De feestdagen staan weer voor de deur. Dagen vol gezelligheid, samenzijn en vooral lekker eten. Ook onze dieren worden deze dagen extra verwend. Helaas komen er ook dieren door deze gezellige feestdagen in de problemen. Voorkom dat uw huisdier onnodig ziek wordt en zorg ervoor dat de feestdagen een liefdevol samenzijn tussen mens en dier.

Kerstversiering en dieren

Tijdens de feestdagen eten zowel honden als katten regelmatig dingen op die ze beter niet hadden kunnen eten. Katten zijn wat kieskeuriger dan honden en zijn vooral geïnteresseerd in alle objecten die glimmen. Hoe jonger en speelser uw dier is, hoe meer risico u loopt dat uw kat denkt dat de mooie versiering in de boom speelgoed is, een prooi om mee te spelen en helaas soms ook om op te eten. Engelenhaar en nepsneeuw zijn voorbeelden van mooie versieringen die u beter niet in de boom kunt hangen. Kerstviering is niet het enige gevaar wat uw dier loopt als hij dit binnenkrijgt. Er liggen namelijk ook nog andere gevaren op de loer…

 

Door de prikkende naalden klimt uw kat minder graag in een echte kerstboom, maar een kunstboom is een waar genot voor uw kat om als klimboom te gebruiken. U zult zeker niet de eerste zijn waarbij uw kat uw prachtig versierde kerstboom ziet als een waar speelparadijs. Niet alleen valt uw mooie boom om, maar uw kat kan hierbij ernstig gewond raken!

 

Helaas is veel kerstversiering nogal breekbaar en kan uw hond of kat door vallende ballen lelijke verwondingen oplopen. Naast dat ze in het glas kunnen gaan staan, zien veel honden de kerstbal aan voor een leuke speelbal. Als ze hiervan een hap nemen, hebben ze hun mond vol glas. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook mooie onbreekbare ballen te koop. Hang ze in de gehele boom of minimaal tot op dierhoogte.

Wist u dat niet alleen chocolade maar ook veel ander eten giftig is voor uw huisdier?

Lekker eten voor u, maar niet voor kat, hond of andere huisdieren.

Kijkt u ook al uit naar al dat lekkers wat u gaat eten? Chocolade, kerstkransjes, koekjes, schuimpjes en toetjes. Voor uw hond of kat ruikt dit ook zalig. Zoals velen al weten is chocolade erg geliefd onder de huisdieren, maar dit is zeer giftig! De theobromine die in de chocolade verwerkt zit brengt het hart van uw geliefde viervoeter in de problemen. Zorg dus dat alleen u geniet van de chocolade en dat u het opbergt op een veilige plaats.

 

Of neem dan die heerlijk gevulde kerststol bij het kerstontbijt. Een heerlijk lekkernij wat u niet met uw schattig kijkende hond of kat moet delen. In de kerststol zitten namelijk rozijnen verwerkt. Rozijnen zijn zeer giftig voor honden en katten en kunnen acuut nierfalen veroorzaken. Er is weinig bekend over de vergiftiging, dus wees zeer alert!

 

Bij het hoofdgerecht smullen wij allen graag van kip of kalkoen. Kijk uit met de botjes hiervan, zeker als deze verhit zijn. Net als satéstokjes kunnen ook scherpe botjes het maagdarmkanaal doorboren en dus erg gevaarlijk zijn. Als een dier veel botmateriaal eet kan hij ook verstopt raken en de darmen irriteren.

 

Geen kip of kalkoen dit jaar op het hoofdmenu, maar een lekkere rollade? Pas op met het netje van dit heerlijk stukje vlees. Uw huisdier zal hier zeer geïnteresseerd in zijn. Gooi het netje dan ook gelijk weg want als ze deze op eten kan het zijn dat het netje vast komt te zitten in de darm en deze operatief moet worden verwijderd.

 

Geen zin om uitgebreid te koken, maar gewoon gezellig gourmetten met de hele familie? Pas dan op met een vogel in huis. De antiaanbaklaag van deze apparaten, en overigens ook van een gewone grill- of koekenpan) bevat echter vaak PTFE (polytetrafluorethyleen), een stof die bij vogels ernstige acute benauwdheid kan veroorzaken als de antiaanbaklaag oververhit raakt. De vogel kan zelfs acuut sterven. Gebruik deze apparaten dus niet in het bijzijn van uw vogel, maar zet de vogel even in een andere ruimte. Als uw vogel onverhoopt toch Teflondampen inademt en benauwd wordt, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts. De vogel moet zo snel mogelijk extra zuurstof toegediend krijgen.

