Wij zetten onze huisdieren graag in het zonnetje en vinden het erg leuk om een aandenken of een mooie foto van onze huisdieren in ons bezit te hebben. Deze delen we dan ook veelvuldig op social media. Het fotograferen van eigenzinnige huisdieren is populairder dan ooit en social media staat dan ook vol met foto’s van honden en katten. Maar hoe zet u een huisdier nu het beste op de foto? In deze blog leest u alle tips om de beste foto van uw huisdier te maken. Lees snel de hele blog want er zit een hele leuke winactie aan verbonden!

Binnen of buiten?

Een van de eerste keuzes die u maakt bij het fotograferen van honden en katten is natuurlijk: gaat u naar buiten of blijft u binnen? De keuze is afhankelijk van het licht, buiten is er vaak meer licht dan binnen. Maar uw keuze hangt natuurlijk ook af wat u van de omgeving wilt laten zien. Met een hond gaat u waarschijnlijk ook eerder naar buiten dan met een kat. Zeker als uw kat niet gewend is om naar buiten te gaan, kan uw huisdier zich in een onbekende of drukke omgeving angstig of onzeker voelen. En dat helpt natuurlijk niet bij het fotograferen. In dat geval is het beter om binnen te blijven en thuis de mooiste plekken op te zoeken.

Werk met beloningen

Huisdieren zijn een voorbeeldig model als ze weten dat ze worden beloond. Dit werkt vooral goed bij honden. Voor het beste resultaat maakt u een close-up en zorgt u dat uw huisdier het stralende middelpunt vormt. Een extra tip is om de foto van onderaf te maken. Als een hond of kat met een nieuwsgierige blik omlaag in de camera kijkt, zorgt dit gegarandeerd voor een leuke foto.

Bepaal u standpunt. Huisdieren zijn er in alle soorten en maten maar als u ze fotografeert vanuit ooghoogte krijgt u een veel interessanter beeld.

Fotografeer met zacht licht

Het beste licht om uw hond of kat te fotograferen is zacht, natuurlijk licht. Buiten heeft u dat op een bewolkte dag, binnen vindt u dat in de buurt van een raam. Zonlicht geeft overdag hard licht met vaak storende schaduwen. Hierdoor ziet u de ogen niet goed of wordt de belichting lastiger als u een huisdier met zwarte of witte vacht fotografeert. Zwarte honden of zwarte katten worden bij het verkeerde licht vaak een zwarte vlek op de foto, maar dat hoeft niet.

Of je nu buiten of binnen fotografeert, vermijd sowieso grote verschillen in licht. Dat is te lastig voor uw camera. Zo wilt u bijvoorbeeld liever geen zwarte hond fotograferen in de sneeuw. Uw hond wordt dan namelijk een zwarte vlek of de sneeuw heeft geen detail meer. Daarnaast hoeft u ook geen foto te maken van een kat die half in de zon en half in de schaduw zit. Uw camera raakt hier namelijk behoorlijk van in de war en de foto wordt snel over- of onderbelicht.
Mag u dan nooit een foto maken in het zonlicht? Natuurlijk niet! Tegenlicht kan bij het fotograferen van uw huisdier ook erg mooi zijn. En wat dacht u van het warme zonlicht tijdens het gouden uurtje? Dit is het sterkst in het uur na zonsopgang en het uur voor zonsondergang.

Actie

Een vaste hand en een hoop geduld zijn de vaste ingrediënten van een goede actie foto. Bij het fotograferen van een huisdier dat springt of door de lucht zweeft, gaat u vaak automatisch aan de zijkant staan. Maar probeer eens iets anders en ga in plaats daarvan voor uw huisdier staan. Op deze manier geeft u uw foto’s meer impact en intimiteit. Experimenteer met verschillende hoeken, voor de perfecte foto.

“Ogen zijn de spiegel van de ziel”, is een bekende uitdrukking. De starende blik van een huisdier zegt en betekent heel veel voor de eigenaar. Het is dus zeer belangrijk om die blik vast te leggen. De regel is dat u altijd moet scherpstellen op de ogen.

Speelse achtergrond

De juiste achtergrond geeft uw foto een toegevoegde waarde. Denk na over plaatsen die voor u en uw huisdier speciaal zijn. Zoals jullie favoriete wandelroute of een plek in de achtertuin. Ook water is een fantastische achtergrond voor het fotograferen van uw huisdier. De kleur, golven en weerspiegelingen geven iets unieks. Ondiep water is meestal het gemakkelijkst om mee te werken en honden vinden het schitterend. U legt herinneringen natuurlijk niet alleen vast, maar u creëert ze ook samen!

Persoonlijkheid vastleggen

Ieder huisdier heeft zijn eigen persoonlijkheid. Een van de voordelen die u heeft ten opzichte van een professionele fotograaf, is dat u alles weet over de stemmingen en eigenaardigheden van uw huisdier. Met dit in uw achterhoofd kunt u altijd experimenteren en spelen met de camera om de persoonlijkheid van uw huisdier vast te leggen. Denk van te voren eens goed na over wat u het leukste vindt aan uw huisdier. Is dat de ondeugende kant of die relaxte uitstraling. Wat het ook is, fotografie biedt u de perfecte manier om die kant vast te leggen.

Kinderen en huisdieren

Het vergt wat oefening en geduld maar u kunt de prachtigste foto’s maken van kinderen en huisdieren. Door hun speelse karakter hebben kinderen en dieren de neiging om elkaar af te leiden. Zorg daarom dat er ruimte is om te spelen. Dit kan juist zorgen voor extra mooie, spontane foto momenten. Houd de fotosessie kort om hun aandacht vast te houden en geef uw huisdier een traktatie om hem tevreden te houden.

Rust

Een foto maken van uw huisdier in rust zorgt vaak voor een ontspannen, kalme schitterende foto. Uw huisdier voelt zich op zijn gemak en is vaak relatief rustig. Probeer uw huisdier te fotograferen tegen een niet-storende achtergrond, zodat het een mooi contrast heeft met hun kleur. Let er op wanneer uw huisdier echt ligt te slapen dat u de flitser niet gebruikt. Uw huisdier zal hier wakker van worden en dit verstoort het mooie rustgevende plaatje.

Maak gebruik van speelgoed en traktaties om uw huisdier te vermaken en een leuk element toe te voegen aan uw foto’s. Gebruik hierbij je eigen fantasie. Alles is mogelijk!

Winactie: Foto op canvas

U maakt nu bij Dierspecialist kans op één van de 75 canvas doeken van Pixum ter waarde van €29,95. Pixum is dé online fotoservice. Al uw mooiste herinneringen kunt u hier laten afdrukken in bewezen topkwaliteit en dat allemaal met een 100% tevredenheidsgarantie. Kies alvast een prachtige foto van uw huisdier uit en doe mee met onze winactie. Hoe maakt u kans om te winnen? Ga naar de Facebook pagina van Dierspecialist, upload onder de post van deze winactie een mooie foto van uw huisdier en maak kans! Wij zijn erg benieuwd naar uw mooiste foto van uw lieve viervoeter.

Reacties