Wist u dat… een hond niet het enige huisdier is wat een pootje kan geven? Met wat training kan uw vogel dat ook in no time! En op uw vinger stappen, een rondje draaien of ja knikken en nee schudden. Natuurlijk is dit niet alleen om te showen met uw vogel. Door samen te trainen bouwt u een goede band op, werkt u aan de ontwikkeling en houdt u uw vogel lekker bezig. Klaar? Oefenen maar!

Vogels zijn intelligente, leergierige dieren die veel meer kunnen dan alleen fluiten. Met name parkieten en papegaaien houden wel van uitdagingen en zijn goed te trainen. Om uw vogels trucjes te kunnen leren moet u uw vogel wel eerst handtam maken. Benieuwd hoe u dat doet? Lees dan ook de blog Gezelschap van grasparkieten! De ene vogel zal de trucjes sneller oppikken dan de andere vogel. Het is dus belangrijk om veel geduld te hebben en uw vogel met liefde te trainen.

Voor u begint met trainen

Zoek altijd een geschikte plek om te trainen met uw vogel. Zorg dat er geen visite is, de radio en tv uitstaan en jullie echt even samen zijn. Plaats uw vogel op een plek die voor hem veilig en prettig is. Dit kan uw vinger zijn, op z’n kooi of op een vogelstandaard. Laat uw vogel vervolgens zien dat u iets lekkers heeft. Houd de snack bij uw vogel en laat hem even proeven wat het is. U zult zien dat hij meteen aandacht voor u en de beloning heeft.

Vogel aan uw hand laten wennen

Tijdens het proces van uw vogel tam maken is het belangrijk om uw vogel eerst aan uw handen te laten wennen en alleen dan kunnen jullie trucjes gaan oefenen. Leg uw hand in de buurt van de vogelkooi. In het begin zal uw vogel schrikachtig zijn en erg moeten wennen aan uw hand bij de kooi. Plaats uw hand waar de vogel hem goed kan zien. Praat ondertussen tegen uw vogel op een zachte toon om hem te kalmeren en houdt uw hand stil. Doe dit een paar keer per dag gedurende tien tot vijftien minuten. Er gaat behoorlijk wat tijd in zitten, maar na vier tot zeven dagen zult u al een groot verschil merken. De volgende stap is uw hand in de vogelkooi plaatsen. Hier kunt u natuurlijk pas mee beginnen als uw vogel goed gewend is aan uw hand buiten de kooi. Steek uw hand vooral heel voorzichtig en langzaam in de kooi en maak geen onverwachte bewegingen. Probeer oogcontact te vermijden, omdat dit dreigend kan overkomen voor uw vogel. Blijf tegen uw vogel praten en raak hem vooral nog niet aan! U kunt dit tussendoor oefenen, maar u moet natuurlijk ook met uw hand in de kooi om voer en water te geven. Doe dit op dezelfde rustige manier. Door deze routine zult u merken dat uw vogel steeds meer op z’n gemak is als uw hand in zijn kooi komt.

Tip: Kies bij pootje geven steeds hetzelfde pootje, anders is het voor uw vogel lastig om onderscheid te maken tussen pootje geven en op uw vinger stappen.

Gaat dit allemaal goed? Dan kunt u uw vogel lokken met iets lekkers. Ook wanneer het lang duurt om uw vogel aan uw hand te laten wennen kunt u het proces wat versnellen door een beloning toe te voegen. Maar ga nooit sneller met trainen als uw vogel dat nog niet wilt! Enkele voorbeelden van goede beloningen zijn trosgierst en donkere bladgroenten. Zorg ervoor dat de traktatie niet nieuw is voor uw vogel en hij het graag eet. Dan zal hij gemotiveerder zijn om te trainen. Houd de beloning in uw hand en beweeg uw hand niet. Het verschilt per vogel hoe lang het duurt voor uw vogel uit uw hand komt eten. De kans bestaat dus dat u het meerdere keren moet proberen voor uw vogel zich voldoende op z’n gemak voelt. Doe dit drie tot vijf keer per dag én als u het voer en water ververst. Na een tijdje zit uw vogel te wachten op z’n beloning! Dan kunt u langzaam met uw hand dichter naar de vogel toegaan met de beloning, zodat hij ook aan een bewegende hand kan wennen.

