2019 staat voor de deur. De ideale tijd om te beginnen aan uw lijst met goede voornemens. De meest voorkomende voornemens voor het nieuwe jaar zijn: stoppen met roken, afvallen door meer te sporten, ontstressen, gezonder eten, zelfverzekerd worden en meer tijd doorbrengen met familie en vrienden. Begint u 2019 ook positief met goede voornemens? Ga dan voor een positief resultaat en behaal uw voornemens samen met uw huisdier. Samen met mijn huisdier hoor ik u al denken. Ja, u hoort het goed. Uw huisdier gaat u helpen met het behalen van uw goede voornemens en zo begint u samen aan een fantastisch 2019.

Goed dieet

Dit jaar ga ik echt minder chinees, pizza, pannenkoeken, friet en shoarma eten! Vaker zelf koken en nog gezond ook! Dat is het voornemen voor 2019. Massaal gaan we op zoek naar een goed dieet, waarin we ook minder vlees eten. Zorg dat je niet alleen voor jezelf gezond voedsel faciliteert, maar ook voor uw huisdier. Weet u eigenlijk wel hoeveel calorieën uw huisdier binnen krijgt? Een worstje hier, plakje kaas, een snoepje omdat hij zo schattig kijkt. Stiekem krijgt uw hond veel meer binnen dan u denkt! Meet of weeg daarom de voeding van uw huisdier. Gebruik hiervoor een beker met een markering voor de juiste hoeveelheid. Op de verpakking is meestal een richtlijn aangegeven voor het (streef)gewicht. Oudere gecastreerde dieren hebben minder voeding nodig dan jonge en niet gecastreerde dieren.
Daarnaast hebben groeiende dieren specifieke voedingsstoffen nodig om gezond en sterk te worden. Oudere dieren hebben meestal een lagere energiebehoefte maar weer meer behoefte aan bijvoorbeeld stoffen die gewrichtsslijtage tegengaan. Het kiezen van de juiste voeding voor elke levensfase, dan wel aandoening, zal in grote mate bijdragen aan een goede gezondheid van uw vrolijke viervoeter.

Stop het aantal snoepjes wat uw huisdier mag in een grote pot. Zo kan iedereen in het gezin een snoepje geven aan de hond of kat. Maar weet u precies hoeveel dit is!

Stoppen met roken

Ten eerste, waarom zou u roken in de buurt van uw huisdier? Voor een hond, kat, vogel of konijn is rook net zo schadelijk, dan wel niet schadelijker als voor de mens. Niet meer doen dus. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Roken is in negen van de tien gevallen een manier om afleiding te hebben. Zorg er daarom voor dat je andere afleiding hebt en niet naar die sigaret hoeft te grijpen. Hoe gaan we dit doen? Pak de riem en ga wandelen. Of pak een denkspel uit de kast en speel deze samen. Zo vinden katten het vaak fantastisch om met een laserlampje te spelen. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat het gelijk goede beweging is voor uw kat. Speeltjes die het jachtinstinct oproepen doen het erg goed bij katten. Geef ze de mogelijkheid om te klimmen in een verhoogde krabpaal of laat ze in een kartonnen doos kruipen. Pret gegarandeerd!
Denk er aan dat het gebit van uw hond dagelijks schoongemaakt moet worden. Hoe schoner het gebit, hoe kleiner de kans op tandvleesontstekingen en tandsteen. Pak daarna gelijk een borstel. Het verzorgen van de vacht van de kat, hond of zelfs konijn is een essentieel onderdeel voor vorming van de mens-dier band. Daarnaast werkt het uiterst rustgevend, de stress verdwijnt als wolken voor de zon! Nog één pluspunt, door het niet-roken zal de vacht van uw huisdier niet meer naar rook ruiken. Hoe heerlijk is dat!