 

Kijkt uw hond of kat u nog zo schattig aan pas dan toch op met de volgende lekkernijen: druiven, macademia noten, avocado en Allium soorten: uien, knoflook, bieslook en prei. Deze zijn allen giftig. Verwen uw lieveling dan maar met een heerlijk honden– of katten snoepje.

De onbewust giftige planten

Naast alle lekkernijen die wij in huis halen, halen we met de kerstdagen vaak allerlei giftige planten in huis. Het huis wordt zo prachtig versierd, maar pas op voor de gevaren van deze prachtige planten. Zo is de hars die in sparren zit giftig voor uw hond of kat. Gelukkig zullen de meeste dieren niet zo snel deze prikkende naalden eten, maar wees alert dat deze ook niet in de voer- of drinkbak van uw hond of kat verdwijnen. Houd deze bakjes dus ver van de kerstboom vandaan.

 

Wat veel dieren alsnog doen is water drinken uit de bak waar de stam van de kerstboom in staat. Zeg nou eerlijk, water is toch altijd veel lekkerder uit een andere bak dan die van uzelf? Het gevaar zit hierin weer in de hars. Uw huisdier kan hier ziek van worden en gaan braken of diarree krijgen. Zorg er dus voor dat de dieren niet bij deze bak met water kunnen komen. Decoreer hem leuk en zet hem af, zodat uw viervoeters beschermd worden tegen de gevaren van de stam van de kerstboom.

 

Kent u die prachtige kerstster die vele mensen thuis hebben staan? Het veelal stralende middelpunt van de kersttafel, zorgt voor een minder stralend huisdier. Het eten van delen van de kerstster kan maagdarmklachten veroorzaken zoals braken, diarree, niet willen eten en sloom zijn. Mocht u één van deze signalen bij je huisdier zien, raadpleeg dan meteen de dierenarts.

 

Pas daarnaast op voor hulst. Vooral de bessen hiervan zijn erg giftig en kan naast maagdarmklachten ook speeksel en irritatie van de slijmvliezen geven. De kerstroos veroorzaakt maagdarmklachten, sufheid, verlamming en hartritmestoornissen. Giftiger en dus nog gevaarlijker is de maretak. Braken, diarree, grote pupillen, zwaar ademen, in shock raken en zelfs de dood zijn de grote gevaren van deze geliefde tak. Kus dus alleen u menselijke geliefde hieronder en laat uw viervoetige vriend hier niet bij in de buurt komen.

Wat doet u voor extra's met uw huisdieren tijdens de feestdagen?

Vier de feestdagen met Dierspecialist

Nu u van alle gevaren van de feestdagen op de hoogte bent kunt u gewoon lekker samen gaan genieten met uw huisdier van de feestdagen. Trek er lekker op uit met de hond voor een lange wandeling. Ga naar de bossen of het strand om heerlijk uit te waaien. Doe leuke spelletjes met de kat, geef uw konijn of knaagdier extra aandacht of besteed wat extra tijd aan de inrichting en het onderhoud van het aquarium of terrarium.

 

Ga naar uw favoriete Dierspecialist in de buurt en verwen uw hond bijvoorbeeld met een denkspel, hondendeken, werpstok met tennisbal, flostouw of een mooie halsband. De kat maakt u blij met een denkspel, nieuwe krabpaal of kattentunnel.
Voor uw knaagdier bent u bij Dierspecialist aan het juiste adres voor knaagmateriaal of speciaal hooi met toegevoegde kruiden. Speciaal voor de vogels heeft Dierspecialist speeltjes zoals trapjes of een touw met belletje.

 

Geniet vooral van elkaar met de feestdagen en verwen uw huisdier met extra aandacht of een speeltje. De feestdagen gaan vooral over liefde en samenzijn. Heeft u nog vragen? Dan kunt u altijd terecht bij uw lokale Dierspecialist of online via de adviespagina. Onze specialisten kunnen u alles vertellen over de verzorging, opvoeding, benodigdheden en leukste cadeautjes onder de kerstboom voor uw huisdier. En met 80 winkels is er altijd een Dierspecialist bij u in de buurt!

Reacties