Uw vogel op laten stappen

Steek uw hand in de vogelkooi, houd uw wijsvinger alsof het een zitstok is en vouw de andere vingers tegen uw handpalm aan. Beweeg uw hand langzaam richting uw vogel en houd uw vinger stil onder de borst en net boven zijn pootjes. Moedig uw vogel aan om op uw vinger te stappen. Dit doet u door zachtjes met uw vinger tegen de borst van uw vogel te drukken. Schrik niet als uw vogel wegspringt of naar een andere plek vliegt en straf hem hier nooit voor. Haal uw hand uit de kooi en probeer het op een later moment nog een keer. U kunt uw hand ook in de kooi laten tot uw vogel weer gekalmeerd is en naar uw hand terugkomt. Heeft uw vogel meer stimulans nodig? Neem dan wat lekkers in uw andere hand. Het is de bedoeling dat u deze hand ver genoeg bij uw vogel vandaan houdt, zodat hij op uw vinger moet springen om bij de beloning te komen. Om dit te kunnen uitvoeren dient de opening van de vogelkooi wel groot genoeg te zijn om beide handen erdoor te kunnen doen. Ook kunt u ervoor kiezen om een mondeling commando te koppelen aan de oefening, zoals ‘op’ of ‘sta op’. Houd uw hand altijd stil als uw vogel opstapt.

Heel belangrijk: beloon uw vogel elke keer dat hij op uw vinger sprint! Zelfs als het maar heel even is. Het kan gebeuren dat uw vogel meteen weer van uw vinger afgaat of dat hij maar één poot op uw vinger zet. Beloon alle voortgang die uw vogel maakt, dus niet alleen als hij het perfect doet. Zo zal hij steeds een beetje verder gaan en uiteindelijk langer op uw vinger blijven zitten. Deze oefening kunt bijvoorbeeld twee of drie keer per dag doen voor zo’n tien minuten per keer.

Tip: Vergeet niet om uw vogel ook mondeling te belonen en niet alleen met iets lekkers!

Nee schudden en ja knikken

Net als veel andere huisdieren zijn ook vogels dol op iets lekkers en willen ze daar graag iets voor doen. Het is dan ook helemaal niet moeilijk om het trucje nee schudden en ja knikken te leren. Houd iets lekkers in uw hand, beweeg uw hand voor uw vogel van boven naar beneden en zeg hier het commando ‘ja’ bij. Voor nee schudden beweegt u uw hand van links naar rechts en geeft u het commando ‘nee’. Volgt uw vogel de beweging van uw hand? Beloon hem dan meteen! Na een tijdje reageert uw vogel vanzelf op de commando’s. Waarschijnlijk zal u wel een handbeweging erbij moeten blijven doen. Oefen dit trucje regelmatig, zodat uw vogel niet vergeet wat u van hem verlangt bij deze commando’s.

Rondje draaien

Uw vogel een rondje laten draaien is ook een makkelijke trucje. Neem ook nu weer een lekkere beloning in uw hand en houd dit links of rechts van uw vogel. Geef het commando ‘draai, draai, draai’ en beweeg uw hand langzaam in een cirkel. Zodra uw vogel een klein stukje meedraait geeft u de beloning. Blijf dit herhalen en oefenen totdat uw vogel uiteindelijk een heel rondje draait. Merkt u dat uw vogel het trucje doorkrijgt? Dan kunt u uw hand wat hoger houden en een kleinere draaibeweging maken. Ook bij dit trucje zal uw vogel na goed oefenen een rondje draaien op alleen het commando of in combinatie met een lichte draaibeweging van uw hand.

Pootje geven of high five

Vooral bij de trucjes pootje geven en high five is het belangrijk dat uw vogel handtam is en goed op uw vinger kan stappen. Houd uw vinger voor het pootje van uw vogel en trek hem dan heel langzaam weg op het moment dat het pootje uw vinger raakt. Geef hierbij het commando ‘high five’ en beloon uw vogel elke keer als hij dit doet. Een pootje geven gaat een stapje verder en daarvoor moet uw vogel de high five al goed kunnen uitvoeren. Eigenlijk doet u precies hetzelfde als bij de high five, alleen houd u na een aantal herhalingen het pootje heel eventjes vast en daarna meteen weer los. Zo kan uw vogel wennen aan het feit dat zijn pootje even wordt vastgehouden. Blijf dit oefenen totdat u het pootje even vast kan blijven houden. Geef hierbij het commando ‘pootje’ of ‘geef pootje’. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u het pootje heel lang vast blijft houden. Een paar tellen is meer dan genoeg!

Vogel trucjes leren met Dierspecialist

Uw vogel trucjes leren is dus helemaal niet ingewikkeld! Natuurlijk is het leuk om te zien, maar het is vooral heel goed voor de ontwikkeling van uw vogel en de onderlinge band. Vogels zijn namelijk hele intelligente dieren die graag wat uitdaging hebben. Denk hieraan wanneer u van plan bent om vogels aan te schaffen! Wilt u meer weten over vogelverzorging of heeft u vragen over producten? Loop dan eens binnen bij uw lokale Dierspecialist winkel. Neem een kijkje op onze webshop en laat u verrassen door ons complete vogel assortiment!

Reacties