Is uw hamster toe aan nieuw verblijf? Verdiep u dan nu in hamsterscaping! Met hamsterscaping creëert u een natuurlijk en optimaal hamsterparadijs in een aquariumbak. Dit is niet alleen een hele toffe toevoeging aan uw woonkamer, het stimuleert uw hamster om z’n natuurlijke instinct te volgen, te graven, onderzoeken en zorgt ervoor dat hij voldoende bewegingsruimte heeft.

Wat is hamsterscaping?

Bij hamsterscaping wordt het hamsterverblijf op een natuurlijke manier ingericht en vormgegeven. Het belangrijkste is het inspelen op de natuurlijke behoefte van uw hamster door ervoor te zorgen dat hij kan klimmen, verstoppen en graven. Zo’n hamsterverblijf ziet er dus niet alleen super mooi uit, u krijgt er ook een hele gelukkige hamster van!

Waarom kiezen voor hamsterscaping?

Eigenlijk heeft hamsterscaping alleen maar voordelen. U zult zien dat uw hamster zijn natuurlijke gedrag veel beter kan vertonen in een verblijf wat helemaal is aangepast aan de behoefte van de hamster. Hamsters die in een (te) kleine kooi zitten zonder uitdaging gaan vaak stereotiep gedrag vertonen, zoals klimmen in de tralies, likken en knagen aan het verblijf, obsessief aandacht vragen en extreem veel rennen in de molen. Met een ruime en uitdagende kooi verdwijnt dit gedrag in no time. Uw hamster heeft zoveel te ontdekken in z’n nieuwe verblijf dat hij helemaal geen tijd meer heeft voor dit gedrag. Verder zijn hamsters echte prooidieren en daardoor van nature schuw en schichtig. Ze vinden het dan ook niet fijn om in een kaal verblijf rond te lopen. Richt u het verblijf in volgens de uitgangspunten van hamsterscaping en met voldoende beschutting? Dan voelt uw hamster zich een stuk veiliger. En ook niet onbelangrijk: met hamsterscaping kunt u uw creativiteit kwijt én u heeft een hartstikke mooi verblijf in de kamer staan.

Tip: gebruik huisjes die meerdere kamers hebben! Dit komt namelijk overeen met het natuurlijke huisje van de hamster. In z’n hol creëert hij ook verschillende ruimtes.

Hamsterscaping benodigdheden

U begint natuurlijk met een ruim hamsterverblijf. Voor hamsterscaping is een aquarium of terrarium van minimaal 80 x 30/40 cm het meest geschikt. Door het glas kunt u het verblijf en uw hamster goed bewonderen. Ook voorkomt u zo dat uw hamster toch een keer in de tralies gaat klimmen. Als hij valt kan hij zich namelijk ernstig bezeren! Hoe groter het verblijf, hoe meer ruimte uw hamster heeft. Maar met een groter verblijf kunt u ook meer spulletjes kwijt en kunt u het nóg mooier maken en creatiever te werk gaan met inrichten. Wat u nog meer nodig heeft:

 

● Bodembedekking
● Materiaal voor laagjes
● Takken
● Huisjes
● Zandbak
● Looprad
● Kleuren

Bodembedekking & laagjes

Bodembedekking bestaat tegenwoordig uit allerlei verschillende materialen. Denk hierbij aan hennepvezel, zaagsel, hooi, kokos, papierkorrels, houtvezel en katoenvezels. Het is dan ook heel leuk om verschillende materialen te combineren. De bodemlaag moet in ieder geval vijftien tot twintig centimeter hoog zijn, zodat uw hamster lekker kan graven. De bodemlaag hoeft niet perfect recht te zijn. Sterker nog: door in de bodemlaag al hoogteverschillen te creëren wordt het verblijf al een stuk uitdagender. U kunt het verblijf ook opdelen door elk deel een andere bodembedekking te geven.

 

Laagjes aanbrengen werkt verrassend voor uw hamster, zo komt hij tijdens het graven steeds andere materialen tegen. Daarnaast kunnen sommige materialen elkaar versterken. Zo kunt u hooi perfect combineren met materialen die uit zichzelf niet goed blijven staan. Als uw hamster dan een tunnel maakt zorgt het hooi voor extra ondersteuning. U kunt ook tussenlaagjes aanbrengen en uw hamster dit zelf laten ontdekken. Leg dan bijvoorbeeld een laagje houtvezel neer, daarop een laagje hooi en dan weer een laagje houtvezel. Dan gaat uw hamster daar in de kortste keren mee aan de slag. Verder is het goed om het hamsterverblijf hier en daar aan te kleden met mos. Dit geeft een mooie uitstraling en het kan gebruikt worden als natuurlijk nestmateriaal.

