Misschien heeft u zelf kippen in de tuin of heeft één van uw buren kippen rondscharrelen. Kippen worden namelijk steeds meer aan huis gehouden. Zo scharrelen ze gezellig rond en kakelen wat af. Maar wat is er nou leuker dan schattige kuikentjes? Toch is het nog een hele uitdaging om kuikentjes uit de eieren te laten komen. Of kiest u er liever voor een kuikentje te kopen? In deze blog leest u dan ook alles over het houden van kuikens.

Het belang van de haan

Kippen kunnen ten allen tijde eieren leggen, maar u heeft wel een haan nodig om het ei te bevruchten wilt u er een kuiken uit krijgen. Indien dit het geval is krijgt u een broedse kip. Dit herkent u aan een kip die veel op het nest zit en gesteld is op haar rust. Dit kan de hen duidelijk maken door haar houding. Kop laag, bol in de veren en kont omhoog. Mocht u dit opmerken zet de hen dan voorlopig even apart, zodat ze zich kan richten op de eieren.

De broedperiode

De broedperiode duurt 21 dagen, maar net als bij mensen kan het ei eerder of later uitkomen. Hoe komt het kuiken nu uit het ei? Het kuiken heeft een speciale eitand ontwikkelt, waarmee ze zich door de schaal naar buiten kan breken. Na de geboorte zal deze tand vanzelf weer verdwijnen. Het kuiken begint met het maken van een klein gaatje in het ei en hier kunnen ze rustig een tijd over doen. Raak dus niet meteen in paniek als u een klein gaatje in het ei ziet maar het kuiken nog niet zichtbaar is. Het is namelijk een erg intensieve taak voor een kuiken om zichzelf uit het ei te zien bevrijden. Een paar uur rusten tussendoor hebben ze dan ook zeker nodig om daarna weer verder te gaan met deze energie kostende taak. Vaak zijn de kuikens wel binnen 24 uur uit het ei. Eenmaal uit het ei gekropen zult u de kuikens nog niet veel zien. Ze verstoppen zich namelijk lekker onder moeder waar het warm is.

Wist u dat kippen praten met hun ongeboren baby's? In een natuurlijke omgeving zal een moederkip kakelen naar haar kuikens voordat ze uit het ei zijn gekropen. Op hun beurt piepen de ongeboren kuikens terug naar de moeder, en naar elkaar.

De juiste broedtemperatuur

Mocht u gebruikmaken van een broedmachine of is de moeder helaas niet langer aanwezig in het verblijf dan kunt u gebruik maken van infrarood of warmtelampen. Bij een juiste temperatuur liggen de kuikens naast elkaar onder de straling van de lamp. Zo houden ze elkaar warm. Merkt u dat de kuikens juist verspreid gaan liggen, dan is het te warm onder de lamp. Liggen ze helemaal op elkaar en direct onder de lamp, dan weet u dat de kuikens het te koud hebben.

 

In de eerste week na de geboorte moet het hok 38 graden zijn, daarna zakt u langzaam naar de 35 graden. In de tweede week begint u met afbouwen en verlaagt u de temperatuur met 2 graden. Dit doet u door de lamp steeds hoger te hangen. Probeer dit 4 weken lang vol te houden. Als u uiteindelijk de gemiddelde buitentemperatuur bereikt en de kuikens voldoende weerstand hebben kunt u de lamp uitschakelen. Tijdens extreem koude nachten kunt u de lamp natuurlijk altijd nog gebruiken. Daar zullen uw kuikens erg blij van worden.

Kuikenvoer

Pasgeboren kuikens kunnen nog enige tijd zonder voedsel. Ze hebben voedingsstoffen meegekregen uit het ei. Dit is maar goed ook, want de eieren in een nest komen nooit allemaal tegelijk uit. De kuikentjes moeten dus op de geboorte van hun broertjes en zussen wachten, totdat moeder van het nest gaat om voedsel te zoeken. Het is belangrijk dat u dit proces niet verstoort. Dit hoort allemaal zo natuurlijk mogelijk te verlopen. Zorg er wel voor dat zodra moeder het nest verlaat er voldoende water staat en een bakje met opfokvoer voor kuikens tot en met zes weken. Zorg ervoor dat uw kuikens niet in de drinkbak kunnen staan. Kuikens hebben andere voeding nodig dan volwassen kippen. In kuikenvoer zitten veel meer eiwitten en mineralen en minder calcium dan in volwassen kippenvoer. Hierdoor worden de kuikens voorzien van voldoende energie en bouwstoffen voor de ontwikkeling van onder andere het skelet, de spieren en veren. Na zes weken kunnen de kuikens in enkele dagen overschakelen op opfokvoer met ongeveer 18 procent eiwit. Vanaf ongeveer 20 weken kunnen de hennen over op legvoer. Voor jonge kippen is speciaal strooivoer beschikbaar bestaande uit grof gemalen graan.

