Blue Monday ook wel bekend als deprimaandag, staat bekend als de meest depressieve dag van het jaar. De vader van ‘Blue Monday’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht een wetenschappelijke formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit heeft te maken met het feit dat goede voornemens mislukt zijn of zelfs al opgegeven, vakanties lijken ver weg, de dagen zijn nog donker en laten we eerlijk wezen de maandag is nou niet bepaald onze favoriete dag. Toch gaan wij het dit jaar anders doen. Wij gaan van Blue Monday een feestje maken samen met uw huisdieren.

Leuke activiteiten met uw hond

Spring uw bed uit, drink een kop thee en ga, zodra het licht begint te worden, een wandelingetje maken samen met uw hond. In de eerste uren na zonsopkomst wordt namelijk de meeste serotonine aangemaakt. Een tekort aan dit ‘feel good stofje’ kan leiden tot depressieve gevoelens. Onderzoek heeft aangetoond dat buiten zijn, en dan het liefst in een groene omgeving, een mentale boost geeft. Na een wandeling in de buitenlucht met uw lieve viervoeter voelt u uzelf al snel een stuk beter! Maak er meteen een mooie dag van en neem uw hond mee naar het strand. Niets lekkerder dan heerlijk uitwaaien en een frisse neus te halen. Check voor de zekerheid wel even op welke stranden u met uw hond mag komen. Bent u geen strandmens? Kies er dan voor om lekker naar de bossen of duinen te gaan. Nederland heeft prachtige natuurgebieden waar u ook in de winter heerlijk kunt wandelen. Denk aan de Loonse en Drunense Duinen, Soesterduinen of de Veluwe.

 

Een ouderwets spelletje verstoppertje kunt u erg goed met uw hond spelen. Vooral in het bos is dit erg leuk om te doen. Ga zelf achter een boom staan en kijk naar de reactie van uw hond. Hoe leuk is het wanneer u met een groep mensen gaat wandelen, één persoon een beetje achter blijft en u laat de hond die persoon zoeken. U kunt dit zelfs uitbreiden door ervoor te zorgen dat u een geurtje van deze persoon bij u heeft. Denk aan een kledingstuk of iets dergelijks. Laat u hond eraan ruiken en geef de opdracht ‘zoek’. Let wel, iedere hond kan leren speuren. Het is alleen per hond verschillend hoe snel ze dit oppakken.

 

Er zijn nog veel meer spellen die u in het bos kunt doen met de hond, wat allemaal begint met één voorwerp. Namelijk, de bal. Gooi, verstop, of laat de hond de bal opvangen. Er zijn zoveel variaties op te bedenken. Verder kunt u ervoor zorgen dat de hond alleen op commando ergens overheen mag springen of onderdoor kruipen. Leer hem te blijven achter een tak en laat hem naar u toe rennen als u het zegt. Zo bent u op een actieve manier met uw hond aan het spelen en heeft u beiden een leuke tijd! Is het nu toch echt te koud buiten en wilt u graag binnen spelen met uw hond? Geen probleem, er zijn genoeg denkspellen die voor uren plezier zorgen binnenshuis. En plezier is precies wat wij op Blue Monday extra goed kunnen gebruiken!

Honden hebben naast lichamelijke beweging ook behoefte om hun neus te gebruiken, nieuwe dingen te ontdekken en om na te denken. Denkspellen zijn hier ideaal voor!

Feest vieren met uw konijn

Wist u dat konijnen zeer intelligent zijn en allerlei kunstjes kunnen leren? Van voetballen tot apporteren en een high five geven! Spelen met uw konijn is erg makkelijk, konijnen zijn namelijk snel vermaakt. Je kunt eventueel zelf spellen maken, zoals een wipwap, brug, hoepel, slalom of een hindernis. De meeste konijnen vinden spellen leuk die hun natuurlijk gedrag naar boven halen. Een duel bowlen zal de ondeugendheid in uw konijn aanspreken, omdat ze het leuk vinden om dingen om te gooien. Zet wat speelgoed kegels op en kijk toe hoe uw konijn ze binnen de kortste keren met zijn neus omver geduwd heeft.
U kunt ook kiezen voor een spelletje apporteren, dit is iets anders dan apporteren met de hond. In dit geval gooit het konijn het object weg en brengt u het terug naar het konijn. Sommige konijnen pakken speeltjes op met hun tanden en gooien ze weg door met hun hoofd te gooien. Het is handig om speelgoed voor vogels te pakken omdat konijnen dit makkelijk kunnen vast pakken, maar een lege wc-rol is ook prima. Nog interessanter wordt die wc-rol als je deze vult met hooi, dan is het een waar feest.

