Denkt u wel eens als uw thuiskomt, oh nee daar gaat mijn mooie bank of behang. Of durft u zelfs het huis al bijna niet meer te verlaten, omdat u bang bent dat uw kat aan alles gaat krabben behalve de krabpaal? Of wilt u juist voorkomen dat uw lieve schattige nieuwe aanwinst het hele huis overhoop haalt? Dan is het tijd om daar nu verandering in te brengen. In de blog van deze week vertellen wij u alles over hoe u uw kat leert krabben aan de krabpaal en geven wij u tips om uw kat te laten wennen aan de krabpaal.

Waarom krabt mijn kat?

Katten hebben instinctief vier redenen om te krabben. Dit is voor het onderhoud van de nagels, strekken van pezen en spieren, afbakenen van het territorium en afreageren van spanning.

Met krabben scherpt een kat de nagels niet, hij zorgt ervoor dat de buitenste laag van de nagel loslaat, zodat de scherpe binnenste nagel tevoorschijn komt. Hiermee onderhoudt hij zijn nagels. De reden dat katten veelal krabben aan meubels is om hun pezen en spieren te strekken. Hier wordt de hoogte gezocht zodat de rug gestrekt kan worden.
Tussen de voetzolen van de voeten van een kat worden door klieren geurstoffen en zweet afgegeven. Door te krabben worden deze feromonen over het betreffende meubelstuk verspreid. Hiermee bakent uw kat zijn territorium af.

Dan is er nog een reden waarom uw kat kan krabben, dit heeft te maken met stress. Als een kat gespannen is, om welke reden dan ook, kan hij dit verminderen door te krabben.

Kat gebruikt de krabpaal niet

Nu we weten waarom een kat de behoefte heeft om te krabben gaan we eens kijken naar de redenen waarom uw kat besluit aan alles te krabben behalve die krabpaal.

 

Reden 1: verkeerde plek van de krabpaal

Oké, wellicht vindt u een krabpaal nou niet het meest mooie voorwerp in huis om uw interieur op te pimpen, maar toch is het van belang dat de krabpaal voor de kat op een logische plek staat. Katten rekken zich graag uit na hun dutje en gaan hiervoor geen kilometer omlopen. Zorg daarom dat de krabpaal vlak bij het favoriete dut plekje van uw kat staat. Of observeer de looproute van uw kat en zet in deze route de krabpaal.

 

Reden 2: te kleine krabpaal

Wil je die krabpaal dan toch het liefst zo min mogelijk laten opvallen in uw huis en kiest u voor de kleinste variant van max. 50 cm hoog? Doe dit maar niet. Zoals eerder verteld rekt een kat zich graag helemaal uit. Een kleine krabpaal is dus misschien leuk voor een kitten, maar voor een volwassen kat echt veel te klein.
Een variant hiervan is de trapsgewijze krabpaal. Deze bestaat uit hele kleine stukjes krabpaal. Super leuk om te zien, maar niet zo effectief omdat de kat zich dan nog niet helemaal kan uitrekken.

 

Reden 3: wiebelige krabpaal

Een krabpaal die wiebelt is voor de meeste katten erg onaantrekkelijk. Kijk dus of de voet breed genoeg is en of deze stabiel staat.

 

Reden 4: te weinig krabmogelijkheden
Is het u in huis ook opgevallen dat niet alleen de bank het moet ontgelden? Vaak zijn er meerdere objecten waaraan de kat lekker gaat krabben. Vooral de spullen langs de looproute van uw kat zijn erg geliefd. Kijk daarom of u op deze route alternatieven kunt plaatsen. Wist u dat er zelfs speciale hoek-krabplankjes zijn? Zo kan u kat blijven krabben en blijft het behang heel! Iedereen blij.

 

Reden 5: uw kat krabt liever horizontaal

Is het zitvlak van uw bank inmiddels half geruïneerd? Of is de vloerbedekking niet meer te zien? Dan kan het zijn dat uw kat liever horizontaal krabt. Er zijn verschillende krabmatten, plankjes, kokosmatten en/of krabdozen te koop waar uw kat zijn horizontale krabplezier op kwijt kan.

 

Onthoud altijd dat uw kat niet bedenkt, nou ik ga vandaag even het meubilair vernietigen met mijn nagels, dus word ook nooit boos op uw kat. Hoe zorgt u er nu voor dat uw kat wel aan die krabpaal gaat krabben?

Eindelijk krabben aan de krabpaal

Vaak ontstaat het krabben aan meubels, doordat er geen geschikte krabpaal aanwezig is. Zorg dus allereerst dat er voldoende krabmateriaal in huis aanwezig is. Maak deze krabplaatsen extra aantrekkelijk door op de hoge plekken wat gedroogd kattenkruid of gedroogde valeriaan neer te leggen. Mocht uw kat blijven krabben aan meubels wat niet de bedoeling is, maak deze voorwerpen dan onaantrekkelijk door ze tijdelijk te bedekken met iets wat niet prettig is om aan te krabben. Denk bijvoorbeeld aan aluminiumfolie, dik plastic of dubbelzijdige tape. Zet een hoek krabplank neer als extra alternatief.

Zorg ervoor dat de krabpaal groot genoeg is, met een lange oppervlakte om lekker aan te strekken en te krabben en zorg daarbij dat de krabpaal niet wankel is. Lok uw kat regelmatig naar de krabpaal toe met speeltjes. Gaat uw kat dan eindelijk krabben aan de krabpaal beloon hem dan ook uitbundig en geef hem veel aandacht. Vermoedt u dat uw kat veel krabt door stress, probeer dan uit te zoeken wat de stressfactor is en deze weg te halen.

Bij Dierspecialist vindt u alles wat nodig is om uw kat te laten krabben aan de krabpaal. Zo hebben wij diverse soorten krabmeubels, kattengras, of vloeistoffen met feromonen wat een vertrouwd gevoel geeft. Mocht u nog vragen hebben kunt u altijd terecht bij de Dierspecialist winkel bij u in de buurt.

Reacties