Kuiken kopen

U kunt ook beslissen om een kuiken te kopen bij een boer. Wanneer u kippen al van kuiken af aan hebt zult u merken dat u echt een band met ze opbouwt. Zo zullen ze iedere dag even naar u toe komen om te kijken hoe het gaat. Het is verstandig om van te voren uit te zoeken wat voor ras u wilt, in verband met het verschil in grootte en ras van de kippen.

Het beste kunt u in het begin van de zomer beginnen met het houden van kuikens. Zo hebben ze wat langer de tijd om te groeien en zijn ze al beter bestand tegen de komende winterse kou.

Jonggeboren kuikens moeten schoon en droog gehouden worden en constant toegang hebben tot schoon drinkwater en voer.

 

U heeft een kuiken uitgezocht en binnen enkele dagen zal hij komen. Wat gaat u van te voren doen? Allereerst maakt u de plek schoon waar de kuikens geplaatst zullen worden. Dit kan een dichte kooi of bak zijn. Belangrijk is dat de kuikens er niet uit kunnen en dat ze uit de tocht zitten. Een knaagdierenkooi of een hoge plastic bak is erg geschikt als verblijf. Dit verblijf moet worden ontsmet. Begin een dag van te voren al met het verwarmen van de plek waar de kuikens komen. Zo kan de omgeving al een beetje opwarmen. Maak in het verblijf met karton wat ronde hoeken. Het is namelijk belangrijk om zoveel mogelijk hoeken te vermijden. Wanneer kuikens in paniek raken zullen ze naar de hoeken rennen met z’n allen. De kans is dan groot dat ze elkaar verstikken. Zonder hoeken verklein je deze kans.

Het verblijf is klaar, het is tijd om uw kuiken mee te nemen naar huis. Let er dan op dat het voedsel nooit nat wordt. Nat voedsel kan slechts in één nacht al beschimmeld raken, wanneer een kuiken daarvan eet kan hij dood neervallen. Controleer daarom met regelmaat of het voer niet nat geworden is. Let hierbij ook op met eventuele omgevallen bakjes water. De vloer moet droog blijven. Controleer daarnaast een paar keer per dag de temperatuur of het niet te warm is of juist te koud.

Wist u dat kippen een grote waarde hechten aan het maken van een nest? Ze beginnen met hun nest door het krabben van een ondiep holletje in de grond. Daarna dragen ze takjes en bladeren op hun rug mee naar het aanstaande nest, waar ze het nestmateriaal van zich af laten glijden en een opstaande rand maken rondom het kuiltje. Tijdens het maken van het nest eten of drinken ze niet, net zolang totdat het nest voldoende privacy heeft en veilig is tegen roofdieren.

Wanneer mag mijn kuiken naar de ren?

Kuikens zijn volwassen als ze eieren gaan leggen, meestal is dit met 6 maanden. Als uw kuiken zijn pluimen heeft kunt u ervoor kiezen een ren te maken naast de ren van de volwassen kippen. Zo kunnen ze alvast aan elkaar wennen door het gas heen. Gaat u de kuikens, die inmiddels volwassen zijn, bij de kippen plaatsen zorg er dan voor dat er genoeg ruimte is. Er zal een nieuwe pikorde gevestigd moeten worden. Dit heeft even tijd nodig, maar het is belangrijk dat alle kippen de ruimte hebben om elkaar te ontlopen. Als vuistregel kunt u aanhouden dat u uw kuikens met 16 weken kunt proberen bij andere kippen te zetten. In het begin dan wel gescheiden door gaas.

Gaat u binnenkort een kuiken halen of heeft u een broedse kip? Bij uw favoriete Dierspecialist winkel kunt u alle informatie vragen over kuikens.

Reacties