Ziet u ook door al het konijnenvoer het bos niet meer? Kan uw konijn blijven eten, maar heeft u geen idee wat nu de precieze hoeveelheid is en hoeveel hooi, brokken of snacks u mag geven aan uw konijn? Stop dan met piekeren en lees de gehele blog voor alle informatie over het eetpatroon van konijnen.

Wat mogen konijnen eten

Een konijn heeft zeer gevoelige darmen waardoor voeding erg belangrijk is. Uw konijn moet iedere dag minstens twee keer gevoerd worden. Een bakje met gemengd konijnenvoer is niet genoeg voor uw konijn voor een hele dag. Ze hebben een gebalanceerd dieet nodig met veel vezels om de darmen gezond te houden. Daarnaast bevorderen de vezels het kauwen waardoor het gebit voldoende slijt. Dit is nodig omdat de tanden van een konijn altijd doorgroeien. Het beste biedt u hooi aan in een hooiruif. Onbeperkt hooi is de basis van de voeding voor uw konijn. Het dieet van uw konijn zou voor 80% uit hooi moeten bestaan, 10% groenvoer, 5% brokken en 5% gezonde snacks. In kg per lichaamsgewicht is dit ongeveer 160 gram hooi per dag, 20 gram brokken, 40 gram groenvoer en 20 gram gezonde snacks.

Tip: Sommige konijnen vinden hooi niet zo lekker. Gelukkig hebben wij voor kieskeurige konijnen speciaal kruidenhooi. Hooi met een toevoeging, waardoor het veel lekkerder is om te eten.

Als een konijn veel brokjes eet, zal het te weinig hooi eten en daardoor last krijgen van zijn darmen. Krachtvoer bevat te weinig vezels voor een goede darmwerking. In dat geval zal het konijn de blindedarmkeutels niet opeten, terwijl deze erg belangrijk zijn vanwege de extra voedingsstoffen die ze daaruit halen, zoals eiwit en vitamine B. Daarom ziet u deze kleinere blindedarmkeutels ook niet terug in de kooi van uw konijn. Deze worden namelijk direct weer opgegeten.
Merkt u dat de keutels onder de staart vastgeplakt zitten? Dan weet u dat uw konijn teveel brokjes binnenkrijgt. Wees extra alert op het ontstaan van myiasis. Dit zijn vliegen die eitjes leggen in de ontlasting onder de staart, waar maden uit komen die grote schade aanrichten aan de huid van het konijn.

Wat is nu het beste voer voor uw konijn? U kunt uw konijn gemengd voer aanbieden of alleen de brokjes. Ons eigen huismerk Dierspecialist biedt beide varianten aan. Zo hebben wij de luxe konijnenkorrel wat een 100% natuurlijk, volledig voer is voor uw konijn. Er zit een verschil tussen geperste en geëxtrudeerde korrels. Geperste korrels bevatten veel voedingsstoffen en zijn makkelijk te kauwen voor uw konijn. De vertering van deze brokjes kost daarentegen wel meer energie. De geëxtrudeerde korrels zijn brokjes waarbij de ingrediënten lichtjes worden gestoomd en vervolgens onder druk worden getransformeerd tot een brokje. Hierdoor zijn de voedingsstoffen makkelijk opneembaar. Bij Dierspecialist vindt u zowel geëxtrudeerde brokjes als geperst.

Bij gemengd konijnvoer moet u opletten dat uw konijn niet het lekkerste eruit haalt, maar ook de zwarte staafjes eet. Hier zitten namelijk de meeste voedingsstoffen in. Mocht het zo zijn dat uw konijn inderdaad alleen maar het lekkers er tussen uit vist, dan kunt u beter overstappen op alleen brokjes. Als u wilt overstappen op ander konijnenvoer doe dit dan geleidelijk. Meng zeker de eerste 7 dagen het oude konijnenvoer met het nieuwe voer wat u wilt gaan geven. Een konijn heeft zeer gevoelige darmen en kan daarom niet ineens overstappen op ander konijnenvoer.

Geef een volwassen konijn niet meer dan 20 gram brokjes per kilo lichaamsgewicht per dag.

Ook groenvoer is belangrijk voor konijnen. Begin eerst met hele kleine stukjes groenvoer zodat uw konijn eraan kan wennen. Let wel goed op welke groenten u uw konijn geeft, want uw konijn kan niet tegen alle soorten groenten. Geef iedere keer een klein beetje meer zodat uw konijn er langzaam aan kan wennen. Let ook op dat u niet teveel geeft, want van bijvoorbeeld teveel wortels kan uw konijn erg dik worden door de hoeveelheid suikers die hierin zit. Konijnen mogen best veel groentes eten: andijvie, spinazie, witlof, wortel, wortelloof of selderie.

Natuurlijk is het af en toe ook lekker om uw konijn te verwennen met een snack. Hiermee kunt u uw konijn ook trainen. Verstop de snoepjes bijvoorbeeld in een snackbal. Let hierbij wel weer goed op dat u uw konijn niet teveel geeft anders wordt uw konijn snel te dik of krijgt hij diarree.
Snacks die u uw konijn altijd mag geven zijn kauwsnacks. Het gebit van uw konijn groeit namelijk zijn hele leven door. Het is dus belangrijk dat dit op een natuurlijke manier gesleten wordt. Dit kan door kauwsnacks aan te bieden zoals wilgenballen of wilgentakken. Daarnaast zijn ook houten speeltjes of wilgenbruggen geschikt als knaagspeeltje. Verantwoorde snacks zijn bijvoorbeeld een klein stukje fruit (banaan, appel, mandarijn, aardbei, framboos, kiwi, pitloze druif), rozijntjes (niet teveel, 3 per dag max.), verse groente, verse of gedroogde kruiden, gedroogd fruit, geperste kruidenbrokjes en hooipellets.

Wat mogen konijnen niet eten

Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal slechte groenten voor uw konijn. Denk aan prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes, nat gras en klaver. Let ook goed op met kool. Als u hier teveel van geeft kan uw konijn gas in zijn buik krijgen. Deze soorten kool mag uw konijn wel, maar niet teveel: broccoli, bloemkool en boerenkool.

Wist u dat appelpitjes giftig zijn voor uw konijn?

Wanneer voeren?

Konijnen zijn schemerdieren en zijn vooral ’s ochtends en ’s avonds actief en op zoek naar eten. Het beste is dan ook het voer te verdelen over twee of drie momenten. Voer uw konijn in de ochtend bijvoorbeeld als u net wakker bent geworden, ’s avonds voor het eten en in de avond voordat u gaat slapen. Om te zorgen dat uw konijn zijn natuurlijke ritme zo goed mogelijk behoudt adviseren wij om overdag geen snacks te geven. Hooi mogen ze natuurlijk wel onbeperkt eten. Vergeet ook niet bij minimaal één van de voerbeurten het drinkwater te verversen. In de winter als het vriest adviseren wij zelfs om bij elk voer moment vers water neer te zetten.

Na het lezen van deze blog bent u natuurlijk een expert op het gebied van voer voor uw konijn. Mocht u toch nog vragen hebben kunt u deze altijd aan ons stellen in de Dierspecialist App, social media of natuurlijk in uw favoriete Dierspecialist winkel.

Reacties