaardige stoffen uit het maagdarmkanaal, botten en veren. Een gemiddelde muis bestaat voor 50 tot 60 procent uit eiwit, 20 tot 30 procent vet en 3 tot 8 procent koolhydraten. Onderzoek heeft uitgewezen dat katten de voorkeur geven aan voedsel dat vergelijkbaar is aan samenstelling van de muis.

 

Wat wij hierin zien is dat katten veel eiwitten nodig hebben. Onze katten kunnen maar een beperkt aantal koolhydraten verteren! Koolhydraten omvatten voedingsvezels of ruwe vezels, deze zijn niet verteerbaar maar regelen de darmwerking.

 

Daarnaast is vet van vitaal belang voor uw kat. Dierlijke onverzadigde vetzuren zoals omega-3 vetten worden beter geschikt geacht voor carnivoren, zoals de kat. Deze vetzuren worden gehaald uit dierlijke bronnen.

 

Dan gaan we kijken naar de benodigde vitaminen en mineralen voor een kat. De kat heeft met name behoefte aan vitaminen. Belangrijk hierbij is het onderscheid tussen in water en vet oplosbare vitaminen. Laatstgenoemde wordt voor een lange tijd opgeslagen in de vetcellen van het lichaam. Een overdosis kan dan gevaarlijk zijn! Wateroplosbare vitaminen worden uitgescheiden in de urine. Hier kan er dus geen overschot ontstaan.

 

Naast vitaminen zijn mineralen erg belangrijk. Een kat heeft een hogere dosering nodig van: calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en chloor. Sporenelementen zijn ijzer, koper, zink, mangaan, jodium en selenium.

Wist u dat het meer bij het natuurlijke gedrag van een kat past om meerdere keren per dag een kleine portie te laten eten? In een wild eet een kat wel 8 tot 10 keer per dag.

Natvoer kat

Met natvoer bent u er in ieder geval verzekerd van dat uw kat voldoende vocht binnenkrijgt. Natvoer bevat veel vocht wat ook de kans op urineweginfecties verkleint. Daarnaast zal uw kat minder snel dik worden. Natvoer bevat vaak de helft van het aantal calorieën in vergelijking met droogvoer. Daarnaast wordt natvoer vaak goed gegeten door kieskeurige eters. Wel is natvoer in strijd met de natuurlijke voeding van de kat.

 

Droogvoer kat

Een groot voordeel van droogvoer is dat een kleine hoeveelheid brokken veel voedingsstoffen bevat. De brokjes hebben veel verschillende vormen en structuren wat zorgt voor gezondere en schonere tanden. Door de geringe tot geen hoeveelheid water in de brokken kan dit leiden tot een erg geconcentreerde urine. Dit kan weer leiden tot de vorming van nier- en blaasstenen. Bij het productieproces van brokken worden vaak plantaardige ingrediënten zoals aardappelen, erwten en luzerne toegevoegd. Brokken bevatten daarom vaak tot 50 procent aan koolhydraten. Een stof die de kat, zoals net gelezen, maar in een beperkte hoeveelheid nodig heeft. Kiest u voor brokken kijk dan goed naar de aangegeven hoeveelheid op de verpakking.

 

Droogvoer of natvoer voor katten

Zowel natvoer als droogvoer hebben voordelen. U kunt daarom ook de keus maken om deze twee te mengen. Uw huisdier geniet dan van de voordelen van beide varianten. De beste combinatie bestaat dan uit een half portie droogvoer en een half portie natvoer. Wat u bijvoorbeeld ook kunt doen is ’s ochtends het droogvoer geven en ’s avonds natvoer. Wilt u graag gaan wisselen van voer maar weet u niet hoe? Lees dan de blog die wij geschreven hebben over het overstappen van voer.

Wist u dat katten geen zoetigheid proeven?

Beste voer voor uw kat

Het perfecte kattenvoer bestaat niet. Aan zowel natvoer als droogvoer zitten voordelen en nadelen. Om uit te zoeken was het beste voer voor uw kat is zit er weinig anders op dan de achterkant van het voer te lezen. De eenvoudigste aanwijzing hierbij is of het om complete of aanvullende dierenvoeding gaat. Complete dierenvoeding moet aan alles voldoen wat een kat nodig heeft om gezond te blijven. Aanvullende dierenvoeding is eigenlijk alleen maar geschikt als traktatie. Hier ontbreken de essentiële vitaminen en mineralen.

 

Bij het zoeken naar het juiste kattenvoer kunt u het beste richten op de volgende criteria:

  • Vlees staat op de eerste plaats van de ingrediëntenlijst.
  • Plantaardige ingrediënten zoals granen en groenten worden gespecificeerd.
  • Plantaardige bijproducten zijn niet of apart vermeld
  • Er zijn geen andere ongedefinieerde bestanddelen zoals vetten of bereidingsproducten.

 

Een voorbeeld hiervan zijn de Dierspecialist huismerk brokken, waar alles precies gespecificeerd staat. Houd er altijd rekening mee dat ook per kat smaken verschillen. Veel katten hebben een voorliefde voor welk voedsel ze het liefst hebben.

 

Bent u na het lezen van deze blog er nog niet uit welk voer nu het beste past bij uw kat? Geen probleem. Kom langs bij de Dierspecialist winkel bij u in de buurt en wij geven u graag al het advies wat het beste past bij u en uw kat.

Reacties