Ziet u uw kat ook het liefst spelend en vrolijk door het huis rennen? Het is belangrijk om uw kat zowel mentaal als fysiek uit te dagen om zo het welzijn van uw kat te stimuleren. Dit kunt u op verschillende manieren doen. Niet alleen spelen is belangrijk voor een gezonde fitte kat, ook optimaal voer zorgt ervoor dat uw kat gezond en fit rond rent. In deze blog kunt u onze tips lezen voor een fitte en actieve kat.

Verschil kitten en oudere kat

Om naar het juiste energielevel voor uw kat te kijken is het belangrijk om het verschil in energie tussen kittens en oudere katten uit te leggen. Kittens hebben een hoger energieniveau en hebben veel behoefte aan uitdagingen en prikkels. Zij zijn heel erg bezig met hun zintuiglijke ontwikkeling. Ze ontdekken de wereld door te proeven, kijken, luisteren, ruiken en voelen. Zo zie je ze het ene moment een dutje doen, gevolgd door een race moment omdat uw kitten achter een speeltje aan vliegt. Kittens leren door diverse ervaringen hoe ze hun spieren moeten aanspannen om in evenwicht te blijven. Ze leren hoeveel kracht ze moeten gebruiken en welke houdingen ze moeten aannemen. Om deze vaardigheden te leren moeten ze goed oefenen. Deze leeftijdsfase is dan ook een hele intensieve periode en stelt het geduld van zijn baasjes, maar ook van een eventueel aanwezige oudere kat, op de proef.

Op de leeftijd van 1 jaar spreken we niet meer van een kitten maar van een kat. Met 1,5 jaar is uw kitten gedragsmatig gezien ook volwassen.

Mocht u een kitten en een oudere kat in huis hebben zult u merken dat uw kitten de veiligheid en warmte opzoekt van uw volwassen kat. Daarnaast zal hij erg veel behoefte hebben om te spelen wat de oudere kat niet altijd zal waarderen.
Wanneer een kat ouder wordt, ouder dan 7 jaar, vinden er allerlei lichamelijke en gedragsmatige veranderingen plaats. Zo word hij gevoeliger voor ziektes en neemt zijn vermogen om voedsel te ruiken en te proeven af. De kat kan minder goed horen en zijn weerstand verlaagt. Het gedrag van uw oudere kat verandert ook. Zo zal hij minder jagen, minder vaak buiten zijn, minder actief en meer slapen. Daarnaast neemt de stresstolerantie af van een oudere kat. Dit heeft als gevolg dat oudere katten minder goed met veranderingen om kunnen gaan. Let dus altijd goed op, mocht u een oudere kat met een kitten willen samen plaatsen dat dit niet altijd de juiste combinatie is omdat er zo’n groot verschil in de manier van leven zit.

Spelen met uw kat

Het spelen is erg belangrijk omdat uw kat op deze manier zijn energie kwijt kan en zowel mentaal als fysiek gestimuleerd wordt. Behalve voordelen voor uw kat, is het samen spelen natuurlijk ook goed voor de onderlinge band die hier alleen maar sterker van wordt.

Zo zijn er speeltjes waar uw kat zichzelf mee kan vermaken. Ideaal voor als u niet thuis bent. Maar het allerleukste is natuurlijk om samen met uw kat te spelen. Gelukkig zijn hier ook genoeg speeltjes voor. Katten zijn bijvoorbeeld helemaal gek van een kattenhengel.

 

Spellen om uw kat mentaal uit te dagen vindt u in de vormen van intelligentiespellen. Hierbij verstopt u snoepjes die de kat mag zoeken. Ideaal voor de mentale gezondheid van uw kat.

Spelenderwijs kunt u uw kat ook nieuwe dingen leren, zoals apporteren. De leukste spelletjes vindt uw kat echter de spellen gebaseerd op het nabootsen van de jacht en het vangen van een prooi. Let er hierbij alleen goed op dat uw kat u niet als prooi gaat gebruiken.

 

Zorg voor voldoende afwisseling in de spelletjes. Geef uw kat één of twee speeltjes per keer en wissel ze na een tijdje om, zo blijft het leuk en raakt uw kat niet uitgekeken op een speeltje. Nieuwheid van een speeltje stimuleert namelijk het spelen. Zo ook het speeltje langzaam laten verdwijnen achter een voorwerp. Dit lijkt namelijk op wat een muis zou doen als hij in zijn holletje kruipt. Voordat de prooi verdwijnt moet uw kat hem gevangen hebben en moet hij dus op tijd toespringen. Langzame bewegingen werken tijdens het spelen dan ook beter dan hele snelle.

Wist u dat uw kat het prachtig vindt om samen tv te kijken? Op Youtube zijn allemaal video’s te vinden met de naam ‘for cats’, zoek deze eens op en kijk naar de reactie van uw kat. Jachtplezier gegarandeerd!

Kat meer laten bewegen

Sommige katten zijn de hele dag druk bezig met van alles, andere liggen liever te dutten op een warm plekje. Net als mensen hebben katten ook motivatie nodig om in beweging te komen. Het liefst doen ze dit in spelvorm samen met hun baasje. Trek de aandacht van uw kat met zijn favoriete speeltje en onthoud goed: 15 minuten spelen per dag geeft uw kat voldoende beweging en houd hem actief.

Daarnaast vindt uw kat het waarschijnlijk prachtig om de omgeving te verkennen. Let wel op dat de buurt veilig genoeg is om te ontdekken anders kunt u uw kat beter in uw eigen tuin houden. Met de herfst die er weer aankomt zorgen de vallende bladeren voor genoeg speelplezier. Katten zijn hier immers gek op en rennen er graag achteraan of springen in de lucht om de blaadjes te vangen.

 

Is het echt niet mogelijk om uw kat zelf buiten te laten spelen, dan kunt u er nog voor kiezen om uw kat uit te laten. Zorg er wel voor dat u uw kat dit rustig aanleert. Met behulp van een tuigje kunt u dan toch lekker samen wandelen.

Het voermoment kunt u goed gebruiken om uw kat te laten werken. Zo kunt u het voer verspreiden door het huis heen en bootst u het natuurlijke jachtinstinct na. Eventueel kunt u ook voer verstoppen in een voerbal. Uw kat moet dan extra veel moeite doen om het voer eruit te krijgen.

 

Katten vinden het natuurlijk prachtig om overal in te klimmen. Creëer daarom verschillende klimmogelijkheden in huis. Denk aan plankjes aan de muur, zodat ze van plankje naar plankje kunnen springen. Of zet verschillende hoge krabpalen neer.

Invloed van voer

Een fitte, actieve en gezonde kat valt en staat natuurlijk met goed voer. Het is hierbij belangrijk dat de voeding van een hoge kwaliteit is, zodat u zeker weet dat uw kat alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast is het belangrijk dat het voer aansluit op de levensfase van uw kat. Dierspecialist heeft daarom nieuw voer ontwikkeld van een hoogwaardige kwaliteit gespecificeerd op de leeftijd van uw kat en of uw kat voornamelijk binnen of buiten leeft. Voor alle informatie over de Dierspecialist brokken kijkt uw hier.

Wij zijn erg benieuwd wat u doet om uw kat fit, actief en gezond te houden. Laat het hieronder in een reactie weten. Mocht u meer informatie willen over voer, speeltjes of andere dingen om uw kat actief te houden informeer dan even bij uw favoriete Dierspecialist winkel.

Reacties