Afvallen door meer te sporten

Het is januari. De oliebollen zijn op en u heeft zichzelf helemaal volgegeten aan kerstkransjes, bonbons en al dat heerlijks dat bij het gourmetten op tafel stond. U kunt er niet meer onder uit! Het afvalproces moet van start gaan. Trekt u ook al met tegenzin uw hardloopschoenen aan? Wat fijn dat uw huisdier ook zo van bewegen houdt, nu kunt u samen gaan sporten! Net zolang totdat de zweetdruppels in de rondte vliegen. Hardlopen of fietsen met de hond. Spring over boomstammen heen of ren samen met de bal. Al zullen wij eerlijk toegeven dat het best een uitdaging is om met uw hond te gaan sporten. Eenden, andere honden en soms schaduwen kunnen zeer interessant zijn. Laat ze niet bij elke boom snuffelen, anders tik je nooit de vijf kilometer aan! Slecht weer is vanaf vandaag ook geen excuus meer! De nieuwste rage is namelijk squatten met je hond. Of doe lekker push ups met u kat op uw rug. Dat is nog eens goed voor de teambuilding!

Probeer een nieuwe activiteit met uw huisdier. Wel eens gehoord van Doga? Dat is yoga met uw hond! Of probeer Canicross, waarbij u samen met de hond een bepaalde afstand loopt.

Tijd om te ontstressen

Dagelijks worden we overspoeld met prikkels. Nieuws, WhatsApp, Social media, werk, kinderen, gezond eten en sporten! Kent u dat gevoel dat het allemaal een beetje teveel wordt en u het gevoel heeft dat u achter de feiten aan rent? U wordt geleefd, in plaats van dat u uw eigen keuzes maakt. Die gevoelens ontstaan doordat u stress ervaart. Het is dus tijd om te ontstressen!
Pak uw kat bij u op schoot, neem een goed boek en zet een rustig muziekje aan. Wauw, u voelt het zen gevoel al de aderen in stromen. Neem nog een kopje thee en leg u hond rustig tegen u aan. Kruip lekker met een dekentje op de bank weg en geniet van de liefde van uw dieren om u heen!
Heeft u nu geen hond of kat om lekker mee te knuffelen op de bank, maar wel een konijn, cavia of ander knaagdier? Neem dan eens een half uurtje de tijd om uw huisdier te aaien of alleen maar te observeren. Pas op, want het rustgevende gevoel dat u krijgt door het samenzijn met uw huisdier werkt verslavend!

Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden

Wie is u beste vriend? In bijna 95% van de gevallen wordt de naam van de kat, hond, konijn of cavia genoemd! Oftewel u brengt al meer tijd door met uw allerbeste vriend! Neem de hond gezellig mee op visite. Wist u trouwens dat de hond uitlaten de ideale manier is om nieuwe mensen te leren kennen? Tijdens het uitlaten wordt vaak een praatje gemaakt met andere honden eigenaren en nieuwe contacten zijn geboren.

Zelfverzekerd worden

Bent u soms onzeker of maakt u zich iets teveel druk om wat anderen denken? Wilt u meer geloven in uzelf en minder twijfelen? Een hond wordt niet voor niets ‘a mans best friend’ genoemd. Ze hebben namelijk een onvoorwaardelijke trouw aan mensen en veroordelen niet! Door te trainen met honden vergroot het inzicht in het eigen functioneren omdat het gedrag door de hond wordt gespiegeld. Honden zijn geweldige dieren om uw zelfvertrouwen te vergroten. Ze laten zien wat u doet en voelt en communiceren door middel van lichaamstaal. Zij reageren op signalen die wij geven en zijn de beste spiegels. Als wij alleen maar in deze spiegel durven te kijken, kunnen wij hier veel van leren en zelfverzekerder door worden. Straal zelfvertrouwen uit. Loop rechtop en je hoofd omhoog. Ben trots op uzelf en op uw hond die naast u loopt!

 

Heeft u nog geen eigen huisdier en twijfelt u heel erg? De asielen zitten overvol en staan te springen om goede, eventueel tijdelijke, opvang van dieren in een huiselijke omgeving. Het is een goede manier om te kijken of een huisdier echt iets voor u is en binnen uw situatie past! En heeft u dan een lief vriendje in huis, dan shopt u natuurlijk bij uw favoriete Dierspecialist alle benodigde artikelen! Wij zijn erg benieuwd wat uw goede voornemens zijn voor 2019. Met de hulp van uw trouwe viervoeter moet dit in ieder geval zeker lukken!

Reacties