 

Ook konijnen worden graag uitgedaagd, dus denkspellen bevallen meestal erg goed. Bij denkspellen moet een konijn erachter zien te komen hoe hij een doos open krijgt of hoe hij snoepjes door een tunnel heen krijgt. Er zitten vele voordelen aan spelen met uw konijn, die op deze Blue Monday goed van pas komen. Het verbetert namelijk niet alleen de band tussen u en uw konijn, maar het voorziet uw konijn ook in de benodigde mentale stimulatie én fysieke beweging!

Speelplezier met uw kat

Wanneer heeft u voor het laatst met uw kat gespeeld? Net als bij mensen is spel bij katten een manier om de onderlinge band te versterken. Spelenderwijs kunt u uw kat nieuwe dingen leren, zoals apporteren. Spelen is ook een gezonde uitlaatklep voor het jachtinstinct van uw kat. De leukste spelletjes zijn gebaseerd op het nabootsen van de jacht en het vangen van een prooi. Het is daarbij belangrijk dat uw kat u niet als een prooi beschouwt! Door speeltjes te gebruiken, zorgt u dat de aandacht van uw kat gericht is op het speeltje en niet op uw bewegende handen of voeten.
Zorg dat u uw kat afwisseling biedt. Het laten liggen van allerlei speeltjes in huis werkt niet. Beter is het om een aantal speeltjes op te bergen en er maar één of een paar aan de kat te geven. U kunt dan steeds na verloop van tijd afwisselen tussen de verschillende speeltjes. Het speeltje voelt dan weer als nieuw voor u kat en dit stimuleert het spelen.

Wist u dat een truc om een kat aan het spelen te krijgen is om een speeltje langzaam te laten verdwijnen achter of onder een voorwerp.

Voor speelplezier met voedsel kunt u de brokjes her en der verspreiden in de tuin of huiskamer zodat uw kat ernaar moet zoeken. Hierbij worden de natuurlijke jachtvaardigheden en het reukvermogen van uw kat optimaal geprikkeld en maakt het de maaltijden veel interessanter.

 

Hoe moeilijk het is om uw kat te leren apporteren hangt af van zijn motivatie om te spelen en te leren, maar ook van zijn zelfvertrouwen en in zekere mate zelfs van het ras van de kat. Oosterse katten en Burmezen pikken het apporteren als vanzelf op, terwijl het bij andere katten wat langer kan duren om ze dit aan te leren. Niettemin is in de bek dragen van een prooidier natuurlijk gedrag. Daarom raken veel katten al snel bedreven in het najagen, oppakken en vervoeren van speeltjes, welke ze vervolgens naar hun eigenaar brengen. De eigenaar wordt daarbij op geheel kattige wijze
vriendelijk doch dringend verzocht om de speelprooi opnieuw weg te gooien. Apporteren is een prima manier om uw kat geestelijk te prikken en lichaamsbeweging te geven. Dit geldt zeker voor een binnenkat, want juist die heeft jachtsimulatiespelletjes hard nodig voor een gezond en gelukkig bestaan. Zo komt u samen op een gelukkige manier Blue Monday door.

Gelukkig zijn met uw huisdier

Eigenlijk hebben wij huisdiereigenaren helemaal geen boodschap aan Blue Monday, want met een huisdier zijn wij allemaal gelukkiger, gezonder en leven wij zelfs langer! Huisdiereigenaren zijn actiever en socialer.
Gelukkiger worden wij alleen al door het aaien van onze huisdieren waarbij het stofje oxytocine vrijkomt. Dit werkt stress verlagend en zorgt voor een rustgevend en gelukzalig gevoel. Een positieve bijkomstigheid is een verlaging van de bloeddruk en hartslag. Mensen met een huisdier voelen zich over het algemeen minder angstig, eenzaam en depressief. Zorgen voor een dier geeft voldoening en een zelfverzekerd gevoel. Chronisch zieke mensen voelen zich dan ook vaak minder neerslachtig met een gezellig huisdier om hen heen. Een dier geeft structuur aan uw leven en laat u regelmatig lachen met de gekke acties die onze huisdieren kunnen vertonen.

 

Honden, katten, konijnen en knaagdieren. Onze gezelschapsdieren. Zij maken het leven iedere dag een stukje mooier. Door hun lieve knuffels, gekke momenten, trouwe ogen en het aanvoelen van onze emoties hebben wij geen Blue Monday gevoel. Maar iedere dag een gelukkig, trots gevoel. Omdat wij ons leven delen met zo’n prachtig, lief gezelschapsdier.

Reacties