Waarschuwing: gebruikt u houtvezel in het hamsterverblijf? Dan is het belangrijk dat de houtvezel stofvrij is en niet is gemaakt van dennenhout. De dampen van dennenhout kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Takken & huisjes

Onmisbaar in een echt hamsterscaping paradijs: mooie takken! U kunt takken gebruiken voor de constructie van uw ontwerp en om hoogte mee te creëren. Uw hamster zal het fantastisch vinden om over de takken heen te lopen en natuurlijk te klimmen. Zet takken altijd goed vast! Takken zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Vooral het gewicht is belangrijk, want mocht er toch iets met de takken gebeuren wilt u niet dat uw hamster zich daaraan bezeerd en eronder komt. Zorg dus altijd voor een degelijke constructie als u aan de slag gaat met hamsterscaping. Verder zijn huisjes ontzettend belangrijk in een hamsterverblijf. Doordat de hamster een prooidier is wilt hij zich graag kunnen verstoppen. Ook huisjes komen in uiteenlopende designs en materialen. Enkele voorbeelden zijn huisjes van hout, kunststof, riet, gras en kunsthars. Ook hierbij is het leuk en goed voor het instinct van uw hamster om verschillende huisjes te combineren.

Zandbak & looprad

Een oude bekende is natuurlijk het looprad en deze mag zeker niet ontbreken in het hamsterverblijf. Zorg ervoor dat het looprad qua formaat is afgestemd op uw hamster. U zult wel merken dat uw hamster een stuk minder in het rad gaat. Hij heeft nu zo’n mooie en vooral uitdagende omgeving dat hij z’n energie ook ergens anders kwijt kan. Alleen maar een goed teken dus! Naast het looprad is de zandbak een belangrijk onderdeel. Een zandbad bevordert het natuurlijke gedrag, werkt reinigend voor de huid en vacht, is koel op warme dagen én sommige varianten werken ook nog eens tegen parasieten. Dus leg een mooi strand aan in het verblijf en kijk hoe uw hamster daar heerlijk ligt te rollen. Wilt u het wat schoner houden? Zet er dan een speciaal zandbadje in waar het zand minder snel uitgaat.

Tip: neem een aquarium of terrarium met deksel. Zo kan u flink de hoogte in gaan met uw ontwerp zonder dat uw hamster ongewenst uit het verblijf kan ontsnappen.

Kleuren aanbrengen met hamsterscaping

Wat kleuren betreft kunt u uw fantasie de vrije loop laten met hamsterscaping. Met de bovengenoemde benodigdheden komt u waarschijnlijk al een heel eind, maar tegenwoordig bestaan er ook bodembedekkingen in allerlei kleuren, zoals roze, blauw, wit en confetti. Een bekend merk voor deze gekleurde bodembedekkingen is Carefresh. De bodembedekking is gemaakt van cellulose-vezels van biologische teelt en heeft een uitstekende vochtabsorptie. Met deze kleuren kunt u bijvoorbeeld een waterval maken of een winters landschap. Let er in ieder geval op dat alle onderdelen in uw hamsterverblijf daadwerkelijk geschikt zijn voor hamsters!

Hamsterscaping met Dierspecialist

Bij Dierspecialist vindt u alles wat u nodig heeft om uw hamsterparadijs te verwezenlijken. Denk hierbij aan huisjes en talloze bodembedekkingen. Natuurlijk hebben we ook speciaal hamstervoer, lekker hamstersnacks, drinkflesjes, voer- en waterbakjes en speelgoed. Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje op onze webshop! Heeft u meer vragen over hamsterscaping of de algehele verzorging van hamsters? Loop dan vooral even binnen bij uw lokale Dierspecialist winkel of neem contact op via onze adviespagina.

 

Nieuwsgierig hoe zo’n hamsterscaping verblijf er nou uit komt te zien? Bekijk dan de onderstaande video nog even voor meer inspiratie!

Reacties